Sztereó MagazinCSAK SZENVEDÉLYESEN: Acoustique Quality - Passion Teen

Sztereó Magazin | 2019. Február 24., Vasárnap 09:00

Az 1995-ben Cseh országban alapított és működő Acoustique Quality a legmagasabb megmunkálási és felületkezelési technológiákat alkalmazza, és együttműködve a Novague Designnal csúcskategóriába tartozó high-end hangdobozokat készítettek.

A Passion sorozat 2016-ban formatervezési díjat nyert és 2017-ben a las vegasi CES-en is bemutatásra kerültek. A Passion Teen a Passion sorozat középső tagja. Míg a nagy testvér 3 utas bass-reflex a Passion Teen kétutas bass-reflex és a legkisebb az Orca szintén kétutas bass-reflex felépítésű.

A 26 literes, közepes méretű Passion Teen a külön megvásárolható és számára készített állvánnyal, gyönyörű együttest alkot. A csodás felületkezelés és hanghullámokat idéző ívek nem csak a szépséget szolgálják, hanem akusztikai megfontolásoknak is eleget tesznek. Oliva és dió kivitelben készül. Bármely otthon dísze lehet.

 

IMG_0465.JPG

 

Felépítés

A doboz előlapja 50 mm vastag MDF-ből készült, amit 3D modellezéssel és öt tengelyes, nagy pontosságú CNC megmunkáló géppel készítettek. A szintén MDF-ből készült szendvicsszerkezetű hangszóródoboz mechanikailag igen merev. A belsejében elhelyezett rezgéscsillapító és visszaverődés mentes paneloknak köszönhetően rezonanciáktól és állóhullámoktól mentes. A fényes fekete előlap középen egy vékony bemarás látható, ami mintegy tengelye a hangszóróknak. A hangfal többi része csodás famintázatú, magasfényű lakkozással. A nyolc réteg, vastag lakkozás alatt jól érvényesül a fa szép mintázata.

A gömbölyített előlapon a 6,5”-os woofer pontosan a doboz függőleges tengelyének mértani közepén van elhelyezve. Kissé fölfelé néz és előrébb van, mint a magas-sugárzó, így akusztikai síkjuk egybe esik, ami feltétele a jó impulzus-válasznak. Szintén az impulzus-válasznak tesz jót az előlap gömbölyítése, aminek a hangfal éleiről leváló másodlagos sugárzás kiküszöbölése vagy csökkentése a célja. Az élekről leváló hullámoknak és a hangszóró direkt hullámainak interferenciája a frekvenciaválasz hullámosodását okozza, amit ily módon kívántak csökkenteni. A dobozok magas sűrűségű MDF-ből (HD MDF vagy HDF) készültek, a megmunkálás rendkívüli precizitásával. A viszonylag nagy átmérőjű reflexcső is az előlapra nyílik.

 

29340346_10208630424117199_6201270504351858688_n.jpg

 

A beépített hangszórók az élvonalbeli, fejlesztéseiről híres dán Scan-Speak gyártmányai. A 6,5 collos woofer a Revelator sorozat tagja. Membránja papírból készült, amibe szabálytalan mélyedéseket hasítottak, amik speciális szabadalmaztatott rezgéscsillapító anyaggal vannak kitöltve, hogy ezzel meggátolják az esetlegesen kialakuló parciális rezgéseket. A membrán felfüggesztése alacsony veszteségű, lineáris. A membránszél alacsony csillapítású SBR (Styrene-butadiene rubber) gumiból készült, ami különösen nagy, akár 13 mm-es membrán kitérést is megenged. (Az SBR gumit kedvező tulajdonságai miatt az iparban széleskörűen alkalmazzák.). A hangszóró-mágnes szabadalmaztatott SD-1 (symmetrical drive) rendszerű.

A magassugárzó szintén Scan-Speak gyártmány, az Illuminator sorozat legfiatalabb tagja. A membrán átmérője 1 coll, de alakja nem a szokásos gömbsüveg, hanem gyűrű alakú, a közepén egy fém fázisjavító kúppal, ami amellett, hogy kivételesen egyenletes frekvencia-menetről gondoskodik, +/-2 dB-en belül marad az 1-30 kHz-es tartományban, a hűtést is segíti. A membrán körül porózus gumibevonat gátolja az esetlegesen kialakuló hullámelhajlást. Az alkalmazott AirCirc Magnet System hat neodímium mágnesből áll, ami a sugárzó hátsó kamrájában kiegyenlített mágneses teret hoz létre. Ez a kialakítás a hagyományos motorokkal összehasonlítva kevesebb rezonanciát és visszaverődést eredményez a sugárzóban.

 

AQ-Passion-Revelator.jpg

 

A beépített keresztváltó elsőfokú és ennek megfelelően a fázistolása is a legkisebb. A váltó alkatrészeit kézzel válogatták és nem nyomtatott áramköri lapra vannak szerelve, hanem lábtól-lábig forrasztással vannak összekötve. A belső kábelezésre AudioQuest kábeleket használtak. A doboz megfelelő kialakításával és a 6,6 dB/oktáv meredekségű keresztváltóval minimalizálták a fázishibát. A csatlakozópanel kettős kábelezésre is lehetőséget ad. A csatlakozók aranyozottak és alkalmasak banándugó és csupasz kábelvég befogadására is.

