Sztereó MagazinPro-Ject Essential III - A klasszikus zenehallgatásért

Sztereó Magazin | 2017. Július 26., Szerda 18:00

A Pro-Ject bemutatta az új Essential III lemezjátszót, amely egy továbbfejlesztett változata a díjnyertes Essential II lejátszónak.

A Pro-Ject termékeire a letisztult formavilág jellemző, az Essential III esetében sincs ez másként. Tekintsük át milyen változásokat kapunk az elődhöz képest a versenyképes árazás ellenére.

 

essential_iii_lifestyle_red_640x.jpg

 

Dizájn, felépítés

 

Elődjéhez hasonlóan a sasszé kitűnő minőségű MDF-ből készült, amely a megjelenés szempontjából a választás szabadságát kínálja a magas fényű fekete, fehér és vadító piros színben. A platform három anti-vibrációs lábbal van szerelve. A vezetékek alul lettek elhelyezve és ezek az összeköttetések egy bemart alagutakban, kaptak helyet. A meghajtásról egy prémium minőségű AC szinkron motor gondoskodik, a tervezés további része a beépített jelgenerátor. Az Essential III ugyanazt a 9V motort kapta, mint az Essential II, de van egy új, integrált földelő vezetéke, amire a Pro-Ject szerint „soha nem látott alacsony szintre” csökkenti az elektromos interferenciát.

Essential III 640x.jpg

A motor forgását szíj közvetíti a tányér felé egy kör keresztmetszetű ékszíjon keresztül. A meghajtás forgási sebessége állandó ezért a fordulatszám váltást manuálisan végezhetjük el a szíj áthelyezésével, ez szintén megegyezik az elődjével. Újdonság az újonnan bevezetett Acryl-IT E tányér, amely csökkenti a rezonancia hatásokat. A tengely „sima” forgását rozsdamentes acél csapágy és egy teflonbevonatú bronz persely biztosítja. A saját fejlesztésű Pro-Ject hangkar egyenes kialakítású, aminek a csapágyazása háromtengelyű. A hangkar alumínium -ból készült, ennek hossza változatlanul egy 8,6” viszont jó hír, hogy az Essential III a korábbi OM5 helyett immár egy jobb minőségű elliptikus profilú Ortofon OM10-es hangszedővel érkezik.

 

PJ-Essential-III-OM10-white-Detail-Cartridge-hires 640x380.png

 

Üzembe helyezés

 

Mint minden LP lejátszó, így tesztalanyunk is nagyon körültekintő beállítást és használatot igényel. A Pro-Ject LP lejátszó a lehető legjobban szétszerelve és különválasztva került a dobozba, egyes elemei a lehető legjobban elszeparálva kerültek a pakkba.

Az elhelyezés szempontjából a vízszintes felület megléte és a lehetőleg jól rezgés-csillapított állvány még akkor is fontos, ha tesztalanyunknak kiváló rezgéscsillapítású lábai vannak. A komolyan Vynilezőknek erre nem kell felhívni a figyelmet, de ez a Pro-Ject Essential III sok szempontból alkalmas a kezdő analógosok megnyerésére is.

PJ-Essential-III-OM10-red-cover-hires 640x500.jpg

A lemeztányér, a felnyitható tető, a szíj, az anti-skating súly és a hangkar ellensúlya, illetve még néhány apróbb alkatrész különállóan kaptak fészket a dobozban, de például az érzékeny hangkar és az Ortofon hangszedő a szolgálati helyén van, persze a szállítás közbeni sérülésektől megóvva, egy piros rögzítővel lekötözve várja a használatba vételt.

 

PJ-Essential-III-OM10-white-Detail-Pulley-hires 640x380.png

 

 A tápegységes hálózati adapterből 15 voltos feszültség táplálja a lemezforgató motorját és ehhez különféle felcsatolható hálózati csatlakozókat is ad a gyártó.

 

PJ-Essential3-Detail-MotorControl 640x380.png

 

Zenehallgatás

 

A puding próbája az evés, az Essential lll próbája a zenehallgatás. A Vinyl hallgatása a leginkább ráhangolódást igénylő otthoni műélvezeti forma. 

A lemezjátszót jazz és rock albumokkal teszteltem. Annak ellenére, hogy érzésre viszonylag keskeny a zenei színpad, amely a központ felé irányította a zenét, mégis lenyűgözött az Essential azon képességével, hogy remekül elválasztja a háttérzenét, a gitárt, a dobot, a rézfúvósokat, vagy a zongorát, így elegendő helyet adva a vokalistának, vagy a szóló hangszernek ahhoz, hogy főszerepet kapjanak. A felső- középhangokban több és jobb struktúrájú hang hallatszott, mint például a Rega RP1 esetében, amely a mostani lemezjátszónk közvetlen versenytársa lehet.

 

PJ-Essential-III-OM10-white-hires 640x380.png

Az enyhén szigorúbb felső frekvenciatartomány, érzetileg gazdagabb részletességet eredményezett, amely a vokális és a szólógitár részeknél volt észrevehető. Ez azt jelenti, hogy az Essential képes volt mélyre ásni a keverésbe, és a finom részleteket is elénk tudja tárni. Az ilyen részletek a jazz műfajnál a legjobban érzékelhetőek. Lyn Stanley-nek a „I Just Want To Make Love To You” dalában, amely egy elég dúsan hangszerelt szerzemény, így számos lehetőség mutatkozott, hogy összefoglalja az összegyűjtött tapasztalatokat, miközben a magasabb energiájú frekvenciáknál példás a koherencia a basszus hangja nagy, súlyos és a dal tele van érzelmi hatással.

Az Essential III professzionális érzést kínál, úgy érezhetjük, hogy az adott zenei mű közvetlen élvezői vagyunk.

pro-ject-essential2-phono-red-2 640x.jpg

 

Összefoglalás

 

A Pro-Ject Essential lll igényesen lett összeállítva, az árhoz és a gyors telepítéshez mérten az egyik legjobb kínálatnak számít. Jól össze tud dolgozni az alacsony költségvetésű perifériákkal is, tehát nem igényel méregdrága előerősítőt, végfokot és hangsugárzókat.

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.123570 másodperc.