Sztereó MagazinRiva WAND - Arena és Festival - MULTIROOM A KÖBÖN

Sztereó Magazin | 2018. Február 26., Hétfő 08:00

A Riva Audio termékei legjobban a Bluetooth hangszóróiról ismeretesek. A vállalat a legújabb, vezeték nélküli újdonságait jóval később dobta piacra, mint eredetileg tervezte, de a Riva WAND sorozat két részes szettje végül megérkezett...(hozzánk is).

Kiknek szól a Riva WAND?

 

A gyártó a Riva WAND termékcsaládját nagy lelkesedéssel ajánlja azoknak a zenekedvelőknek, akiknek többszobás lakásuk van és szeretik, ha az egész házban kiváló minőségben szól a zene. A kettő közül a kisebb egység a mobilabb, az Arena  akkumulátorral is bővíthető, így hálózati feszültség nélkül igen tekintélyes, 20 órás lejátszási idővel bír. A Riva Festival viszont nagyobb teljesítmény ad le, de nem könnyű a súlya (több, mint 6 kilogramm), ezért Ő nehezebben mobilizálható.

 

A RIVA család a legjobb kihasználhatóság szempontjából, úgynevezett: WAND (Wireless Audio Network Design) sorozatú Multi-Room “+” vezeték nélküli kategóriába tartozik.

A marketing szlogen alapján, tökéletes azoknak a zenei rajongóknak, akik élethű audio élményt kívánnak az otthonukban, az irodájukban vagy akár a szabadban. A Riva teljes szabadságot és rugalmasságot kínál úgy, hogy bármit, bárhogy, bárhol hallgathass a Wi-Fi által biztosított összeköthetőség használatával.

 

ces2017-award.jpg

 

Kinézet, felépítés

 

Aki valamennyire már tájékozott a vezeték nélküli hangrendszerek szerteágazó világában, már sok bizarr dolgot is láthatott. A Riva most egy olyan, leginkább konzervatívnak mondható formavilággal érkezik, amivel nem hozza kényelmetlen helyzetbe a személőjét és a komfort zónától sem távolodunk el. Ezekből következik, hogy a külső egyszerre komoly és letisztult kivitelű, úgyhogy nyugodtan bármely környezetbe beilleszthető, ezzel együtt nem kerül a középpontba, de hű társként szolgálhat az íróasztalon vagy a komódon.

Hogy a készülék ne legyen nagyon komor, két lendületes króm csík fogja körbe a felső és az alsó traktust. A fehér és fekete színekben gyártott készülékeknek a kinézete minőséget sugároz. A lágy ívek és a finom lekerekítések szépen enyhítik a kockaiságot, ez jót tesz a letisztult megjelenésnek.

riva-wand-arena-akkupack.jpg

A hangszórók sűrű fém szitán keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal, így azok alig láthatóak, de tudnunk kell, hogy a sok driver, szinte az egész előlapot és az oldallapokat is elfoglalják. A kezelő szervek mindkét Riva tetején, a fényesre polírozott felületen, középen csoportosulnak, egy jól körbehatárolt egységként. A kellemes nyomáspontú gombok közzé egy többszínű megvilágítás is társul, amely segít a kijelző híján a funkciók állapotának a figyelemmel kísérésében. A hátlapot egy hűtő egység és a bemeneti csatlakozók foglalják el. Ugyanitt van még egy átkapcsoló szerv is, amellyel válthatunk a jelszóval védettség és a free állapot között. A fali tartó felszerelhetőség is adott, mivel a készülékeket egy menetes résszel is ellátták. Ha mélyebben belenézünk a szerkezeti felépítésbe, nem csalódunk, mert, felfedezhetjük, hogy gondosan odafigyeltek a tervezők a minőségi anyagokra. A belső teherviselő váz, ugyanis elég vastag és emiatt rezgés mentes, amiről tudjuk, hogy csodát tesz a hangminőséggel. A Riva Arena aljára is jutott egy kis meglepetés, oda került egy érintkező, ahova csatlakozik a hordozhatóságot megkönnyítő 2980 mA-es akkumulátor. A Riva WAND splash-resistant minősítésű, vagyis nem vízálló, de egy pár vízcsepp nem árt meg neki. A több oldali hangszóró beépítés kvázi omnidirekcionális hangot kínál, ezt majd meglátjuk, meghalljuk.

