Sztereó MagazinPhilips Fidelio B8 - Atmoszféra körös-körül

Sztereó Magazin | 2018. Január 03., Szerda 08:00

A Dolby Atmos hangformátum megjelenésével a házimozi gyakorlatilag egy új akusztikai dimenzióval bővült. Ennek kivitelezése azonban nemcsak költséges, hanem alapvetően számos összetevő és temérdek mennyiségű kábel szükségeltetik hozzá.

Mostanra már jó néhány front surround rendszer alkalmas arra, hogy a Dolby Atmos formátum hatalmas adat folyamat ne csak feldolgozza, hanem akusztikailag is átalakítsa. Az intelligens DSP-nek és a hangsugárzók széles választékának köszönhetően a mennyezeti hanghatásokról sem kell lemondanunk, vagyis a nézők még közelebb érezhetik magukat a képernyő történéseihez. Így van ez a Philips Fidelio B8 Soundbar esetében is, ami gyakorlatilag a házimozi teljes akusztikáját egyetlen kompakt rendszerbe pakolja.

01. Fidelio B8 teljes.jpg

A kellő mennyiségű basszust a soundbárhoz tartozó, 200 W-os aktív szubláda biztosítja, ami vezeték nélkül csatlakozik a soundbárhoz

 

Felszereltség


A Philips mindezek ellenére a Fidelio B8-nál nem takarékoskodott a felhasznált hangszórók számával, hiszen még egyetlen jelfeldolgozó egység sem alkalmas arra, hogy teljes mértékben szimulálja a hangforrásokat. Egyedül azok vélt térbeli elhelyezkedését lehet befolyásolni, így a B8-nak önálló 5.1.2-es surround rendszerként komoly kihívásnak kell megfelelnie. A vékony készülékházban nem kevesebb, mint 18 különböző hangszóró helyezkedik el, melyek a feldolgozott hangformátum egyes csatornáit adják. A hangok megfelelő térbeli pozicionálása érdekében a hangszórók nemcsak a készülék elejébe kerültek beépítésre, hanem annak oldalsó éleibe, illetve felső részébe is. A Dolby Atmos jel mindkét magassági csatornájának megvalósításához a B8 a szoba mennyezetét használja hangvisszaverő felületként, hogy azt az érzetet keltse, a hang felülről érkezik.

 

Fidelio hangszorok erdekes 01.jpg

 

Az akciófilmekhez szükséges basszusokról egy külső bass reflex mélyláda gondoskodik egy 8”-os mélysugárzóval, ami downfire rendszerű, hogy a lehető legelőnyösebben sugározza szét a hangot a szobában. A hálózati kábelen kívül nincsen szükség további vezetékekre, mivel a soundbar és a mélynyomó wireless kommunikálnak egymással.

 

remote controlok.jpg

 

A hangforrásokat és a televíziót azonban továbbra is szükséges fizikailag is összekötnünk, viszont a készülék házába kellőképpen mélyen besüllyesztett csatlakozóhelyeknek köszönhetően viszonylag jól elrejthetők a kábelek. A televízió és a soundbar közti adatátvitelre elegendő csupán egyetlen HDMI kábel, mivel az Audio Return Channel funkció által egyúttal a TV hangjele is a B8-ra továbbítható. Az egyszerű zenelejátszásra a B8 ezen felül egy veszteségmentes Bluetooth-kapcsolatot is kínál, amit okostelefonnal vagy táblagéppel használhatunk.

 

csatlakozas -  reszlet.jpg

 

Gyakorlatban


A kompakt surroundcsoda összeállítása és üzembehelyezése egyszerűbb már nem is lehetne. A mélyláda és a soundbar első párosítása után már nem kell bajlódnunk további alapvető beállításokkal, a B8 ugyanis az ülőhelyen történő különleges bemérés nélkül alkot térbeli hangleképzést a szoba különböző pontjain. A két Dolby Atmos magassági csatornára tekintettel azonban érdemes kb. 2-3 méteres távolságot hagyni a készüléktől, hogy a visszaverődési szög optimális tartományban maradjon. A magassági csatornák erősségének állítására három különböző fokozat kínálkozik, így elkerülhető, hogy átfedjék a többi csatornát. A mélyek és a magasak mennyiségét a készülék hangszínszabályzójával ugyancsak több fokozatban állíthatjuk. Az eltérő felhasználási célokra a B8 még különféle programváltozatokat is tartogat, kifejezetten zenehallgatásra, filmnézésére vagy az emberi hang előnyösebb visszaadására. Smart módban a készülék önállóan felismeri, hogy az adott pillanatban melyik program bizonyulna a leghatékonyabbnak, és ennek megfelelően választja ki az ideális beállítást.

 

02. Philips_Fidelio_B8_b elhelyezes.jpg

Kiválóan harmonizál a nagyképernyős televíziókkal: az extravékony Philips Fidelio B8 Dolby Atmos soundbar akár a falra is szerelhető

 

Az összesen körülbelül 400 W erősítő teljesítménnyel – melynek szűken a fele esik a mélyláda aktív erősítő moduljára – a B8-nak sikerült valóban térbeli hangzást produkálnia. A mennyezeti visszaverődéssel létrehozott Dolby Atmos hangzás is csodálatosan szerepelt, és élethűen adta vissza a zuhogó eső vagy a felettünk elszálló repülőgépek és űrhajók hatását. Ahogy az a front surround rendszereknél megszokott, a háttércsatornák intenzitása természetesen nem volt olyan erős, mint egy különálló hangfalakból felépülő, klasszikus surround szett esetében. Mindezek ellenére a szimulált surround hangzás nagyon jól működött, és nem volt szükség semmilyen bemérésre vagy arra, hogy többméternyi kábelt húzzunk végig a mennyezeten vagy a falakon.

 

Fidelio hangszorok erdekes 02.jpg

 

Az akciójelenetekhez a vezetéknélküli mélyláda kellő adag basszust szolgáltatott, míg a párbeszédek - melyeket a két ovális centerhangszórón keresztül hallhattunk – végig tisztán érthetőek voltak, így bátran állíthatjuk, hogy a B8 minden műfajú filmhez jó partner.

 

B8_12-MI1-global-001.jpg

 

Összegzés


Az atmoszférikus surround hangzás eléréséhez többé nincs feltétlenül szükségünk egy költséges és sok helyet foglaló házimozi rendszerre, mivel az intelligens soundbarok most már képesek arra, hogy akár egyetlen forrással lebilincselő, térbeli „moziérzést” keltsenek. A Philips Fidelio B8 egy 5.1.2-es rendszer funkcionalitását kínálja egy kompakt soundbárban, általa könnyűszerrel élvezhetjük a kiváló mozihangzást nappalinkban.

 

(Markovits Tamás)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.117289 másodperc.