Sztereó MagazinDali Spector 6 - Minőségi zenehallgatás

Sztereó Magazin | 2017. November 06., Hétfő 08:00

A dán cég neve biztosan minden hifi-barát számára kellemesen cseng, ezúttal pedig a gyártó két legolcsóbb álló dobozát tudtuk kipróbálni. a „legolcsóbb” jelző természetesen semmilyen szinten sem utal a minőségre.

A dán gyártó neve biztosan minden hifi-barát számára kellemesen cseng, ezért én is felkaptam a fejem, amikor megszólalt a kaputelefon, ami a futár érkezését jelezte. Amikor pedig felcipeltük a két hangfalat a nappaliba és kicsomagoltam, már állandósult a mosoly az arcomon, annak dacára, hogy a gyártó legolcsóbb álló dobozából kaptam kettőt egy teszt erejéig.

 

Külső

 

Ez a „legolcsóbb” jelző természetesen semmilyen szinten sem utal a minőségre. Már csak azért sem mert azért a picivel 200 ezer fölötti ár (párról van szó persze) már eleve nem a kínai műanyagdobozok kategóriája, de az összesszerelés minősége is ezt mutatja. A masszív MDF dobozok fekete és dió színben kaphatók, de minkét modell esetén fekete az előlap, melyet csak a hangszórók felett takar selyem, tehát a dobozok felső felén.

 

Dali-Spektor-6-allo-hangfal-par.jpg

 

A dupla mély-közép sugárzók barnás-vöröses árnyalata remekül harmonizál ezzel a fekete színnel és még a magassugárzó alu színe sem lóg ki az együttesből.

A dobozok hátulján a reflexnyílást találjuk, így érdemes kicsit játszani elhelyezéskor a hátsó faltól való távolsággal. Egészen a falra tolva ugyanis egy kisebb szobában zavaróan csalhatnak a mélyek. Persze aki egész nap Snoop Doggot hallgatna és szereti, ha közben letáncol a CD-tok az asztalról, tolja csak hátra nyugodtan, de én szóltam…

 

dali-spektor6 reflexnyilasok.jpg

 

A kábelezés tekintetében nem kényeztet minket agyon a Spektor 6. Egy pár csatlakozóaljzatot találunk rajta, így bi-kábelezésre ne is gondoljunk. Természetesen itt csupaszolt kábelt vagy banándugót egyaránt használhatunk, de ugye ez a minimum.

 

spektor-tweeter-01 reszlet.jpg

 

Teljesítmény, hangminőség

 

A szokásos hangminőség teszt mellett azért is emeltem ki a teljesítményt az alcímben, mert a gyártó is kihangsúlyozta a Spektor 6 „erősítőbarát” felépítését. Így ki is próbáltam a szokásos Pioneer VSX-931-es erősítőm (csatornánként 135W) mellett egy jóval kifinomultabb, ámbár gyengébb Taylor Acoustic erősítővel is. A jelforrás a Sony legújabb, SACD-t is lejátszó UBP-X800-asa és egy Pro-Ject Debut Carbon DC Red lemezjátszó volt.

 

spektor-woofer reszlet.jpg

 

Örömmel jelenthetem, hogy a hangfalpár mindkét konfigurációbaban jelesre vizsgázott. Az alábbiakban pedig ezt fejtem ki egy kicsit részletesebben.

Komolyzene: A komolyzene mindig nehéz dió, mert itt a részletező hangkép mellett dinamikára is szükség van. A Spektor 6-osok mindezt nyújtják egyben és így szinte bármilyen erősítőnek képesek kihozni a legjobb tulajdonságait és így természetesen a komolyzene hangjait is remekül adják vissza. A magasak részletezőek, a hegedűsök minden mozdulatát kihallani, de ugyanakkor a mélyek is remekelnek.

Jazz: Art Pepper Nature Boy című számában a trombita olyan csodásan szólalt meg, hogy a lélegzetem is elakadt, majd pedig Desi Valentine jellegzetes reszelős hangját élveztem a Fate Don’t Know You című számában, amit nagyon szerettem ezen a hangfalon hallgatni, mert kellemes, kiegyenlített hangképet nyújtott.

 

Dali_Spektor_6 verzio.png

 

Rock: Természetesen Queen nyitotta ezt a menetet. A Don’t Stop Me Now gyönyörűen felpörgette a hangulatot. Kellemes magas, feszes, pontos mélyek. Tényleg nagyon szerethető hangfalak ezek. A zenekarnál maradva a One Year of Love szaxofonja olyan kellemes hangon szólalt meg, mintha egy kétszer ennyibe kerülő hangfalat hallgatnék.

 

Dali Spector 6 teszt life.jpg

 

Ajánlás

 

A Dali Spektor 6-ost mindenkinek szívesen ajánlom, akinek egy kellemes, részletező hangú, de erős hangsugárzóra van szüksége. Azért nem árt, ha a szoba, amiben installáljuk nem egy panel félszoba, mert mindenképpen kell neki a tér és a hangerő, hogy előbújhassanak a dobozból az igazán kellemes hangok. Felépítés tekintetében teljesen mindegy, hogy egy igényes sztereó rendszerbe építjük őket, vagy házimozi frontnak szeretnénk használni, a megfelelő láncba helyezve biztosan sok örömet fog okozni leendő gazdáinak.

 

(Haraszi Tibor)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.364872 másodperc.