Sztereó MagazinTECHNICS SU G30 és ST G30 - BACK TO THE FUTURE

Sztereó Magazin | 2017. Július 05., Szerda 14:00

Hifis körökben nagy meglepetést keltett a komoly hagyományokkal rendelkező Technics visszatérése a piacra. Szinte pontosan egy évvel a szenzációs új Reference termékek megjelenése után, szerkesztőségünk egy újabb nehéz csomagot kapott.

A most tesztelésre kapott audió termékek, melyek külföldön az elmult évben kerültek a boltokba, az áruk alapján valahol a kedvezőbb árfekvésű 700-as széria és az igen drága Reference modellek közé helyezhetők. Kicsomagoláskor egyértelműen látszik, hogy aktuális szettünk optikailag és felépítésében is nagyon hasonlít nagyobb testvérére. Az erősítő (SU-G30) és zeneszerver (ST-G30) 43 cm-es házszélessége és visszafogottabb, minőségi kidolgozása mindenképpen a magasabb kategóriát képviseli. Szettünk mindkét komponense képes bármilyen digitális zenei formátum lejátszására. A készülékek üzembe helyezése és kezelése nincs túlbonyolítva. Az erősítő Wi-Fi, Bluetooth és AirPlay kapcsolaton keresztül is képes a kommunikációra, és MM-hangszedős lemezlejátszó is csatlakoztatható hozzá.

 

Technics-SU-G30-i-ST-G30-details 640x500.jpg

 

Erősítő SU-G30

 

A modell megjelölés G betűje a „Grand Class” vagyis „első osztályú” kifejezésre vonatkozik. Az erősítő egyszerű, masszív alumínium fala első látásra valóban szolidnak és megbízhatónak hat, egy páncélkazettához tudnánk leginkább hasonlítani.  A készülék 11 kg-os tömegéhez 10 cm-es magasság tartozik, amivel még kellemes vonalúnak hat. A sima frontot nem rontották el mindenféle vezérlőgombbal, a nagyméretű, kerek hangerő szabályozó uralja a központi helyet. Jobb szélen egy apró bemenetválasztó kapcsoló ül, attól balra pedig a négysoros kijelző helyezkedik el, melynek fehér feliratai egészen messziről is jól leolvashatóak. Az előlapon ezeken kívül csak egy 6,3 mm-es fejhallgató és USB-A csatlakozó, illetve a süllyesztett ki/be kapcsoló gomb található.

A hátoldalon találjuk az MM-es lemezjátszó bemenetet, mellette egy másik analóg csatlakozást, további kettő koaxiális és egy optikai digitális bemenetet. Az USB-B bemenet szintén itt helyezkedik el, itt csatlakoztatható a PC, illetve a zeneszerver. Kettő WLAN antenna és egy Ethernet bemenet jelzik az erősítő további multimédiás lehetőségeit.   

TECHNICS SU G30 ĂŠs ST G30 640x400.jpg

Az erősítő belsejében a Reference családból már ismert csúcsminőségű technika gondoskodik a kiváló hangzásról. Csakúgy mint a zászlóshajók esetében, itt is a Technics saját fejlesztésű, az audiójelek még jobb feldolgozását célzó műszaki megoldásaival találkozhatunk. Ilyenek például a JENO Engine, LAPC vagy GaN-FET meghajtó, melyek már a G osztályban is elérhetőek. A JENO (Jitter –Elimination and Noise Shaping Optimisation) digitális processzor felelős a magas- és mélyfrekvenciáknál fellépő Jitter-hatás csillapításáért, azaz hogy a beérkező audiószignálok minimális Jitter mellett kerüljenek átalakításra és feldolgozásra. Mivel az impedancia minden hangszórónál különböző, és az ellenállás nem egy fix érték, hanem a frekvencia függvényében változik, ezért a gyártó az erősítőit az ún. LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) terhelés szerinti fáziskalibráló funkcióval látta el. Így garantált, hogy elsőrangú, stabilan leképezett hangzást kapunk. A költséges, és emiatt audiótermékekben ritkán alkalmazott galliumnitrites FET teszi lehetővé a nagyon gyors és majdnem veszteségmentes folyamatokat. Az erősítő nagy sebességű, csendes hibrid tápegységet kapott, mely a terhelő áram ingadozásai miatt keletkező frekvenciaváltozásokból adódó káros zajokat kiszűri, és kristálytiszta hangzást biztosít.

