Sztereó MagazinOctave Audio V110 SE bemutató

Sztereó Magazin | 2017. Március 24., Péntek 17:00

A velem egykorú "zene-szerelmesek" számára az Octave „V” jelzése csak pozitív, várakozásteljes hatást vált ki azért, mert vélhetően a Vollverstärker, vagy a Vákuum rövidítését látjuk benne. Ez elsőre már nagyon pozitív benyomást kelt!


A cégnél Andreas Hofmann a műszaki tervezés, és gyártás felelőse 1975 óta, amikor is az Octave az első erősítőjét bemutatta. A cég múltja 1968-ig nyúlik vissza, de a kezdetekben transzformátorok gyártására szakosodtak. Mint azzal mindenki tisztában van, transzformátorok minden erősítőbe kellenek, sőt különleges minőségű trafóra van szükség az elektroncsöves végfokok kicsatolásához. Ebben rejlik az Octave titka is, hiszen egy jól elkészített, csendes, nagy sávszélesség átvitelére képes transzformátor igazi kincs. Ők ezt maguknak tudják gyártani, ami rögtön fél siker.


1-v110.jpg
A bemutatóban szereplő integrált erősítő a 110-es számot viseli. Általában a magasabb számok a termék hierarchiában is magasabb helyet foglalnak el. Vajon Andreas is követte ezt a módszert? A kínálatában legkisebb típus a V40 SE, ezt követi a V70SE, majd a V80. A V110-nek tehát a legdrágábbnak, és a legjobbnak kellene lennie. Érdekes módon ez itt nem így van, hiszen árban valahol a V70, és V80 SE között foglal helyet. Ez annak tudható be, hogy az Octave a 4 ohmon mérhető kimeneti teljesítményt veszi alapul a típus névadásakor, és nem az árat. Bár a korábbi Octave modellek két-két darab 6550 (vagy 5881) tetródával működtek push-pull kapcsolásban. Ezt a modellt egyszerűen a KT120 tetródához optimalizálták, amely az elektroncsöves erősítők legújabb csodagyermeke.
 2-v110.jpg
Minden gyártó célja az, hogy azonnal felismerhető saját formatervet alakítson ki. Funkcionális elrendezést alkalmaz, egyedi betűtípust, és logot választ. Ez rendkívül nehéz az elektroncsöves erősítők esetében. A csöves erősítők általános megjelenését a McIntosh, és a Quad alapvetően kijelölte (talán a japán U-Bros erősítők jelentenek kivételt), ehhez képest eltérést mutat az Audio Research. Napjainkban a leggyakrabban alkalmazott elrendezés a hátsó részbe elhelyezett trafók, és előtte a végfok csövek. Ezt alkalmazzák a legtöbben, és az Octave is ezek közé tartozik.
A hátsó részt a tápegység, és a csatoló trafók uralják melyeket árnyékoló lapok választanak el a többi elektronikától. Mivel közel vannak a hátlap csatlakozókhoz, nagyon rövid kábelezést alkalmazhat a gyártó. Az előlap felé haladva a végfok csövek alumínium árnyékoló lapja látható. Egyébként az egész ház alumínium, amely mivel nem mágnesezhető, jobb választás, mint az acél. A kis jelszintű erősítők elektroncsövei a front panellel párhuzamosan, egyvonalban helyezkednek el. Egy hosszú anódos NOS Sovtek ECC83 kettős trióda a bemeneti fokozat, és két Electro-Harmonix ECC81 meghajtó található benne. A két meghajtót külön árnyékoló lap választja el a front panel elektronikától. A front panel magas, így nagyrészt eltakarja, és jól védi a bemeneti csöveket.
 3-v110.jpg
Az előlapon két nagy alumínium forgató gomb található. Az egyik a bemenet választó, a másik pedig a hangerő. A bemenet kijelzés kék színű LED-et kapott a front panelbe félig besüllyesztve. A megjelenése egyszerű, letisztult és funkcionális. középen egy ledsor tájékoztat a csövek optimális, vagy attól eltérő beállításaitól, melyek alatt a beállításra szolgáló szabályozó elemek találhatóak süllyesztve. A hálózati kapcsoló bal oldalon elől rejtőzik a széles front panel mögött.
A hátlapon kiváló minőségű, kényelmesen kezelhető hangfal kimenet csatlakozók vannak. A berlini Burmester is pont ilyeneket használ a készülékeiben. A bemenet csatlakozások egy vonalba vannak rendezve, ez alól csak az AUX 2 kivétel, amely a phono opció beépítése után MC, vagy MM lejátszókat tud fogadni. A hálózati bemenet IEC 3-pontos aranyozott. Mellette található a Black Box, vagy Super Black Box opciók csavaros csatlakozása. Bal oldalon fent található az EcoMode háromállású üzemmód kapcsoló. A V110 öt vonal bemenetet kínál, és ezek között XLR, és bypass is található. Aktív előerősítő módban használható a mélysugárzó, és fejhallgató előerősítő felé. Ha akarja, akár saját előerősítőjét is csatlakoztathatja hozzá, vagy a forrás szabályozott kimenetéről is használhatja.

