Sztereó MagazinRDacoustic “Euphoria” - Zenei eufória

Sztereó Magazin | 2018. Július 24., Kedd 08:00

Az RDacoustic cseh high-end hangfalakat és akusztikai kiegészítőket gyártó cég. Termékei főleg kézimunkával, egyedi építéssel készülnek és a szélessávú, egyhangszórós kivitelnek a reprezentánsai. Közéjük tartozik a különös formavilágú Euphoria.

A nagy odaadással és precíz munkával készülő termékek közé tartozik a különös formájával is figyelmet felhívó Euphoria, ami egy szélessávú-hangszóróból és az azt kiegészítő mélysugárzó egységből épül fel.

 

Kialakítás


Az Euphoria már ránézésre is különleges doboz. Szemből nézve tojásalakú, az élek mindenhol legömbölyítettek. Oldalról nézve pedig a teteje felé szűkülő négyszög. Párhuzamosokat nem találunk rajta. A dobozok elő- és hátlapja 44 mm vastag lakkozott keményfából készült, a színtelen lakk engedi érvényesülni a fa természetes szépségét. Az oldalak és a dobozok teteje műbőrrel borított hajlított MDF anyagból készült. A hangdobozok három ponton üveggömbökön nyugszanak (a korábbi változatban fából készültek ezek a gömbök). A hangszórók meghajtása a hátoldalon elhelyezett csatlakozópanelen keresztül, bi-amplifikált vagy teljes sávú módban is történhet. A csatlakozók nagytisztaságú rézből készültek és aranyozottak. Itt találunk két kapcsolót is, mellekkel a rendszert mindenki a saját ízlésének megfelelően állíthatja be. A baloldali kapcsoló háromállású, „Pure”, „Ballanced” és „Defined” lehetőségekkel. A “Pure” állásban mindkét hangszóró teljes érzékenységében szólal meg. a “Balanced” állásában a két hangszóró egyforma érzékenységgel szól, tehát kiegyenlíti az eltérő hangszórók érzékenységében megmutatkozó különbségeket. “Defined” állásban viszont lehetőségünk van 1, 2 vagy 3 dB-es mélyemelésre.

 

imp1.JPG

 

Az Euphoria több gyártó hangszórójával is készül. A 8 collos minden esetben nagyérzékenységű szélessávú típus, amit a jobb mélyátvitel érdekében kiegészítették egy 15 coll átmérőjű mélyhangszóróval. A hangszórók mindegyike saját térben került elhelyezésre, tulajdonképpen egymástól függetlenül működnek. A 8 collos szélessávú-hangszóró egy basszusreflex, a 15 collos mély hangszóró pedig egy zárt dobozos rendszerben. Tulajdonképpen egy kétdobozos kialakítással van dolgunk. Az általam hallott változatba Voxativ AC-1.6 típusú szélessávú és Beyma-15P1000/Nd típusú mélyhangszóró volt beépítve, melyekhez egy új, ehhez a hangszórókészlethez igazított keresztváltót készítettek.

Az Euphoria a szélessávú hangszórók minden előnyét kihasználja. A mélyhangszóró 250 Hz-nél van leváltva, ezen frekvencia fölött nincs keresztváltó. Az emberi hallás jellemzője, hogy az irányérzékelésünk csak 300 Hz-től működik. A gyártók figyeltek erre, így az irányokat meghatározó tartományban csak a szélessávú hangszórók dolgoznak.

Az Euphoria nemcsak tojásalakú, hanem minden éle gondosan le is van kerekítve. A lekerekítés előnyös, mert kevésbé jelentkeznek a hangszóró keltette primer és az élekről leváló másodlagos hanghullámok közötti interferencia jelenségek, ezzel javítva a tranziens viselkedést és létrehozva egy kiegyenlítettebb frekvenciamenetet.

RDacoustic_Speakers_Euphoria_Left_Phase_Stabilizator_Full_Size.jpg

 

A hang


A meghallgatást az Impressivia Kft. bemutatótermében, szabályozott akusztikai környezetben végeztük. A teszt során az alábbi eszközök voltak a segítségünkre: Lector Audio Strumenti TL3 CD futómű, LampozatOr Atlantic SE DAC, KR Audio VA830i integrált erősítő, LampizatOr Gold Silk hálózati szűrő/elosztó, Hi-Fi Racks Grand Stand XL készülékállvány és végül Van den Hul és AudioQuest kábelek.

