Sztereó MagazinYamaha BD-A1060 - Szolíd külső, nagy tudás

Sztereó Magazin | 2017. December 28., Csütörtök 08:00

A Yamaha BD-A1060 az Aventage sorozat Blu-ray lejátszó zászlóshajója már előző számunk óta várakozik alapos tesztelésünkre, aminek végre elérkezett az ideje.

Noha az A1060 képviseli a Yahama lejátszóinak a csúcsát, korántsem egy monstrumról van szó. Elfogulatlanul szemügyre véve, alig tűnik nagyobbnak kistestvérénél, az A1040-nél vagy bármely más Yamaha lejátszónál. Az Aventage széria jelszava: csak minőség és semmi kompromisszum. Ugyan nem ritkaság, hogy az ilyesfajta ambícióknak gyakori velejárója az ennek megfelelő méretes külső, ami viszont a legtöbb esetben a korszerű alkotóelemek miniatürizálásának okán szükségtelen. Magyarán, a Yamaha BD-A1060 lejátszónál nem beszélhetünk a levegő „beépítéséről”, vagyis a ház méretei óvatosan visszafogottak.

 

YAMAHA BD-A1060 eleje.jpg

Rendezetten tiszta vonalvezetés jellemzi az A1060-at. Ugyanakkor az egyre inkább ritkaságnak számító SACD logó arra enged következtetni, hogy több minden lakozik a szolid előlap mögött, mint azt első pillantásra gondolhatnánk

 

Sziklaszilárd


Már kicsomagoláskor egyértelműen kijelenthetjük: a BD-A1060 a maga majdnem 4 kg-jával nem kimondottan sorolható a könnyűsúlyú lejátszók körébe. A borítás alá vetett pillantás feltárja, hogy a tervezők bizony nem spóroltak a fém használatával. Egyrészt, az egyes részegységeket, mint a tápegységet és az többi elektronikát egy masszív védőlemezzel egymástól szépen elszeparálták, és az optikai meghajtót burkolattal vették körül. Másrészt, a készülékház alja és teteje ugyancsak erős fémlemezből készült, ami hatékony védelmet nyújt a ház rezonanciája és a kívülről érkező interferenciák ellen.
A frontoldal a yamahás stílusnak megfelelően kettéosztott: alsó részét egy masszív alumíniumlemez takarja, felette pedig egy plexi csík húzódik végig, ami többek közt a kijelzőt fedi. Ilyen alapok mellett a tálca teljes nyugalommal állhat elő, hogy aztán a ráhelyezett lemezzel ugyanolyan biztonsággal vándoroljon vissza helyére.

yamaha_bd_a1060_large_2uj.jpg

A készülék hátoldalán komolyra fordul a dolog: a szimmetrikus audio kimenetek egyértelműen az audiofil közönséget célozzák meg


A belső


Mint ahogyan azt már említettük, a készülék belsejében valamennyi részegység egymástól szépen elválasztva foglal helyet, ez vonatkozik a video- és az audio szekcióra is. Mindezek mellett, az A1060 tervezői további erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a készülék a Hi-Res audiofájlokat a lehető legtisztábban szállítsa a kimenetekhez, de erről még később szót ejtünk.
Először is meg kell jegyeznünk, hogy a Yamaha igazán jó munkát végzett. A kép- és hanganyagok forrásaként a különböző lemezek mellett hálózati tartalmak is szolgálhatnak, köszönhetően a lejátszó LAN és WLAN támogatásának. Az integrált WLAN-egységen keresztül – a Wi-Fi Direct-nek köszönhetően – az A1060 problémamentesen kapcsolódik a táblagépekhez és okostelefonokhoz. A Miracast támogatás segítségével pedig akár közvetítőként is használhatjuk a lejátszót, ha okostelefonunk képernyőjének tartalmát szeretnénk televízión vagy projektoron megjeleníteni, és az utóbbi eszközök önmagukban nem rendelkeznek ezzel a funkcióval.
Ezen kívül a frontoldalon egy USB aljzat kapott helyet, mely arra hívatott, hogy pendrive-ról vagy egyéb USB-s adattárolóról játsszunk le tartalmakat. A Yamaha lejátszója a formátumok tekintetében sem különösebben válogatós, azaz az összes népszerű videofájlt kezeli.
A jó felskálázásnak köszönhetően az eszköz még 4K felbontású képeket is képes továbbítani egy erre alkalmas képernyőre, natív 4K-t azonban nem tud kiadni.

