Sztereó MagaziniFi Micro iDSD BL - Erősítő és DAC utazó hifistáknak

Sztereó Magazin | 2017. Szeptember 28., Csütörtök 08:00

Megérkezett szerkesztőségünkbe az iFi-Audio új zászlóshajója az " iDSD Black Label" USB digital-analóg átalakító és fejhallgató erősítő, amivel az iFi mérnökei ismét magasra helyezték a lécet.

Amellett, hogy megtartották az elődök kiváló képességeit, új funkciókkal és lehetőségekkel bővítették a berendezést, ami képes az mp3 formátumtól a 512DSD/768PCM/2xDXD formátumokig minden gyakran használt formátum lejátszásra. Új csatlakozó felületekkel látták el, hordozható lett, és természetesen, mindez nem ment a kiváló a hangminőség rovására. A gyártás során magasminőségű, válogatott alkatrészeket használtak.  A beépített Burr-Brown chipset-ben az összes fontos átalakító technológia megtalálható.

 

A korábbi iFi DAC-okhoz képest:

- A DAC digitális jelfeldolgozó egységét upgrade-elték.

- Az AMR Global Master Timing® femto-precision időzítési rendszert upgrade-elték, tovább csökkentve ezáltal a fázistorzítást és jittert (órajel bizonytalanság).

- Felülvizsgálták az analóg jelutakat.

- Finomhangolták a 3D+® és az XBass+® hanghatásokat.

- A legújabb kimeneti rendszert alkalmazva csökkentették a torzítást.

 

iDSD_5 640x380.png

 

Megjelenés, szolgáltatások

 

Az iDSD BL igen elegáns megjelenésű. Az iFi Micro sorozat tagjaihoz hasonlóan a jellegzetes "Micro" formájú alumínium házba lett építve, de nem ezüst, hanem matt fekete színt kapott, ami nagyon jól néz ki. A csatlakozók aranyozottak a feliratok pedig narancs színűek. Az iFi-Audio egy csomó kiegészítő csatlakozó eszközt, adaptert, rakott a dobozba, ami kibővíti a csatlakozási lehetőségeinket. Az analóg bemenetet is használva, különféle mobil eszközeinkkel kapcsolódhatunk egy 3,5 mm-es jack-aljzaton keresztül.

 

iFiMicroiDSD_9 640x380.png

Csatlakozási lehetőségek

 

Három féle kimenete van. Egy fejhallgatókimenet, egy  S/P DIF coax (RCA), és egy analóg RCA, amivel olyan analóg berendezésekhez kapcsolódhatunk, mint például egy HIFI torony. A harmadik kimenet a "teljesítmény kimenet" fejhallgatóhoz, ami különféle érzékenységű fejhallgatókhoz állítható be, az iMatch háromállású kapcsolóval. Az erősítő nagy hangerőre képes. Ahhoz, hogy az eszközt optimális, számunkra megfelelő hangerőtartományban használjuk – ami attól is függ, hogy milyen érzékenységű a fejhallgatónk – az iMatch kapcsolót ennek megfelelő állásba kell helyeznünk. A kevésbé érzékenyebb fejhallgatókhoz "off" állás, az érzékenyebbekhez a "high- illetve ultra sensitivity állás megfelelő. A Micro iDSD BL analóg (RCA) kimenetére kétféle módban kerülhet a jel. „Direct” és „Preamplifier” módokban, ami a készülék alján lévő kapcsolóval váltható. „Direct” állásban nem állítható a kimeneti szint, „Preamplifier” állásban, viszont igen.

