Sztereó MagazinClasse Sigma 2200i - Digitális élményfaktor

Sztereó Magazin | 2017. Augusztus 03., Csütörtök 21:00

A kanadai Classe Sigma 2200i az International Consumer Electronic Show (CES) Las Vegas-ban mutatkozott be tavaly. A különlegesen elkészített erősítő számos kellemes meglepetést okozott a tesztelés során.

Felépítés, megismerkedés

 

A Classe-nek, mint integrált erősítőnek nincs szüksége külön elő-erősítőre, innen a neve "integrált erősítő", mivel mindkét egység kombináltan van építve, de a Sigma 2200i-t ennél egy kicsit tovább gondolták a tervezők. A bekapcsoló gomb az előlap bal felső sarokba került. Középen balra a fejhallgató- és egy USB csatlakozó található. A középpontba került az LCD érintőképernyő, aminek felső széle süllyesztve van, hogy könnyebben ráláthassunk. A Displaytől közvetlenül balra a menü kapcsoló, jobbra a mute gomb található.

 

148024941340146627764.jpg

 

Az egyetlen nagy önálló egység a hangerő-szabályozó gomb, ami teljesen belesimul az előlap síkjába, és aminek a tartománya -93,0 db-től 14 db-ig 0,5 dB-es lépésekben terjed. A PEQ paraméterek, a Q vezérlés, a hang, és a bemenet kiválasztása, mind az LCD-n történhet. Mihelyt megérintjük a kijelzőt bejutunk az almenübe és kedvünkre bogarászhatunk a beállítások között. A Classe egyedi jellemzője, hogy magában foglal egy előlapra szerelt hatalmas légbeömlőt, amely a frontrész alján terpeszkedik el. Ez egy levegő szűrő fém háló, ami eltávolítható és cserélhető. A hátoldalon elhelyezett ventilátor az erősítő működése közben át szívja a levegőt, amivel a hűtést végzi. A Sigma-nak, szabályzott, egyedi hőmérséklet kezelési rendszere van, az ICTunnel, az erősítő hőmérsékletét figyeli, és biztosítja a működéséhez szükséges optimális hűtési teljesítményt, amivel a megbízhatóságot fokozza. A Classe Sigma 2200i modell is megkapta a régebbi Sigma modellek különleges rack-be szerelhetőségi megoldását.

 

Classe 2200 i 640x380.png

Funkciók

 

A Classe érintőképernyős vezérlő segítségével a már jól ismert digitális hangszínszabályzó, és csatornánként 9-sávos PEQ és a rugalmas basszus menedzsment alkalmazásokat használhatjuk a hang optimális beállításához. Az egyetlen beépített DAC csak a mély-sugárzó kimenetért felel.

Az erősítő rész a tápegységből, a DSP-ből és az AMP2 erősítő áramköreiből áll, így alkotva egy komoly teljesítményű, nagy felbontású integrált erősítőt, ami képes meghajtani a piacon található szinte bármely hangsugárzót, beleértve az új B&W 800-as sorozat hangsugárzóit is. A bemeneteket tekintve a 2200i a Sigma: USB A és B, Airplay és DLNA kompatibilitással is rendelkezik.

 

classe123.jpg

 

Ethernet streaming, koaxiális, optikai, XLR, RCA és egy opcionális lemezjátszó csatlakozás is megtalálható a bemenetek között. A hátlapon a sztereó erősítőkön elég furcsának tűnő 4 HDMI 2.0 bemenet (melyből az egyik HDCP 2.2 kompatibilis) található. A HDMI kapcsolásnak köszönhetően, az AV forrásokat is kényelmesen kezelhetjük, mint például a merevlemezes média lejátszó, Blu-ray stb. Egy úgynevezett mély-hang menedzsmentet is beépítettek a készítők, hogy megfeleljen a modern zenehallgatás változó igényeinek. Ahogy az integrált erősítőknél, a 2200I esetében is egyesítve van az előerősítő és végerősítő szekció. Ami viszont különleges, hogy az előerősítő és az erősítő között közvetlen digitális kapcsolat van, amely kiküszöböli a digitális- analóg, analóg- digitális konverziókat a jel útjából.

