Szabó KárolyPrimare CD32 CD lejátszó és I32 erősítő

Szabó Károly | 2012. December 26., Szerda 07:00

Különleges berendezést kaptunk kézhez, aminek meghallgatása, tesztelése igazi élménynek számított. A Primare nem egyedül érkezett, így a vele töltött idő is dupla öröm volt számunkra.

Északon nem mindig hideg a hangzás

 

A Primare hamisítatlanul skandináv - a legjobb technológiához való hozzáférés egyszerűsítése. „...megpróbáljuk megérteni a bonyolult dolgokat úgy, hogy tudjad értékelni és élvezni a benne rejlő  egyszerűséget. Hisszük, hogy valódi kifinomultság rejlik a funkcionális és megbízható tervezésben, azt gondoljuk, ez visz a megelégedésre sok éven át...” vallják a cég vezető tervezői és munkatársai.

A Primare felhasználói élményt kínál.

 

Nincs „Primare hang”, viszont van  - és ez kézenfekvő - „Primare szolgáltatás” a hangzáshűség. Nincs különleges tervezési cél, hogy megteremtsék a „Primare hang”-ot. A cél az, hogy csökkentsék a zajt és a torzítást a jelerősítés logikus útjának megtalálásával, a lehető legjobb alkatrészek felhasználásával. A technológiának addig kell fejlődnie amíg a bonyolultságot felváltja az egyszerűség és nem lesz a készülékben olyan funkció amit soha nem fogunk használni. A Primare termékeire jellemző hat fő gondolat a következő. Gondtalanság: elutasítja a szerkezet bonyolultságát, tehát könnyű megérteni és használni. Egyszerűség: elősegíti a teljesítményt és megbízhatóságot innovatív módszerek alkalmazásával, ebből születik a végtermék, kiváló minőségű anyagokból. Fejlődőképesség: ez vezérli a praktikus, logikus, józan tervezési megközelítést. Formatervezési megoldások: a legjobb technológiák megfelelő alkalmazása. Gyönyörködtetés: hibátlan elegancia, amely könnyen integrálható a lakókörnyezetbe, hogy a termék hosszú időn át megbecsülést váltson ki tulajdonosából. Következetes megbízhatóság: mindegyik Primare terméket úgy tervezték és építették, hogy képviselje ezt a már régóta meglévő filozófiát.

 

Primare_I32_CD32_front_angle.jpg

 

Úgy érzem ezek a gondolatok és a megvalósításukra tett törekvések sikerrel jártak a Primare CD32 és a 132 erősítő termékben oly annyira, hogy 2010-2011 évben EISA díjhoz vezettek, de azon túl is emelik és öregbítik a gyártó nemzetközi rangját, ami egyértelmű garancia a felhasználók számára. Érdekes, hogy mindez hagyományokon alapuló, de a régi technikán való továbblépéssel, merőben új erősítéstechnika alkalmazásával valósult meg.

 

 

 Luxus külső, súlyos beltartalom.

 

A matt fekete acél burkolat valamint egy csapágygolyó felét  mintázó kezelő gombok tökéletes szi mbiózisának látványa önkéntelenül is a felsőbb osztályba sorolást sugallja. Az alapanyagok megmunkálása mintaszerű, a formabontó állapot-kijelző lenyűgöző.

 

A Primare CD32 magas minőségű cd-játszó analóg és digitális (RCA és XLR) kimenetekkel, 24bit/96 kHz mintavételezésű digitális/analóg átalakítóval, és USB memória egység könyvtárainak lejátszási lehetőségével van felvértezve. Mivel a CD-játszás lényege, a kiolvasás biztonsága, ezértkellett egy jó futómű a készülékbe. Amióta a Sanyo kivonult a kommersz elektronikagyártó piacról, napjainkban igen jó olvasó mechanikákat gyárt, példa erre az SF-P101N és más high-end gyártókkal való együttműködés. Másik fontos részegység a digitális/analóg átalakító. Esetünkben a a Texas Istruments PCM 1704 24bit/96kHz mintavételezésű modellre esett a választás, de itt van példának a DF1706-os, 8-szoros túlmintavételezésű aktív interpolációs szűrő is.

