Sztereó MagazinEmotiva BasX TA-100 erősítő és Airmotiv B1 hangszórók

Sztereó Magazin | 2017. November 20., Hétfő 08:00

Anélkül hogy nagy szavakat használnánk, az Emotiva együttes egyszerű, visszafogott látványával már első pillanatra kedvező benyomást kelt.

Itt van Amerika...

 

Nem is tudom hányszor történt meg, hogy felhívták telefonon a szerkesztőséget és megkérdezték: nem tudunk-e javasolni valami megfizethető áru, kisméretű, de nagyon jó hangú erősítőt és hozzá megfelelő hangfalakat. Most, hogy néhány hetet együtt töltöttünk egy komplett Emotiva sztereó hifi szettel, már bátran tudnánk válaszolni az érdeklődők kérdésére…
Anélkül hogy nagy szavakat használnánk, az Emotiva együttes egyszerű, visszafogott látványával már első pillanatra kedvező benyomást keltett bennem. Az sem titok, hogy elolvastam néhány szakvéleményt róluk, mielőtt nekifogtam volna a meghallgatásukhoz, aminek ismeretében és a saját tapasztalatom alapján az erősítővel kezdem a bemutatást, úgy, ahogy eddig még egyszer sem tettem.

CSOPORTKEPemotiva-ta-100b1.jpg

Meglepetés Audiophileknek

 

Az Emotiva BasX TA-100 integrált sztereó erősítő 169.900 forintért egy igazi meglepetés. Olyan, amivel eddig még nem találkoztam. Hogy miért?  Azért mert úgy van megépítve. A teljesítménye 8 ohmos hangsugárzókhoz 50 watt csatornánként és 80 watt 4 ohmos hangszórókhoz illesztve. Nos, ennél a mondatnál álljunk meg egy pillanatra, mert bizony figyelemre méltó dolog, hogy a BasX TA-100-nak 4 ohmos kimenete is van. Néhány AV-receiver, aminek három vagy négyszerese az ára, persze simán meghajt alacsony impedanciájú hangszórókat, de ez a plusz máris sokat elárul a BasX A-100 építési minőségéről, amire már korábban is céloztam. Ugyanis a legtöbb közepes árfekvésű erősítő és receiver D osztályú. Ezzel szemben a most vizsgált BasX T-100 viszont AB osztályú áramkört kapott. Anélkül, hogy untatnám a kedves olvasót a technikai részletekkel, hogy ez miért olyan nagy dolog, csak annyit mondanék, hogy a legtöbb kedvenc high-end erősítőm AB (vagy A) tervezésű, és köztük nem túl sok a D osztályú típus. Tehát láthatjuk, hogy a BasX TA-100 nem csak egy másik drága erősítő, hanem valami különösen figyelemre méltó darab, ami kellemes meglepetést szerzett a számomra.

EMOTIVA TA 100 BACK FERDE_uj.jpg

Dizájn és részletek

 

Teljesen letisztult, mattfekete sarkított forma, ami egyben talán az Emotiva stílusjegyeinek is tekinthető. Előlapján, baloldalon lent találunk egy 6.3 mm-es fejhallgató-csatlakozót, középen egy kék LED feliratokkal működő kontroll display, ami a pillanatnyi üzemhelyzetről tájékoztat és persze a hangerő értékekről. Mindezt távkapcsolóval is kezelhetjük, noha a hangerő szabályozás a kezelőtárcsával is működik, aminek forgatásakor kellemesen érezhetjük a fokozatokat.

 

lifestyle2preview.jpg

 

A „szépfiú” szabályos méretekkel rendelkezik 431 x 66 x 317 mm, a súlya 7 kg, ami egy nagy toroid transzformátornak köszönhető, acél vázra épült, alumínium előlapja van, aminek jobb oldalán egy enyhén kúp alakú eloxált fekete hangerőszabályzó gombot találunk, amit az előbb már említettem. A fekete szín elegáns, komoly benyomást kelt a szemlélőben. Szerkezete tiszta fémből készült, nem találtunk rajta semmiféle műanyag alkatrészt, mint amilyenekkel néhány drágább AV készüléken bizony gyakran találkozunk; a BasX A-100 egy igazi mini high-end erősítő.

