Sztereó MagazinPhilips 55POS9002 - OLED és Ambilight TV

Sztereó Magazin | 2017. Október 06., Péntek 08:00

A Philips különleges szereplője a hatalmas szórakoztatóelektronikai galaxisnak, hiszen a márkanév megtartotta régi pompáját azután is, hogy a televíziós divíziót megvásárolta a hongkongi TP Vision.
Philips 55POS9002 - OLED és Ambilight TV

Egy kis háttér info

 

A Philips-et leválasztották a holland anyamárkáról, felszabdalták, és a darabjait külön-külön értékesítették. Az audio szekciót az amerikai Gibson vásárolta meg, a projektort a francia Sagemcom, a televíziós divíziót pedig a hongkongi TP Vision. Egy ilyen megoldásba bele volt kódolva a bukás, azonban a Philips mindhárom területen megmaradt elsővonalbeli brandnek, és a televíziók elkerülték a Grundig, a JVC, a Thomson vagy épp a Pioneer név alatt futó rokonaik keserű sorsát. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy a tavalyi év folyamán a TP Vision csatlakozott az OLED hadtesthez első saját televíziójával, és idén pedig megduplázták a flottát. Az 55OS9002 típusjelzésű, 2017-es készülékük pedig az előzetes információk alapján mindent tud, amit egy mai modern készüléktől elvárhat az ember, amit alkalmunk nyílt kipróbálni a gyakorlatban is.

 

Visszafogott külső

 

Ahhoz képest, hogy napjainkban a gyártók különféle figyelemfelkeltő megoldásokkal, hajlított készülékházzal, tévé alá épített hangprojektorral, vagy különleges talpakkal próbálnak egymásra licitálni, ez a készülék kifejezetten visszafogottnak tűnik. Ez egyébként egyáltalán nem probléma, nem minden esetben van szükség arra, hogy egy tv a külsejével vonja magára a figyelmet, és egyértelműen van igény a tradicionálisabb kialakítású darabok iránt is.

55POS9002_12-IMS-hu_HU.jpg

A Philips 55POS9002 nem feltűnő tehát, de rögtön látszik rajta, hogy egy minőségi darabról van szó. A rendkívül keskeny, alig fél centiméteres kávákhoz tökéletesen passzol a lendületes vonalvezetésű talp, az összhatás így kellően harmonikus. A készülékház köszönhetően az OLED egyszerű szendvicsszerkezetének, igen vékony, mindössze fél centiméter vastag, így tehát a tv olyan keskeny, mint egy átlagos mobiltelefon!

A vállalat mérnökei ezúttal sem variáltak különösebben a ki- és bemenetekkel, mindegyiket a hátlapon helyezték el. Így került rá négy darab, 4K/60p HDR jelek továbbítását szavatoló HDMI 2.0, három USB, valamint egy-egy digitális optikai és analóg audio, valamint Ethernet csatlakozó, és természetesen a digitális tv tunerek sem hiányozhatnak. Érdekesség, hogy a fizetős televíziócsatornák kikódolásához szükséges kártyák fogadására szolgáló CI+ foglalatból kettőt helyeztek el rajta.

 

55POS9002_csatlakozok.jpg

 

Android TV-re épülő vezérlés

 

A Philips annyi más gyártóhoz hasonlóan évekkel ezelőtt az Android TV platform mellett tette le a voksát. A döntésük annyiban érthető volt, hogy nem akartak saját rendszert fejleszteni, mert ez rendkívül erőforrásigényes lett volna, pláne egy olyan szakaszban, mikor tulajdonost váltottak. Azt kell mondani, hogy jól döntöttek.

