Sztereó MagazinDALI CALLISTO 6 C - AUDIOPHILE ÉLMÉNY

Sztereó Magazin | 2018. Július 07., Szombat 10:00

A Dali megalkotta a leginkább felhasználóbarát audiophile hangrendszerét, amely kiküszöbölte a vezetékeket és a külső erősítőt, melynek köszönhetően manapság bárki könnyen hifi guru lehet.

A Dali Callisto 6 C egységei teljesen vezetéknélküli összeköttetéssel kapcsolódnak egymáshoz. A tesztünk tárgya egy sztereó rendszer, de lehetőség van a bővítésére is, akár egy 5.1-es házimozit is összeállíthatunk további hangfalak beillesztésével.

 

Dizájn


A Callisto a Jupiter egyik holdja, amelyet Galileo Galilei fedezett fel 1610-ben, ez a távoli kísérő ihlette meg a gyártókat, akiknek az elnevezéshez méltót kellett alkotniuk. A Dali Callisto 6 C hangrendszer valóban olyan, mintha egy űrjárműbe tervezték volna!

A hangfalak a Dali-tól megszokott módon három, vagy inkább két és fél utas rendszerben épülnek, ez már évek óta nem okoz meglepetést. A gyártó a már sokszor sikeresen alkalmazott hibrid kettős magassugárzókat most is beépítette, tehát a ribbon sugárzó áldásos hatását ezúttal is élvezhetjük. A dupla mély-közép-sugárzó méretei az álló dobozok legnagyobb szélességéig érnek, természetesen a különleges farost membránokkal.

 

Dali-CALLISTO-Lifestyle-1024x576.jpg

 

A hangfalak ezúttal egy kicsit sötétebb fa-színűek, szemben a korábban megszokott vörösessel, de sebaj, ezek is éppen olyan különlegesek és szépek, látványuk bizalmat sugárzó. Az előlap vastag, kissé ívelt és matt, míg a doboz fekete, famintás burkolatot kapott. A 6 C hátul dupla reflexnyílással, az aktív hangfalaknál elengedhetetlen erősítő modullal, valamint az ehhez tartozó kiegészítőkkel rendelkezik. Az eddigieket összegezve azt láthatjuk, hogy a hangfalak külsőre szinte semmi extrát nem nyújtanak, de később lesz mire rácsodálkozni!

 

24. dali-call-6c-blk_l_1.jpg

 

Kezdjük a hangfalakkal


A hangerő szabályozása és ennek visszajelzése rendkívül egyedi, amelyről illik néhány szót említeni, ugyanis több módja is van a hangerő beállítására. A Callisto 6 C esetében a hangerőt a központi egységén lévő középső tekerő gombbal, vagy a hozzá tartozó formatervezett távvezérlővel tehetjük meg.

Az igazi újdonság a „gesztusvezérlés”! Nagyon rokonszenves, hogy a hangfalakba gesztusvezérlést is beépítettek, és nem csak felosztva Master és Slave részekre, hanem mindkettőre egyszerre kiterjesztve, tehát bármelyik van közelebb hozzánk, elérhetjük a szolgáltatást.

 

Dali-CALLISTO-6-C-RĂźcskeite-1024x576.jpg

Miről is van szó? Ha a hangfalak tetőlapján lévő érzékelő zónát jobbra „simítjuk”, akkor növelhetjük a hangerőt, ellenkező irányba pedig csökkenthetjük. Vizuális visszajelzést is kapunk, hiszen a hangsugárzók alsó részén egy LED sor van, amely a pontos értéket jelzi számunkra, hiszen a hangállításhoz 50 darab világító diódát is beépített a gyártó. Ez a fénycsík leleményes ötlet, mindig az aktuális értéket elérő utolsó LED marad bekapcsolva, az beállítás során látható fénycsík helyett. A dobozok tetején az érintés helye egyébként nincs konkrétan kijelölve, ezt a területet nekünk kell kitapasztalnunk.