RIVA-WAND-Series-Speakers.jpg

A használatba vétel

 

A teljes installálásához szükségünk lesz az internet segítségére. Először a Google home-ot kell letöltenünk. Ha ezzel megvagyunk, a használathoz még további társak is kellenek, iOS vagy Android alkalmazásokat kell letöltenünk, amelyek Riva VAND és Riva Audio névre hallgatnak. Az lejátszás vezérlésére az utóbbi áll rendelkezésre, ez a hangszórók vezérléséhez és az EQ beállításainak testreszabásához ad segítséget, tehát ez a lejátszó szoftver. A Riva WAND a konfiguráció elvégzésére való, a hálózati kapcsolat és a rendszer többi elemének a beállítására. A csatlakoztatás után, a hálózatunk felderítéséhez a középső és bal oldali billentyűt kell egyszerre hosszan nyomva tartani, ekkor a telepített Google Home segítségével rá kell keresni a Riva-ra.

 

riva-arena-2-1024x666.jpg

 

A Bluetooth lejátszáshoz egyszerűen hozzáférünk, ha a jobb oldali, bemenet választó gombokat hosszan a kék jelzésig megnyomjuk. A további bemenetekhez is hasonlóan körülbelül 3 másodperc nyomva tartási idővel juthatunk, így az optikai (csak a Festival esetén), és a 3,5 jack bemeneteknek is más-más színű LED világítás dukál. A hátlapi USB aljzat a mobilunk töltésére is alkalmas.

A Riva izgalmas hangszóró rendszert álmodott meg, amit Mi biztosan tesztelni akarunk, de azt is, amit a gyártó erről állít: mivel a "Trillium" nevű szabadalmaztatott technológiától jobb hangot kapunk. Bennünket ez is kíváncsisággal töltött el, tehát két hívószót is kaptunk. A hálózati kialakítás és a jobb hangzás ígérete mindig nagyszerűnek hangzik!

 

arena-black-back.jpg

 

Halljuk a csodát 1.: Riva Arena!

 

A fellengzős alcím, már a tapasztalatokra épült. Először bemelegítésként a kistestvért a Riva Arena-t fogtuk tesztelésre. Az íróasztalon került elhelyezésre, jól körül járható módon, aminek lesz még jelentősége később. Előzetesen a megszokott Bluetooth-al teszteltünk. A zenei hangok szép, egészen kiteljesedett összhangzást adtak. A kis, kompakt méret ellenére még sztereóhangzás félét is kaptunk, hála a csaknem körben elhelyezett hangszóróknak. Mondanom sem kell, hogy annak ellenére, hogy az Arena-tól  jókora hangerőt kapunk, mégsem arra való, hogy koncert aréna teljesítményt kapjunk. A kulturáltság keretén belüli hangerő mellett, viszont kedves hangélményt garantál, a gazdagabb basszusokat egyébként nem annyira kívánja, mint én. A Riva nagy zenekari művek és a hasonló hangszóró próbáló műfajokat nem szereti, de a könnyű zenén és énekhangokon nagyon szépen muzsikál.

 

2173.2.Black.jpg

 

Felfedezhettünk további élményeket, a Celtic Woman, Ride on számában a hegedű intro például briliánsan szólt. A tesztalanyunk a klasszikus gitárt és a zongorát úgyszintén nagyon szereti. A  kiváló hangélményhez a WiFi-n sream-elt és átalakított hallójáratba juttatott hanghullámok, amúgy is jobb lehetőséget adnak, szóval a továbbiakban a „kékfog” nem játszik szerepet. Az Arena újra megszólalt és nem is okozott csalódást, csak a hangerősséget hiányoltuk, (mert a név kötelez, de most nem,) természetesen az 50 Watt teljesítmény egy több, mint 20 négyzetméteres szobában nem elég ahhoz, hogy átverje a sokszor próbára tett fülünket. Szóval ott van a szoba közepén egy csaknem egy literes űrmérték körüli kompakt doboz és mindent elvégez, fogadja a jeleket, elvégzi a DA konvertálást, kiadja a hangokat, nem is rossz! Amit WiFi-n átküldünk azt egységes minőségben hallhatóvá teszi, hangsúlyozom, ez egy nagyon kicsi doboz! A közepes hangerő esetén a hangja nagyon szép hangteret eredményez.

