Sztereó MagazinMonitor Audio Bronze - Főnyeremény

Sztereó Magazin | 2018. Január 25., Csütörtök 08:00

A Monitor Audio Bronze hangfalszettje fekete színével elsőre talán túl megszokottnak tűnik. Közelebbről megvizsgálva azonban máris látható, hogy azért mégiscsak egy tapasztalt és komoly szakértelemmel bíró gyártó keze van a dologban.

Nem mindenki kedvenc színe a fekete, ha hangszórókról van szó. Ezért a Bronze szett többféle fóliázott változatban is elérhető. Tesztünk aktuális alanya fekete tölgy színezést kapott, de létezik fehér kőris, dió és rózsafa kivitel is. Az előző generációhoz képest előrelépést jelent, hogy most már a hangszóró ház is saját fejlesztésű, így minden adott a dinamikus képességeket igénylő házimozi rendszer műszaki hátteréhez. Az új házban az ún. C-CAM membránok kaptak helyet, melyek kerámia bevonattal rendelkező alumínium-magnézium ötvözetű membránok. A kerámia bevonattal a Monitor Audio egy lépéssel a többi gyártó előtt halad, hiszen az új technológiával egy olyan elképesztő keménységű anyagot kapott, mellyel búcsút inthetünk a felhangoknak.

Belső felépítését tekintve a kedvezőbb árfekvésű Bronze nagyobb testvéreihez képest semmiben sem szenved hátrányt. A hangszóróház optimális környezetet biztosít a minőségi hangzáshoz. A jól elhelyezett merevítések még létrejövésük előtt elfojtják a rezonanciákat.

 

monitor_audio_bronze_6_ll_hangsug_rz_.jpg

 

Az álló doboz tulajdonképpen egy két és fél utas hangfal. A fél itt arra vonatkozik, hogy a két mélyhangszóró és a mélyközép hangszóró csak a nagyon mély tartományokban dolgozik együtt. Felsőbb hangtartományokban a két alsó hangszóró sokkal hamarabb kiszáll a játékból, és csak a felső fut tovább. A három robosztus, egyenként 13 cm-es membrán megfelelő arányban terhelhető, mély tartományokat uraló és rezonanciaszegény. A felső hangokat a 25 mm-es C-CAM dóm magassugárzó szólaltatja meg, mely a 2500-30.000 Hertz-es, egészen elképesztő tartományt öleli fel. Azt hihetnénk, hogy az egész csak a denevérek kedvéért van, de a kutatások kimutatták, hogy az emberi fül, ha nem is érzékeli a magasabb tartomány hangjait, a hangnyomást azonban igen, és ez értékelhető érzetekkel egészíti ki a hallott zene élményét.

 

Bronze 5.jpg

 

A Bronze 6 basszreflex hangszórója egy duplakamrás reflex rendszer, két áramlásoptimalizált reflexcsővel. A Bronze 5 kisebb szettje csak két mélyközép hangszórót kapott. Aki még ennél is kompaktabbra vágyik, az a gyártó kínálatában egy mélyhangszóró kompakt szettet is talál.

Szettünk centersugárzója gondoskodik a beszédhangok visszajátszásáról, és egyben a rendszer központi eleme is. A center hagyományosan felépített: két mélyközép hangszóró fogja közre a magassugárzót. Különböző hallgatási pozíciókban ilyenkor előfordulhatnak könnyű hangeltérések, de ezek határon belül maradnak.

A hangfal szett része még a Monitor Audio W10 névre keresztelt mélynyomó, mely 25 cm-es meghajtója nagyszerűen érvényesíti a basszus dübörgését.  Az erősítőmodul egyébként a szokásos beállítási lehetőségeket nyújtja, és folyamatos működés mellett is 220 wattos teljesítményre képes. Kompakt méreteinek köszönhetően gyakorlatilag bárhol elrejthető.

 

monitor_audio_bronze_reszlet.jpg

 

A modern házimozis igényeknek megfelelően a fallal párhuzamosan elhelyezett, hátsó FX hangfalak mélynyomója előre, két magassugárzója pedig 45 fokos oldalirányba nézve szolgáltatja a mindent átható térbeli hangzást.

A teszt során először sztereó párként vetettük be a Bronze 6-ost. A jóval drágább, összehasonlításként szolgáló High-End dobozok mellett kimondottan jól szerepelt. Tartalmas és telt basszusokat, kifejezéssel teli, árnyalt mélyközép és finoman hangolt magas tartományt hallottunk. Sztereóban összességében is nagyon pontosan szólt.

Komplett surround szettként élettel telve adta vissza az általunk kipróbált sokszínű zenei paletta minden elemét.

MA-BRONZE6-BOK.jpg

Elmondhatjuk, hogy nem voltunk túl messze az élő koncert élményétől. A Monito Audio Bronze 6 szettje minden gond nélkül ötvözi a dinamikai minőségeket és a részletgazdagságot. A mélynyomó megadja a tökéletes alaphangot, kiváló kontrollal és dinamikával dolgozik. Házimozi filmek jeleneteinél szinte a kanapéhoz szögez váratlan, óriási energiája. Dialógusoknál a center sugárzó megmutatja, hogy milyen az, amikor a tonalitás és a beszéd érthetősége első osztályú. Minden pillanatban hallható, hogy a hangszórók minden egyes eleme ugyanabban a gyárban készült, egy közös céllal. Olyan tökéletes az összjáték, hogy könnyedén el is felejtkezünk a hangfalakról, és csak a minket körülvevő hangzás számít.

 

monitor-audio-bronze-5-kit-action_1_2.jpg

 

Ajánlás

 

A Monitor Audio Bronze 6 hangfal családjával egy halandó ember számára is megfizethető, kompromisszumok nélküli csúcskategóriás készülékeket teremtett. A szett elemei külön-külön is kitűnőek, együtt pedig főnyeremény!

 

(Markovits Tamás)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.132081 másodperc.