Sztereó MagazinBose Solo 5 soundbar - Garzonlakó

Sztereó Magazin | 2018. Május 19., Szombat 07:00

A Bose legkisebb házimozi kiegészítője, a Solo 5 soundbar nem friss termék, az első, még számozás nélküli sorozatot korábban mi is teszteltük. Most arra voltunk kíváncsiak, kategóriájában vajon mire képes a továbbfejlesztett kiadás.

bose5_01_f1.jpg

 

A kritikák általában - a bluetooth kapcsolat hiánya mellett - minőségi hangrendszerekkel összevetve mutatták be a Bose legkisebb soundbar-ját, így elsősorban az ár/érték tekintetében olvashattunk negatív minősítéseket. A Bose Solo 5-öst azonban tévedés a teljes értékű hangrendszerek irányából megközelíteni, mivel nem az, ezt a Bose sem ígérte, hanem egy olyan hiánypótló soundbart, mely a lapostévék hangrendszereinek hiányosságaira nyújt elfogadható megoldást. A tesztelését valós környezetben, egy pici garzonban végeztük, napi használatra fogtuk egy 110 centis androidos 4K-s Philips televízió társaságában. Mielőtt beszámolnánk tapasztalatainkról, ismerkedjünk meg az aprósággal.

 

Forma és tartalom


A Bose Solo 5 a cég belépő szintű hangsugárzója, alig 7x9x55 centis „hasáb” az egész, az esztétikus formája és minőségi kidolgozása jól illik a mai tévékhez. A tévék elé helyezhető, de akár a falra is felszerelhetjük. A dobozában minden szükséges kiegészítőt megtaláltunk: a tápegység mellett univerzális távirányítót, koaxiális és optikai hangkábeleket, illetve részletes kézikönyvet és a távirányító kódgyűjteményét is. Műszaki adatokról hallgat a Bose, de annyit tudni lehet, hogy két apró, minőségi hangszóróval szerelik a Solo 5-öst. Hangminőségéért a Bose szabadalmaztatott megoldása felel. Hátul találjuk a csatlakozókat, az USB port továbbra is csak szervizcélokra való. Digitális hangcsatlakozás hiányában a tévé fejhallgatókimentét is felhasználhatjuk. Mindössze a HDMI portot hiányoltuk

 

bose5_03_hatu.jpg

 

Megjegyezzük, hogy a két pici hangszóró garantáltan nem fog fenomenális térhatást nyújtani, méretük behatárolja a Bose Solo 5 frekvenciatartományát is, de a tévék saját hangrendszeréhez viszonyítva mindez nem jelent visszalépést.

 

Telepítés


Pici soundbar-hoz pici környezet illik, a tesztszoba mérete, kialakítása és berendezése semmiféle átalakításra nem adott lehetőséget, a Solo 5-nek fel kellett kötnie a felkötendőt, hogy megmutassa, helye van a versenytársak között. Bose a tévék ELÉ javasolja a Solo 5-öst, de a Philips lábkialakítása miatt ez nem volt megoldható, ezért egy lapos tárggyal megemeltük a tévét és indulhatott a telepítés.

A második sorozatú Solo 5 már bluetooth kapcsolattal is használható, elsőként ezzel kezdtük használni. A Philips menüjében csak fejhallgató, mélynyomó és egyéb üzemmódokat találtunk, középsugárzót nem, néhány próba után a fejhallgató üzemmódnál maradtunk. A leírás felhívja figyelmünket a tévé saját hangszóróinak némítására, erre nem volt szükség, bluetooth módban a tévé hangja magától lekapcsolódott. Mindez remek lehetőséget nyújtott arra, hogy tévé és a Solo 5 hangja között váltogatva megfigyelhessük az eltéréseket. Később a Bose Solo 5-öst optikai kábellel is meghallgattuk, néhány eltérést tapasztaltunk, ezekre külön kitérünk majd…

 

bose-solo-5-tv-sound-system-soundbar-732522-1110-cb9.jpg

 Tesztelés


A tesztünk során három fő területre koncentráltunk:

Párbeszéd-, szövegalapú műsorok, sport: Hétköznapi tévézés, riport- és sportműsorok, természetfilmek, színházi közvetítés jelentik ezt a kategóriát. Utóbbit például egy régi tévéfelvétel képviselte, a párbeszédek érthetősége miatt a tévét korábban nagyobb hangerőre kellett állítani. Amikor a Bose Solo 5-re váltottunk, hirtelen helyére került minden. A párbeszéd üzemmód hatását pedig úgy jellemezhetnénk, hogy a nézőtér hátsó soraiból az elsőkbe „ültünk át”. A sportközvetítéseknél fontos, hogy a szurkolói hangulat és a közvetítők mondanivalója egyaránt eljusson a nézőhöz. Újranéztük a Super Bowl-t, az eszméletlen hangulat alapból elnyomta a helyszíni közvetítők hangját, így örömmel tapasztaltuk, hogy a Bose Solo 5 milyen remekül teljesített! Meghagyta a környezeti zajokat, közben pontosan és tisztán szólaltatta meg a kommentátorokat is. Ebben a tesztpontban csak jót mondhatunk a Bose Solo 5-ről, azt kaptuk, amit a gyártó ígért.