sigma 2000i bontott 640x500.jpg

Mi a még jobb, a legjobb minőségű DAC-nál és az analóg puffereknél, tesszük fel a kérdést, kevésbé ártatlanul? Semmi. A 2200i előerősítő DSP kimenete közvetlenül az erősítő szekció DSP bemenetére csatlakozik, így kiiktatják DAC és ADC konverziós veszteségeket, a hozzájuk tartozó analóg áramköri zajt és a torzítást. Ez a titka, hogy az új Sigma 2200i sztereó integrált erősítő kiváló ár / érték aránnyal rendelkezik.

Azáltal, hogy a digitális jeleket digitálisan tartjuk egészen az erősítő kimeneti szűrőjéig lerövidítjük a jel útját, a Digitális-analóg és Analóg-digitális átalakítók, valamint a hozzájuk kapcsolódó analóg áramkörök veszteségeinek elkerülésére. Mindez azt jelenti, hogy jobb hangzást kapunk, kedvezőbb árért. A jel útjának és a kapcsolatok megtakarításával a 2200i még jobb lett, mint az elődje. Az IP vezérlés az iOS és Android alkalmazásokkal érhető el.

2200i rear 640x380.png

Tesztelés

 

Ez a nagy teljesítményű erősítő 200 W csatornánként 8 ohm, vagy 400 W 4 ohm teljesítménnyel büszkélkedhet 0,018% THD maximális torzítás mellett. A gyártó, mint a bevezetőben is említettem főleg audiofil hangsugárzókhoz ajánlja az erősítőt, mint például a B & W 800-as sorozathoz. Nos, nekünk volt szerencsénk két ajánlott márkájú, állványos és álló hangfallal is elvégezni a tesztet. Az optikai kapcsolat csak maximum 96kHz / 24bit adatfolyamig tudja feldolgozni, az USB host és a koaxiális csatlakozások 192 kHz / 24 bit-ig tudja kihasználni a maximális adatfolyam rátát. Ehhez a készülékhez digitális forrás illik, így mi is ezeket használtunk. A meghallgatás kezdetén az AC/DC - Rock Or Bust Hi-res formátumú lemezét hallgattuk a megfelelő „ellazuláshoz”. A zenekar 2014-es albumának hangjai keményen szóltak, mint a kő, ahogy azt el is vártuk.

 

Sigma2200i_blk_rightuj.jpg

 

Alkalmat adott ez a zene arra, hogy a teljesítményt is tesztelhessük, mondanom sem kell, hogy a 2X200W /8 ohm teljesítmény nagyon sok, fél hangerőn hallgatva, mégis bődületes erő tartalékok maradtak még benne. Békésebb műfajok felé fordulva, előkerült Kari Bremnes - Live 2007 felvétele, amelyben a végtelennek tűnő zenei réteget és definíciót együtt tapasztalhattam. A tesztelés során favoritommá vált műben a térhatás mesteri előállítására is felfigyelhettem. Kivételesen nagy transzparencia nem, de a rugalmasan kezelt, magas dinamika tartomány, meglehetősen nagy feladatot hárít a hangfalakra, már csak ezért sem szabad alul-méretezni az utolsó láncszemet.

Néhány órai zenehallgatás után fáradni kezdtem és az okát kezdtem keresni. Úgy vélem, hogy ennek az erősítőnek a kemény és lényegre törő karaktere nem kedvez az egész napos hallgatásnak, inkább néhány órás intenzív csúcspontokkal ajándékozza meg a napjainkat, de olyannal, amit nehezen felejtünk és még sokáig bennünk marad.

 

Ajánlás

 

A Sigma 2200i a megjelenésével szélesíti és erősíti a Sigma sorozatot. Magas teljesítmény, számos csatlakoztatási lehetőség, egyedülálló tulajdonságok és rengeteg energia áll rendelkezésre a márkához mérten, és mindez ellenállhatatlan áron.

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.120043 másodperc.