 

Dali-CALLISTO-berĂźhrungsempfindlicher-Sensor-1024x576.jpg

 

Sound HUB - Forma és kezelőfelület


Ezek tekintetben a Callisto kettős érzést keltett bennem, egyfelől a hangfalak kinézete konzervatívan Dali-s, másfelől a kiegészítő elektronika kimondottan innovatív, lényegre törően impulzív. A Sound HUB fényes feketén tükröződő felülete és a rajta felsejlő ikonok látványa futurisztikus hatást kelt. Továbbá a HUB központi részén egy olyan hangerőszabályozó karima is van, amelynek a közepén digitális hangerő skála látható, ekörül pedig a bemeneti ikonok sorakoznak, azaz a kontrolleren az aktuális bemeneti állapotról visszajelzést is kapunk.. A központi egység hátulját törvényszerűen a bemeneti csatlakozók foglalják el. A Dali távirányítója szintén kellemes formájú, kicsi, könnyű, komfortosan használható.

 

Dali-Sound-Hub-mit-Fernbedienung-1024x576.jpg

 

Installálás


Az installálás folyamata a komponensek összepárosításával kezdődik. Ez roppant egyszerű, mert a tápfeszültség alá helyezett készülékek egyesítését egy szembetűnő hátlapi nyomógombbal (link connect) kezdeményezhetjük. Ilyen gomb a hangfalakon s megtalálhatók. A kapcsolódás folyamatát a HUB tetején kísérhetjük figyelemmel, ahol egy, csak erre a feladatra szolgáló és megjelenő dedikált ábra rajzolja ki nekünk a csatlakoztatott hangfalakat, de hangjelzést is kapunk a megfelelő hangsugárzók felől. Ezek után a forráseszközünket is csatlakoztathatjuk és máris készen is vagyunk, használatba vehetjük a Callisto-t.

 

Dali-Sound-Hub-RĂźckseite-1024x576.jpg

 

Meghallgatás


Már első hallásra feltűnt, hogy a 6 C-nél a korábban az Optikon sorozatnál tapasztalt kissé erőszakos magas tartományú hangoknak se híre, se hamva. Azzal, hogy a Callisto esetében a csipogók nem harsognak annyira, sokkal szofisztikáltabb lett a felső tartomány, a többi hanggal jobban összesimul, ennek következtében egy nyugodt, koherens hangzást hallani. Ezúttal a hibrid magas egység nem dominálja az egész produkciót, azt tapasztaltam, hogy a vizsgált hangrendszerünk sokkal tovább marad hallgatható, nem kezd pár óra után fárasztani bennünket.

A Dali Callisto 6 C-ből felcsendülő hangszerek mind életszerűek és nem tapasztalható egy-egy hangszer hirtelen kiugrása, felerősödése, nem kezdenek váratlanul szólózni, hanem egy feszesen összefogott komplex hangteret teremtenek a „színpadra”.

 

Dali-CALLISTO-im-Wohnzimmer-1024x576.jpg

 

Csodálatos példát találtam minderre egy hi-res felvételen. Dianna Krall, You Call It Madness című számában, amikor kell a szóló hangszerek és az ének szépen dinamikusan kilépnek előre, más esetekben szépen és koherensen hallhatók az egyéb zenei információk. A tömörebb zenék esetében sok rendszer nehezen tolerálja a nagy volumenű hanghatásokat, a Callisto jól megbirkózik ezekkel, amit egészen biztosan a jó gyári összehangolás eredménye. Ennél a hangrendszernél, mint már említettem, nincs sok mód az utólagos hókusz-pókuszra, mindennek jónak kell lennie. Remek viszont, hogy a Dali az idők során már elég tapasztalatot gyűjtött ebben a témában, amit a Callisto 6 C esetében is sikeresen alkalmazott.

 

dali-callisto2.jpg

 

Ajánlás


A magas tartomány egyértelmű dicséretet kap, nem a kiugróan nagy volumenével, inkább a visszafogott, de immár szervesen a zene részeibe illesztett produkciójával. A gitár, a zongora hangjai kiemelkedőek, a dobok közül a pergők, a tammok gyorsak és kellően dinamikusak, a lábdobok lendületesek és feszesek, a lágyabb bőrözésűek kissé hangsúlytalanabbak, mint azt szeretném, de erre igény esetén a rendszerbe lehet illeszteni egy aktív subwoofer-t. A Callisto 6 C kiválóan teljesített és a vele töltött idő maradandó élményt szerzett számomra.

 

Lambert János

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.133874 másodperc.