Sztereó MagazinFocal Sib Evo Atmos 5.1.2 - MAGÁVALRAGADÓ

Sztereó Magazin | 2018. Június 23., Szombat 18:00

Mint tudjuk a Dolby Atmos kimondottan hangzásfokozó szerepet tölt be. Az AV technika napjainkra már ellopott mindent a mozikból, mindezt elhozta hozzánk, hogy élvezetessé tegye az otthoni szórakozásunkat, amihez most hozzátesz valamit a Focal Sib Evo

A surround hangzásjavítók eddig többnyire csak drága Dolby-kompatibilis álló hangfalakra, különálló hangszórókra, vagy a nem-mindig hatékony soundbarokra korlátozódtak. Ezzel szemben a Focal Sib Evo rendszere felajánl egy olyan többcsatornás sub / sat hangsugárzó rendszert, amivel valóban együtt lehet élni.

A francia eredetű Focal mérnökei már tudnak egy s mást a prémium hangszóró tervezésről, ezért most nagy várakozással bontottuk ki ezt az 5.1.2-es csomagot – ami végülis nem okozott csalódást.

 

Tervezés és kivitelezés

 

Az 5.1.2-es Atmos összeállítás két Sib Evo Dolby Atmos hangszóróból áll, a bal, a jobb és az Atmos feladatokhoz. Ezen kívül három kisebb méretű Sib Evo szatellite hangfaldoboz található a hátsó térhatású és a középső csatornákhoz, valamint egy Cub Evo aktív mélynyomó.

A design nagyon tetszetős. A szatellitek jó benyomást tesznek ránk zongoralakk fekete színükkel, míg a hordozható rész matt és prémium minőségű. Az aktív mélyláda egy lefelé sugárzó 209 mm-es hangszóróval rendelkezik, kereszt- és erősítő tárcsákkal látták el, fáziskapcsolóval és egy RCA fonó bemenete is van.

A szatellite hangszórók falra szerelhetők, de opcionálisan megfelelő padlóállványokat is beszerezhetünk hozzá, illetve polcra is pakolhatjuk őket.

 

Focal-Sib-Evo-Atmos_3-1220x813.jpg

 

Telepítés

 

A Dolby Atmos hangzás egy objektumalapú, de nagyon magával ragadó hangzásformátum. Úgy is mondhatnánk, hogy egy következő generációs hangzásforma, de sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos csatornaalapú surround hangrendszerek. Azonban csak akkor érzékeljük a mindenképpen újdonságot nyújtó élményt, ha odafigyelünk az üzembehelyezésnél. A hangszóró elhelyezés döntő fontosságú munkafolyamat. Ha a hallgatási pozíciónk több mint 3 méterre van a Focal bal / jobb Atmos előlapjától, akkor nem valószínű, hogy hallani fogjuk a fentről visszaverődő hangokat. A mennyezet magassága itt is szerepet játszik, csakúgy, mint a hangszórók viszonylagos magassága a talajtól számítva, úgyhogy itt bizonyos értelemben kísérletezésre lehet szükség.

Nekem úgy tűnt, hogy a hangszórók Dolby Atmos hatása akkor volt a legmeggyőzőbb, ha azok körülbelül 1,5 méterre voltak a hallgatási pozíciótól.

 

focal-sib-evo-5-1-2-cub-back.jpg

 

Teljesítmény

 

A jó hír az, hogy viszonylag kis mérete ellenére, ez a Focal rendszer egészen hangosan szól. A Mad Max: Fury Road szinonimája lehet az agresszív hangzásnak, és hathatós rendszertesztet végezhetünk vele. Amikor a War Boys először próbálja lerázni Max-ot, az akusztikus hangeffekt a szoba hátuljától kezdve halad előre. A szatellitek és a mélyhangok között zökkenőmentes az összhang. Sosem volt olyan érzésem, hogy a mélysugárzó önállóan dolgozik. A hangzás  lenyűgöző, a mélynyomó igazi lökést ad a képen látható jelenetnek.

A mélyfrekvencia érezhetően 35 Hz-re esik és mély, nyugtató morgást ad. Hallottam, hogy a sub lefelé alacsonyabb lett - a jól ismert Dolby hangzás pedig már-már alkalmas a gipszkarton lebontására, de itt csak a súlyát érzed, ami nem rossz, főleg ha az élményt a szomszédokkal együtt éled át. A basszus teljesítménye elég nagynak tekinthető a fizikai méretéhez képest, ami feltétlen pozitívumnak számit. 200 W egészséges életérzés...

A rendszer ésszerű munkát végez zenehallgatásnál, bár úgy vélem azért ez végső soron inkább egy házimozi együttes, nem pedig egy igazi audiophile megoldás. Mindenesetre jól bánik a Dolby Surround tartalmakkal. 

focal-sib-evo-5-1-2-whole-lineup.jpg

Dolby Atmos rendszer

 

Ha egy Dolby Atmos hangrendszerrel szeretnénk életünket jobbá tenni, és nem akarunk ezért az élményért egy vagyont kiadni, akkor ez a Focal készlet (jelenleg) a legjobb alternatíva. Az Atmos-alapú Sib Evo szatellitek kiválóak, a mélynyomó ugyan szerény, de sokat tud, az Atmos hatás pedig egyszerűen tökéletes.

A Focal Sib Evo kiváló megoldás azok számára, akik hatékony Dolby Atmos-t keresnek egy könnyen elhelyezhető és megfizethető 5.1.2 hangsugárzó megoldásban.

 

(Markovits Tamás)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.197861 másodperc.