PRO-JECT DAC BOX DS 2 ULTRA; A REJTŐZKÖDŐ TEHETSÉG

Sztereó Magazin | 2016. November 28., Hétfő 06:00

A nagy felbontású High-res zenehallgatás elengedhetetlen része egy jó minőségű DAC-DSD áramkör megteremtése.

 

Most egy kiváló külső DAC-ot tesztelünk, amelyet szinte bármely meghajtó eszköz és az erősítő közé illesztve drasztikusan növelhető a hangminőség.

 

Néhány szó a DAC-ról.


A digitális jelfolyamot, az adathordozón található adatokból egy kiolvasó egység továbbít egy digitális-analóg átalakítóhoz, amit angol elnevezéséből alkotott mozaikszóval DAC-nak (Digital to Analog Converter) nevezünk. A DAC tehát egy diszkrét jelből folyamatos jelet készít. Bonyolult folyamat,. rengeteg minőségi összetevője van, kezdve a mintavételezési frekvencia adataival, a bitmélységgel amit feldolgozni képes egészen a jelfolyamat átalakításának „csúszási együtthatójával” amit idegen nevén jitternek nevezünk. A hangképbe a jelút, a műveleti erősítő, a végerősítő, de még a hangerő szabályozó potméter is „beleszól”, módosíthatja, változtathatja azt előnyére, vagy hátrányára. Ezért fontos megjegyeznünk, hogy egy lejátszó hangminőségét befolyásoló fontos tényező a DAC, de nem az egyetlen.Felépítés


A Pro-Ject Dac Box DS 2 Ultra belső áramkörei vastag alumínium lapokból összeállított házba van bedobozolva. Az egyáltalán nem feltűnő megjelenést tovább fokozza, hogy a nyers fém szín, a kis számú gombok, szintén alumínium megjelenésűek és ezek úgy beleolvadnak a látványvilágba, hogy néhány méterről nézve szinte láthatatlanok.

 

PRO-JECT-DAC-BOX-DS2-ULTRA-01.JPG

Ha azt is megfigyeljük hozzá, hogy a vékonyan szedett feliratok messziről alig láthatóak, akkor elmondható, hogy a letisztult megjelenés felső fokát láthatjuk. A teljességhez meg kell említeni, hogy ha valaki eredetibb megjelenésre vágyik, a cég arra is kínál lehetőséget ugyanis a DS 2-höz háromféle fa oldalburkolat is kapható, melyek elég karakteres külsőt kölcsönöznek, az addig szürke „kisegérnek”. A hátlap fekete és tele van csatlakozókkal, melyekkel sokféle opciót találhatunk a használathoz.Működés közben

 

A Pro-Ject DAC BOX DS 2 ULTRA elektronikai szempontból könnyen beilleszthető szinte bármely rendszerbe. Az egyedi külseje és méretei már nehezebb feladat elé állítanak minket, talán éppen ezért találta ki a gyártó ezt a nem hivalkodó külsőt. Az, hogy miben rejlik a DS 2 nagysága, arra mindjárt rátérünk, de előtte még említést kell tenni a vezérléséről. A készülék semmiféle távirányítást nem támogat és kijelző sincs rajta. A főbb kimeneti frekvenciák alatt egy tűhegynyi LED tájékoztat az aktuális értékről, külön bontva mind a PCM, mind a DSD frekvenciákat.

