Sztereó MagazinA tökéletes vezető nyomában – Audio Note UK. Lexus

Sztereó Magazin | 2016. Augusztus 23., Kedd 09:00

Minden, ma már legendás brand története valahol ott kezdődik, amikor az elérhető készülékek piacán az alapító nem talál önmaga számára elég jó berendezést...

Talán ekkor fogalmazódik meg Peter Qvortrupban először, hogy be kellene lépnie a piacra, de legalábbis alkotni valamit, ami megközelíti, esetleg eléri azt a minőségi szintet, amit álmaiban elképzelt. Az első kérdés ilyenkor gyakran az: hol érdemes kezdeni a fejlesztést?

 

11374170_177969089218303_444729178_n.jpg

 

A válasz persze egyszerűnek tűnik, de valójában eléggé összetett. Ha irónikusan akarnánk hozzáálni, akkor azonnal rávághatnánk: kezdjük mondjuk az elején. Közelről megvizsgálva a választ azonban kiderül, egyáltalán nem irónikus, mert szinte minden benne van, ami a kérdésben felmerült.

Az Audio Note Uk alapító tulajdonosa, Peter Qvortrup is így tett. Az Audio Note azonban mindig is kivételes volt a piacon, és ezt a kivételességet onnan datálhatjuk, amikor Qvortrup felismerte, hogy neki nem feltételenül csak a készüléket kell fejlesztenie. Az általa felépített brand és a mára legismertebb elektroncsöves márka története valójában ott kezdődött, amikor Peter megtalálta az alap kérdésre a választ. A kérdés így hangzott: mi az, ami minden készülékben közös és minden készülékben megtalálható? A válasz pedig így hangzott: az az anyag, ami az elektronokat eljutattja a hangszedő tekercsétől vagy a lézerdiódáról a hangszóróig, és ez nem más, mint a vezető, vagy angol nevén: a Conductor. Talán nem véletlen, hogy az Audio Note szlogenje a Music’s Finest Conductor, azaz a Legjobb Zenei Vezető lett. Érdekes áthallás, hogy a Conductor az angolban a karmestert is jelenti, így szorosan kapcsolódik a zenéhez is. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Qvortrup zenei ízlésében igen kiemelt szerepe van a klasszikus és a kortárs komolyzenének, egyre inkább gazdagodik a jelentés tartalma a márkához köthető szlogennek.

 

235414xr1bk5i3zg66nn4d.jpg

 

Audio Note Music’s Finest Conductor hangfalkábel.

 

Ma már tudjuk, hogy Peternek igaza lett. A vezető – a legjobb vezető – nélkül semmilyen készüléket sem lehet alkotni. Ha nagyon leegyszerűsítjük, minden alkatrész, amely bármely zenét lejátszó high-end készülékben található, vezető. A kábelek is és a kondenzátorok is, de a hangszóró tekercse és az ellenállások is mind-mind vezetők, ha úgy tetszik: egyszerűbb vagy bonyolult kábelek. Honnan kell tehát indulnunk, ha jó hangot szeretnénk? Innen, azaz a vezetőtől. Az első lépés tehát az, hogy alkossunk egy jó vezetőt, amelyet sikerrel használhatunk a legtöbb készülékben, egy vezetőt, amely kellően torzítatlan ahhoz, hogy átengedje az elektromos jel mellett a zenét is, amelyet eddig a silány alkatrészek börtönébe zártak. Az Audio Note törekvése folyamatos az új, egyre jobb, egyre zeneibb hangú alkatrészek megalkotásában, mint ahogy folyamatos a kábelek fejlesztésében is, noha botorság lenne az AN UK-t egy szimpla kábelfejlesztőként aposztrofálnunk. Hogy miért, arra megpróbálunk választ adni eme cikksorozat keretében, amelynek az első részét olvasod, Kedves Olvasó.

 

 

Lépések a Music’s Finest Conductor irányába

 

Az audio kábelek fejlesztése speciális szaktudást és komoly tapasztalatot igényel. A kábeleknek – mind az összekötőknek, mind a hangfalkábeleknek, mind a tápellátást biztosítóaknak – nem csak az a feladata, hogy elektromosoan elvezessék a jelet az egyik készüléktől a másikig, hanem az is, hogy két készülék közötti ideális összhangot és kapcsolatot biztosítsák, impedanciában, kapacitásban és mechanikusan is. Mivel az elektromos jel nem egyenlő a zenei jellel, a dolgot tovább bonyolítja, hogy az ideális összeköttetésben jelentkező torzításokra is figyelemmel kell lenni, amelyek persze az elektronikus torzítások számtalan formája mellett vannak jelen. Az Audio Note hamar rájött arra, hogy az ideális vezető megtalálása nem egyszerű feladat, mert a legtöbb kábelgyártó vagy nem veszi figyelembe az illesztés követelményeit, vagy nem tartja fontosnak, és ezt a komplex megoldást nem lehet annyira leegyszerűsíteni, hogy ne merüljenek fel járulékos problémák.