A külön megvásárolható állványon - a csatolt rezgések kiküszöbölésére - négy rezgézcsillapító gumi-pogácsára kell helyezni a hangfalakat. Az állvány kialakítása lehetővé teszi, hogy a kábeleket rejtve vezessük.

 

P1010058.JPG

 

Meghallgatás

A Passion Teent több héten keresztül módomban volt hallgatni és igen megszerettem. A meghajtásáról egy Hegel H160-as High End integrált erősítő gondoskodott, ami a beépített D/A átalakítónak köszönhetően analóg és digitális jelforrásokat is képes fogadni.

Kicsit kellett kísérletezni a hangfalak elhelyezésével. Annak ellenére, hogy az előlapon van a reflexnyílás a falaktól kissé távolabb jobb eredmény érhető el. A bázistávolság a két hangfal között 2 m volt és hallgatóság is körülbelül két méterre helyezkedett el.

Elsőként, mint általában most is zongora muzsikát hallgattam Yuja Wang korunk ünnepelt virtuózának “Sonatas & Etudes” című CD-jéről (Deutsche Grammophon 2009.) A zongora természetessége figyelemre méltó, csakúgy a magas, mint a mély regiszterekben. Megvan a tér a zongora és a hallgató között. A felvétel hitelesen közvetíti a stúdió akusztikáját.

 

AQ_PassionTeenOliva_stand.jpg

 

Jacques Loussier: Trio Plays Bach (Telarc 1996) CD-jén fantasztikus Bach feldolgozások hallhatók. A jazz trió csodálatos tisztaságban, levegősen, áttetszően szólal meg. A zongorahang nagyon szép, a mélyek gyönyörűen, felhangokkal telve zengenek. A finomabban billentett elemeknél puhán, lágyan szólnak a hangok, úgy halljuk, mintha jelen lennénk. A részletezettségre jellemző, hogy mikor a zongorista rálép a pedálra, hallani a filcek surrogását, amint felemelkednek a húrokról. A dobok természetesen szólalnak meg, habár érezni lehet rajtuk a hangmérnök munkáját (A dobok a hangtér teljes szélességében vannak panorámázva.) A bőgő is természetes, a mély nem túlhangsúlyozott.

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (Disney 2006.) Wheel of Fortune. Hans Zimmer filmzenéjének óriási a dinamikája, így különösen alkalmas tesztelésre. Az ütősök, dobok erőteljesek, gyors tranziensekkel. A vonósok szélesen szólnak, a rézfúvósok fényesek és recsegnek. A színpad széles és mély, jól kivehető a nagyzenekari ülésrend, elől a vonósok, hátul a rézfúvósok és az ütősök. Az erőteljes mélyek mellett jól hallhatók a legkisebb neszek is. Sokáig hallgatva ezt a zenét, szinte megjelennek előttünk a film képei.

 

P1010059.JPG

 

Pirates Of The Caribbien: On Stranger Tides (Original Motion Pictures 2011.) Marmaids. A Passion Teen mozgó teret rajzol. A sellők valahol a távolban énekelnek, de előttünk a tér, mint mozgó organikus tömeg remeg. Nagyon sejtelmes.

A rockzenét Anastacia képviselte, Anastacia (Sony Music 2004.) című Cd-jével. Anastacia fantasztikus hangja jól átjön, vastagon és telítetten szól. A gitárok az erős kompresszorozás ellenére sem összemosottak. A háttérvokál jól érthető.

Gondoltam valami sokkal zúzósabbat is kipróbálok, így esett a választásom Limp Bizkit 1999-es CD-jére a “Sinificant Other”-re. Elképesztően szól. Ami a legérdekesebb, hogy a kemény zenébből, a gitár kvázból eddig nem hallott részletek kerültek elő. Főleg térben nyíltak meg újabb rétegek.

 

P1010063.JPG

 

Összegzés

A Passion Teen egy átlagos nappalit bőven megtölt hanggal (kb. 90 m3). A doboz viszonylag kis mérete ellenére nem érezhető a mély hiánya, sőt a kb. 200 Hz alatti tartomány annyira van jelen, hogy nem túlzott, de kellő vastagságot adjon a zenének. Tonálisan kiegyenlített. A hangszórók gyorsak, a tranziens átvitel kiváló. Részletezett, gazdag hangot ad a teljes dinamika-tartományban. A hangzás transzparens, a színpad szélessége és mélysége megfelelő, de mint ahogy ezt korábban is írtam, az elhelyezéssel kell egy kicsit foglalkozni. Az érzékenysége egy picit jobb az átlagosnál, habár nem kiugró. A kettős erősítést lehetővé tevő csatlakozás további lehetőséget nyújt a minőségi hanghoz. Nem ajánlanám, hogy polcra helyezzük, már csak azért sem, mert a saját állványával gyönyörű együttest alkot és a hangfalak a hallgatáshoz ideális magasságba kerülnek. Kár, hogy az ára a magyar zsebnek egy kissé magas.

 

Brindzik József

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.299894 másodperc.