Sztereó MagazinEmotiva 5.0 házimozi szett - Egységben az erő

Sztereó Magazin | 2018. Június 28., Csütörtök 06:00

Az előző lapszámban az Emotiva T1-es álló hangfalakról tesztben írtam meg a tapasztalataimat. Az élmény maradandó volt ahhoz, hogy most még nagyobb érdeklődéssel fogjak neki a teljes rendszer meghallgatásához.

A meghallgatás során egyszerre vallattam az Emotiva MC-700 Surround Processzort, és az A-500-as erősítőt az Emotiva 5.0-ás házimozi hangfalcsaláddal, közben pedig arra kerestem a választ, hogy egy egységes, egy gyártótól származó rendszerben mire képesek a komponensek. Az Emotiva családtagok nem csak látványban, hanem hangzásban is lenyűgözően viselkedtek, noha – mint az a felsorolásból is kiderül, -  most nem találunk közöttük mélyfrekvenciás subwoofert.

 

Külső és technika

 

Az MC-700 BasX Surround Processzor acélvázára alumínium előlapot szerelek, az előlapon lévő nagyméretű, világoskék kijelzőn kísérhetjük figyelemmel az üzemmódokat. Hátul hat 4K-s HDMI be- és két hasonló kimenetet találunk, a bemenetek közül három támogatja az UltraHD HDR szabványt, ezeken kívül még több analóg és digitális hangbemenet is használható.

Az MC-700 kézzel vagy a mellékelt távvezérlővel működtethető és az intuitív menürendszerének segítségével egyszerűen konfigurálható. Az MC700 nem skálázza fel a tartalmakat, mert a gyártó szerint ez sokkal többet árt, mint használ a minőségnek Ha okostelefonról vagy más Bluetooth-alapú eszközről szeretnénk zenét lejátszani az MC-700-on keresztül, vásárolható hozzá bluetooth-vevőegység is. A vevőegység közvetlenül az MC-700 hátulján található USB aljzatba csatlakoztatható, és támogatja a legújabb Bluetooth 3.0 CD minőségű AptX audio szabványt.

emotiva_mc700_1_.jpgemotiva_mc700_2_.jpg

Az A-500 BasX erősítő a hangprocesszorhoz hasonlóan nagy teherbírású mechanikai szerkezettel rendelkezik és túlméretezett lineáris tápegységének köszönhetően a gyártó szerint bármilyen nehezen hajtható hangfallal megbirkózik. Csatornánként 80 Wattra van méretezve, de akár 110 wattos kétcsatornás üzemmódot is tud 8 Ohm-nál, a hátlapon pedig öt RCA bemenettel és 12 voltos triggerrel is rendelkezik. A frontpanel állapotjelző LED-jei kikapcsolhatók, amennyiben azt zavarónak ítéljük.

emotiva_a500_1_.jpg

Emotiva-BasX-A-500-Five-Channel-Power-Amplifier-1.jpg

Felkészülés a tesztre

 

A hangfalak bekötése a mostanában megszokott és bevált Furutech FA-Alpha vezetékekkel történt, valamint a vendégszeretetemet élvező Oppo BDP105-ös lejátszót is beillesztettem a rendszerbe. A kábelek nagy száma ellenére az Emotiva BasX surround rendszer beállítása egyszerű. Először az OPPO-t csatlakoztattam HDMI kábellel közvetlenül az MC-700 processzorhoz és az MC-700 HDMI-1-es kimenetét a TV-hez. Ezután az OPPO-t – szintén HDMI kábellel - közvetlenül a TV-hez, végül az OPPO "csak audio" HDMI kábelét az MC-700-hoz. Ez az elrendezés egy extra kábelt is igényelt, az MC-700 HDMI kimenetéről a TV-hez, ezzel viszont a processzor OSD menüje is látható lett.