 

08.jpg

 

A fejlesztés során tekintettel kellett lenni a vezető anyagán túl a szigetelésre és a szerekezetre is. Peter tudta, hogy a végső megoldáshoz magának kell elkészítenie a prototípust, amit majd utólag kell legyártatni, így a know how magmarad nála, a nagy mennyiségű rendelésből viszont az ár fog csökkenni. Ez a filozófia, vagy ha úgy tetszik, fejlesztői gondolkodás azóta is jellemzi az Audio Note-ot, így született a mára legendás készülékek igen nagy hányada.

A jó audio kábelen gyakorlatilag semmi nem látszik kívülről, hiszen a vezetők anyagstruktúrájáról szabad szemmel nem lehet meggyőződni, ahogy a szigetelő speciális burkolata sem feltűnő, hiszen a műanyagok ezernyi formájával találkozunk a hétköznapi életben, mégsem tudjuk, melyik milyen. A Lexust kábel több, mint tíz éve szerepel az AN kínálatában, azóta gyártják gyakorlatilag apró változtasásokkal. Létezik IC és hangfal kábel verziója is, aíg nem szültetet meg az ISIS, addig a Lexus volt a referencia réz kábel, vagyis a belépő szint fölött az első olyan ugrás, amely már a magasabb kategóriákban is helyt áll.

 

audio-note-isis-loudspeaker-wire-800.jpgAudio Note ISIS (metszeti kép)

 

Fejlesztése során elsősorban a csöves technológiával készült készülékeket tartották szem előtt, de eredményesen használható sok más rendszerben is. A Lexus külsőre teljesen egyszerű, a vezető nagy tisztaságú réz ötvözet, a szerkezete Litze struktúrát takar, összesen 96 elemi szálat tartalmaz. A manapság hangzatos szlogenek mögé bújó, vaskos, sokmikronos réz kábelekhez képest filigrán, az AN-nél megszokott módon ezüst dugókat használ, amelyek nem kopnak, és oxidáció mentes tartós kapcsolatot biztosítanak a komponensek között.

A Lexus hangja telt, zenei és leginkább a helyes szóval illethető. A művi sziporkázás helyett a zene analog jellegét mutatja fel, a lemezeink tartalékait szabadítja ki. A tonalitása szinte semleges, és a réz ötvözet kínálta lehetőségeket maximálisan kihasználja, azaz torzítatlan, lágy, és nagyon jó a basszusa. Annak ellenére, hogy az Audio Note világelső volt az ezüst audió használatát illetően, a Lexus-nak koránt sincs olyan réz hangja, mint a piacon található hasonló kábeleknek.

 

2008120515303084.jpg

Audio Note Lexus összekötő kábel.

 

Aki először találkozik az Audio Note hangzásával, általában meglepődik azon, hogy tonálisan, azaz hanghűségben mennyire nem azt az irányt követi, mint a többiek, ahol nem a zene, hanem a technikai paraméterek mentén törénnek a feljlesztések. A Lexus a zene lényegéhez tér vissza, a felvételek valódi jellemzőit mutatja fel, inkább csak átereszti azokat, nem akar a reprodukcióra rátelepedeve bármit is felnagyítani, esetleg elnyomni. A gyakorlatlan fül számára ez tűnhet olykor színtelennek, hiszen napjaink médiái a harsányságukkal tüntetnek. Minél hangosabb, minél rikítóbb valami, annál feltűnőbb.

 

09.jpg

A reklámok mű világában azonban nem vesszük észre az auljáróban hegedülő művészt, aki a pódium reflektorfényben Sztárként magasztosul előttünk, a metró aluljáróban viszont csak egy hegedűs, aki a Stradivári nyitott tokjába gyűjti az aprót. Vajon melyik az igazi, a hű képe a zenének? A mosópor reklám alá kevert Vivaldi Négy évszaka, vagy a Tavasz tétel egy esős délutánon? A második részben arra keressük a választ, hogyan sikerült az Audio Note-nak a zenei lejátszás és reprodukció során visszacsempészni a zenei felvételekre a hitelességet, és felmutatni a művészi kvalitást. Vajon mi lehetett az oka annak, hogy az emberek elfelejtettek koncentrálva és igazi figyelemmel zenét hallgatni, míg a tévé előtt órákat ülnek. Mi köze mindehhez a Legjobb Vezetőnek és a készülékeknek, amelyen zenét hallgatunk? Hamarosan kiderül. (V.A.)

 

Bővebb információ:

www.audionote.eu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.304303 másodperc.