 

BD-A1060_3 inside reszlet.jpg

A tápegység egy külön panelen helyezkedik el és egy masszív fémlemez választja el a többi elektronikától.

 

Specialitások


A Hi-Res tartalmak terén a Yamaha lejátszó erősségét inkább az audiofájlok képviselik: minden valamirevaló formátumot kezel, kezdve az SACD-től a nagyfelbontású fájlokig, úgymint FLAC, ALAC, sőt még a DSD-formátumot is, melyeket az eszköz a hálózaton vagy USB-n keresztül is le tud játszani. A különálló audio szekció – amiben kiváló Burr-Brown konverterek (PCM1795) munkálkodnak – opcionálisan a szimmetrikus XLR és az aszimmetrikus RCA analóg kimenetekre vagy közvetlenül továbbítja a digitális jelet.
Ha valaki a Yamahát akár csak időnként szeretné pusztán zenegépként használni CD-k vagy SACD-k lejátszására, a frontoldalon lévő kapcsolóval aktiválhatja a CD-módot – ezzel többek közt a teljes videofeldolgozó szekciót kiiktatjuk. Az eredmény pedig megkapóan tiszta és konkrét hangzás. Ennek magyarázata egyszerű: ha a video szekció nem dolgozik, zavaró interferencia sem keletkezhet. Ha pedig ezután a jelet a szimmetrikus XLR kimeneteken át egy erős receiverre vagy erősítőre továbbítjuk, a Yamaha optimálisan kibontakoztathatja zenei képességét.

 

Screen-Shot-2017-02-22-at-10.56.10.jpg

A távkapcsoló kényelmesen fekszik a kézbe, viszont a gombok egy része igen apróra és nehezen olvashatóra sikeredett

 

Kép- és hangminőség


A koncertfelvételek hallgatása során valósággal a színpadon éreztük magunkat, és a felvételek mind a mozivásznon, mind a hangfalakon keresztül olyannyira meggyőzően jöttek át, hogy szinte el is felejtettünk a képi megjelenítés hibáira figyelni.
Erre a célra ott vannak megvesztegethetetlen referencia videóink, amikre ezután minden figyelmünk szegeződött: figyelem ide vagy oda, az A1060 rendíthetetlenül megbirkózott tesztvideóinkkal, miután a projektorral közvetlenül kötöttük össze. Akármilyen összetett videókkal szembesült, a lejátszó könnyűszerrel vette még a legnehezebb akadályokat is. Még a régi, igényes SD felbontású teszt DVD-ket is tisztán felskálázta Full HD-re, és ezzel több, mint tisztességes képet produkált. Tehát a Kedves Olvasó is megnyugodhat, a Yamaha még az egykori DVD kincseknek is megadja a nekik járó ragyogást – az SACD-kről már nem is beszélve.
A következő lépésben az eszközt Full HD tartalmakkal tettük próbára, melyeket feltuningolva továbbított egy 4K kijelzőre, azonban – mint ahogy már említettük – natív 4K lemezeket nem játszik le. Ettől eltekintve, itt is szépen teljesített. Mindazonáltal megéri összehasonlítani a felskálázási képességét azzal, amit a televíziónk vagy projektorunk kínál, ugyanis adott körülmények között tovább javíthatunk a képminőségen – tehát nyugodtan engedjük, hogy a lejátszóból kijövő Full HD jelet a televízió felskálázza.

yamaha_bd_ez legalabb sharpuj.jpg

Az audio szekcióban a Texas Instruments Burr-Brown D/A konverterei végzik munkájukat

 

Összegzés


A Yamaha BD-A1060 olyannyira kiváló hangminőséget és ragyogó Full HD képet produkál, hogy az ember bátran lemondhat a 4K-ról, különösen hogy a megfelelő tartalmak egyelőre csekély mennyiségben állnak rendelkezésre. Mindazonáltal nem ártana, ha legalább egy online szolgáltatás, mint a Netflix elérhető lenne az eszközön. Hangzás tekintetében azonban alig találhatunk olyan lejátszót, ami a Yamaha nyomába érhet.

 

(Somfai Gábor)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.119869 másodperc.