Sztereó MagazinPioneer VSX-531 - Belépés könnyedén

Sztereó Magazin | 2018. Április 11., Szerda 13:00

Akik még csak most ismerkednek a házimozi témájával, valószínűleg nem szeretnének kapitális összegeket fordítani a berendezések beszerezésére. Viszont sokan szívesen utánajárnának, mitől is olyan vonzó a többcsatornás hang.

A Pioneer nem több, mint 349 eurós áron kínálja vadonatúj VSX-531-es készülékét, mely lehetővé teszi egy klasszikus többcsatornás, 5.1-es konfiguráció létrehozását. Mindez annyit jelent, hogy a Pioneer receiver analóg felépítésű végfokai öt hangfalat szólaltatnak meg, és egy előerősítő-kimenet áll rendelkezésre egy külső, aktív mélynyomó számára. Olyan fejlett audioformátumok, mint a Dolby Atmos, a DTS:X vagy az Auro 3D kezeléséről a szóban forgó receiver tulajdonosainak sajnos le kell mondaniuk, de ez az árcédulát tekintve érthető is, hiszen ezeknek használatához további végfok csatornák beépítése és költséges liszenszdíjak megfizetése lenne szükséges. Prémium funkcióként a Pioneer receiverek legkisebbike rögtön 4K UHD felbontást kínál HDR-rel: ehhez a legújabb HDCP 2.2 kompatibilis HDMI csatlakozók találhatók rajta.

 

Felszereltség és felépítés


Most pedig vegyük közelebbről is szemügyre a VSX-531-et. A készülék viszonylag nagyméretű, és a szálcsiszolt fémfelület érzetét keltő előlapjával megjelenése igen tetszetős. Az előlap természetesen műanyag, de a megtévesztésig hasonlít az igazi alumíniumra. A frontoldal jobb és bal szélén két azonos méretű tekerőgombot helyeztek el, melyek a bemeneti jelforrás kiválasztására és a hangerő szabályzására szolgálnak. Közéjük egy jól olvasható display került beépítésre, mely az aktuális üzemi állapotról tájékoztat bennünket. Közvetlenül alatta egy sorban tíz, alig észrevehető gomb kapott helyet, melyek a receiver beállítására és a rádiótuner kezelésére használatosak. Találunk még itt öt kerek gombot is, melyekkel a hallgatási módok és az ECO-mód között váltásra, valamint a Sound Retriever funkció ki- és bekapcsolására kapunk lehetőséget. Az előlap bal oldalán, a készülék ki- és bekapcsoló gombja mellett található a fejhallgató és a mérőmikrofon csatlakozója. Az USB aljzat is könnyen elérhető helyen, a frontoldalon található, a hangerőszabályzó alatt.

Pioneer VSX-531 angle.jpg

A készülék irányítására a kijelző alatt található tíz vezérlőgombot is használhatjuk, melyek elegánsan simulnak bele az erősítő frontoldalába

 

A VSX-531 hátoldala igen rendezett képet mutat – itt mérhető le először az AV receiver árkategóriája. Igazán sok felfedeznivalót itt nem találunk, viszont a többcsatornás üzemhez szükséges legfontosabb funkciók természetesen rendelkezésre állnak. A hátlap felső részén egy sorban helyezkedik el négy HDMI bemenet és egy ARC-kompatibilis HDMI kimenet, mellettük pedig egy optikai és egy koaxiális digitális bemenet kapott helyet. Ezenkívül a VSX-531 három pár analóg RCA bemenetet, két videobemenetet, valamit egy videokimenetet is kínál. Végezetül pedig a különálló „pre out” aljzat egy aktív szubláda csatlakoztatására ad lehetőséget. Még a kedvező árfekvést tekintve is valamelyest érthetetlen számunkra a hangfalcsatlakozók választéka: öt azonos, a banándugókat is fogadni képes szorítócsatlakozós terminál helyett a Pioneer két különböző csatlakozótípust helyezett el az erősítőn. A két fő hangfal részére rendes szorítócsatlakozók állnak rendelkezésre, melyek a csupasz kábelvégek mellett a fent említett banándugókat is fogadják. A centert és a két háttérsugárzót ezzel szemben az olcsóbb kivitelű szorítócsatlakozókon keresztül köthetjük össze a receiverrel. A Pioneer a 6 és 16 Ohm közötti impedanciájú hangfalak használatát javasolja. Végül, de nem utolsó sorban, itt találjuk a (2,4 GHz frekvenciasávú) Bluetooth antennát is, melynek köszönhetően a VSX-531 képes vezeték nélkül kommunikálni az erre alkalmas okos eszközökkel.