 

bose5_04_tav.jpg

 

Filmek, sorozatok: Emeltük a tétet, és belevágtunk pár erre a célra kiszemelt film megtekintésébe. Terminator: Genisys, Alien: Covenant, Prometheus, Zabriskie Point, Enyedi Ildikó Oscarra is jelölt Testről és lélekről-je mellett pár beszédközpontú sorozatba is belenéztünk. Arra voltunk kíváncsiak, vajon nem ront-e a filmek hangján a pici soundbar, de meglepve tapasztaltuk, hogy egyáltalán nem. Természetesen beszűkült a tér, de nem zavaró mértékben Ugyanakkor mind a mozifilmeknél, mind a sorozatoknál a párbeszédek itt is élvehetőbbek lettek. Vesztettünk is és nyertünk is valamennyit.

 

6717607-503cf4ff3d86f32ad7811446f94fe232.jpg


Zene, koncertek: Végére hagytuk a legkritikusabb tesztet, a zenét. Kicsit féltünk is, hiszen ebben a kategóriában elfogadhatatlan az eredeti hangzás lerontása! Az internetes rádiózást vagy kommersz konzervzenéket gyorsan „dobtuk”, nincs mit szépíteni, erre – hasonlóan a tévék saját hangrendszereihez - a Solo 5 nem jó! Maradt a koncertfilmek és a komolyzene kínálata, vegyesen válogattunk klasszikus és könnyűzenét, zenekari műveket és szóló előadókat. Nem kíméltük a Bose-t, a teszthez Roger Waters, Mike Oldfield koncertek, Beethoven szimfóniák és Mozart Requiemje adta a „talpalávalót”, a szólistákat AyseDeniz „lisztifikált” Pink Floyd átiratai képviselték.

A Bose Solo 5 egyetlen műsornál sem rontott az összhatáson, ellenben ahol lehetett – zongorakoncert, operaszólók - hozzáadta a tévéből hiányzó részleteket. A filmekhez hasonlóan beszűkült kissé a tér, de ez most sem volt zavaró. Mielőtt örömünk határtalanná válna, azt sem hallgathatjuk el, hogy volt egy terület, ahol a Solo 5 jelentősen elront mindent, ez pedig a keményebb, rockosabb zene.

 

bose5_05_bontva.jpg

 

Eddigiek a bluetooth kapcsolatra vonatkoztak, miután átváltottunk optikai kábelre, egy másik világba csöppentünk. Az optikai kapcsolatnál a tévé hangja nem kapcsol le, ajánlott ugyan a némítás, de a tesztek során csak ritkán észleltük a két hangrendszer keveredését. Ilyen esetekben egyszerű a megoldás, a tévé hangerejének alacsonyabbra állításával megszüntethető a jelenség. Megmaradt a tévénk térhatása is és mindez kiegészült a Bose középtartományával. Bevetettük az adu ászt, Coppola Apokalipszis most-ját, ahol minden „szükséges” - a halk és hangos részek, a zene és az erős effektek - egyszerre van jelen. Maradék kétségünk is szertefoszlott, a film a beállításokat követően – kicsit emeltünk a mélyhangokon - élvezhető maradt, semmi nem veszett el az eredeti minőségből és a Solo 5 középtartományban nyújtott többlete itt is kedvező volt.

 

bose5_01_f2.jpg

 

Konklúzió


A végső ítéletünk kiolvasható már az előbbiekből is, a Bose Solo 5 hozta azt, amire a gyártó ajánlja. Nem, nem lesz általa minőségi hangrendszerünk, nem nyújt döbbenetes térhatást, se dübörgő dinamikát, csak pótolja a tévé hiányosságát. Az hogy tetszik-e vagy sem, az a műsortól függ, aki mai „dirr-durr” filmeket néz, vagy a dinamikusabb pop-, rock-, metálzene kedvelő, annak nem ajánljuk a Solo 5-öst. Más területeken azonban semleges marad vagy javít az összképen! Napi televíziózás során hamar megkedvelhető, mi is folyamatosan használtuk, néha váltottunk csak a normál és a párbeszéd módok között és egyszer-kétszer a mélyhangokhoz is „hozzányúltunk”.

 

bose5_02_term.jpg

A megcélzott vásárlói kör a kisméretű ingatlanok tulajdonosai, valamint azok, akiknek fontos a műsor mondanivalója is. A Solo 5 jól jöhet a hálószobai vagy a konyhai tévék mellé is, illetve ahol több eszközhöz is szeretnénk jóminőségű „hangszórót” kapcsolni.

Hogy megéri-e? Ez megközelítés kérdése, egy belépőszintű eszközről beszélünk. A házimozi erősítők ezen az árszinten indulnak, hol vannak még a hangfalak! Sokszor nincs alternatíva egy 2-500 ezer forintos televízió hiányosságának kijavítására, ilyen esetben a Bose Solo 5 remek megoldást jelent.

 

(Dupla György)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.181935 másodperc.