Sztereó MagazinDenon AVR-X6400H - AURO 3D AUDIO BAJNOK

Sztereó Magazin | 2018. November 04., Vasárnap 19:00

Evolúció, nem pedig forradalom – így jellemeznénk a Denon AVR-X6400H házimozi erősítőt. Ez a 2100 angol fontos árcédulával rendelkező AV receiver a tavalyi, igen jól sikerült AVR-X6300H modellen alapszik.

Az új Denon X6400 bár sokban azonos a tavalyi sikeres előddel,  a gyártó további funkciókkal egészítette ki, és ehhez pluszként az alapfelszereltségként érkező Auro-3D támogatással tette fel a pontot az i-re.

 

Dizájn és funkciók

 
A mérnöki munka és a külcsín változatlan. Kívülről szemlélve az erősítőt, egy fekete dobozról van szó két nagy tekerőgombbal, valamint egy színezett kék kijelzővel és egy lenyitható fedéllel, mely alatt a gombok és aljzatok rejtőznek. Az X6400H belsejében a Denon monolitikus elrendezésű erősítőivel, valamint egyedi tervezésű tranzisztorokkal találkozhatunk, a készülék papírforma szerinti leadott teljesítménye pedig 140W mind a 11 csatornán, 8 Ohmos terhelés mellett.

 

denon_avrx6400h_3.jpg

 

A hátoldal

 
A receiver teljes szélességű és magasságú házának hátoldalán találjuk a Bluetooth és 2.4/5GHz-es WiFi antennákat, valamint itt helyezkedik el a további hálózati funkciókat kínáló Ethernet port is. Ezek természetesen lehetőséget biztosítanak a Denon HEOS multiroom rendszerével történő teljes integrációra. Az X6400H-val emellett AirPlay és internet rádió funkciót is kapunk, valamint általa igénybe vehetünk olyan streaming szolgáltatásokat, mint például a Deezer, a Spotify vagy a Tidal.

 

de_avr-x6400h_e2_bk_re_001.png

 

Csatlakozások

 
A készülék HDMI adottságai kitűnőek: 8 HDMI bemenet és 3 kimenet mellett nem valószínű, hogy bármit is hiányolnánk. (Valamennyi csatlakozó HDMI 2.0/HDCP 2.2 kompatibilis.)
A Dolby Atmos 7.1.4, DTS:X és Auro-3D hangzást a hangsugárzók rendkívül változatos elhelyezésével érhetjük el. Valóban, a 7.1.4 és a háromrétegű Auro között zavarba ejtően sok lehetséges kombinációja lehet a hangszórók pozíciójának. Emellett AuroMatic upmixer funkciót is kapunk, mely a csatorna- és objektumalapú formátumokat az Auro konfigurációhoz igazítja.
A Dolby/DTS és az Auro esetében különbözik a 11 csatorna hangsugárzóinak „legjobb” elhelyezése. Az Atmos egy 7.1.4-es konfiguráció, melynél a hagyományos 7.1-es elrendezés négy mennyezeti hangszóróval egészül ki. Az Auro itt a hagyományos 5.1-es elrendezést alkalmazza, továbbá négy, a surround és a fő hangfalpár fölött elhelyezett hangsugárzót, lefelé irányítva a nézőre. A további, különálló mennyezeti hangszóró (az Auro úgynevezett „Úr hangja”) képezi a legfelső réteget. Mindenképpen szükséges döntenünk valamelyik elrendezés mellett, mivel a kettő nem találkozik egykönnyen. Vagy-vagy.
Az AV receiver beállításai és jelfeldolgozása a lehető legjobbat hozzák ki hangsugárzó-konfigurációnkból, azonban ahhoz, hogy Auro-3D hangzást vagy Auro felskálázást kapjunk, nekünk kell megmondanunk az erősítőnek, hogy Auro elrendezést használunk. Ha azt mondjuk neki, Dolby-val dolgozunk, Auro-2D-t kapunk.

 

denon_avrx6400h_internal_1.jpg

 

Láttuk, hallottuk...

 
Hangzás tekintetében nem sok különbséget találtunk az AVR-X6400H és a tavalyi év X6300H modellje között. És ez egyáltalán nem baj. A megszólalás dinamikus, részletező és tiszta volt. A Denon régebbi AV erősítőivel szemben, melyek erőszakosan és robosztus basszusokkal szólaltatták meg az akciófilmeket, ezek a legújabb generációs készülékek kifinomultabb hangzást és nagyobb teret kínálnak, ezáltal valószínűleg hűebben adják vissza mindazt, amit a rendező eredetileg megálmodott.
A „Lucy” című film Blu-ray verziójával tesztelve a készüléket igazán élvezetes vizuális és audioélményben volt részünk még az 5.1-es hangsáv mellett is, noha a mozikban Atmos-szal volt látható. Amikor a droggal telenyomott Lucy össze-vissza rángatózik a börtöncellában, a hangzás drámai volt, telis tele jól pozícionált effektusokkal. A mélyek mennydörgésszerűen törtek elő iker-mélyládáinkból, de egyszer sem nyomták el a részleteket.
Morgan Freeman monológja közvetlenül utána izgalmas váltást képezett - a hatalmas előadóterem hatásosan domborította ki a Denon képességeit a tér és környezet visszaadása terén. Zökkenőmentesen kerültünk át a szűk börtöncellában zajló drámából a nyitott, tágas és nyugodt akadémiára. Morgan hangja kellemes, mély tónussal szólalt meg, mindeközben élettel teli maradt.

denon_avrx6400h_4.jpg

A natív Atmos hanggal a Denon egy szinttel feljebb lépett az apró részletek és a tér ábrázolásának tekintetében. A „Gravitáció” (Gravity) lenyűgöző hangsávját tökéletes könnyedséggel kezelte, nem csupán közel hozva hozzánk a cselekményt, hanem egyenesen belehelyezve minket a filmbéli környezetbe. Pontosabban annak hiányába – a puszta semmi és az űr érzete szinte hátborzongató volt. Tovább folytattuk a tesztelést a „Deadpool” akcióval teli nyitójelenetével, melyet a hibátlan, lassított felvételben látható autós ütközések és főhősünk kamerának mondott beszólásai tesznek teljessé - a lövések, a pengék, az ütközések, a gellert kapó lövedékek és az általános zűrzavar megszólaltatása kitűnő volt, mindezt pedig a feszes és erőteljes, szinte földrengésszerű alacsony frekvenciájú effektek egészítették ki.
Ezen a ponton Marantz processzorunk és a többi erősítőnk szerintünk kissé idegesen néznek ránk, hiszen a Denon nagyon jól muzsikált, ráadásul töredékükbe kerül, és alapfelszereltségként kínál Auro-3D-t. Való igaz, részletező és tiszta balanszának lehet, nem ártana egy kicsit több düh és testesség, azonban a készülék képességeit és teljesítményét tekintve páratlan ebben az árkategóriában.

denon_avrx6400h_5.jpg


Összegzés


A Denon receiverek legújabbika alapfelszereltségként  kínál utolérhetetlen funkciókat és Auro-3D-t, mindemellett magával ragadó, hiperrealisztikus hangzást.

 

Markovits Tamás - London

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.120713 másodperc.