Phonar Veritas P4 Next - A következő generáció

Szabó Károly | 2014. Március 17., Hétfő 16:00

Tizenhat éve jelent meg a magyar piacon a Dán/Német hangszórómárka a Phonar, amely kezdetektől fogva elkötelezett a magas hangzáshűség irányába, ezt több nemzetközi díj fémjelzi. Az állandóan növekvő gyártási mennyiség a vásárlók bizalmát mutatja.

A következő generáció

 

Hűséges olvasóink, akik követik cikkeinket, nagyon sikeres típusokra emlékezhetnek, mint pl.: a P-30 és a P-40 álló hangsugárzók. A mindig is német honi manufakturális gyártás, a tulajdonosi család dán kötődése és a hangsugárzógyártó specialisták között kivívott rangos helye folytán az elmúlt évtizedben egyre szélesebb ismeretségre tett szert.

 

A Veritas P4 Next bútorzata műszaki megközelítésből nézve a közepes sűrűségű, celluloid alapú, préselt anyag az MDF finomított változata, valódi fa furnérozással. Vastag talpazaton nyugvó ferde, lecsapott élű és oldalú hasáb enyhén hátradőlve. Természetesen szerepe van az 5°-os dőlésszögnek, optimális fázisban tartja a három hangszórót, szinte egyazon síkban indulhatnak az impulzusok. A kabinet aszimmetriája ellensúlyozza az állóhullámok kialakulását a „házon” belül, a csapott élek a káros diffrakció kialakulását csökkentik. Az esztétikum szemszögéből a kabinet szemet gyönyörködtető látvány, főleg magasfényű zongoralakk feketében. Nem tagadja a kapcsolatot a legnagyobb és legdrágább Credo Reference modellel, vagy úgy is fogalmazhatunk: jellegzetes Phonar jegyeket visel.

 

phonar_veritas_p4_open.jpg

 

A két és fél utas szerkezet a meghajtó motorok részéről igényes nyersanyagokból épül fel. A magas hangszóró Scan-Speak, a közép-mélyek Peerless gyártmányok, egyedülállóak a maguk kategóriájában, kizárólag a Phonar együttműködésével kialakított, és ezen gyártmánysorozat részére készülő modellek. A magas hangszóró teljesen szeparált, míg a két egyforma közép-mély egyazon kamrában szól. A keresztváltó esetében már-már Phonar hagyomány a kiváló minőség és a szűk tűréshatárok prezentálása. Újdonság, hogy nem saját, hanem igen jó minőségű Wireworld belső kábelezést használnak a gyártás során.

 

Meghallgatás és ajánlás

 

A „minőség, a technológia és a design” koncepciója következetes. Ez a hűvösen elegáns hangsugárzó nem csak vizuálisan, hanem akusztikailag is magas szinten áll. Pontosan reprodukálja a zene hangulatát és a hangszerek hangfekvését. A hallható hangzás, hangmegjelenítés nagyon természetes. A dinamikus képességek párosulva a hangzási egyensúllyal zenei értéket teremtenek. Könnyedség és átláthatóság így együtt ritkán található meg hangsugárzóban, mert ez a versenytársak esetében magasabb áron mozog. Soha nem idegesítő, éles, vagy kellemetlen, inkább ragyogó és fényes az, ahogyan a magas frekvenciákkal bánik. Mindenképpen ajánlatos mesterhegedűk hangjának meghallgatása Elmar Oliveira – The Miracle Makers (XRCD 20bitK2) c. lemezéről.

 

phonar_veritas_p4_back2.jpgNyitott és nyugodt, de nem árt, ha az erősítő egy kicsit gazdagabb, tömörebb hangzású, mondjuk elektroncsöves konstrukció. A P4 Next dinamikai tehetség, a hangos és halk hangok közötti különbségeket magabiztosan játssza, nem drasztikus, lehet, hogy kicsit száraz, de lényegre törő. A basszus soha nem tolakodó, nem súlyos, inkább a felhangjaiban dús és érzékletesen tálalja a lényeget. Ha például Pjotr Iljics Csajkovszkij – 1812 Nyitány c. művét (Telarc DSD) hallgatjuk, hiányolhatjuk a valódi ágyúlövések tartalmasságát, (nem viszi le a hajunkat) de álljon itt összehasonlítási példaként: ez nem házimozi hangszóró! Viszont kihangsúlyozza a területi jelenlétet, legyen az stúdió, színpad vagy klub-helyszín.

