Sztereó MagazinArcam AV860 - KONCERT A SZOBÁBAN

Sztereó Magazin | 2018. November 05., Hétfő 09:00

Tesztünk során az Arcam 11 csatornás házimozi processzorával egészítjük ki AV rendszerünket, majd hátradőlve élvezzük az első osztályú 3D audio élményt.

Korábban már kipróbáltunk egy Arcam AVR850-nest, mely kb. 4500 fontos árcédulájával jóval drágábbnak bizonyult egy átlagos hétcsatornás AV receivernél. Most pedig a brit márka AV860-asa száll ringbe.

 

Mindazonáltal hogy az elődben komoly ambíciók öltöttek testet, hiszen az Arcam G-osztályú erősítőit a prémium Dirac Live EQ szobaakusztika korrekciós rendszerrel ötvözte a készülékben, addig az Arcam AV860 esetében csupán egy processzorról van szó, így mindenképpen szükségünk lesz hozzá majd erősítőre is. Azért mindjárt az elején tegyük hozzá, hogy a DTS:X és Dolby Atmos 7.1.4 támogatással és a benne munkálkodó Dirac Live EQ-val, valamint a 4K/HDR HDMI passthrough-val valóban csúcstechnológiát képvisel az új Arcam.

 

arcam-av860-av-kombinationen-46306.jpg

 

Lépjünk közelebb

 

Az előerősítő/processzor piac enyhén telített, melynek (relatív) megfizethető szereplői között említhetjük a Marantz és a Yamaha modelljeit, míg a drágább opciókat a Datasat és a Trinnov eszközei képviselik. Az AV860 úgy tűnik, kellőképpen jól „felszerelt” ahhoz, hogy versenybe szálljon velük.
A dobozából kivéve és elölről megszemlélve akár azt is hihetnénk, az AVR850-nel van dolgunk, hiszen ránézésre szinte egyformának tűnnek, leszámítva a picike címkét a bal alsó sarokban, mely megsúgja nekünk a modellszámot. Azonban amint a készülék hátoldalára tekintünk, rögtön szembetűnik a különbség, ugyanis itt egy tucat XLR audio kimenettel találkozhatunk a szokásos csatlakozók mellett. Semmi sem hiányzik innen, leszámítva talán az AES/EBU bemenetet, melynek egyébként sincs helye a házimozi világában, ahol a HDMI az úr. Ha már a HDMI-nél tartunk, a készüléken hét HDMI bemenet és három kimenet kapott helyet – az utóbbiak közül kettő az elsődleges zónához (TV és projektor) tartozik, míg egy aljzat a másodlagos zónáé. Ezen kívül találunk még itt 12V trigger aljzatokat (egyet-egyet valamennyi zónához), RS-232 aljzatot, egy 6V kimenetet mini jack-en keresztül, koaxiális és optikai digitális audio bemeneteket, egy USB aljzatot és sztereó analóg bemenetek egész garmadáját. Egy pár XLR bemenet még hasznos adalék lett volna, gondolva mindazokra, akik prémium kétcsatornás eszközüket csatlakoztatnák az Arcamhoz.

Screen-Shot-2017-01-06-at-13.35.15.png

 

A készülék Ethernetet is kínál, azonban WiFi funkciókkal sajnos nem rendelkezik. Őszintén szólva, értjük az e mögött rejlő a logikát, hiszen a WiFi kapcsolat egy felsőkategóriás audioeszközben -  akármilyen jól is legyen árnyékolva - a hű hangvisszaadás rovására menne.
Az AV860-ban beépített DAB/FM rádió is található. Az AVR850 esetében tapasztalt rendkívül eltérő DAB hangerők miatt érkezett panaszokat figyelembe véve az Arcam új eszközét már egy DAB hangerő szabályozó funkcióval látta el, ami igen hasznosnak bizonyul, hogyha valaki gyakran keresgél az állomások között.
Az AV860 lényegében nem más mint az AVR850 csupán beépített erősítők nélkül, jóminőségű XLR analóg kimenetekkel ellátva. Mindez az árában is tükröződik: 500 fonttal olcsóbb, mivel nem dolgozik benne hét végerősítő. Mindazonáltal jobb választásnak bizonyulhat mindazoknak, akik egy komoly házimozi rendszerben gondolkodnak. Az AVR850 egyik problematikus pontja az volt, hogy az Atmos 5.1.2 miatt mindenképpen erősítő alkalmazására volt szükség. Továbbá az általa 8 Ohm-os terhelés esetén leadott 7 x 100W teljesítmény sem volt feltétlenül megfelelő az extra méretű házimozitermekhez.
A készülék hálózati készségei lehetővé teszik, hogy az AV860-at akár okosotthon vezérlő rendszerekbe integráljuk, emellett az Arcam egyszerűen kezelhető iOS MusicLife UPnP/control alkalmazásával UPnP audio szerverekhez csatlakozhatunk, hogy innen játsszuk le FLAC, MP3, WAV, WMA vagy AAC formátumú zenegyűjteményünket. Hiányzik azonban a DSD, illetve az Apple AirPlay támogatása, ami néhány vásárlót bizonyára eltántorít. Kárpótlásul viszont elérhető rajta a Spotify Connect szolgáltatás.