 

PRO-JECT-DAC-BOX-DS2-ULTRA-02.JPG

A hat bemenet meglehetősen pazarul mutat ezen a kis hátlapon, ezek kiválasztását jobb vagy bal irányba tehetjük meg egy-egy kis gombbal. A bemenetek milyenségét a táblázatból olvashatod ki. A bekapcsolt állapotban is csak mindössze 1 Wattot fogyasztó elektronika, akár egész nap is működhet, mert takarékos és így természetesen nem melegszik.Tesztelés


Elérkezett az idő, hogy megtudjuk, mivel akar vevőket csábítani a Pro-Ject új DAC megoldása. A fő komponense a doboznak a 32 bit-es AK4490 D/A chip, feladata a zenét még élvezhetőbbé tenni. A komplikált tesztelési metódust a PC-s zenehallgatással kezdtem, mivel az aszinkron USB bemenetre igencsak kíváncsi voltam. A DAC Box használatához Windows-ra fel kell telepíteni egy kis alkalmazást, ami felismeri a DAC Box-ot. Személy szerint az Aimp 3 zenelejátszó alkalmazást preferálom a jó állíthatósága és sok hasznos funkciója miatt. A lejátszónak a menüjében meg kell keresni a DAC integritását , ezt egy lenyíló választó kapcsolóval tehetjük meg az Aimp-on belül és már kezdődhet is a tánc. A tesztelés egy szakaszában összehasonlítható a Laptop hangkártyájából kijövő zene a DAC-on átvezetett, majd erősítőre küldött zenei bitekkel. Az erősítési feladatot egy Hegel H160-asra bíztuk. A Pro-Ject DS 2 működés közben szépen érzékelte a bemenő jelek milyenségét és annak megfelelően kapcsolta át a jelzéseket az előlapi kvázi kijelzőn, amelyek a már ismertetett, pici kék fények voltak. A hangélmény elsőre egészen mellbevágó volt. Háromféle hangmód beállítására is van lehetőség, egyébként ezzel az egyféle móddal tudunk csak beleszólni a hangzásba, de szerintünk ez is elég. Ritka az, amikor ennyire egyértelműen érzi az ember az elektronika jótékony hatását.

 

PJ-BD-DAC-BOX-DS2-ULTRA-WITH-SIDE-PANELS.JPG

 

A könnyen felszerelhető fa oldalborkolatokkal sokat javul a vizuális öszkép.

 

 

A megszokott zenék megszólalásán egészen nagy a változás. Paganini, „La Campanella” hegedű játéka, annyira hatásosan szólt ezen a DAC-on keresztűl, hogy többszöri hallgatás után is megunhatatlannak bizonyult számomra és érzem azt is, hogy miért volt oly nagy hatása ennek a tételnek Yngwie J. Malmsteen-ra ahhoz, hogy átültesse elektromos gitárjára az alkotást. Leginkább az analitika és hasonlók jutnak eszembe róla, mit is várhatnánk mást ugye, de hogy ez ennyire hallható azt kevésbé hittem volna. Egészen lenyűgöztek a hallottak, ezért átvezetékeltem a rendszert „analógra”, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy nem csak az emlékeim tréfáltak meg. Nem, a változás egyértelmű, a kihagyott DAC most óriási űrt hagyott a zenében. Összemosottá és színtelenné váltak a hallottak, nagyságrendekkel gyengébb nélküle a produkció. Úgyhogy ismét DAC-ra fel, már elkötelezett Pro-Ject DS 2 DAC rajongó lettem. Szerencsére nem kell, hogy túlzásba essek, hiszen a Pro-Ject most nagyon odatette magát, olyan egyszerűen, feltűnésmentesen oldotta meg DAC-jával, hogy örömmel hallgathassunk zenét, hogy az egészen ámulatba ejtő. Látszik, hogy a gyártó nem öncélúan, hivalkodóan készítette ezt a kütyüt, hanem ténylegesen a zene legjobb élvezetéért.

 

 

Ajánlás

 

Azon ajánljuk a Pro-Ject DAC-ját, akik a maximumra törekednek a zenehallgatás közben. A külső DAC használata csak olyan rendszerekbe ajánlott, amelynek már egyébként is képesek a jó hang elérésére és eléggé precízek a zené szép megszólaltatásához, különben a külső egység nem tudja tökéletesen betölteni a feladatát.

 

 

A műszaki adatok és a tesztértékelés a következő oldalon találhatóak.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.120153 másodperc.