Primare_I32_CD32_back.jpg

A CD-lejátszó esetében kiemelkedő tulajdonság még a digitális jel deformálódásának (jitter) elnyomása és a dinamika tartomány szélessége is. Érződik a professzionista szándék az analóg egységen is, hiszen a kimeneten megjelenik a stúdiók világából jól ismert szimetrikus XLR csatlakozó egység, a digitális kimeneten pedig az AES/EBU csatlakozó. Tápellátásról egy R-magos transzformátorral szerelt tápegység gondoskodik. Mind ez a beavatottaknak hagyományos megoldásokat, más készülékekben már bizonyított egységeket jelent – minden esetre dícséretes a diszkrét felépítésű tranzisztoros analóg fokozat – a hallgatónak pedig kiváló hangminőséget CD-lemezről.

 

Ultra Fast Power technologia

 

A Primare új UFPD (Ultra Fast Power Device) technológiája, egy új, továbbfejlesztett D-osztályú (digitális) erősítés technika. Biztosítja a természetes dinamikus hangminőséget a hangok teljes hallható spektrumában, mind ezt elképesztő energia-megtakarítás mellett. Az eredeti Class D modulok basszus erősítőként működtek, de amikor a kezdeti modelleket elkezdték "hi-fi" felhasználásra gyártani bebizonyosodott, hogy ezek instabilak. A Primare esetében alkalmazott UFPD technológia képes azonos szinten kezelni az energia-nyereséget minden frekvencián, a teljes hangsávban és terheléstől függetlenül. Ez azt jelenti, hogy UFPD erősítő képes meghajtani minden (akár „háklis” impedancia-menetű) hangsugárzót, ami természetes, telt, élénken ritmikus hangzást eredményez, miközben energiafogyasztása csupán a töredéke az általánosan használt hagyományos erősítőkénél.

Az I32 digitális D-osztályú 2 x 120 watt teljesítményű integrált erősítő a maga kihegyezett paramétereivel és meglepő szolgáltatásaival nagyon előre mutat. Ha megvizsgáljuk a műszaki adatokat, az eddig álomhatárnak tűnő torzítási (THD) adatok túlszárnyalását látjuk. A torzítás valóban nagyon alacsony, 5Hz-nél 0.002%-0.006%-al indul 1000Hz-ig finoman emelkedő, majd 20 kHz – 40 kHz körzetében éri el a 0.037% - 0.05%-ot. Ehhez már jó alap a CD32 lejátszó 0.01% alatti értéke is.  Az I32 erősítő átlagon felüli kimeneti teljesítményt és kimeneti impedanciát (0.026 – 0.07 Ohm, 1.4 Ohm / 100kHz) hozzá alig mérhető áthallást produkál. Feltűnő volt, hogy nagyobb a mért (160 Watt) végteljesítmény, mint a specifikációban megadott érték.

 

A felhasználó szeretné készülékét hosszú időre modernnek tudni. A Primare I32 erősítőbe egy nagyon megnyerő szolgáltatás került beépítére, nevezetesen egy új, szabályozható fényerővel, fehér fénnyel világító OLED-kijelzőn megtekinthető, menü rendszer. Ha fordítunk időt a beállítás és installálás nem kicsiny procedúrájára akkor ez sokat segít az egyes forráskészülékek integrálásánál a felhasználói élmény érvényesítéséhez. Például beállíthatjuk a bekapcsolási hangerőt, hogy amikor a rendszerünket újra bekapcsoljuk ne a tegnap ott felejtett esetlegesen nagy hangerőn szólaljon meg. Vagy az elérhető hangerő maximumot is beállíthatjuk, elkerülve ezzel a nagy véghangerő feltekerését, esetleg a rákapcsolt hangsugárzók tönkretételét. De szerintem a leghasznosabb az egyes forráskészülékek kimenetének különbözőségéből adódó hangerő különbségek kiegyenlítése. Akár el is nevezhetjük a bemeneteket, így elérve, hogy értelmesebb legyen a kijelzés az eredeti ...in1, ...in2, ...in3 elnevezésnél. Örvendetes, hogy ez az erősítő moduláris rendszerű, ami annyit tesz, hogy opcionálisan kiegészítő media-modul rendelhető hozzá. A media-modul az otthoni számítógépes hálózatba történő integrálást hivatott megvalósítani, de alapállapotban is képes az otthoni intelligens-ház rendszerünkben is funkcionálni.