4-v110.jpg
Ez a típus fejleszthető az alaplapra csatlakoztatható lemezjátszó előerősítővel. Fejleszthető továbbá a Black Box, vagy Super Black Box külső kapacitás bankok csatlakoztatásával. A teszt során a Super Black Box egység volt csatlakoztatva.


Elektroncsöves erősítőt szeretne modern csavarral?

 

Régóta keresi a hangot, amely kellemesen meleg anélkül, hogy megszenvedné a magas tartomány puhaságát? Ezért még néhány kompromisszumra is képes lenne? Nos akkor ez a bemutató Önnek szól. Ennek az egyszerűen rendkívül izgalmas erősítőnek minden érdekességét le sem lehet írni néhány szóban, annyiféle arccal tud ránk mosolyogni. Ízes, finom hangja nem korlátozódik csak a kemény rock, vagy a nagyzenekar kiváló bemutatására, a széles zenei repertoárból bármit választhat, csalódni egyikben sem fog.
Bár az elektroncsöves erősítők teljesítménye, és átviteli tartománya is behatárolt, emellett olyan tonális problémákkal küzdenek, amelyek nem férnek bele korunk hi-tech elvárásaiba, azt kell mondanom, hogy ez az Octave sokkal modernebb készülék mint gondolná. Először is, ez már egy „zöld” termék. A rendszer tartalmazza az EcoMode áramkört, amely készenlétre kapcsolja a masinát, ha kilenc percig nem érzékel bejövő jelet. Készenlétben a fogyasztása mindössze 20 Watt, és mikor megérkezik a várva várt jel a bemenetre, csaknem azonnal üzemkész állapotú. Annyit kell várni vele, amíg az elektronika lágy felfutással beindítja a csövek fűtését, és feltölti a tároló kapacitásokat. Ez 30 másodperc alatt meg is történik. Akinek ennyi türelme nincs, az kikapcsolhatja az EcoMode funkciót.
Mivel az elektroncső kényes kérdés a szó szoros, és átvitt értelmében is ezért Andreas külön védelmet tervezett hozzájuk. A V110 védelme önszabályzó ellenőrzési és védelmi rendszereket tartalmaz, amely növeli a csövek élettartamát, és megóvja a hangfalakat is esetleges meghibásodásoktól, valamint a készüléket a felhasználó által okozott problémáktól. A cég büszke arra, hogy készülékei meghibásodási aránya 0,45% alatti! Bár az erősítő többféle végfok csővel is üzemeltethető, az esetleges cserék során a munkaponti beállításokat el kell végezni. A hátlapon lévő kapcsolóval kiválaszthatja, hogy KT88, KT90, 6550, vagy EL34, KT77, 6CA7 alkalmaz. A bemutatóban szereplő erősítőben KT120 csövek voltak.

 

5-v110.jpg

 

A hangminőségről…avagy fűtsük be a csöveket…

 

Frank Sinatra Nice'N'Easy, majd Michael Jackson Thriller 25th Anniversary, és The Art of Silence Diary of Dreams felvételek meghallgatása után könnyen észre lehetett venni a közös elemeket. Mindenek előtt a csodálatos színeket. Hihetetlen gazdagságuk kombinációja varázsolt el. Olyan érzés töltött el, amit nehéz röviden megfogalmazni, kellemes érzés és elegancia, és egyfajta érettség a jellemző.
Pat Metheny, Marc Copland, Charlie Hayden, de akár az Art of Silence akusztikus Diary of a Dream részletein izgalommal hallgattam a vokált újra, meg újra. Michael Jackson, George Michael, Kamp!, és a Radiohead ritmikus pop és rock felvételeit sem éreztem unalmasnak. Ha viszont Led Zeppelin, Depeche Mode vagy Porcupine Tree kerül elő a zenei könyvtárából, akkor érdemes a Super Black Box támogatása, ezt nem győzöm hangsúlyozni. A külső egység a V110 hangzásában több jelentős javulást okozott, ám az általános karaktere megmaradt. A leginkább szembetűnő változás az volt, hogy a mélytartomány még inkább kontrolláltá vált. A Super Black Box (a későbbiekben SBB) hatására a kontrol, a dinamika is jelentősen javult. A tónusokban, és a színpad rétegeiben is változást véltem felfedezni, ami meg is lepett, de nem ez volt az egyetlen meglepetésem az erősítővel kapcsolatban.

