Sztereó MagazinBowers & Wilkins - Rejtőzködő hangfalak 1. rész

Sztereó Magazin | 2017. Október 24., Kedd 19:00

A házimozi rajongók egy része igen, másik része egyáltalán nem foglalkozik a hangfalak kinézetével. Most megnézzük, hogy utóbbi széles tábornak mit kínál a Bowers & Wilkins.

Bevezetés

 

Egy letisztult stílusú enteriőrbe nem igazán illenek bele a különféle kinézetű és méretű hangfalak, sok gyártónak már megvannak a megfelelő megoldásai ezeknek a belsőépítészeti a problémálknak az áthidalására. A rejtett, vagyis falba épített hangsugárzók története hosszú időre nyúlik vissza. Már a Hi-Fi korszak kezdetén is sikerrel kísérleteztek azzal, hogy minél szebben szóljanak ezek a hangfalak, ennek az eredménye a mára már önálló kategóriát teremtő irányvonal. Kezdetben a káros rezonanciáktól és a dobozba zárt légtömegtől kívántak megszabadulni a falba épített megoldással. Napjainkban egyre inkább kerül előtérbe a jól ismert beépített elgondolás, csak jelenleg, inkább a dizájnra került a hangsúly, miközben az elvi felépítés ugyanaz maradt, annyi kiegészítéssel, hogy már a mennyezetet is felhasználhatjuk céljaink elérésére. Kezdjük a bemutatást ezzel a kategóriával.

 

CCM-682 szerkezet.jpg

 

Mennyezeti hangsugárzók

 

Az Atmos hangzás előre törésével, egyre nagyobb igény mutatkozik a mennyezetbe építhető hangsugárzók iránt. A B&W is gyorsan reagált a változó igényekre és kínálatával a legnagyobb mértékig kielégíti az igényeket a gazdaságos kivitelű belépő modellektől kezdve egészen a Reference series szintig.

 

B_W_Matt_M_inceiling speakers.jpg

 

Reference sorozat CCM 8 variánsok

 

Ebbe a kategóriába az audiofil közönség kedvencei tartoznak. A jó beépítés hatására szinte láthatatlan és mégis kiváló minőségű hangrendszerünk lehet. Az álcázó grill, azaz takarólap még festhető is, emiatt teljesen beleolvasztható a környezetbe. A Reference szériájú mennyezetbe építhető CCM 8.5 kétutas hangsugárzó például 25mm-es szénszál merevítésű, Nautilus tölcséres dóm magas-sugárzóval rendelkezik és 180mm-es kék Kevlar mély/középsugárzóval. A forgatható előlapja pontosan irányba fordítható és a frekvencia menete 35Hz-40kHz (-6 dB) megy, ami egy kiegészítő hangsugárzótól több mint szép teljesítmény. Háttér hangfal kialakításának ellenére tisztességes, 120W teljesítményt tud leadni.

B&W CCM7.5_Beauty-1 atmos.jpg

Zenére és házimozira dedikált rendszerek

 

Reference series CCM 7

 

A CCM Cinema 7 esetén sem kell az igényességünkből feladnunk, hiszen a két és három utas hangsugárzó rendszerek még nagyobb teljesítményt ígérnek és példás műszaki adatokkal dicsekednek. Ezek az egységek 25mm-es Nautilus tölcséres lágy dóm magas-sugárzóból, 100mm-es kék Kevlar FST középsugárzóból valamint, 2 x 130mm-es papír/ Kevlar mély-sugárzóból állnak, frekvencia ávitelük 49Hz-28kHz (-6 dB) tart, 200W legnagyobb teljesítménnyel. A CCM Cinema 7 kétutas mennyezetbe építhető hangsugárzó tipikusan a házimozi felhasználók kedvence lett.

 

B&W CCM-7.4 reszlet 02.jpg

 

Ár/érték arány szempontjából kiemelten jó a 6-os sorozat, melynek tagjai a legnépesebb választékot adják. Ahogyan haladunk a megfizethetőbb árazás felé, kinyílnak a lehetőségek és a választék itt a legnagyobb. Ezek a mennyezeti hangszórók, mint például a CCM 682 amely egy 2 utas mennyezetbe építhető hangsugárzó, ami 25mm-es Nautilus "örvénykamrás" alumínium dóm magas-sugárzóból, és 200mm-es kék Kevlar mély/középsugárzóból áll, 35Hz-50kHz (-6 dB) tartó frekvenciamenettel, 150W teljesítmény mellett, nagyon jó példa erre. Az adatokból és felépítési anyagokból is jól érzékeltetik, hogy ezektől a plafonba építhető hangfalaktól is remek hangminőséget várhatunk. A népes (11 darabos) CCM 6 széria árai 60 000-150.000 forintos árakon kaphatók, típustól függően.

