Marantz SA 8005 SACD és erősítő - Lelket önt a zenébe!

Sztereó Magazin | 2015. Február 04., Szerda 11:00

A Marantz nemrégen új sztereó párossal állt elő. Nem titkolt célja a gyártónak, hogy minél tökéletesebb analógos hangzással töltse meg a digitális forrású zenéket.

 

Marantz SA 8005 SACD játszó és PM 8005 sztereóerősítő

 

 Jó úton járnak, mert napjainkban egyre többen fedezik fel újra a sztereóhangzás adta különleges élményeket. A Marantz lehetőséget kínál arra, hogy térhatás, színpadkép és hangzásminőség szempontjából bebizonyítsa a sztereó nagyszerűségét.  Vannak, akik a sokcsatornás hangzás után most újra visszatérnek a misztikusan hangzó, sztereó által nyújtott egyedi hatású színpadi mélységérzethez és a barátságos atmoszférát teremtő „két hangfalas” zenei hanghoz. Talán éppen ezért van jelentősége a most vizsgált „marantz-oknak” – nézzük, mit tud az együttes.


Marantz_sa8005_pm8005_egyutt.jpg

 

PM 8005 erősítő

A Marantz hű maradt saját hagyományaihoz és a jól bevált dizájnhoz, ami még mindig izgalmas, egyedi és azonnal felismerhető stílus jegyeket mutat. A teljes szimmetriát, a PM 8005 és az SA 8005 SACD lejátszó készüléken csak a jobb oldali bekapcsoló gombok törik meg kissé, de ezek is tökéletesen belesimulnak a képbe.

A minőségi bemenetválasztó és hangerőszabályzó nagy alumínium forgógombjai az erősítő jobb és baloldalán helyezkednek el, közöttük kapott helyet a többi irányító szerv. Színvonalas és hatásos vizuális élményt visz az előlapra a bemeneti kivezérlést jelző sáv, ami egy rejtett világítási elem, amely egy króm csík fölé lett bujtatva. A szép kivitelű készülék látványa bizalmat, és megbízható minőséget sugall a szemlélőnek. Az erősítő tápellátását jó minőségű toroid transzformátor biztosítja. A PM 8005-ben HD AM áramkör, és emellett egy háromrétegű alsó lemez kapott helyet, ami a nemkívánatos rezgések csillapítását végzik. A tökéletes hangzás érdekében erőteljes Schottky diódák állnak az audiofil hallgatás iránt elkötelezett hallgatóság szolgálatára.

Marantz PM 8005 back.jpg

 

Az erősítő hátlapján rendezetten foglalnak helyet az analóg csatlakozások és a külön figyelmet érdemlő hangfal csatlakozások. A két pár hangfal csatlakozásra is alkalmat adó terminálcsoport egyes elemei iszonyatosan stramm darabok, komoly kábelek rögzítésére is megfelelő tartással bírnak, ami olykor hasznos is lehet.

 

Marantz_pm8005_bontott belso.jpg

 

Az erősítő belső képe magas színvonalú igényességről tesz tanúbizonyságot, a látvány maga helyet beszél. A „gépháztető” alatt katonás rend uralkodik. Az alumínium hűtőbordák, a gondosan árnyékolt trafó, a kondenzátorok és zöld lapokra épített nyomtatott áramkörök takaros rendben sorakoznak egymásnak helyet és teret biztosítva, hogy itt minden elférjen annak érdekében, hogy egyedi, és hibátlan zenei élményben részesítsék a hallgatót. A Marantz mérnökei újratervezték, optimalizálták az áramellátó rendszereket, áramköröket, és emellett egy nagyméretű, duplán árnyékolt - mérete alapján legalább 4 kilós - toroid transzformátort helyeztek el, ami optimalizálja az áramelosztást.

A PM8005 erősítőn is van Source-Direct üzemmód, ami a legtisztább audio jelet biztosítja a hallgatónak, és az sem lehet meglepetés, hogy a hátoldalon egy Phono MM bemenet is találhatunk, aminek segítségével közvetlen forrásból, bakelit lemezről is élvezhető a zene.

 

A Marantz lelket önt a zenébe.

