Sztereó MagazinSENNHEISER HD 4.30G - Egy elegáns belépő

Sztereó Magazin | 2017. Október 13., Péntek 08:00

Ha utazás közben vagy nyaralás alkalmával szeretne zenét hallgatni, netán kényelmesen telefonálni akkor e füles Önnek készült.

Mikor kibontottam a csomagolásából és kézbe vettem a SENNHEISER HD 4.30G típusú szép fehérszínű fejhallgatót, már első ránézésre is igényességet sugallt. Tetszetős burkolatú exkluzív külseje magasabb kategóriájú termék benyomását kelti.

 

Sennheiser-hd-430i-4 dobozban kicsi.jpg

 

Kialakítás


A fejhallgató műanyagból készült, azonban ez senkit ne zavarjon mivel az anyaghasználata nagyon igényes. Mind a kagylók mind a fejpánt precíz kialakításúak, szembetűnő a jó illeszkedés és a pontos méretezés. A kagylórész belső karimái finom tapintású műbőrből készültek, a külső részek pedig matt felületű műanyagból. A fülhallgató kagylói forgatható kialakításúak, természetesen a fejméret állítási lehetőség már magától értődő. A vezeték mely háromgombos távkapcsolót tartalmaz, melyről még később is említést teszek a kompatibilitás részben. 1,4 méter hosszú kábele bőven elegendő szobai és mobil használatra is, és a 3.5-ös Jack dugóval felvértezett egyvezetékes kábel nem gabalyodik össze.

 

osszehajtva.jpg

 

A fejünkre felhelyezve a viselése kellemes, hosszabb zenehallgatás közben sem válik fárasztóvá. Jó ötlet a harangokban mélyen megbújó membrán, mert nagyobb a köztes légréteg, ezáltal nem közvetlen a fülünkön dübörög a zene, így jobb az akusztikai hatás, ami fontos tényező. A kagylók szigetelése meglehetősen vastag, jól záródik a fülre, de ha valaki városi környezetben használja, a külső háttérzajok belehallatszanak, de a Sennheiser HD 4.30G. nem is erre hivatott. Nyilván egy utcai zárt kialakítású fülhallgatótól senki nem várhatja, hogy hermetikusan szigeteljen el bennünket a külvilágtól. Ergonomikus kialakítása jó, ebben a kategóriában jól megállja a helyét. A legtöbb fejhallgatót már rövid idő elteltével is kellemetlen viselni, ám a SENNHEISER HD 4.30G viselete nem okoz problémát. A fülhallgató összecsukható kialakítású, így kisebb helyet foglal a táskánkban és ráadásként egy puha kis védőtartót is mellékelt hozzá a gyártó.

 

SENNHEISER HD 430G.jpg

 

Kompatibilitás


A fejhallgatóval több eszközt is kipróbáltam, de a típusszámában a „G” betű arra utal, hogy elsősorban a Samsung Galaxy telefonokkal kompatibilis ám LG, HTC, Sony Android operációs rendszerrel előtelepített készülékekkel is kiválóan együtt tud működni, sőt az Apple iPod lejátszók és telefonok tulajdonosai szintén örömüket lelhetik a fejhallgatóval való együttélésben.

 

SENNHEISER HD 430G jack es kagylo.jpg

 

Alkalmazás

 

Samsung Galaxy S7 Edge telefonnal életre keltve használhatjuk ki igazán a füles kábelének felső harmadába épített három kezelőgombot. Ezekből a felső a hangerőt növeli, az alsó a hangerőt csökkenti, míg a középső harmadik gomb megnyomásával, pedig ugorhatunk előre a zeneszámok között, illetve ezzel fogadhatjuk a telefonunkra érkező hívásokat is.

Notebookkal vagy egyéb más eszközzel is csatlakoztathatjuk, ebben az esetben a kábelen lévő funkciógombok nem működnek mivel azok a Samsung Galaxy készülékekre optimalizáltak ilyenkor be kell érnünk az notebook, vagy asztali PC saját kezelő gombjaival.

 

SENNHEISER HD 430G  life stile.jpg


Zenehallgatás


A kagylókban mélyen megbújó driverekből magas hangerővel hallgatva a különböző zene stílusokat (pop, rock, komolyzene, elektronikuszene stb.) a hallgatása nem megterhelő a fül számára, és a fejünk sem fog fájni kedvenc zenénk hallgatása közben, hosszabb idő eltelte után sem.

A zeneszámok hallgatása közben tesztalanyunk kellemesen reprodukálja a hallgatott zenét, ami a középhangok irányából a magashangok irányába tendál, kissé eltolva a frekvenciamenetet abba az irányba. Megfigyelhető a középfrekvenciák élénksége, azonban ahogy a mélytartományok felé haladunk, csökken a teljesítmény.

 

oldalrol.jpg

 

Nagyon érdekes volt hallani Mozart Varázsfuvolájában Sarastro áriáját, ahol a basszus tartományt kissé gyengébben adta vissza az elvárásaimtól. Ezzel szemben az Éj Királynőjének szoprán áriájában, kitűnően megoldotta a magas frekvenciák hű megjelenítését. Jean Michel Jarre Oxigén című albumánál szintén így éreztem.  Régi bakelit vagy kazettásmagnóról digitalizált zenénél, erre jó példa a Modern Talking együttes némely száma, ahol nosztalgiából még a bakelit lemezjátszó sercegő hangját is hallottuk. Újabb kiadású albumjaikban ugyancsak megjelenik mindez, ámbátor minimális frekvenciatorzítást így is észlelhettünk. Az EDDA Művek „Kölyköd voltam” című számában, kimondottan jól esett Pataki Attila rekedtes, érdes hangja. Jazz hallgatása közben a középfrekvencia és a hozzácsatlakozó alsó tartomány együttese fülbemászó hatást gyakorolt rám. A nagybőgő és a tenorszaxofon duettje Pege Aladár és zenésztársa előadásában igazán lebilincselő volt.

 

SENNHEISER HD 430G  feher hatter allo.jpg

 

Konklúzió


A Sennheiser HD 4.30G fülhallgató nem okozott számomra csalódást, mert általános zenehallgatásra szerintem bőven elegendő. Ezt fejhallgatót azoknak ajánlom, akik szeretnek a mindennapokban jó minőségű zenét hallgatni. Tetszetős gyönyörű kivitele, és főleg a fehér változat kimondottan a gyengébb nem számára lehet imponáló, míg a fekete színűre csak azt tudom mondani jellemzésként, hogy mint a Wilkinson borotva: „férfiasan tökéletes”. Az ára is vevőbarát, úgyhogy csak jó szívvel tudom ajánlani a Sennheiser 4.30G fejhallgatóját mindenkinek. Tessék kipróbálni. Nem okoz csalódást.

 

Vígh Péter

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.144224 másodperc.