Pedig az Android TV sem tökéletes. Néha egy kicsit hajlamos belassulni, és az is gond, hogy a felhasználó nem alakíthatja át saját ízlése szerint a kezelőfelületet, nem emelhet ki, vagy helyezhet át fontos alkalmazásokat, illetve funkciókat. A Google, mint a platform atyja, egyébként bejelentette, hogy tisztában vannak a hiányosságokkal, és dolgoznak azok megoldásán, tehát nincs kizárva, hogy idővel megoldódnak a problémák. Nincs nagy gond az Android TV-vel, csak az ember néha azt érzi, hogy lehetne egy kicsit felhasználó-barátabb is.

remopte philips 55pos9002.jpg

A termék mellé járó távirányító kifogástalan darab, az egyik legjobb a piacon. A fogása rém kényelmes, és tele van hasznos funkciógombokkal. De a hátulján találunk egy teljes értékű billentyűzetet, amely a különféle internetes alkalmazások futtatása során jól jön. És ha már az internetes alkalmazásoknál tartottunk, az Android TV kétségkívül világelső. Elképesztő mennyiségű program közül lehet választani, amelyek között megtalálhatóak a sporttal, szórakozással, életmóddal kapcsolatos szoftverek épp úgy, mint a játékok. Lehet videókat, sőt komplett filmeket is megnézni, zeneszámokat, vagy rádióadásokat hallgatni. Az Android TV rendszer olyan, mintha az ember venne egy külön médiaboxot a televíziója mellé.

 

55POS9002_12-DPP-global-001.jpg

 

Tévézés


A beépített digitális tunerek révén a tévé képes a kábeles, műholdas és földfelszíni sugárzású digitális tévé adások vételére is. A jelfeldolgozás kifogástalan, és a már régről megismert kapcsolódó szolgáltatások sem hiányoznak. Meg lehet tekinteni az egyes műsorok tartalmát, előhívható az elektronikus programfüzet, beprogramozható az időzített felvétel, a csatornák pedig átnevezhetők, és a kedvencekből egy külön, egy gombnyomással elérhető csoport is létrehozható.

philips_55pos9002_bild_jo.jpg

Beépített hangrendszer

 

Ma már egyáltalán nem megy ritkaságszámba, ha egy televízióba egész komoly beépített hangrendszer. Ezúttal rejtett hangsugárzókat alkalmaztak, amelyek ugyan láthatatlanok, nem is foglalnak sok helyét, viszont ez a megszólaláson is érződik. Elsősorban a basszushangokat, illetve egészen pontosan azok hiányát lehet érzékelni, a Philips 55POS9002 a mélyekkel kicsit szűkmarkúan bánik. Egy külső sztereó vagy házimozi szett, vagy hangprojektor sokkal dinamikusabb megszólalással kecsegtet. A készüléken különféle típusú tartalmakhoz optimalizált hangmódokat találunk, melyek jelzik, hogy a gyártó milyen jellegű tartalmak (Film, Játék, Zene) mellé szánja őket. Az extrák között megtalálható a virtuális térhatású hangzás, a beszédhang kiemelés és a dinamika kompresszió is. Főleg ez utóbbinak van értelme, hiszen aktiválásával elkerülhető, a forrás- vagy csatornaváltáskor a túlzott hangerőkülönbségből eredő zavaró hatás. Emellett muszáj megemlíteni a Digitális kimenet időeltolása elnevezésű szolgáltatást, amely a szinkronizációs problémák kiküszöbölésére hivatott, ha a kép el lenne csúszva a hanghoz képest, akkor az ezzel orvosolható.

 

philips-55pos9002-9.jpg

 

Ambilight


Az Ambilight technológia a Philips páratlan extra szolgáltatása. Ennek lényege, hogy színes LED-ek futnak végig a készülék hátulján (ez esetben két oldalt, és fülül), amelyek fényglóriát varázsolnak a készülék köré. E modellbe a 2017­ -es továbbfejlesztett technológia került, amely minden korábbinál pontosabban, gyorsabban és élethűen követi a kijelzőn megjelenő tartalmat. Az említett fényglória úgy funkcionál, mint ha kiterjesztenénk a képernyőt. Elképesztően látványos, és még a kontrasztosság érzetét is növeli. Természetesen arra is van mód, hogy ha valaki úgy érzi, hogy nincs szüksége erre az extrára, akkor egyszerűen ki is kapcsolhatja.