 

A finom részleteket pontosan tálalja, bemutatja a színpad mélységét és szélességét. Az egész frekvenciatartomány koherens, valamint egyszerre érzelmes és részletező, könnyed és magabiztos, dinamikus. A nagy hangszertest rezonanciából is megmutatja a lényeget, átenged némi mennyiséget. Igényli a jó erősítőket és a kiváló műsorforrásokat, könnyen hajtható – ha láthatnánk az impedancia menetét – ez biztonságosabban kijelenthető lenne. Kipróbálhatjuk a szobánk akusztikájához történő hangolást is.

 

A mellékelt áthidalóval különböző, néhány dB-es eltéréssel rendelkező magas-frekvenciás árviteli karakterisztikákat állíthatunk be. Ez természetesen bejáratás és több hetes együttlét után ajánlott upgrade. A szoba akusztikája, valamint a hallgatás jellege meghatározza ezen kezelőszerv kapcsolásait. Több hangpróbával kell eldönteni a végső állást. A gyártó gondosan ügyelt a keresztváltó beállítására, nem tudjuk elhangolni az alap hangzáskaraktert, csak némi pluszt tudunk kicsikarni a kevésbé jó akusztikájú helységünk részére. Könnyen elhelyezhető független attól, hogy teljesen síkba, vagy enyhe szögben a hallgató irányába helyezve hallgatjuk. Minden esetben meghálálja, ha a hátsó faltól egy kicsit eltávolítjuk, de nem finnyás a falak közelségére, akkor is van kellő basszusa, ha fél méterre áll a faltól, meghálálja a gondos elhelyezést és a jó kábeleket.

 

phonar_veritas_p4_grill.jpg

 

Ajánlható annak részére, aki szeretne jól szórakozni, zenével megtölteni a szobát, de ezt meg kell mutatni a szomszédoknak is, különben nem tudják elképzelni, hogy tőlünk miért nem dübörgő tuc-tuc jön torzítva a falakon át! (-)

 

 

Phonar Veritas P4 Next

Ár:

498 000.- /pár

Forgalmazó:

Audio Centrum

Telefon:

+36 (1) 468-2176

Internet:

www.audiocentrum.hu

Garancia:

2 év

 

 

Technikai jellemzők

Teljesítmény:

125/150Watt

Érzékenység:

89 dB (1 W/1m)

Frekvencia-átvitel:

36-27000 Hz

Keresztezési frekvencia:

700/2800 Hz

Névleges impedancia:

4 Ω

Magas-sugárzó:

26 mm-es

Közép-sugárzó:

130 mm

Mély-sugárzó:

130 mm

Méretek:

927 x 190 x 295mm

Tömeg:

20 kg

 

 

Tesztértékelés

Hangzás:

70

Zenei részletek bemutatása:

85

Térleképzés:

80

Dinamika / életszerűség:

80

Hangminőség (átlag):

79

 


Kidolgozás:

80

Kinézet:

70

Kezelhetőség / üzembehelyezés:

80

Gyakorlati értékelés (átlag):

77

 

 

Tesztösszesítő

Hang:

79

Általános:

77

Végeredmény:

78

Ár/érték arány: 7,8
Értékelés: Jó / nagyon jó

 

 

Röviden és velősen

plus-4-16.gif  Érzékletes zenei bemutatás

plus-4-16.gif  Jó hangfekvések

plus-4-16.gif  Független elhelyezés

minus-4-16.gif  Kicsivel több mélyhang jól jönne

 

 

.

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.349350 másodperc.