Sztereó MagazinPanasonic TX-58DXW904 - Képminőség újratöltve

Sztereó Magazin | 2018. Március 28., Szerda 07:00

A Panasonic DXW904 sorozatába tartozó prémium UHD televíziók 2017-ben továbbra is kaphatók, ráadásul időközben áruk is kedvezőbb lett. Ez pedig elegendő indok arra, hogy bemutassuk Önöknek a 146 cm-es TX-58DXW904 készüléket.

A TX-58DXW904 alig néhány fokkal hátradöntve ül masszív fémtalapzatán, mely félkörívben kanyarodik a képernyő mögött. Természetesen az elegáns UHD TV falra is szerelhető.

 

Felszereltség


A TV-adások vételéhez egy dupla HDTV multituner áll rendelkezésre, mellette pedig wifin és helyi hálózaton keresztül TV>IP, illetve SAT>IP vétele is lehetséges. Természetesen a Panasonic támogatja a DVB-T2 HD szabványt és UHD TV adások fogadására is alkalmas. A dupla tunernek köszönhetően egyszerre nézhetünk két tévéműsort a „kép a képben” funkcióval, vagy éppenséggel rögzíthetjük valamelyiket egy USB-s tárolóra.
Amennyiben a csatlakoztatott merevlemezre aktiváljuk az „állandó felvétel” funkciót, gyerekjátékká válik az időeltolásos televízió-nézés. A dupla digitális tuner mellett ugyancsak beépítésre került két CI+ slot a dekódoló moduloknak. Csatlakozók tekintetében a TX-58DXW904 széleskörű, minden igényt kielégítő felszereltséget kínál, a klasszikus SCART aljzatig bezárólag.

PANASONIC TX-58DXW904 tenger.jpg

A Panasonic televízió a helyi hálózaton belül más eszközökkel együttműködve használható mind szerverként, mind kliensként, továbbá a screen mirroring funkciónak köszönhetően képes okostelefonok és tabletek képernyőtartalmának megjelenítésére. Az internethez csatlakoztatva a HbbTV smart TV-s platformon keresztül számos streaming szolgáltatáshoz férhetünk hozzá, köztük a Netflixhez, az Amazonhoz vagy a YouTube-hoz, valamint további szolgáltatókhoz is. Ezenkívül a Panasonic a „TV anywhere” funkcióval egy saját szolgáltatást is kínál, mellyel az interneten keresztül távoli hozzáférést kapunk az otthoni TV-hez. A készülék Bluetooth képességgel is rendelkezik, melynek segítségével kapcsolódni tud a touchpaddel ellátott távkapcsolóhoz, illetve egyéb eszközökhöz, mint például vezeték nélküli billentyűzet vagy pedig aktív 3D-s szemüvegek.
Mind a négy HDMI csatlakozó Ultra HD kompatibilis, illetve támogatja a HDCP 2.2 másolásvédelmi szabványt, és egyenként állíthatók be a HDR (High Dynamic Range) lejátszáshoz. Video-, zene- és képfájlok átvitelére két USB 2.0, egy USB 3.0-ás aljzat és egy SD kártyaolvasó áll rendelkezésre.

 

panasonic-tx-58dxw904-csatlakozasok.jpg

Minden fontos be- és kimenet a készülék hátoldalán található. A mellékelt takarólemezek lehetővé teszik a csatlakozókábelek rejtett vezetését, így a televízió hátlapja zárt látványt nyújt.

 

Képtechnika


A TX-58DXW904 3D-kompatibilis, nagy kontrasztú képernyői a Panasonic plzeňi gyárában készülnek Csehországban. A képernyőnél egyedülálló LED háttérvilágítás technológiát alkalmaztak, több, mint 500 különálló dimming zónával. A Panasonic így valósítja meg a képernyő fényerejének hajszálpontos adagolását, és gondoskodik a maximális kontrasztról. A háttérvilágítás LED-jei ehhez egy, a Panasonic által kifejlesztett, a méhsejt szerkezethez hasonlatos (ún. „honeycomb”) struktúrában helyezkednek el. Ez segíti a dimming zónák hajszálpontos vezérlését, melynek köszönhetően az egyes fényesen világító LED-ek nem sugároznak át a környezetükbe, így a megjelenített kép minden részében optimálisan elosztható a fényerő. Mindez persze nem működhet aktív hűtés nélkül, viszont a prémium televízió ventillátorai tesztünk során még folyamatos használat mellett is alig voltak hallhatóak.

 

panasonic_tx_58dxw904 felhokkel.jpg


A képtechnika lelkét a képernyő mögött a nagy teljesítményű „HCX+” képprocesszor adja, ami a videojel tiszta és gyors feldolgozásáért felel, valamint a LED dimming zónák és a folyadékkristály-cellák optimális vezérléséről gondoskodik.