 

 

 A Primare CD32 és I32 meghallgatása

 

Mindenek előtt meg kell dícsérni a gyártó mérnökeinek figyelmességét, miszerint felhívják a figyelmet a bejáratásra és az optimális hálózati fázis csatlakoztatására, mindezt a használati utasításban olvasható. Az már okozhat némi dilemmát, hogy most erre a készülékegyüttesre alapozzunk egy lemezgyűjteményt, vagy a lemezgyűjteményünkhöz vásároltunk egy kiváló eszköz-garnitúrát. Mindenesetre tartja még magát az a mondás, hogy a lemezgyűjtő gyűjteménye sokszor értékesebb mint a készülékei. A továbbiakat koca-hallgatóknak és kezdőknek nem ajánlom.

 

Primare_I32_display.jpg

 

A megfelelő hálózati tápellátásról való gondoskodás (Isotek) és a Nordost (Purple Flare) kábeleivel való csatlakoztatás után 3 nap bejáratás telt el a gyártó ajánlása szerint. Műsoron Dvořák: Szláv táncok – Széll György vezényli a Clavelandi Szimfonikusokat (Columbia Masterworks), Mendesson E-moll hegedűverseny Anne-Sophie Mutter, a Berlini Filharmonikusok Herbert von Karajan vezényletével (Deutsche Grammophon), Antonio Forcione – Dedicato (Naim), Benny Green – Naturally (Telarc) Ray Brown – Some of my best friends... (Telarc) lemezei. Azért ezeket a felvételeket választottam, mert a készülékek specifikációiban vázolt átlagon felüli paraméterek ismeretében is tudom, hogy az összeállított rendszer attól még ezerféleképpen szólhat. Én éppen a sokféleségre vagyok kíváncsi.

  

Media frissítés

 

Célja, hogy ez az EISA díjnyertes Primare I32 integrált erősítő audiofil streaming-képes legyen, akár vezetékes (LAN) akár vezeték nélküli (WiFi) csatlakozással.  Igy az internetes rádió és a hálózatba kapcsolt audio lejátszásra való integrálás révén hozzáférhető UPnP eszközök - mint a PC/Mac/NAS, iPod, iPad, iPhone vagy USB pendrive - biztosította széles lehetőségek tárháza nyílik meg. Egy valós 24bit/192kHz mintavételezésű DAC egységen keresztül koaxiális, TOSLINK, USB-A és -B (magában foglalja az aszinkron órajelet az alacsony jitter-torzítás elkerülésének érdekében) bemenet használható, valamint egy nagy felbontású koax kimenet. Ezen kívül iPhone/iPad és Android alkalmazások válnak elérhetővé. A készülékben lévő firmware egy USB flash memória segítségével frissíthető.

 

