Sztereó MagazinPro-Ject PreBox S2 digital DAC és fejhallgató erősítő

Sztereó Magazin | 2017. December 26., Kedd 17:00

A Pre Box S2 Digital kiváló jellemzőkkel és alacsony árával hívja fel magára a figyelmet. Mint ahogy ez több Pro-Ject terméknél is, a Pre Box S2 is a felhasználásnak egy speciális szegmensét célozza meg. Csak digitális bemenetekkel rendelkezik.

A Pro-Ject Audio System  több, mint 25 éve a világ egyik vezető audiofil lemezjátszó gyártójaként ismert, de számos csúcskategóriás audiofil illetve hifi terméket is gyárt. Termékeik között megtalálhatók a jelforrások, előerősítők, végerősítők éppúgy, mint a hangfalak vagy fejhallgatók

 

Megjelenés

 

Az egyszerű, esztétikus megjelenésű fekete vagy ezüst színű alumínium ház, megfelelő védelmet nyújt az elektronikának. Kézbe fogva feltűnik, hogy kis mérete ellenére viszonylag súlyos, ami masszív felépítést igazol. Kezelőszerv alig található rajta. Csupán a nagyméretű hangerő állítógomb, a bemenetválasztó, a menü és a szűrők választógombjai találhatók az előlapon. Középen egy OLED „full colour” kijelző található, mely mutatja az éppen választott jelforrást, a beérkező digitális jel fajtáját, a mintavételi frekvenciát, az alkalmazott szűrő típusát és a beállított hangerőt. Az előlapon található a 6,3 mm-es sztereó jack-aljzat, ami fejhallgató kimenetként szolgál.

 

preboxs2digital front.jpg

 

A készülék hátoldalán a ki- és bemenetek sorakoznak fel. A bemeneti csatlakozók a következők: USB B aljzat, egy coax (S/PDIF RCA csatlakozó) és egy optikai (Toslink). E két utóbbi természetesen az S/PDIF protokollnak felel meg. Itt található a készülék másik analóg kimenete, ami két RCA aljzatra van kötve és elég nagy 2,05 Veff feszültséget képes leadni. A tápfeszültség csatlakozója – ami már szinte szokásos – USB Micro B aljzat és 5V-ot fogad.

 

preboxs2digital_rare.jpg

 

Műszaki tartalom

 

A PreBox S2 Digital megalkotásával az S sorozatot magasabb fokozatba kapcsolta a Pro-Ject. Első ízben alkalmazta az a híres ESS Sabre újgenerációs ESS9038Q2M D/A átalakítóját dual-mono konfigurációban. A prémium minőségű DAC „zászlóshajó”, nagy teljesítményű 32 bites D/A átalakítót, és az ESS által szabadalmaztatott 32 bites Hyperstream II modulátort használ, és ezzel a lehető legjobb hangminőséget biztosítja. Az átalakító dinamikatartománya eléri a példanélküli 129 dB-t, és emellett a teljes harmonikus torzítása, zajjal együtt -120 dB. Képes lejátszani a 768 kHz/32 bit felbontású PCM, és a DSD 512 magasfelbontású formátumokat, és az első Pro-Ject eszköz, amely hardveresen támogatja az MQA kibontását. Itt mutatkozik be a szabadalmaztatott Optimum Tranzient digitális szűrő és a szintén szabadalmaztatott órajel generátor, mely képes az órajel jitter-t 100 femtosec. értéken tartani, felülmúlva ezzel több elismert audiofil eszközökben használt órajel generátort.

 

csatlakozasok.jpg

 

A beépített fejhallgató erősítő 600 ohm-os terhelésnél -117dB szint alatti teljes harmonikus torzítás (THD+N) mellett, 122 dB-es dinamikatartományt nyújt. Ezenkívül megtalálták a megoldást arra, hogy „Best Performance” módban 32-ohm-os terhelés mellet a teljes harmonikus torzítás zajjal együtt (THD+N) -112 dB legyen.

Az USB aszinkron adat-továbbításra és a MQA kibontására 16 magos XMOS chipet alkalmaznak, melyet a DAC közvetlenül vezérel.

Az USB DAC-ok egyik fő problémája, hogy a számítógép USB kimeneten keresztül nemkívánatos zaj érkezik. Rengeteg kutatás és munka eredményeként a Pre Box S2 Digital esetében megtalálták a módot a kapcsolat csendesebbé tételére. Megoldásként aktív és passzív szűrőáramkört alkalmaztak, ami jelentős javulást eredményezett. A beépített hét digitális szűrő segítségével a hangzás pontosan alakítható a felhasználói igények szerint.

 

EISA_Award_Logo_Pro-Ject_Pre_Box_S2_Digital.jpg

 

A kisméretű eszköz szerves-polimer kondenzátorokkal és vékony-film mini MELF ellenállásokkal, plussz egy négyrétegű, arannyal-galvanizált extra árnyékolással rendelkező nyomtatott áramköri lappal, együttesen biztosítja a rendszer zavarmentes működését. Teljesítményével leköröz több, nagyobb méretű összetevőkből készült drágább terméket is.

A készülék teljesen távvezérelhető, sőt, még a számítógép lejátszó szoftvere is engedelmeskedik a Pre Boksz S2 távvezérlőjének. A lejátszás, a szünet, az előre és vissza- ”tekerés” ugyancsak a távirányítóról működtethető.

 

ProJectPreBoxS2DigitalAngle.jpg

 

Meghallgatás

 

Az S2 Digital egyértelműen jó hangminőséget nyújtott Sennheiser fejhallgatómon keresztül. A hangkép tiszta, pontos, torzításmentes, talán egy kissé sterilnek tűnhrt, a csöves rendszerek hallgatóinak. A tesztanyagként használt Manhattan Transfer vokalistái fantasztikus élettel és tisztasággal szólaltak meg. A jobb és bal oldal megfelelően szeparált, így a térhatás is jó, a színpadkép széles. Sztereó-hifi rendszerbe kötve az előerősítő hangja élettel teli, jó tranziensekkel. A zene dinamikája nem torzul, sehol nem érezni, kompressziót.

 

Pro-Ject Prebox S2 digital fekete.jpg

 

Összegzés

 

A Pro-Ject S2 Digital rendkívül jól sikerült, az árkategóriájában az egyik legjobb DAC/fejhallgató erősítő. A felépítése, kivitelezése nagyon jó. Kezelése egyszerű, adja magát. Habár az USB csatlakozó leginkább a számítógépes használatra ösztökél, jól megállja a helyét egyéb jelforrások esetén is.

 

(Brindzik József)

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.135415 másodperc.