 

Képminőség


Már a „Normal” beállítás mellett is igen jó HDTV képeket produkált a Panasonic, melyeket a tipikus, nem teljesen sötét nappali szobákhoz szabtak.
A választható képmódok között két THX beállítást is találhatnak a házimozi rajongók: egyik közülük a THX Cinema, mely ideális az elsötétített házimozikhoz, a THX Bright Room módot pedig az otthonosan megvilágított szobákba ajánljuk. Ezen kívül az egyénileg beállított színvisszaadáshoz két tárhely (Professional 1 és 2) is rendelkezésünkre áll.

 

PANASONIC TX-58DXW904 front.png

 

Mindkét THX mód rendkívül precíz és az eredetihez hű képvisszaadással nyűgözött le bennünket (mozgáskompenzáció nélkül). THX-üzemben a televízió viszonylag alacsonyra állított fényerejű háttérvilágítással dolgozik, de a jobb képdinamika eléréséhez természetesen egy magasabb beállítást is választhatunk. Laborméréseinkhez a THX Cinema mód szolgált alapul megnövelt, 40-es szintre állított fényerővel.
A Panasonic különleges, helyi pixelhalványítás (local dimming) technikája maximálisan meggyőzött bennünket. A 21:9 képarányú filmeknél a fekete sávok egyenletesen feketék voltak, és az éjszakai Las Vegas a „21” című szerencsejátékos drámában az OLED televíziókét megközelítő feketeértékeket mutatott. Elsőosztályú színkezelésével és a világos képrészleteknek ragyogást kölcsönző képességével a TX-58DXW904-en valóságos élvezet volt a Blu-ray filmek megtekintése.

 

panasonic-tx-58dxw904-remote.jpg

A nagy és igényes kidolgozású távkapcsolót világító gombokkal látta el a Panasonic. Mellette pedig a touchpad kontroller látható, mely hangfelismerő-képességgel is rendelkezik.

 

A HDTV tartalmak UHD felbontásra való felskálázását is kifejezetten jól teljesítette a Panasonic, míg Full HD-hoz – például a Blu-ray lemezek 1080p-s képeinél – a felbontás 1:4-es átszámítását is választhatjuk.
A képminőség a mozgásoknál és a svenkeléseknél is kifejezetten tetszett nekünk, rendkívül pozitív összbenyomásunkon pedig az apró zavaró képjelenségek, mint a minimális utánhúzás sem tudtak csorbítani – a Panasonic még az „Intelligent Frame Creation” funkció nélkül is kellőképpen tiszta és egyenletes mozgóképekkel győzött meg bennünket. Az Intelligent Frame Creation bekapcsolásával pedig a mozgások még folyamatosabban és élesebben jelentek meg a képernyőn. Szerintünk érdemesebb a mozgáskompenzációt kézzel adagolni, amit a menüben a kép simításával (smooth film) és az életlenség csökkentésével (blur reduction) külön állíthatunk, így például a filmes hatás teljes elvesztése nélkül csökkenthető a 24p vibrálás.

 

HDR lejátszás


A 58DXW904 mind USB-n, mind HDMI-n keresztül magabiztosan kezeli a HDR tartalmakat. A HDMI bemenetekre viszont először aktiválnunk kell a HDR funkciót a setup menüben. A Panasonicban rejlő lehetőségeket HDR módban (HDR-re masterelt képanyagoknál) használhatjuk ki igazán, mely több fénnyel, magasabb dinamikatartománnyal és nagyobb színpalettával dolgozik, ami a digitális mozik DCI színtartományának több, mint 90%-át lefedi. Ezzel az 58DXW904 a legvilágosabb képrészleteket HDR-nél kb. 1000 cd/m2-rel világítja meg. Hogy ez hogyan is néz ki gyakorlatban, az a „Mad Max: A harag útja” és „Mentőexpedíció” Ultra HD Blu-ray lemezeknél egyértelműen megmutatkozott: a felhők az égen vagy a lángok a látványos robbanásoknál a Full HD Blu-ray lemezekkel összehasonlítva részletgazdagabban jelentek meg, a fényvisszaverődések élettel teliek és hangsúlyosak voltak, és az ellenfényes jeleneteknél a HDR képek azt az érzetet keltették, mintha valóban a fénnyel szemben helyezkednénk el.

 

PANASONIC TX-58DXW904 oldalrol.jpg

A súlyos és méretes talp először oldalról válik láthatóvá, szemből nézve a készüléket optikailag szinte teljesen eltűnik.

 

Hang


A Panasonic a TX-58DXW904-et viszonylag drága hangszórókkal látta el. A vékony készülékházban két magas- és két mélysugárzó rejtőzik, melyek a négy passzív membránnal együtt kellemes és kiegyensúlyozott hangzást biztosítanak.

 

Összegzés


A Panasonic TX-58DXW904 elsősorban kiemelkedő minőségű képével nyűgözött le bennünket, emellett pedig jó hangminőséget, elsőosztályú felszereltséget és rendkívül felhasználóbarát kezelést kínál.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

Marci2018. November 21. @ 12:56:02

Sziasztok,
Világos, homogén részeknél (pl. sivatag, felhők) nálam észrevehetőek a dimming zónák, ez vajon készülék hiba vagy a ilyen a technológia? A tesztben megfigyelhető volt ilyesmi?
Köszönöm!

    1 / 1    

top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.120307 másodperc.