Screen-Shot-2017.png

 

Meghallgatás


A tesztelést a „ A Star Wars-Story” (Rogue One) Blu-ray kiadásának 7.1 DTS-HD Master Audio verziójával kezdtük. Ahogyan Orson Krennic hajója megközelítette, majd landolt a Lah'mu bolygó felszínén, az Arcam csodálatosan és könnyedén irányította a hangokat. A hangzás tiszta és kellően hangos volt, gazdag, erőteljes mélyek kíséretében.
Ezt követően összehasonlítást végeztünk: az AVR850 phono és az AV860 XLR kimeneteit igénybe véve (Constellation Audio erősítő és Wilson Audio hangfalak csatlakoztatásával) folytattuk a tesztet. Már elsőre feltűnt, mennyivel felülkerekedett az AV860. Olyan mélységgel és tisztán szólt, mely felülmúlta a receiver teljesítményét.
A Dolby Atmos anyagokkal történő teszteléshez úgy döntöttünk, más lejátszóra váltunk (egy 4K modellre), mely szerencsére nem okozott gondot az Arcamnak a HDCP 2.2 kompatibilitást illetően. Mel Gibson második világháborús drámája, „A fegyvertelen katona” (Hacksaw Ridge) (Ultra HD Blu-ray) 2017-ben Oscar-díjat nyert a legjobb hangkeverés kategóriájában. A film hangmérnöke a legendás Kevin O'Connell, aki – annak ellenére, hogy már húsz alkalommal jelölték – korábban még sose nyert Oscart. Ennél a filmnél egy elképesztő Atmos hangsávval találkozhatunk: előrepörgettünk a szikláknál történő támadás jelenetéig, ami a tengeri tüzérség bevetésével kezdődik, majd lassan kiteljesedik, és a hang olyan erővel kezd ütni és rúgni, akár egy megvadult öszvér. Néhány Atmos anyag esetében úgy tűnik, az alkotók kevéssé használják ki a plusz sávokat – másként van ez viszont ennél a filmnél. Az AV860-on keresztül a „Ryan közlegény megmentését” idézte, hiszen szinte úgy éreztük, mintha az akció kellős közepén rekedtünk volna. Bármely másik házimozi processzorral összevetve, amit idáig volt szerencsénk hallani, az Arcam egyértelműen kerekebb és erőteljesebb hangzást nyújtott. A hangeffektusok súlya és pozícionálása példaértékű, ami olykor a kényelmetlenségig közel hozza hozzánk a képernyőn folyó történéseket.

 

arcam-av860-av-kombinationen-46309.jpg

 