És valóban ez történik. Ami azt illeti a komoly elvárás nem a véletlen műve. Számításba véve, hogy a Marantz PM8005 már nem belépő szintet képvisel, így szigorlatoznia kell a felsőbb szintű zenei reprodukálás érdekében. Mi a szettbe hozzápárosított Marantz SA 8005 SACD játszóval teszteltük az erősítőt, és ez nem véletlen, hiszen az összeállítás idén Eisa díjban részesült, és az Európa legjobb sztereó rendszere megtisztelő címet kapta. Éppen ezért most bemutatjuk, mit tud a duó másik tagja az SACD játszó, hogy azután sort keríthessünk a közös meghallgatásra.

 

SA 8005 SACD játszó

A Marantz SA8005 SACD sokkal több lett, mint egy egyszerű „CD” játszó. Nem csak új életet lehel az egyszerű CD-be, de digitális bemenetek teljes skáláját kínálja (köztük DSD kompatibilis USB –t), a DAC üzemmóddal, pedig médialejátszóként is megállja a helyét, akár egy magas színvonalú, számítógép-alapú zene-rendszer központja is lehet. Egyedi és már több generációváltást megélt esztétikus formatervéről, azonnal fel lehet ismerni a márkát. Felületén a zenehallgató első pillantásra felfedezheti a jellegzetes Marantz márkajegyeket.

marantz-sa8005-sacd-dac-ap1-big.jpg

A lenyűgöző látványú tagolt frontpanel, és a szélein hátrafelé görbülő előlap, mind-mind egyedi vonás, a Marantz sajátja. A hátoldali csatlakozások terén, az analóg RCA kimenet-páron és a digitális koaxiális és optikai kimeneteken kívül még egy USB-DAC fogadó port is helyet kapott. Ez igazán előrelátó megoldás, mert biztosan sokan fogják a médiafájlokat így „fogyasztani”. Az USB-B port aszinkron módban működik és a 192kHz/24bit mellett, a DSD 2,8 MHz és 5,6 MHz-es jeleket is feldolgozza, a maximális hangminőség érdekében. A műértő zenehallgatást, egy szabályozható fejhallgató-erősítő teszi teljessé, aminek segítségével a nagyfelbontású fájlok, lassan beköltöznek az USB portokra is. A „Made in Japan” felirat már-már szokatlan is lehet számunkra, mivel minden elektronikai cikket többnyire Kínában gyártatnak a cégek, de nem a Marantz-nál! Ezzel el is érkeztünk arra a pontra, ami az összeszerelés minőségének vizsgálatául szolgál. A Maratz ugyanis Japánban készül, és a japánok munkájában ezúttal sem csalódtunk, mert a belső vizsgálat során, semmiféle csálé és vállalhatatlan részlet sem tárult elénk. Ha egy pár szóval a távvezérlőt is jellemezzük, talán a megmutatkozó esztétikumot lehet említeni, amit szálcsiszolt felületével villant meg, de szembetűnően nagy a mérete és ez szerintem nem kényelmes (nekem). A hosszú távirányító súlypontja nagyon fent van és ez által „fejnehézzé” teszi.

Marantz SA8005-back.jpg

 

Meghallgattuk

A Marantz 8005-ös párost otthoni szobakörülmények között teszteltük, tehát hangzás tekintetében hiteles képet kaptunk a tudásáról. Az integrált erősítő, áram visszacsatolás technológiával készült és teljesen diszkrét komponensekből építkezik, így ideális az audiofil felhasználók számára, akik egyaránt értékelik a kiváló Marantz 80005 Remote.jpghangminőséget és a rugalmas csatlakoztathatóságot. 