Első benyomásként a tömör együtthatást kell megemlíteni. Hangerőtől függetlenül, és ez a mikrodinamikai megvalósításra is vonatkozik, minden együtt áll. A legháklisabb karmester (H. v Karajan) se mondhatja, hogy nincs zenekari összhang – mindenki kitesz magáért akármilyen hangszeren játszik. Biztosítva van a gördülékeny előadásmód, a hömpölygő szólamok, a nagy megjelenítés. Szárnyalóak a magas hangok, a legnagyobb rezgésszámú felhangok esetén is, remek egyenletességgel. Kerüli a feleslegesen csillogó és erőltetett éles hangot, rengeteg a részlet, gyönyörűen semleges a tonális egyensúly. A kimagaslóan nagy rezgésszámú frekvencia sáv távol áll az emberi hallás határától, de mint tudjuk az egyenletes, torzításmentes lesugárzása benne van a hangzásérzetünkbe. A gitár szépen peng, pregnáns a jellegzetes játéktechnika hallhatósága, gyorsan kialakul az átéléshez szükséges meghittség. Szinte minden hangnál érzékelhető a feszültség. Nem kínosan precíz, nem hűvös karakter. Egy biztos: összemosódás nincs. Erő, élénkség és robbanásszerű dinamizmus minden impulzus-hangszer (dob, cinek, zongora kalapácsa, húr pendítése) esetén, ami a legnagyobb fortisszimo idején sem lankad le. Dinamikája érzékelteti a hangszerek széles skálán mozgó érzelem-átvitelét. Közben valódi akusztikus karaktert hallani, főleg a zongora esetében, amiről kiderül, hogy mesterhangszer, nem otthoni pianino-ról van szó. Látványos a felvételi helyszinek három dimenziója, a tér leképezése, bár a mesterségesen, stúdióban előállított utánzengetést nem szereti. Hallatszik az eröltetett közeli mikrofonozás és a dinamika kompresszor használata. Nem templomi méretű a tér leképezése, de elég ahhoz, hogy felfedezzük a felvétel (koncert-terem, studió) helyszínét. Tartalmas lüktetés ad megfelelő alapot a basszus tartományban, meglepő elsőhangok, meleg, telt mélyek, gömbölyű több oktávon daloló hangszerek, szinte ösztökélnek újabb és újabb nagybőgős, csellós és basszusgitáros előadók meghallgatására. Tulajdonképpen minden műfajon jól jön ez a képessége, de talán az akusztikus jazz muzsikán a legszembetűnőbb. Erősítés tehát van, az alsó tartomány stabilitása kedvez a ma divatos sok-kis-membrános oszlopszerű hangsugárzók hangzásvilágának. A Primare készülék-együttesét hallgatva elfelejthetünk minden előítéletet a D-osztályú digitális erősítőkkel szemben.

 

A Primare most vizsgált készülékeiben szerintem az EISA 2011-2012 évben a szuper hangzáson kívül egy rendkívüli szép kivitellel  készített egyszerű, és logikus beltartalmat is díjazott.

 

( - ) 

 

Importálja: Audiophyl Kft.

Forgalmazza: Audiophyl Szalon.

 

Primare CD32 CD lejátszó műszaki paraméterek

Mechanika Asatech 8210.B01-02, Sanyo SF-P101N
D / A átalakító 2 x PCM1704, DF1706 (digitális szűrő), 24/96 kHz
Analóg kimenetek 1 pár RCA, 1 pár XLR
Kimeneti impedancia RCA 390 Ohm; XLR 47 Ohm
Digitális kimenetek 1 x SPDIF (RCA), 1 x AES / EBU (XLR), 1 x optikai
Frekvenciaátvitel 20 Hz - 20 000 Hz (-0.5dB)
Jel-zaj viszony -100 dB (súlyozatlan)
Teljes harmonikus torzítás < 0,01 %
Egyéb bemenetek USB, IR bemenet 3,5 mm, RS232, Trigger ki / 3,5 mm
Fogyaztás 0,5 W (készenlét) / 22W - 25W (működés)
Méretek 430 x 106 x 375 mm
Tömeg 9 kg

Ára                                                 715.000.- forint

 

 

Primare I32 integrált erősítő műszaki paraméterek

Kimenő teljesítmény 160W / 345W (<1% THD, 8 / 4 ohm)
Max. impulzus teljesítmény 180W / 350W / 405W / 210W (<1% THD, 8/4/2/ 1 ohm)
Kimeneti impedancia 0.024 - 0.07ohm (20Hz–20kHz)
Frekvenciamenet 20 Hz–100 kHz (+0.0dB / –11.2dB)
Bemeneti érzékenység 17mV / 196mV (0dBW/120W)
Jel/zaj viszony 77.2 dB / 98.0 dB A-súlyozott: (0dBW/120W) 
Teljes harmonikus torzítás 0.05 - 0.037 % (20Hz - 20kHz, 10W/8ohm)
Teljesítmény felvétel  átlagos 24W / csúcs 280W
Méretek 430 x 100 x 385 mm 
Tömeg 11 kg

 Ára                                                 715.000.- forint

 

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.404732 másodperc.