Sztereó MagazinPhonar Veritas P2 Style Lendületes páros

Sztereó Magazin | 2017. Február 24., Péntek 13:00

A Phonar hangfalak alsó szegmensének egyik jeles képviselőjét teszteltük. A gyártó már ebbe a legkisebb termékbe is belecsempészett egy kis élményfaktort a felsőbb kategóriából.

reszletek.jpg
A d'Appolito elrendezésű hangszórók az első pillantásra is jelzik, hogy kellemes meglepetés érhet minket, főleg, ha a viszonylag kedvező árat vesszük figyelembe. Ebben a kategóriában azért tudjuk, hogy rengetegen kínálnak különböző, változatos felépítésű hangfalakat, úgyhogy ebben az esetben a választást segítő tesztekre mindenképpen szükség lehet.

 

 

A felépítés

 

A legfontosabbat a hangszóró elrendezést fentebb említettem, tehát két egyforma méretű közép/mély meghajtó fog közre egy magas-sugárzót. A d'Appolito elrendezésben szerelt két 13 centis kónusz között egy 26 mm-es szövet dóm csipogó található. A karcsú oszlopokra jellemző még a hátsó reflex port és még az is, hogy a keskeny oldalfalak elég merevséget biztosítanak, emiatt nincs is szükség további belső merevítő szerkezetre. A kabinet tervezésekor törekedtek az optimális ár/értékarány fenntartása érdekében az egyszerű megépíthetőségre, de emellett a kielégítő minőségre is.

 

phonar-veritas-m2-style.jpg

A tesztelést egy matt fekete burkolatú hangfal párral végeztük, amely utal a költségek alacsonyan tartására, de a mai trendekbe beleillik és szerencsére kevesen tudnak róla, hogy ez a divatos felület kialakítás, eredetileg a redukált büdzséből adódott. A népszerű fekete és fehér színekben kapható Phonar Veritas P2 Style minden modern lakásba beilleszthető. A pontosan egy méter magas karcsú szerkezet, nem uralkodik a térben. A kiszélesedő talprész stabilitást és megfelelő harmóniát ad a felépítménynek. Az alsó részére, akár acél tüske is csavarozható, így már egészen komoly kiállása van a tesztalanyunknak. Mivel a sorozat rendelkezik center sugárzóval, házimozi kialakításban is gondolkodhatunk vele kapcsolatban.

 

 

Meghallgatás

 

Sztereó fórumként, mi a Veritas P2 Style sztereó előadására koncentráltunk és csak zenét hallgattunk vele. Megadtunk hozzá minden ínyenceknek szánt elektronikát, hogy kegyetlen módon csak a teszthangfal legyen a keresztmetszete az összeállított rendszernek. Ilyenek vagyunk, és néha önző módon maximalisták, mivel egy kétmilliós elektronikát kötöttünk egy 269.000.- forintos hangfalpárhoz.

 

Jól ismert tesztzenéinknek a hangja élénken ragyogott és csillogó magas frekvenciával szólt, ami jól esett még akkor is, ha némi túlsúlyban is volt az „össz-zenei képben”. A túldimenzionált cinek azért nem estek rosszul, mert elég fémes volt a kapott hang, ami így, egyfajta hitelességet produkált. A levegősséget felmutató hangkép egyfajta loudness-es hangot éreztet és ez kifejezetten előnyös egyes műfajoknál. Azzal, hogy a Veritas P2 nem túlozza el a középtartományt könnyen befogadható, populáris karakterű érzést ad. A kevésbé pontos énekhang ugyan kis nyomot hagy az előadásban, de a lendületes zenei részeket ez nem befolyásolja, a Veritas P2 inkább a hangszeres zenét kedveli. A jó zeneiség mellett, észrevehetően erőteljes előadást is kapunk, ami szintén komoly előny.  A tesztelésnek ebben a szakaszában a házimozi hangzás jut eszembe, amivel bizonyára könnyen megbirkózik a hangfalpár. Phonar M2, C3 összetételben, és egy jó aktív mélysugárzóval, szerintem igen jó többcsatornás rendszert alkotnának. (A forgalmazó a közeljövőben  akciót hirdet a Veritas Style sorozatból. A szerk)  A Phonar Veritas P2 Style zenei meghallgatását folytatva, a kinai Lang Lang fantasztikus zongorázásával állítottuk a hangfalakat nehéz feladat elé. A tiszta zongora-zenében lévő összes érzelmességet és precizitást kitűnően tudta tolmácsolni hangfalunk, nem mondom, néha hozzá kellett képzelni egy kicsit több mély hangot és testességet az előadáshoz, de maga a zongora, mint hangszer jól állt neki. A D’Appolito akusztikai előnyét számos hangdoboz gyártó kedveli, mert általa jól fókuszált hanghoz jut a zenebarát.

 

Phonar Veritas p2 Style.jpg

 

Jó megoldásként kínálkozik ez az elrendezés, napjainkban amúgyis a magas, karcsú hangdobozok hódítanak a piacon. A ritmusosabb zenéken megvolt a kellő energia, kár, hogy a basszus átvitel kissé korlátozta az előadás nagyszerűségét. Igaz, hogy elég mélyre megy az alsó tartomány, de kellő erő híján csak éreztette azt. Próbálta a teljességet, de odafigyelve hallható, hogy ez a feladat nem esett ínyére a hangszóróknak. Ügyes mérnöki munka eredménye ez a fajta speciális hangzás, mert jól rámutat arra, hogy mennyire méretezhetőek a kívánt hangarányok, amikkel kellemesen eltalált hangzáshoz juthatunk. A fokozott térérzet például nagyon kellemes a Phonárnál, a homogén térhatást szemem becsukásával ellenőriztem, ami egyik erőssége ennek a hangfalnak. Nem hallottam a teszt során kirívó hibákat, hibák persze vannak, de ez minden elektronikai eszközre igaz. Mutasson nekem valaki egy minden zenére egyformán illő, jól összeállított hangrendszert! Nehéz ugye! Szándékosan teszem fel ezeket a kérdéseket magamnak, mert nagyon fontos egy komponens kiválasztásánál a cél, amiért megvesszük őket.

 

 

Néhány jótanács

 

Tisztázni kell, miféle zenét hallgatunk, vagy inkább filmeket nézünk velük. Ha nem rugaszkodunk, el a valóságtól könnyebben megtaláljuk azt, ami kielégíti az elképzelésünket. A Veritas P2 –őt a Phonar hangfalakat a forgalmazó Audio Centrum nagyobbik demószobában teszteltem, ahol a kínálat szinte végtelen ebben a szegmensben, ami rámutat arra, hogy nehéz dolgunk van a jó választásban a különféle márkák és modellek között, ezért érdemes és meg is kell kérdezni azokat a szakembereket, akik nap-mint nap hallgatják a különböző hangfalakat. Tesztünk alapján írt véleményünk is ebben a választásban nyújt segítséget.

 

 

Ajánlás

 

Azok, akik nem úgy indulnak hangfalat vásárolni, hogy van 269.000 ezer forintom és a világ legjobb hangfalát akarom érte, azok nem fognak csalódni a most tesztelt Phonar dobozokban. Vannak ugyan szubjektív dolgok, amiket csak személyesen lehet eldönteni a meghallgatás során, de úgy gondolom, hogy ennek a kiváló ár/értékarányú hangfalnak az esetében ez egyedi döntés kérdése. A Veritas P2 Style értékei a jó impulzuskövetés, jó frekvenciamenet és lendületesség, mindez kis precizitás és dinamika deficittel fűszerezve. Érdemes meghallgatni őket...
(lambert)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.121318 másodperc.