Az SACD-nek az a tulajdonsága, amivel a digitális fájlokat zenévé alakítja át, ebben a léptékben csupán elképesztő számítási teljesítmény eredményeként jöhet létre. Szóval 0 és 1 hangokká átalakított jeleket hallgatunk, és boldogak lehetünk tőle, mert az, amit tapasztalhatunk a Marantz SA8005 tökéletességét dicséri. Általánosságban megemlíthető, hogy teljesen elfeledkezhetünk a digitális kódolás hallható hibáiról, inkább már a tökéletesség zavar, és itt nem a steril hangra gondolok, nem dehogyis, hanem arra, hogy hogyan lehet egy teljesen digitális kódolású zenei anyag, ennyire barátságos és meghitt. Ha a nagyzenekari műveket hallgatom, akkor a sok hangszer között is stabilan meg tudom állapítani, hogy melyik hangszer milyen irányból szól, és stabilan ott van a helyén, nem „csúszik el” a helyzetéből. A szólisták hangszereinek a hangja - a hegedű, fuvola, rézfúvósok stb. - határozottan előlép a térből, és zeneiségük, teljes valójában szólalnak meg. Lehet, hogy kissé sokat lelkendezek, de ha ilyen hatással van az emberre valami, az csak jót jelenthet, nem igaz? Beethoven: Piano szonátájában a zongora teljes élethűséggel, szólal meg. Egyik kedvencem, Aaron Neville – „Summertime” című száma kivételesen életteli és vidám hangulatú a Marantz tolmácsolásában. Mind ez, még csak az optikai lemezről való meghallgatás volt. Most következik az USB portról való zene Sreamelés próbája. Néhány éve már lehet az USB csatlakozásból zenéket lejátszani, de az első eszközökben, erről a bemenetről csak egyszerű áramkörök segítették a dekódolást. Szerencsére a világ, pozitív irányba változik! Most jött el az ideje a minőségi USB port használatának! Ha van valami, amit valószínűleg mindenki szívesen használni fog, az USB, amit a Marantz is használ. Hogy miért? Hát ezért: a DSD 2,8/5,6 MHz-es fájlok közvetlen kódolása! Ez az eljárás drámaian javít a „pendrájvról” való médiahangzás minőségén. Ha a rengeteg tudáson kívül, még mindig kell valami, hát ez biztosan kell egy ilyen lejátszóba, főleg azért, mert az USB memória egyszerű, költséghatékony és természetesen rendkívül mobilan kezelhető eszköz, amit bárhová magával vihet az ember, rajta a számára nélkülözhetetlen fontosságú zenékkel. Egyszóval a lenyűgöző hangzás garantált és bátran mondhatom, hogy a Marantz most igazán nagyot alkotott.

 

Ajánlás:

 

marantz_sa_pm_8005_fekete.jpg


Kezdjük az SA8005-tel, ami több extrával is büszkélkedik, melyeknek köszönhetően nem csak egy "fapados" audiofil SACD-lejátszóként fognak majd rátekinteni. Extra digitális bemenetek, például USB-B kerültek rá, így nem csak fekete korongjainkat, hanem számítógépen vagy médialejátszón tárolt zenéinket is rábízhatjuk az SA8005 fedélzeti D/A konverterére. A kiforrottság fejében a 192 kHz/24 bit-es hanganyagokat is gond nélkül fogad a Marantz újdonsága. Sőt, még a manapság elterjedőben lévő DSD 2,8/5,6 MHz-es fájlokat is közvetlenül streamelhetjük rá. A lejátszó, - ami olyan funkciókkal lett felruházva, amitől sokkal több lett, mint egy egyszerű lemezforgató, - az erősítőhöz hasonlóan toroid transzformátorról kapja a tápellátást, vibrációmentes üzemelését kétrétegű készülékházzal oldották meg. A PM 8005 erősítő nagy teljesítmény-tartalékával járul hozzá az együttes kimagasló produkciójához, a benne felhasznált Torroid trafó és a jó minőségű áramköri elemek, hozzák a tőlük várt minőségi teljesítményt, és technikai tudást. A remek és gazdagon részletezett hangzású kombináció, egyenesen a Marantz drágább, prémium sorozatára emlékeztet - lenyűgöző. Kiváló keveréke a teljesítménynek és az értéknek, ez az ár-érték arány teszi ellenállhatatlanná ezt az SA 8005 és PM 8005 együttest.


Marantz Eisa dĂ­j logĂłja.jpg


A Marantz dijnyertes duója Európa legjobb sztereó rendszere elismerést kapta.

  www.horn.hu

  

A tesztértékelés és a műszaki jellemzők a következő oldalon láthatók.

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.131351 másodperc.