 

philips-55pos9002.jpg

 

OLED képminőség - Végtelen kontraszt, óriási felbontás

 

A televízióba a panelt az LG szállította, nem túl meglepő módon, hiszen jelenleg csak a dél-koreai cég gyárt ilyen típusú, 10 bites OLED megjelenítőt. Ehhez adta hozzá a Philips a saját tudását, a Pixel Plus HD motor legújabb generációját és az így megszülető képminőség tényleg elsőrangú.

Az Ultra High Definition felbontású készülék támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését. Ez pedig, megfelelő minőségű forrásanyagok esetén azt jelenti, hogy akár 4K, High Dynamic Range (HDR) filmeket is nézhetünk rajta úgy, ahogy azt a készítőik megálmodták.

 

55pos9002-4k-oled-philips-perspektive.jpg

 

A gyakorlatban elképesztő részletességgel, hatalmas színgazdagsággal, tökéletes színhűséggel, és valósághű képpel jelentkezik. Legyen szó a legsötétebb, vagy legvilágosabb tartalmakról, ugyanabban a másodpercben, ugyanazon a képkockán, a legfinomabb átmenetek, legapróbb részletek is láthatóak lesznek. Mindezt megfejeli az OLED képalkotási technológiából fakadó végtelen kontrasztosság, hiszen ez az eljárás lehetővé teszi a valódi, Igazi Fekete megteremtését. Ezt egyébként a műszeres méréseink is alátámasztották, hiszen a megfelelő szoftver lefuttatása után azt tapasztaltuk, hogy a fekete területen a fényerő 0 candela. Ez azt is jelenti, hogy a valós kontrasztarány valóban végtelen. A dedikált céleszköz egyébként azt is feketén-fehéren megmutatta, hogy a tónusok tényleg valósághűek, hiszen az egyes árnyalatok bemérése során kapott értékek alig-alig tértek el az sRGB referencia profiltól.

 

Philips-55POS9002_Aansluitingen-770x512.jpg

 

A régebbi OLED televízióknál bizony-bizony komoly problémát jelentett a gyors mozgások problémamentes kezelése, de mostanra ezt a hibát sikerült megszüntetni. Itt semmilyen gond nincs ezzel, nem tapasztalható akadozás, vibrálás, a képi objektumok megkettőződése. Mivel nincs külön háttérvilágítás, hiszen a fény magukban a képkockákban keletkezik, amidőn elektromos áram stimulálja az abban elhelyezett szerves réteget, ezért a LED LCD televízióknál mind a mai napig többé-kevésbé intenzíven jelentkező felhősödés effektussal sem kell számolni. A betekintési szög is kifogástalan, ami szintén az OLED eljárás sajátossága. Az SD tévéadásoknál tapasztalható enyhe zajosodáson a zajcsökkentés funkció bekapcsolásával hatékonyan lehet segíteni. A felbontás felskálázás sem hiányzik, ami ugyan látható javulást produkál, de azért csodákra nem képes. Tehát még legerősebb fokozatra állítva sem kapunk Full HD-ból UHD képet, vagy HD-ból, pláne SD-ből Full HD-t.

 

9002_EISA logoval.jpg

 

Értékelés

 

A Philips 55POS9002 a beépített hangrendszer kielégítő teljesítményét leszámítva abszolút, minden téren a felső kategóriát képviseli. A visszafogott dizájn remek, kifejezetten elegáns külsőt kölcsönöz a modellnek. Az alkalmazott Android TV rendszer minden más platformot maga mögé utasít. A kezelés, kiegészítve a pazar távirányítóval, nagyon felhasználóbarát. Az Ambilight, mint a Philips egyedülálló extrája, ezúttal is remek, és valódi hozzáadott értéket jelent. A 4K HDR OLED panel szilárd alapokat biztosít a jó képminőség eléréséhez, amelyet a saját fejlesztésű képfeldolgozó, képjavító eljárással, a TP Vision mérnökei csiszoltak közel tökéletesre.

 

Somfai Gábor

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 2.620577 másodperc.