 

arena-black-exploded.jpg

 

 

Halljuk a csodát 2.: Riva Festival!

 

Abban az esetben, ha több pénzt tudunk a hobbinkra, a zenehallgatásra költeni, szerencsések vagyunk, mert megvehetjük a Riva Festival-t!

Elérkeztünk arra pontra, hogy minden összeálljon, megkapunk mindent. Mennydörgő hangerőt, és hozzá igazán lenyűgöző hangzást! A két készülék között akkora a hangerő különbség, amit nehéz egyszerűen leírni. Másfelől, kétszer annyi pénzért sokkalta több minőség érzetet is kapunk. Jól ki van ez találva! Egy ideig képtelenség a Festival hangjával betelni, hallja az ember, de nem hisz a fülének, annyira komplex hanghatás éri. Ilyenkor, amikor tiszta torzításmentes hangot hallok, elkezdem a hangot erősíteni, kíváncsiságom által vezetve várom a hatást. Elvarázsolt lettem, mert amikor megérzem a testes és erős hangot, egy ilyen kis méretű gépből. Ilyenkor mindig elképzelem, hova tud még fejlődni a technika.

 

2174.2.Black.jpg

 

A konkrét élmény elég mellbevágó, a passzív hangszórók olyan mértékű dús basszust adtak a hanghoz, ami több, mint elég, néha már sokalltam is. Minden esetre a Fesztivál elérte, hogy fesztivál hangulatba kerüljek, ezért hálás vagyok és ki is használom ezt az élményt! Erre a Riva-ra rá mertem engedni a kemény zenéket, és bírta! A hangerő tolerálása csodás, egyre arra késztet, hogy hangosítsak. A hangszórók összmunkája hihetetlen stabil. Van egy ellenőrzési módszerem, amely nem túl egzakt, de én szeretem. Amikor elég hangos a zene, a közfalakat megérintem és a rezgésüket figyelem. Nos a Festival jócskán megdöngette a téglákból felrakott térelválasztásokat. A kimenő 200 watt teljesítmény inkább egy viszonyítási szám, de arra nagyon elég, hogy körülbelül kifejezze a hangerőt. Most ne menjünk abba bele, hogy a mérések szerint, nem is lehetne... A hangminőségnek nagyon sok összetevője ismert, úgyhogy szerintem előre is tartózkodjunk a prejudikálástól.

 

Festival.png

 

A tapasztalati úton történő véleményalkotást mindig, mindennél előrébb valónak tartjuk, ezért is tesztelünk készülékeket. A készülék hihetetlen  teljesítményén túl a különféle hangszerek hangja hihető, és valóságos hatású, nem színezett. Az előadás kellően szellős és definiált. A Riva kedvünkre valónak bizonyult, mind a felhasználó barátság szempontjából, mind a jó hangminőség iránti elvárásainknak egyaránt. A pontszerű hangforrások a körbejárásuk közben szinte tökéletesen kiegyenlített élményt adtak, tehát a térben való elhelyezésüknél nem áll fent a főként magas hangok elvesztésének hiánya a megváltozott hallgatási helyhez képest. A Festival optikai bemenete révén, képes Soundbar-ként is működni, TV-vel is teszteltem, így is teljes értékűen helytállt. Végeredményben ( és ezt fogadjátok személyes véleménynek), szerintem a kétszer olyan drága hangrendszer jobban megéri a ráfordított pénzt, ha a hangját veszem alapul.

 

Riva-wand-Festival.jpg

 

Ajánlás

 

A fentebb leírtak alapján az ajánlásom egyértelmű: a RIVA  Arena és a RIVA  Festival sorozatú kompakt, MULTI-ROOM hangszórók sikerrel veszik fel a versenyt a konkurencia termékeivel, és hatásos több helyiséges rendszert alkotnak, amely kiváló hangélményt nyújt. Azzal, hogy kevésbé mobil az eszköz, jobban kibékülök, de megértem azokat is, ha valakinél az akkumulátoros működés felé billen a mérleg nyelve.

 

Lambert János

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.147747 másodperc.