 6-v110.jpg

Ha a mélyekkel kapcsolatban feltűnőnek neveztem a változást, a magas tartománnyal akkor valami extra dolog történt. Az SBB-vel kitisztultak a magas hangok anélkül, hogy élesedtek, vagy szelektíven kiemeltté váltak volna. A felbontás ugyanolyannak tűnt, de a definiáltság tisztán érthetővé vált. Megjegyzem, hogy az erősítő hangja igazán sármos a külső SSB egység nélkül is, ám azt csatlakoztatva érdekesebbé vált. A zenei részek alapállapotban távirati részletei közelebb jöttek, a hangzás tér kiterjedtebbé vált. A hangzás világa összességében jobban definiált lett tőle, ám fő karakterei nem változnak, talán ez a legjobb megfogalmazás.
Tradicionálisan a csöves erősítők úgy a mély, mint a magas frekvenciákat lágyítják, melegítik azokat, és csökkentik a felbontásukat. Mikor csöves erősítőről beszélünk, elsősorban kellemesen meleg középtartományra gondolunk, amely szinte minden mást feláldoz ezért a fontos hatásért. Az Octave erősítő ennél többet tesz. Az átviteli tartomány mindkét széle melegebb, de nem tűnik különösebben szelektívnek, inkább jelentősen szélesebbnek. Az erősítő nem áll meg a megszokott korlátoknál, hanem tovább megy, és a széles tartományt új jelentéssel tölti fel. Az egyes elemek továbbra is tökéletesen azonosíthatók, de a hangja felülírja az egyéni elvárásaimat.
Ritka az a termék, amely korlátozás nélkül képes bemutatni ezt a komplexitást. Az Octave jól kezelte a hangerő különbségeket, és a magas tartomány gazdagságát hatásosan szőtte bele a tömör mély hangokba. A cintányérok megfelelően húsosnak tűntek. Precízen szólaltak meg, egészen a zsigerekig hatoltak. A dinamika is különleges. A hang első benyomásom szerint nyugodt. Semmi nem gyorsult fel, mentes volt a ritmus hájpolásától. Nem olyan volt, mint egy Soulution, talán közelebb volt egy D’Agostino-hoz. Ahogy a V110 a zene struktúrájába beépítette a ritmust, azt érdekes volt kívülről szemlélni. Egyfajta hiszterézis, amelynek kezdő, és végpontja közös, de a távolságok közben más értékkel jelennek meg. Ez az impulzus, ritmus, és időzítés adta a hangzás arculatának az értékét. Röviden talán tapinthatónak nevezhetjük.

 

7-v110.jpg

 

 

Összefoglalás:

Nem tudom, hogy Andreas Hoffman miként érte el ezt, de meggyőződésem szerint Ő egyike a KT120 elektroncsövek mestereinek. Tisztában vagyok azzal, hogy sok más erősítő is ezekre épült viszont az Octave V110 egy olyan egység, amely mellé nem kell mindenképpen előerősítőt vásárolni. Sikeresen demonstrálja, miként lehet nagy teljesítményt kivenni a KT120-ból annak nyilvánvaló hibáinak háttérbe szorítása mellett. Korábban hasonlóra csak a Jadis I-35 volt képes. Az Octave jól kombinálja a sztereótipikus hangzást az elektroncső melegségével, lágyságával, és élénkségével modern felfogásban, folyamatos, koherens hangzással. Ezt az erős, és sokoldalú erősítőt külső szűrő egységekkel, vagy beépíthető phono modullal is fejlesztheti. Ha játszadozni akar a végfok csövek csereberélésével, ez a KT-től az EL sorozatig mindent támogat. Található rajta Front CH bemenet, így házimozi bypass alkalmazás lehetséges. Számomra, aki a legjobb integrált erősítőkkel dolgozik nap, mint nap, igazi mérföldkövet jelentett. Nagyon sok lehetőséget biztosít. A legfontosabb jellemzőit azonnal feltárja, amikor az első két-három albumot meghallgatja RCA bemenetről, a külön megvásárolható SBB nélkül, a tartozék végfok csövekkel. Ígérem, varázslatos lesz.

 

Octave Audio V110 SE

1-v110.jpg

Ár:                              2 199 990.-Ft

Forgalmazó:                Stream Audio Kft.

Telefon:                      +36-30/530-61-92

Webcím:                      www.streamaudio.hu

Garancia:                     5 év.

 

 

Technikai jellemzők

 

Kimeneti teljesítmény:

 

2 x 110W (4Ω)

Frekvencai átvitel:

5Hz - 70kHz (10W, -0/-2dB)

THD:

 0.1% (10W/4Ω)

Jel/zaj viszony:

-110dB/90 W

Bemeneti érzékenység:

 

220 mV

Minimum hangfal impedancia:

 

Bemenetek:

 

Kimenetek:

5 x line RCA, 1 x XLR; hálózati bemenet aljzat

1 x Tape, előerősítő kimenet

Teljesítmény felvétel:

160W jel nélkül; 500W maximális

 Súly:

 23kg
Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.112174 másodperc.