Sztereó MagazinKnow How - Szoba akusztikai megoldások

Sztereó Magazin | 2017. Július 07., Péntek 00:00

A legjobb hangfal elhelyezési tippek. Számos esetben tapasztalhatta az igényes zenehallgató, hogy néhány zenei részletnél valamiféle hiány lép fel a zene hallgatása közben.

Számos esetben tapasztalhatta az igényes zenehallgató, hogy néhány zenei részletnél valamiféle hiány lép fel a zene hallgatása közben. Sokszor akkor sem érződik tökéletesnek a hangrendszer, ha drága és jó minőségű komponensekből állítottak össze, tehát valami más lehet a háttérben.

 

Mit tehetünk ilyenkor?

 

A minőségi zene hallgatáshoz nem elég csupán a legjobb hangrendszer megléte, ennél is több kell! Egy bizonyos minőségi szint fölött alapvető fontosságú egy kedvező akusztikai környezet kialakítása ahhoz, hogy megkapjuk azt az élményt, amit a különböző gyártók készülékei maximálisan képesek nyújtani. Ez nehéz feladat egy amatőr, azaz nem akusztikai szakember számára. Néhány alapvető trükköt, azért mi is tudunk ajánlani, amit szinte mindenki alkalmazhat a saját otthoni környezetében.

 

szoba akusztika 02 640x400.jpg

 

Házimozi vagy sztereó zenehallgatás

 

A kétféle felhasználási terület hamar elkülönül egymástól, és ez az első buktatónk. Ha ugyanis inkább házimozisok vagyunk, akkor jobb ha elkerülünk mindenféle visszaverő felületet, amit csak lehet, ugyanis a filmekhez használt sok csatornás hangrendszer hangjai esetében a hangmérnökök elegendő visszhanggal és atmoszférával töltik fel a műsort, ezért a szobánk visszaverődései csak zavart okoznak a térben. Nem mondom azt, hogy úgynevezett süket szobát hozzunk létre, mert ezekkel a speciális megoldásokkal, furcsának tünne a lakóterünk, és a belső funkciókat is nagyban korlátozná.

 

Reflection Points ok 640x500.jpg

 

A sztereó zenehallgatás hosszabb lecsengési időt enged meg, tehát több visszaverő felületet hagyhatunk a szobában. A zenehallgatás természetesebb hangú, ha van egy kis hallható lecsengése az akusztikus környezetnek. A nagyobb belmagasságú helyiségeknek pont ezért kellemesebb, zeneibb a hangja, sokan szeretnek négy méternél magasabb szobákban zenét hallgatni, ilyenkor csak a leginkább zavaró álló hullámokat kell kioltani, a szokásos bútorzat legtöbbször elég a túl hosszú lecsengési idő elkerülésére.

 

Szoba akusztika 01 640x400.jpg

 

A visszaverő felületek és tulajdonságai

 

A 0 elnyelési fokú anyag minden energiát visszaver, ilyen például a csiszolt márvány, tehát a „kőgazdagok”, akik szeretik ezt az anyagot lakásukban, mindjárt nehéz helyzetben is találják magukat. A legjobb hangelnyelő a formázott szivacs, ahonnan semmilyen energia nem verődik vissza. A sima betonfal átlagos elnyelési tényezője a hallási frekvencia tartományban: 0,01-0,03%, az ablaküveg: 0,25-0,05%, a szőnyegpadló: 0,05-0,4% között van, a vastag függöny: 0,09-1%.

hangelnyelo elemek ok 640x250.jpg

Olyan nagy szobákban, ahol az utózengési idő túl nagy, és a még hosszan zengő hang elfedi, vagy zavarhatja a később kisugárzottat, ezzel összemosott hangokat hallunk, ami rontja a zenei reprodukciót is. Egy egyszerű tesztet mindenki elvégezhet otthon a visszaverődések tesztelésére. Nem kell mást csinálni, mint a hallgatási pontokon tapsolni és az utózengéseket figyelni. Abban az esetben, ha nincs hosszú és sok visszaverődött külön is hallható hang a taps után, akkor jó helyzetben vagyunk. A hosszan lecsengő visszaverődéseket egyébként elég könnyen elkerülhetjük néhány plusz bútordarab beszerzésével. A két szemben lévő falnak legjobb, ha a különbözik az elnyelési tényezője, ezzel egyszerre a visszhangot és az állóhullámokat is sikerrel kiolthatjuk.