Az Euphoria hallgatása során arra a régi kérdésre próbáltam választ találni, hogy az egyutas szélessávú, vagy a többutas rendszer-e a jobb. Nyilván mindkettőnek megvannak a hívei és ellenzői. Az Euphoria nem valódi kétutas doboz, hiszen szinte a teljes hallható tartományt a szélessávú hangszóró sugározza le. A mélynyomó a mélyhangok megtámogatására lett beépítve, arra az esetre, ahol olyan mélyre kell lemenni, amit a szélessávú hangszóró már nem képes szintcsökkenés nélkül teljesíteni.

 

RDacoustic_Speakers_Euphoria_Terminal_Detail_Full_Size.jpg

 

A tesztet, mint mindig most is zongorazenével kezdtem. A tesztanyag része a Deutsche Grammophon kiadású Yuja Wang Szonáták és etüdök című cd-je ahol a művész a zongora hang teljes spektrumát felvonultatja. Chopin: Grave Doppio movimento-ban nagy dinamikával száguld végig a mélyektől a magasak felé, Scriabin Andante-jében viszont csodálatos lágysággal zengő a mélyek, már-már valószerűtlenül sok felhanggal. Az első benyomás a precíz téralkotás, a mély és széles színpad, valamint a magas részletezettség. Nem a hangszórókat hallani, hanem a zongorát, ami a két hangszóró között szól, térben jól elhelyezve, kissé a hangszórók mögött. A következő felvételen Brahms: C-dúr Op. 78-as hegedűszonátáját hallgattuk Leonidas Kavakos és Yuja Wang előadásában (DECCA). Az élmény itt is hasonló, élő hegedűhangot hallottunk. A nagyság reális az előadók nem kisebbek és nem nagyobbak a valóságosnál. Sérgio & Odair Assad gitár játékában, Alma Brasiliera: Baiao Malandro-ját hallgattuk meg.

 

1444701-euphoria-high-end-speakers-rdacoustic.jpg

 

A virtuóz gitárosok megmutatták mit lehet kihozni két gitárból, mi pedig megtudtuk, hogy az Euphoria milyen élethűen képes reprodukálni a gitárosok játékát. A két gitár rendkívül dinamikusan szólt. A hangszórók elég gyorsak voltak ahhoz, hogy a legapróbb rezdüléseket is megmutassák. Az American Barocque előadásában Telemann D-dúr No. 2-es Concerto-ja volt a következő teszt darabunk. Itt jött ki igazán, mennyire pontos a térábrázolás. Az érzés háromdimenziós. A kis barokk együttes tagjainak helyzete pontosan meghatározható a térben, ahol játszottak. Említést érdemel, hogy a leghátul elhelyezett csembaló itt jól érvényesül, amíg más hangfalakon, ez kissé elkent.

Eric Clapton Best of albumát órákig bírnám hallgatni ezen a rendszeren. Itt a gitárhangzás igen széles tárháza van felvonultatva. Gyönyörűen szólnak. A női vokál lágyan diszkréten, szinte bársonyosan, véletlenül sem sziszegősen szólal meg. Clapton karakteres hangja jól kiemelkedik a mixből. Az ütősök kemények, határozottak térben és időben. A basszus jól alátámasztja a zenét.

 

RDacoustic-EUPHORIA-speakers-Czech.jpg

 

Összegzés


Az építők mindent egy lapra tettek fel, egyetlen jól konstruált hangszóró nyitottságára, érzékenységére építették fel rendszerüket – és jól tették –, sikerült egy nagyszerű dobozt alkotniuk. Legerősebb a térábrázolásban. A dinamika nagyszerű, a hangzás kiegyenlített.

A hallgatása hosszú távon is kellemes, egyáltalán nem fárasztó. A 15 coll-os woofer-ek az arányokat megtartva elegendő mélyet adnak a hanghoz. Ha megbarátkozunk a hangdobozok formabontó megjelenésével karakteres dísze lehet otthonunknak. Az építés során minőségi anyagokat használtak. A méretük – szerencsére – nem túl nagy. Az elő- és hátlapok fehér kőris, tölgy, cseresznye, amerikaimogyoró színekben, összesen 22 árnyalatban kérhető, az oldalak műbőr burkolata pedig 66 féle színben és mintázatban rendelhető. A 93 cm-es magasságnak tudható be, hogy a színpadot talán kissé mélyre helyezi, habár személy szerint ez engem nem zavart. Az Euphoria megmutatja a szélessávú hangszórós rendszerek előnyeit, a megerősített basszussal alkalmas keményebb zenei anyagok megszólaltatására is, azonban nem egy “disco láda” döngés az alsó végen sziszegés a felsőn nincs (ami véleményem szerint nem is kívánatos, de van, aki ezt szereti). Az Euphoriát nagyon kellemes hallgatni!

 

Brindzik József

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.420304 másodperc.