 

Zeneszerver ST-G30

 

A zeneszerver műszakilag és optikailag is tökéletesen harmonizál az erősítővel. A masszívan kivitelezett alumínium frontra csupán három apró státusz LED került. Mellette található a be/ki kapcsoló gomb és a CD tálca bemenete.

A kijelzőt hiába is keresnénk, hiszen nem CD lejátszóról, hanem zeneszerverről van szó. A CD meghajtó tulajdonképpen másolásra termett, a lemásolt anyagokat FLAC vagy WAV formátumban a beépített 512 GB-os SSD-re menti. Amennyiben szükség van rá, a merevlemez cseréje egy másik modellre pillanatok alatt megtörténhet.  Létezik a szerver SSD nélküli, olcsóbb változata is. A készülék kényelmesen vezérelhető az ingyenesen letölthető Technics applikáción keresztül, mellyel a másoláshoz feleslegessé válik PC közbeiktatása. A CD másolása, címkézése és a másolt anyagok kezelése is ennek az átlátható, jól használható alkalmazásnak a segítségével történik. Az összes alapfunkció egyébként elérhető a rendszer távvezérlőjével.

A zeneszerver PCM (32 bit/384kHZ-ig) és DSD (11,2 MHz-ig) formátumokat támogat. DLNA-n keresztül pedig a ma ismert összes anyagot és formátumot képes lejátszani.

 

technics-g30-remote controll 640x750.jpg

 

Hangzás

 

Mielőtt a valódi tesztre került volna a sor, egy ideig csak bemelegítettünk a Technics komponensekkel. Volt lehetőségünk kipróbálni többféle hangszórót, többek között a Bowers & Wilkins 805 D3-as szettjét is. Ez a kombináció a rendszer minden eleméből a legjobbat hozta ki. A teret elképesztően élethű, levegős és tiszta hangzás töltötte be. A zene teljesen feszültségmentesen, a maga tökéletességében szólalt meg.  USB-ről játszott CD minőségű, és a merevlemezen tárolt anyagokat kiegyensúlyozottan adta vissza. A hangzás harmonikus, könnyed és játékosan elegáns volt. Persze hamar egyértelművé vált, hogy a jobb minőségű, nagy felbontású anyagokat még tökéletesebben halljuk vissza. Egészen lenyűgöző az az abszolút lazaság, amellyel a Technics kezeli ezeket a zenei fájlokat. Zenehallgatás közben szinte elnyeli az embert a tér és az idő.

Az erősítő ugyan csak 60 Watt/8 ohmot tud csatornánként, de ez jól megválasztott hangszórókkal egyáltalán nem észlelhető.  

 

STG30-SUG30_002 640x400.jpg

 

Labor

 

Tesztünkben az erősítő kitűnőre vizsgázott. 60 wattos teljesítménynél 8 ohmos terhelési ellenállást, majdnem a duplájánál pedig 4 ohmot mértünk. A jel-zaj arány 96 dB-e örömtelien magas, a Klirr érték 0,006 %-al pedig fantasztikusan alacsony. A 40-es régió csillapítási tényezőjén azonban van még mit dolgozniuk a mérnököknek. Standby módban a fogyasztás 0,2 W-ra csökken, 2x5 wattos terhelésnél pedig csak 36 W.

 

Ajánlás

 

A Technics új, első osztályú készülékei minden zenei irányzattal tökéletesen együttműködnek.  Ráadásul piszok jól néznek ki, minőségi a kivitelezésük és egyszerű a kezelésük. Mi menthetetlenül beleszerettünk a Technics új G osztályú készülékeibe, és nagyon sajnáljuk, hogy a hazai üzletekben, még csak jósolni sem tudjuk, hogy mikor kzdősik meg a forgalmazásuk.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.115079 másodperc.