Sztereó zene esetén az OPPO HDMI kimenetét kötöttem az MC-700-ra. Ebben a konfigurációban az MC-700 digitális-analóg átalakítója (DAC) dolgozott, nem pedig az OPPO DAC-ja. Ez azért kívánatos, mert ha az analóg hangot az OPPO-ból az MC-700-be továbbítjuk, a jel a basszuskezelés miatt „újradigitalizálódik” a processzorban és ez veszteséggel jár. És tudjuk, minél kevesebb az A/D-D/A konverzió, annál szebb a hang.

Ne feledjük, hogy a 4K tartalom lejátszásához "nagysebességű" HDMI kábelek szükségesek!

 

71UjUM1552L._SL1500_.jpg

 

Így láttuk, hallottuk

 

Remek az Emotiva BasX MC-700 helyiségkorrekciós megoldása. A processzorhoz mikrofont is kapunk, az algoritmus neve pedig "Emo-Q". A Yamaha YPAO-val és az Audyssey helyiségkorrekciójával összevetve is megállja a helyét. A teszthangok igencsak hangosak, de az elektronika pontosan meghatározta a rendszer összes hangszórójának méretét és távolságát, különösen a filmek dinamikáját javította jelentősen az Emo-Q rendszer.

A technológia áldásos tevékenysége A nagy fal „alatt is” - Dolby Atmos / TrueHD 5.1 – remekelt, ahol Matt Damont egy középkori kínai akciójátékban találjuk, amely animált, félelmetes szörnyeket és intenzív surround hangzásokat produkál. Az Emo-Q nem csökkentette a frekvencia-eltéréseket, de a képalkotást határozottabbá tette. Hallottam, ahogy a hangkép beszűkült, amikor az Emo-Q-t kikapcsoltam. Az Emo-Q a basszus folyamatos állítgatása mellett magabiztosan varázsolta a helyükre a hangokat, a háborús dobok lüktetését és a puskapor robbanásait ugyanúgy, mint a párbeszédek világos részleteit.

Az egyik kedvenc sorozatom következett, a Terror az egyik kábelcsatornáról - HD-ben. Az erősítőnek itt sem akadt gondja, megtöltötte a kívánt erővel mind az öt csatornát úgy, hogy közben „pengeélesen” el lehetett választani a beszédet a víz csobogásától és a jég recsegésétől.

 

A hangsugárzók

 

Megállapíthattam, hogy a hangszórókon nem múlt semmi. Sőt!

A két álló torony (T1), a kisebb kétutas szatellitek (E1) és a háromutas közép (C1) mindegyike derekasan állta a sarat. Különlegességük a saját fejlesztésű Airmotiv típusú, hajtogatott sík mágneses magas-sugárzók.

A hangszórók ugyanolyan vinil-burkolatú konstrukciójúak, nagysűrűségű farostlemezből (HDF) készült ésszerű vastagságú és súlyú burkolatokat kaptak, nem pedig a gyakrabban használt közepes sűrűségű MDF-et.

A fent említett magas-sugárzóval együtt, amely mindhárom modellben azonos, a dobozokat megnyugtatóan súlyos driverek töltik be, amelyek menetes csavarokkal, alátétekkel vannak ellátva, nem pedig a szokásos facsavarokkal. Az E1 az egyedüli hangszóró, amely kompromisszumot kíván a csak push terminálok használatával. A többiek több utas terminálokat kaptak.

 

Sans titre 1_1.jpg

 

Összegzés

 

Az Emotiva-nál büszkék arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a piac elvárásait. Komplex rendszerekben gondolkodnak, melyekkel a felhasználóknak nincs más dolguk, mint hazavinni, összedugni és élvezni a zenét. Mindezt anélkül, hogy meg kelljen fizetniük a csúcskategória termékeinek meredeken növekvő árait. És éppen ez az, ami elválasztja ezt a céget a "csúcsminőségű" iskola legjobbjaitól. Emotiva-nál megfizethető árakat kérnek a kiváló teljesítményért cserébe.

 

Herbán Tibor

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.158598 másodperc.