Mindezt a AV860 által kínált Dirac Live EQ használata mellett tapasztaltuk, melynek nagy rajongói vagyunk. A Dirac Live képviseli a házi használatra szánt EQ rendszerek krémjét, azonban nem az alkalomszerű, időhiányban szenvedő felhasználóknak találták ki.
A Dirac Live EQ úgy működik, hogy először egy szobaanalizálást hajt végre, meghallgatja minden egyes hangszórónkat, eltárolja azok jellemzőit (fázisillesztés, frekvenciaválasz) és egy diagramon ábrázolja őket. Akár több különböző mérést is végezhetünk különböző pozíciókból – minél több pontot vizsgálunk, annál jobb korrekciót kapunk eredményül. Itt nem érdemes spórolni az idővel…
Ezután a rendszer analizálja az összegyűjtött adatokat, majd egy korrekciós görbét kapunk, melynek segítségével az AV860 finomhangolja hangszóróink teljesítményét a környezet egyéni jellemzőit alapul véve. Akár valamelyik előre elkészített célgörbét is beállíthatjuk – mi a Dolby X Curve-öt választottuk. A hangolás kiterjed a mélysugárzókra is, ami különösen hasznos, mivel gyakran ezeket a legnehezebb jó hangzásra bírni.
A sci-fi és a háború után itt volt az ideje némi ritmusváltásnak, így a „Kalifornai álom” (avagy „La La Land”) Ultra HD Blu-ray lemezt vettük elő. Különösebben nem hozott lázba bennünket, ugyanis nem nyerte el tetszésünket, amikor először láttuk a filmet, azonban a lemez rendelkezik Atmos hangsávval. Az indító táncos jelenetnél az AV860 olyan teljesítményt produkált, hogy örömmel végignéztük az egészet. Ijesztő. A fenti részlet ritmussal teli és jól időzített volt, emellett rávilágított a gyenge playbackelésre az autósztrádás képsoroknál.
Az említett időzítésnek és pontosságnak köszönhetően az Arcam jó választás lehet a hifi rajongók számára. Példaként Csajkovszkij I. zongoraversenyét a Londoni Szimfonikusok előadásában (SHM-SACD) tökéletesen szólaltatta meg az AV860.

arcam-av860-av-kombinationen-46310.jpg

 

Előre a DTS:X jegyében


Amíg az AVR850-nél csak firmware update útján volt rá lehetőség, az AV860 esetében már alapfelszereltségként érkezik a DTS:X támogatás. A soron következő lemez „A hazafiak napja” (Patriots Day) volt Ultra HD Blu-ray-en – egy Mark Wahlberg (főszereplő) és Peter Berg (rendező) párosítással nem lőhetünk mellé. Akárcsak „A fegyvertelen katona” esetében, itt sem egy vidám történetről van szó, és a hang jelentős szerepet kap a filmdrámában. A hangeffektusok pozícionálása valóságszerű volt, a 3D audio itt is a cselekmény közepébe repített bennünket, mind a tömegjeleneteknél, mind pedig a csöndesebb, kevésbé akciódús pillanatok alkalmával. A megszólalás egyszer sem bizonyult túl hangosnak vagy túl halknak – a Dirac-kel  felfegyverzett AV860 mesteri és stabil teljesítményt nyújtott, mely bármely high end moziszobában megállná a helyét.

 

Arcam-AV860-Acurus_big.jpg

 

És pontosan erről van szó. Eszünkbe sem jutna az AV860-at Dirac nélkül használni. Ellenkező esetben a hangszóróink, a mélynyomó(k) és a szobaakusztika magukra vannak utalva, melynek eredményeképpen a hangzás összezsugorodik, és kuszává válik. Azonban a Dirac nem egy plug and play EQ rendszer, ami azt jelenti, hogy az Arcam nem való akárkinek. A készüléket arra tervezték, hogy egy prémium hangrendszer szívét képezze, és megfelelő beállítására érdemes egy napot, ha nem többet rászánnunk. Akárcsak bármely high end eszköz, az Arcam is csak annyira jó, amennyire a finombeállítás azzá teszi.
Ahogyan az AVR850 esetében, itt is találkozhatunk apróbb hiányosságokkal. A felhasználói felület kissé snassz, az AirPlay és a DSD támogatás hiánya meglepő, emellett a készülék csak 3,5 mm-es fejhallgató kimenetet kínál. Azonban ha valaki egy 3D hangzást biztosító előerősítő/processzort keres, abból is a legjobbat, megfelelő szoftverrel (az Auro-3D hiánya nem igazán jelent gondot), az Arcam AV860 személyében megtalálja azt.

 

Screen-Shot.png


Összegzés:

Az Arcam AV860 egy referencia szintű előerősítő/processzor, mely fenséges hangzást produkál, azonban megfelelő beállítása időigényes.

 

Markovits Tamás - London

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.151440 másodperc.