 

akusztikai moziszoba 640x250.jpg

 

Rezonátorok

 

A lakás legnagyobb rezonátorai maguk a falak. A közfalak vékonyabbak, ezeknél megfigyelhető a rezonálás egy bizonyos frekvenciánál, amit nagy hangerőnél, a tenyerünket ráhelyezve mi is érezhetünk. A szoba akusztikájának javítására membrán vagy üreges rezonátort alkalmazhatunk, ezek közül az üreges (Helmholtz) a jobban elterjedt.

helmholtz_trapez hangelnyelo rezonator 640x500.jpg

Az egyszerű üreges rezonáto zárt levegőmennyiségből áll, amely egy szűk nyílású térhez kapcsolódik. A hanghullám neki ütközik az üreges rezonátor nyílásának, és mozgásba hozza a nyílásban lévő levegőt. Az üreges elnyelő hangelnyelése szűk frekvenciasávban koncentrálódik, ezért jól és pontosan hangolható a működési frekvenciája. Ezek a felületek a mélyhangok elnyeletésére szolgálnak. Furcsa lehet ez elsőre, hiszen még sajnos mindig a legtöbb rendszer a kellően mély hang hiányától szenved. Ahhoz, hogy a legmélyebb hangokat is érzékeljük kell egy megfelelő nagyságú szoba, vagy egy megfelelő szubbasszus hangfal, ami korrigálja a szoba „mélyhiányos” akusztikai hangképét. És itt sokan gondban lehetnek az ideális házimozi szoba kialakításnál. Egy bőven a hallás küszöb alatti mélyhang a 30 Hz, aminek a hullám hosszúsága valamivel több, mint tíz méter, és kinek van ilyen hosszú szobája! Sajnos ilyen esetben kompromisszumokra szorulunk, de van optimális megoldás, amivel együtt lehet élni.

 

szoba akuszika 04 640x500.jpg

 

Interferencia

 

Egy párhuzamos falakkal rendelkező szobában megfelelő frekvenciával gerjesztve, három állóhullám rendszer tud kialakulni. Az ideális lenne tehát az a beltér, amely olyan sokszögű és ívekkel tarkított, mint például a Zeneakadémia nagyterme kisebb méretben, ami viszont otthonnak kínosan nézne ki. Zenehallgatás, vagy filmnézés közben nem egy adott frekvencián sugároznak a hangfalak, hanem széles spektrumot átfogva, így számos frekvencián alakulhatnak ki interferenciák. Magas frekvenciáknál ez kevésbé zavaró, de mély frekvenciákon igen zavaró lehet a jelenség. Az interferencia gyakran nagyon káros és az a baj vele, hogy a hangfalak belsejében is fellép, amit a gyártók mindenképpen el akarnak kerülni. Erre néhány High-end gyártónál a szendvics szerkezetű membrán nyújt megoldást, de ezek a speciálisan elkészített kónuszok csak a csúcskategóriás termékekben vannak jelen.

 

szoba akusztika 03 640x400.jpg

 

A hangfalak pozíciója

 

Általában kerülendő a hangfalaknak a falakhoz és a sarkokhoz közeli elhelyezése. Sztereó zenehallgatás esetén az ideális hangfal pozíció, egyenlő oldalú háromszög kinézetű, amelyekben a két hangsugárzó és a hallgatók jelentik a csúcsokat. Házimozizás esetén egy-két nézőre optimalizálva, ívesen rendezik el a front oldali hangfalakat. Ha többen moziznak, akkor egy-vonalban vannak jól elhelyezve a hangfalak, mert így a panoráma szélesebb, és a hangzásélmény mindenkihez eljut..

 

stereo-speaker-placement ok 640x500.jpg

 

Végszó

 

Biztató, hogy viszonylag könnyen van lehetőségünk egy jól hallható minőségi ugrás elérésére. Ha nem tetszik a rendszerünk hangja és már a készülék beállításai nem segítenek, akkor érdemes a fent írtakat kipróbálni.

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.114934 másodperc.