PIONEER VSX-531 remote fekvo.jpg

Technika


A Pioneer Ultra HD tartalmakat a négy HDMI csatlakozón keresztül játszik le. A belépő szintű receiver képes dekódolni a DTS-HD Master vagy a Dolby TrueHD többcsatornás HD formátumokat. HDMI-n keresztül a készülék DSD lejátszására is alkalmas, 2,8 MHz-ig, az USB bemeneten át pedig további audiofájlok, WMA, AAC és MP3 lejátszása is lehetséges. A beépített Bluetooth 3.0 verziójú, mely támogatja az SBC, AAC és aptX kodekeket. További hálózati képességekkel nem rendelkezik a receiver – WiFi antennát vagy Ethernet csatlakozót hiába keresünk rajta. Viszont találunk klasszikus FM/AM rádiót a készülékben, mely legfeljebb 30 csatorna tárolására alkalmas. Az MCACC rendszer a mellékelt mérőmikrofon segítségével analizálja a teret és a csatlakoztatott hangfalakat, így optimalizálja a hangzást egy referencia hallgatási helyre.

pioneer VSX-531-k_back.jpg

A Pioneer hátoldala igen rendezett képet mutat: 4 HDMI bemenet és egy HDMI kimenet kapott itt helyet. A vezeték nélküli kapcsolat Bluetooth-on át lehetséges

 

Gyakorlat


A Pioneer VSX-531 az MCACC rendszerrel történő bemérés során igen gyors és mindenek előtt jól használható eredményeket produkált. Házimozinknál valamennyi hangfal hallgatási helytől mért távolságát, méretét és a crossover frekvenciát pontosan megállapította. Amennyiben mégsem lennénk elégedettek a mért értékekkel, ezeket utólag módosíthatjuk, vagy akár kézzel is beállíthatjuk a VSX-531-et. Az előreprogramozott surround hallgatási módok, mint az Action, Drama vagy Advanced Game különböző térbeli effektusokról gondoskodnak, melyek a hangzást kisebb-nagyobb mértékben befolyásolják. Az ideális mód megválasztásánál persze mindenki egyéni ízlése lesz a döntő, de akár választhatjuk az „Auto Surround” funkciót is. Az utóbbi lehetőség alkalmazásánál a rendszer automatikusan megállapítja, melyik forrás kerül éppen lejátszásra, és ennek megfelelően választja ki a két- illetve többcsatornás lejátszást. A térbeli hangzást a fejhallgató-csatlakozó is továbbítja.

 

Pioneer_VSX-531_07.jpg

 

Labor


A kedvező árfekvésű AV receiver a labormérések során is jól teljesített. A jel-zaj arány, a torzítás és az áthallás tekintetében semmi kifogásolhatót nem találtunk. A csillapítási tényező ugyan viszonylag alacsony, de még így is átlagosnak mondható. A mért teljesítményt nézve a Pioneer VSX-531 jelentősen alatta marad a gyártó által megadott értékeknek: mi 8 Ohm-os terhelés mellett csatornánként 28-28 W-ot mértünk mind sztereó, mind többcsatornás üzemben. 4 Ohm-mal tesztelve viszont 18 W-ra esett vissza a teljesítmény. Készenléti üzemmódban az erősítő energiaigénye csekély 0,3 W volt, ellenben túl magasnak találtuk a HDMI standby passthrough módban mért 21,7 W-os energiafelvételt.

 

VSX-531-VS265rtx2-1200x463.png

 

Használat közben


Az MCACC körülbelül 3 perc alatt bemérte a helyiséget, utána a készülék máris bevetésre kész volt. A VSX-531 tesztjét sztereó zenékkel kezdtük, eredményül pedig kiegyenlített hangzást kaptunk, ugyanakkor a tömörített audioformátumokkal kissé élettelenül és természetellenesen laposan szólt. Sokkal jobban teljesített a HDMI bemeneten keresztül CD-ről vagy Blu-ray-ről lejátszott zenék esetében. Itt már közelebb éreztük magunkat a színpadhoz, a hangzás levegősebbé vált, és az egyes hangszerek elkülönítettebben szólaltak meg. Ennek ellenére hiányoltuk a részletezőbb hangzást, a finomabb dinamikát és a nagyobb löketet a mélyeknél. A receiver viszonylag alacsonyabb teljesítménye itt vált igazán észrevehetővé, de ebben az árkategóriában teljességgel elfogadhatóak ezek a hiányosságok. Többcsatornás üzemben, egy aktív mélyládával megtámogatva, a VSX-531 rendesen gázt adott. Anélkül, hogy a mélyfrekvenciájú – a mi esetükben 80 Hz alatti – részeket kellett volna feldolgoznia, a Pioneer megszólalása így sokkal élettel telibb és atmoszférikusabb volt. A „Godzilla”, a „Tűzgyűrű” és „A túlélő” című nehézsúlyú mozifilmekkel „kínoztuk” az erősítőt, mely meglepően jó formáját mutatta. A surround effekteket hajszálpontosan helyezte el a térben, és megfelelő időzítéssel szólaltatta meg őket.

 

pioneer-vsx-330-5-1600x1000-7248.1-usb-uhd-hazimozi-radioerosito-1600x1000-7248.jpg

A Pioneer receivert vezérelhetjük mind a készüléken található gombokkal, mind az infravörös távirányítóval. Az okos eszközökkel történő irányításhoz azonban nem áll rendelkezésre applikáció a VSX-531-hez.

 

Összegzés


A Pioneer a VSX-531 esetében egy jó hangzást biztosító, belépő szintű AV receivert kínál, ami tökéletes lehet a kisebb házimozikhoz a nappaliba. Kedvező árfekvésű hangfalakkal kombinálva viszonylag alacsony ráfordítással hozható létre egy kellőképpen jól teljesítő házimozirendszer, noha a méréseknél nem tudtunk 28 Watt tejesítménynél többet kihozni a csatornákból, szerintünk a kezdő házimozi-tulajdonosok maximálisan elégedettek lesznek vele.

 

Markovits Tamás

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.127422 másodperc.