 

emotiva-ta-100-amp.jpg

 

A csatlakozások sztereó bemenetekre és kimenetekre korlátozódnak, a hátoldalon a hangsugárzó kábelek helyét találjuk, ahol CD játszó és AUX csatlakozási lehetőség sorakoznak még. Az előlap meglehetősen szabványosnak tűnik, viszont szokatlan, de a BasX TA-100 nem használ külön fejhallgató erősítőt, amit a legtöbb integrált erősítőben megtalálunk. A fejhallgatók meghajtására a hangszóró kimeneti teljesítményét használja, ami lehet, hogy elsőre meglepő, de azért aggodalomra nincs ok, mert az erősítőnek az áramellátás korlátozására megfelelő ellenállása van, így nem fordulhat elő, hogy véletlenül leég a fejhallgatónk. 

 

pt100_bonus10_preview.jpg

 

Emotiva B1 polcsugárzók

 

Vegyük hadrendbe most a szett hangszóróit is. Az Airmotiv B1 hangja elképesztően jó szól. A közel 135 ezer forintos árért, olyan teljesítménnyel, és sokoldalúsággal lep meg minket, amivel más hasonló költségvetésű hangszórók nem büszkélkedhetnek. Persze, ez nem sokat mond a külső szemlélő számára, de ezen a meghallgatás hamarosan segíteni fog.

 

emotiva-airmotiv-b1-bookshelf-speakers.jpg

 

Tartalom és forma

 

Az Emotiva passzív Airmotiv B1 hangfal szalagos Airmotiv magassugárzót és 5,25” hüvelykes polipropilén kompozit Kevlar meghajtót tartalmaz, valamint egyedülálló ipari formatervezéssel rendelkezik. Mattfekete külseje elegánsan illeszkedik minden lakberendezési stílushoz. A B1 aljára opcionálisan egy habpad is helyezhető melyet úgy terveztek, hogy elnyelje a vibrációt, ezáltal jobban alkalmas polcra helyezésre. A specifikációkból az is kiderül, hogy a 8 ohmos hangszóró mélyhangok vonatkozásában 48Hz-re (-3dB-ig) érkezik, a magashangjai pedig 28 kHz –ig futhatnak fel, alkalmazása a 70 wattos erősítőknek fog igazán tetszeni.

 

emotiva-airmotiv-b1-RESZLET.jpg

 

Meghallgatás

 

Az Emotíva BasX TA-100 és az Airmotiv B1 polc-hangszórópáros most együtt áll a „vallatópadon”, pontosabban a hangfalak hozzájuk rendelt állványokon kaptak helyet a tesztelő helységben.  

Komolyzenével kezdtük, márcsak azért is, mert a könnyebb zene a végén jót tesz a napi hangulatunknak, nem is beszélve arról, hogy a klasszikus műfaj nagyobb feladatok elé állítja tesztalanyainkat. Akkor most mindent bele: A Sony Classical sorozatból a Bécsi Filharmonikusok 2013-as Újévi koncertjének felvételén Franz Welser-Möst vezényletével, Richard Wagner Lohengrin 3. felvonásának előjátéka került a korongra, annál inkább mert a bécsi Muzikverein-ban személyesen is jelen lehettem a felvételénél.

 

AIRMOTIV B1 RESZLET 2.jpg

 

Nem lehetett okunk a panaszra, mert elementárisan szólt a zenekar. A hangzás tekintetében minden a helyén volt. Jazz zenére váltottam. Az Airmotiv B1 frenetikus dinamikával, és feltűnő részletezettséggel adta vissza a magyar 1572 trió zseniális játékát. Megpróbáltam a BasX TA-100-at egy régi jól bevált Jamo 8-as álló hangfalpárral is összehozni, de hamar kiderült, hogy az Emotiva rendszert a jóisten is egymásnak teremtette, a zenék ebben az összeállításban szóltak a legmeggyőzőbben.

eMOTIVA b1.jpg

Összegzés

 

Az Emotiva BasX TA-100 és az Airmotiv B1 hangfalpáros egyértelmű nyertese a zenei reprodukcióknak. Az erősítő kiválóan irányítható a hozzárendelt távirányítóval, ami fontos kényelmi alapeszköznek számít a kezelésénél. Azokat, akik még nem ismerik az Emotivát most igazán sajnáljuk, mert nekik sokkal több időt kell eltölteniük azzal, hogy egy olyan magasértékű hifi szettet találjanak, mint a BasX TA-100 és a hozzárendelt Airmotiv B1 polchangszótó együttes. Nekik csak azt tudjuk javasolni, hogy minél hamarabb ismerkedjenek meg vele. Meglepően alacsony ára meghazudtolja a képességeit.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.391575 másodperc.