Sztereó Magazin SAMSUNG UBD – K8500 UHD - Az ideális ív

Sztereó Magazin | 2017. Július 07., Péntek 07:00

A Panasonic után a Samsung is piacra dobta az első, 4K-s tartalmak lejátszására képes UHD lejátszóját. Hogy a különbség a két márka között egyértelmű legyen, a Samsung azonnal két logót is elhelyezett a lejátszó felületén.

Az UBD –K8500 UHD lejátszó alacsonyabb beárazásával a Samsung nem titkolt szándéka többek között az is, hogy elősegítse az új formátumú UHD Blu-Ray lemezek elterjedését.  A koreai gyártó ráadásul úgy tűnik, hogy egy lépéssel a Panasonic előtt jár, mert lejátszója nem csak UHD lemezek olvasására képes, hanem Full HD anyagokat is képes megjeleníteni a 4K-s kijelzőkön. De erről később bővebben is szó lesz.

 

SUBD2.jpg

 

Felszereltség és vezérlés

 

Az UHD lejátszó ugyanazzal a menüvel rendelkezik mint Full HD Blu-Ray kollégái. Csatlakoztatható kábellel vagy anélkül. Az előlapon található, ezáltal könnyen hozzáférhető USB bemenet külső források csatlakoztatását teszi lehetővé. A távvezzérlő kézbe simul és könnyen kezelhető. Annyira ésszerűen felépített, hogy kis gyakorlással már sötétben is könnyű a kezelése. A készülék hátulja egyszerűen rendezett képet mutat. Az audió jelek továbbításához itt egy HDMI csatlakozás található.

 

SUBD5.jpg

 

Párbaj

 

Tesztünkhöz a Samsung rendelkezésünkre bocsájtotta a Mentőexpedíció (2015) című film UHD és HD változatát is. A film készítőinek külön köszönet jár ezúttal is, hiszen zseniális módon oldották meg a marsi helyszínek és a környezet színárnyalatokban gazdag és részletes ábrázolását, amivel kíváló tesztanyagot teremtettek számunkra is.  

 

SUBD6.jpg

 

A tökéletes összehasonlításhoz referenciaként bevetettük a Samsung KS9090-es UHD televízióját. A Full HD lemez lejátszásához pedig a 4K-s skálázásra képes Oppo 105D Full HD lejátszóját választottuk. A Samsung különálló csatlakozásainak és mindenekelőtt a jól kezelhető, a gyors, források közötti váltást remekül végző képernyőmenünek köszönhetően tökéletesen össze tudtuk hasonlítani a két felbontástípust. Fogalmazhatunk úgy is, hogy könnyedén el tudtuk választani az ocsút (skálázott Full HD) a búzától (nativ UHD).

 

SUBD3.jpg

 

Habár az Oppo nagyon szép munkát végzett, mégsem varázsló. Ha közelebb mentünk a képernyőhöz, egyértelmű volt a különbség a 10 bites színmélységű UHD és a 8 bites skálázott Full HD között. A HDR-t, azaz a megnövelt dinamikatartományt tekintve a Full HD lemez egyértelműen elbukott. Világosan érzékelhető volt, és ez nem a HD lejátszó hibája, hogy az UHD-nál, a sötétebb jeleneteknél igazán megvolt a mélység, a világosabb képek pedig nagyobb fényerőt kaptak.

 

SUBD4.jpg

 

Most már csak arra voltunk kíváncsiak, hogy mit kezd az UHD lejátszó az egészen szokványos Full HD Blu-Ray lemezekkel. Az eredmény meggyőző volt. Még régebbi lemezek esetében is nagyon szép, felskálázott képeket kaptunk. Az egész teszt során egyébként egyszer sem hallottuk bekapcsolni a Samsung hűtőventillátorát, ami szintén a kiegyensúlyozott működést igazolta.

 

SUBD7.jpg

 

Ajánlás

 

A Samsung UHD lejátszója éppen a megfelelő időben jelent meg a boltokban. Ugyan még nem árasztották el a piacot az új felbontású UHD lemezek, de ahogy a DVD-ről Blu-Ray-re is viszonylag gyorsan megtörtént a váltás, úgy várhatóan ebben az esetben is így lesz. Addig is, az egyre növekvő számú UHD Blu-Ray filmek első osztályú megjelenítéséhez teljes meggyőződéssel ajánljuk a Samsung új lejátszóját.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.114994 másodperc.