Sztereó MagazinMarantz NR1608 - A HATÁS NEM MARAD EL...

Sztereó Magazin | 2018. December 02., Vasárnap 09:00

A Marantz újragondolta NR slimline AV receiverjét, a hatás pedig nem maradt el.

A Marantz újragondolta NR slimline AV receiverjét. A Dolby Atmos mind széleskörűbb elterjedésével egyre növekszik az igény a lenyűgöző élményt biztosító, elegáns külsejű 3D audio rendszerekre.

Még azok is, akik régóta álltak ellen egy AV erősítő csábításának, könnyen azon kaphatják magukat, hogy egy újgenerációs surround rendszer tulajdonosai lesznek. Pontosan ebben rejlik a Marantz karcsú kivitelű NR szériájának fő vonzereje. Ellentétben a hagyományos, nehézsúlyú modellekkel, az NR sorozat tagjainak viszonylag könnyű helyet találni még egy átlagos nappaliban is, és ezzel együtt egy sor kényelmes funkció is érkezik vele, köztük Bluetooth streaming és HEOS multiroom kompatibilitás.

 

Marantz NR1608.jpg

 

Lépjünk közelebb

 
A HEOS rendszerrel korábban a Denon AV receivereknél találkoztunk, így újdonság ezt egy Marantz készülék esetében a kínált funkciók között látni. Mindazonáltal a HEOS nemcsak a csatlakoztatott kompatibilis hangsugárzók közötti streamelésről szól (noha leginkább emiatt izgalmas), hanem az ingyenes HEOS applikáció segítségével utat nyit az olyan audio streaming szolgáltatások felé is, mint a Spotify, a Tidal vagy a Deezer.
Az NR1608 nyolc HDMI bemenettel rendelkezik, melyek mindegyike támogatja a 4K/60 fps felbontást és a HDCP 2.2 szabványt. Azonban a készülék sajnos csak egyetlen HDMI kimenetet kínál, ami bosszantó lehet azok számára, akik televíziójuk mellett egy projektort is csatlakoztatnának, vagy egy második zónát vennének igénybe a videó tartalmakhoz. Ugyanezzel a problémával a korábbi NR1607-es modellnél már szembesültünk, emiatt szomorúan tapasztaltuk, hogy a Marantz az új receiver esetében nem orvosolta a dolgot.

 

Marantz NR1608 rare.jpg

 

Tartalom és forma

 
A készülék kidolgozása és a dizájn első osztályú. A Marantz jellegzetes, enyhén félhold ívű frontja időtálló eleganciát tükröz, míg az elől található HDMI és USB portok, fejhallgató jack aljzat és a bemérő mikrofon 3,5 mm-es bemenete további részleteket kölcsönöznek neki.
Hét csatornájával (ötcsatornás testvére az NR1508) a Marantz receivere 5.1.2 Dolby Atmos/DTS:X vagy hagyományos 7.1 rendszerekhez is konfigurálható, attól függően, milyen hangsugárzókat részesítünk előnyben, illetve milyen a helyiség kialakítása. A rendszer beállítása az Audyssey MultEQ segítségével történik, mely a hangzást a hallgatási környezethez kalibrálja. A teszteléskor mind a 6 rendelkezésre álló ülési pozícióhoz tartozó mérési eredményt felhasználtuk, és a végeredmény rendkívül hatásosnak bizonyult.

 

Marantz NR1608 inside.jpg

 

DAC a kulcs


Az NR széria már 2011 óta létezik a piacon, a gyártó pedig minden alkalommal kisebb módosításokkal indítja útjára a soron következő modellt. Valószínűleg a legjelentősebb változtatás a hardware terén jelen esetben egy új 32 bites D/A konverter, az AK4458 alkalmazása az Asahi Kasei-től. A Marantz a fenti DAC mellett egy sor új audio komponenst is bevetett, mellyel hatékonyan átalakította a receivert. És ennek nem látta kárát a készülék – továbbra is erőteljes a szórakoztatás terén, a hangok irányítása és a térbeliség kellően folyékony, ezzel egy olyan háromdimenziós hangteret alkot, mely szinte körülöleli a nézőt. Ezt tisztán érzékeltük, mikor a „Pán” című filmben (Blu-ray, Dolby Atmos) Péter és társai a színrobbanások közepette szembeszállnak a kalózokkal – a zene úgy hánykolódott hangszóróink között, akárcsak egy kalózhajó a nyílt tengeren. Hasonlóképpen, az élő Premier League futballközvetítéseket (Sky Q 4K, Dolby Atmos) is meghökkentő életszerűséggel adta vissza a rendszer.
És mi a helyzet a különbségekkel? Ez alkalommal több árnyalatot érzékeltünk a középtartományban – a hangzás hatásosabbnak és természetesebbnek tűnt. Az NR1608 emellett az agresszív hangeffektusokkal is kellően jól bánik.

 

Marantz NR1608 beauty.jpg

 

A „Terminátor” (Blu-ray, tömörítetlen 5.1 PCM) 2029-es nyitójelenete, melyben - mielőtt Brad Fiedel témájával elindul a főcím - repülő sci-fi járművekkel, majd nehéz, lánctalpakon mozgó páncélosokkal találkozhatunk, dinamikusan és erőteljesen szólalt meg. Noha a Marantz receivere papíron nem tűnik különösebben izmosnak (a specifikációban 7 x 50W teljesítmény szerepel 8 Ohmos terhelés mellett), nem hiányzik belőle a lendület és a spiritusz. Amikor Sarah Connor óriási bongyor frizurájú barátnője találkozik Arnie-val, a Terminátor által leadott lövések meghökkentően nagyot ütnek.

A „Tini Nindzsa Teknőcök 2. - Elő az árnyékból” (Blu-ray, Dolby Atmos) nem éppen az a film, mely a hangzásbéli finomságok kiteljesítésére törekszik. A szereplők többnyire csak kiabálnak, a zene pedig rendkívül művi. Viszont ha valami izgalmasra vágyunk, tekerjünk csak a 7. fejezethez, ahol mindenből a maximumot kapjuk – nindzsa fegyverek, rendőrszirénák, erőteljes zörejek, Teknőcök… és mindezt csak a fő sztereó hangsugárzókból. Az elég sokat elárul az NR1608 precizitásáról, hogy értelmezhetően adja vissza ezt az egész káoszt, és ez egy olyan tulajdonság, ami a kétcsatornás audio esetében is jól működik. A Marantz AV erősítője tiszta és intenzív hangzást produkált zenei anyagok lejátszásakor is.
Őszintén szólva, az NR1608 elgondolkoztathatja az embert, hogy a jelenlegi házimozi erősítője miért olyan méretes és csúnya…

 

Marantz NR1608 live enterieur.jpg


Összegzés


A Multiroom és a Bluetooth adta kényelem, valamint a 3D audio minden igényt kielégítenek, amihez precíz többcsatornás hangzás és zeneiség társul.

 

Markovits Tamás

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.431968 másodperc.