 

iDSD_8 640x380.png

 

Hordozhatóság

 

Külön kiemelném, hogy a iDSD saját, 4800 mAh kapacitású akkumulátorral van ellátva, ami lehetővé teszi, hogy az okostelefonunkon tárolt zenéinket út közben is kiváló minőségben hallgassuk. Elég, ha az okostelefonunk fejhallgató-kimenetét az iDSD analóg bemenetét a mellékelt rövid 3,5mm-es jack kábellel összekötjük. Ahhoz, hogy a telefont biztonságosan az iDSD-hez rögzítsük a szintén mellékelt szilikon gyűrűt használhatjuk. Az akkumulátor számítógépről éppúgy tölthető, mint egy közönséges okostelefon töltővel. Három teljesítményszint választható az in-ear monitoroktól a legigényesebb fejre helyezhető fejhallgatók részére, ami egyben meghatározza az akkumulátor üzemidejét is: „ECO” módban 12 óra, „Normal” módban 9 óra és „Turbo” módban 6 óra.

 

iFiMicroiDSD_8 640x380.png

 

Meghallgatás

 

Az iFi iDSD BL rendkívüli hangerőre képes. Ezért, az első bekapcsoláskor a gyári ajánlás szerint a „Power mode” kapcsoló „Eco”, a hangerőszabályzó kb. a 9 órás állásban legyen. Innen ki-ki, a saját fejhallgatójához hangolhatja a rendszert. CD lejátszóról az optikai beneneten keresztül hajtottam meg az eszközt, a magasfelbontású anyagokkal viszont számítógépről az USB bemenetet használtam.

A meghallgatást Sennheiser HD595-ös fejhallgatómmal végeztem. A „Power Mode” kapcsolót rövid próbálgatás után „ECO” az „iE Match” kapcsolót pedig „Ultra Sensitivity” állásba állítottam.

A 3D+ effekt fejhallgató esetén a fejünk közepén megszólaló hangokat kissé előrébb helyezi, ugyanakkor teresebbé teszi hangot, a zengő tér hangosabb lesz.

 

iDSD_7 640x500.jpg

 

Az X Bass effekt a mélyhangokat kevésbé visszaadni képes fejhallgatók hangjának korrigálására használható. Egyébként annyira finoman emeli meg a 100 Hz alatti tartományt, ami kifejezetten kellemes.

The Best of Eric Clapton című albumról: A ”Change the World” című dalban a hangszerek sorban lépnek be, mindegyik tiszta és jól érthető marad. Semmi sem fedi el a másikat. A gitárok gyönyörűen csilingelnek, a basszus testes, szinte magam előtt látom, hogyan rezegnek a húrjai. Clapton kissé karcos hangja jól érvényesül. A vokálok levegősek.

 

iDSD_2 640x380.png

 

Egyik kedvencem Jennifer Warnes, Leonard Cohen - "Bird on a Wire" című dalának feldolgozása. A hangzás jól részletezett a női ének selymes, a férfi vokálok mélyei fantasztikusak. A dobok dinamikusak, pergő annyira elől szól, hogy szinte az ember orra előtt.

Bartók Concerto-ját egy magasfelbontású audiofil felvételen hallgattam meg, a Chicago Symphony Orchestra előadásában. A színpad nemcsak széles, hanem mély is. Jól hallatszik, hogy az ütősök az utolsó sorban vannak. A zenekar térbeli elrendezése valósághű, a hangszerek jól lokalizálhatók, a tér köztük levegős. Kristálytiszta transzparens hang, ami a pianissimoktól a fortissimokig végig megmaradt.

Az iDSD BL mobiltelefonhoz kapcsolva is jól teljesített, habár ebben az esetben sajnos csak fejhallgatóerősítő funkcióban használható.

 

iDSD BL_tartozekok 640x380.png

 

Összegzés

 

Az iFi-Audio micro iDSD BL sok téren meglepett. Sokoldalúan használható, számos csatlakozási protokollt támogat. Kifejezetten jó, hogy a tervezők a hordozhatóságra is gondoltak. A teljesítménye bőven több, mint az elég, jól illeszthető a különböző érzékenységű fejhallgatókhoz. Szinte minden audio formátummal megbirkózik. A hang fantasztikus. Ahhoz, hogy mindezek előnyeit élvezni tudjuk megfelelő minőségű fejhallgató és nem utolsó sorban, jó minőségű hangfelvételek kellenek.

 

Brindzik József

 

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.117244 másodperc.