 

B&W CCM-74-inceiling-inwall-speakers.jpg

 

Falba építhető hangsugárzók

 

A fej fölött elhelyezhető hangsugárzókról térjünk át a még komolyabb minőséget adó tipikusan falba épített hangfalakhoz. A bevezetőben leírtak alapján, sokkal szigorúbb minőségi elvárásoknak kell megfelelniük, hiszen ezek a kiépített rendszer fő komponensei és mint ilyenek, ezek viszik a fő sodrását a hangoknak. A frontoldalba beépített hangfalak a zenehallgatás alapkövei.

 

CCM Cinema 7.jpg

 

Reference sorozat

 

Az egyik legminőségibb megszólalást ebben a szegmensben a CWM 8 és CWM 7-es komponensektől várhatjuk. A két és három utas falba építhető hangsugárzók a felső szegmens részei, így a megfelelő és szakértői beszerelést követően a zeneiség maximumát várhatjuk tőlük. Hangsúlyozni kell a szakszerű falba szerelést, itt ugyanis nem lehet egyszerűsíteni és kihagyni a technológiai előírásokat.

B&W CWM lcr 71 allo.jpg

A CWM 8.3-as 25mm-es szénszál merevítésű, Nautilus™ tölcséres dóm magas-sugárzó, egy 130mm-es kék Kevlar® FST™ középsugárzóval, forgatható előlappal, 2 x 180mm-es Rohacell mély-sugárzóval, Flowport reflex csővel rendelkezik és a frekvencia átvitele 30Hz-40kHz-ig terjed. A CWM 8.5 kétutas falba építhető hangsugárzónak, 25mm-es szénszál merevítésű, Nautilus™ tölcséres dóm magas-sugárzója van és 180mm-es Kevlar® mély/középsugárzóval rendelkezik, Flowport a tölcsére és némileg magasabb alsó határon van a frekvenciája. A CWM sorozatban is megtalálható a Cinema típusú 3 utas falba építhető hangsugárzó, ami ugyancsak Flowport reflexnyílással van szerelve.

CWM73_moneyshot2.jpg

 

A csúcsok csúcsa a CT 800 sorozat

 

A B&W High-end gyártó, ezért a maximalistáknak az igényeit is kiszolgálja. A professzionális felhasználóknak szóló fejezetet külön tárgyaljuk. Magyarországon ez a kategória csak a teljesség kedvéért említendő, de ebből látszik igazán a B&W elkötelezettsége a tökéletesség iránt. Ebben a sorozatban olyan minőséget kapunk, mintha egy valódi High-end álló hangfalat vásároltunk volna, ami nem csoda, hiszen ezek a hangfalak ténylegesen is dobozzal rendelkeznek, csak éppen falba építhető kivitelűek, tehát a kabinet oldalai nem látszanak a beszerelt állapotban, ezért nem is kaptak például tízrétegű lakkozást. Az árak horrorisztikusak, de jelzik, hogy aki ilyet tud vásárolni a felső tízezerhez tartozik.

 

B&W CT 8 mozisorozat teljes .jpg

 

Konklúzió

 

A fenti részletes, de nem teljes körű információkat közlő írásunkat gondolat ébresztésnek szántuk, lehet és szerintünk kell is a beépített hangsugárzókkal foglalkozni. Érdekes téma! A hangvisszadás eszközei, mint az most kiderült, lehetnek tehát láthatatlanok is, amivel nagy meglepetést okozhatunk „hozzánemértő” barátainknak. A beépített rendszerek további nagy előnye, hogy a vezetékeket ugyanúgy, mint a hangfalakat tökéletesen el lehet rejteni a falban.

 

Az itt felsorolt eszközök megtekinthetők az Aymara Kft. bemutató termében: 1052 Budapest, Aranykéz u. 4-6. Tel./Fax:317-5560

 

www.aymara.hu

www.bowers-wilkins.com

 

Folytatása következik...

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.129251 másodperc.