Sztereó MagazinEpson EH-TW6700 - FORMA ÉS MINŐSÉG

Sztereó Magazin | 2019. Március 22., Péntek 15:00

Az LCD projektorok gyártásában jeleskedő Epson bemutatta a már régóta a piacon lévő, népszerű házimozi projektorcsaládjának legújabb EH-TW6700 jelzésű tagját...

epson_1 640.jpg

 

A készülékben a jól kezelhető forma és a magas minőségű 1080p felbontású képalkotás ötvöződik, azonban a 4K-t övező felhajtást tekintetbe véve, vajon van-e értelme Full HD házimoziba invesztálnunk?


Kompakt méret, óriás kép

 

Bár az EH-TW6700 pont annyira kompakt méretű, hogy akár sebtében a dohányzóasztalra téve is alkalmas legyen a használatra, gyártói valójában a házimozi szobában történő fix elhelyezésre szánták. Ez a nagy vetítési távolságú projektor 100” átlójú képet tud biztosítani 2,95 és 4,8 méter közötti távból. Néhányan bizonyára a korábbi EH-TW6600 modell felújítását vélik felfedezni ebben, noha az új készülék nagyobb (500 lumennel magasabb) fényerőt és valamivel jobb kontrasztot képes produkálni. Az Epson a műszaki adatok között lenyűgöző, 3000 lumenes színesfény-kibocsátást és 70.000:1 arányú dinamikus kontrasztot ígér.

 

epson_2 640.jpg


A projektor két testvérrel is rendelkezik az Epson-házból. Ezek közül itt van a 478.229.- forintért megvásárolható EH-TW6700W típus, melyhez egy vezeték nélküli HDMI adóegység is tartozik, valamint az egy szinttel feljebb elhelyezkedő és drágább EH-TW6800, ami viszont itthon nem került forgalomba. Ennek megnövelt kontrasztarány értéke 120.000:1, továbbá 12V trigger funkciót is kínál, ami viszont hiányzik a cikkünk tárgyát képező 6700-as modellből (ezt érdemes szem előtt tartanunk, főleg akkor, ha motoros vetítővászonban gondolkodunk).


Felépítés és optika


A projektor optikája a készüléket elölről szemlélve enyhén annak jobb oldala felé eltolva helyezkedik el, míg a meleg levegő a baloldalon tud távozni. A vízszintes és függőleges lencsemozgatásra szolgáló két forgókapcsolót a projektor tetején találjuk, az 1,6-szoros zoom, valamint a fókusz pedig kézzel állítható. Ami a lámpa élettartamát illeti, az Epson szerint 5000 üzemórát várhatunk Eco módban, ami durván azt jelenti, hét éven keresztül minden este megnézhetünk egy filmet anélkül, hogy a lámpacserével kelljen foglalkoznunk. Persze azért ne számítsunk feltétlenül ilyen hosszú lámpaélettartamra és az eco mód csökkentett fényerőt produkál, ami nem biztos, hogy a számunkra nyerő.

 

epson_3 640.jpg

 

Nézzünk filmeket


A drágább Epson modellek esetében rendelkezésre álló 4K felskálázási képesség vagy HDR támogatás ennél a készüléknél nem szerepel a kínált funkciók között. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az általa nyújtott képminőség ne lenne moziszerű. A „Holtpont” (Point Break) fölösleges remake-jének Blu-ray verziójával tesztelve drámai látképeket kaptunk, a hegycsúcson felvett mountain bike-os nyitójelenet az extrém helyszíneket bejáró utazási műsorok látványát idézte. A Nap az Epson izmos fényerejének köszönhetően vakító fényességgel jelent meg, és kellemes filmes szemcsésséget tapasztaltunk.

 

epson_6 640.jpg

 

A „Batman Superman ellen - Az igazság hajnala” (Batman vs Superman: Dawn of Justice) (Blu-ray) látomásjelenetében a kép homokos, kemény textúrája kellően apokaliptikus hatást keltett. Ezután drámai kontrasztot tapasztaltunk a fenti jelenet, majd a főszereplők összecsapásának sötét, esőáztatta képsorai között, azonban mind a két esetben nagyszerű látványt produkált az Epson.

 

Programozott alkalmazás


Ezt a szemnek kellemes látványt valójában már készen kapjuk, hiszen a projektor Auto módjának kiválasztása mellett ugyan nem tudunk állítani a kép paraméterein, viszont a vásznunkon megjelenő eredmény megfelelően beállított értékekről tanúskodott, túlzott élkiemelés nélkül, így várhatóan a legtöbb képanyagnak hasznára válik ez a mód. Ha szeretnénk változtatni a paramétereken, a további, előre beállított színmódok biztosítanak erre lehetőséget. A Bright Cinema mód például általában hatékonynak bizonyul, ha plusz fényerőre van szükségünk, azonban még így sem feltétlenül javasolnánk az EH-TW6700 használatát magasabb fényű környezetben, mivel a színek élénksége és a kontraszt könnyen megszenvedik ezt.

 

epson_5 640.jpg

 

Színhűség és kontraszt


További tapasztalatunk, hogy a projektor nem produkált olyan valóban mély fekete árnyalatokat, melyekre sokan áhítoznak, azonban a készülék fényerejének köszönhetően a képsorok kellemesen dinamikusan jelentek meg. A színhűség kiemelkedő volt, gazdag árnyalatokkal (különösen a kék és narancsszínek esetében), ami még intenzívebbé tette a megjelenített képeket. Ezenkívül az egychipes DLP projektorokkal ellentétben nem találkoztunk zavaró szivárványeffektussal. A kontraszt szintje kellően sötét vetítési környezetben elfogadhatónak mondható. A készülék Auto Iris funkcióját kikapcsolva hagyhatjuk, azonban az Epson komoly lépéseket tett a hatékony automatikus
írisz-szabályozás megvalósítása érdekében, így igencsak hegyezni kell a fülünket, ha hallani akarjuk az íriszmechanika mozgását.

 

Képinterpoláció


Az Epson hatékony képjavító funkcióval rendelkezik, amivel szintén tudunk játszani. Interpoláció nélkül a mozgások részletezettségét egy kissé alacsonynak találtuk, ami a Low módban sem változott, viszont a Normal és High módok jelentősen tisztábbá tették, valamint kisimították a svenkelő kameramozgásokat. A funkció hátránya viszont, hogy a mozgásokat kísérő, zavaró képi műtermékek kezdenek észrevehetővé válni. Mi a magunk részéről a Normal módot javasoljuk a televíziós tartalmakhoz és sportközvetítésekhez, filmek esetén pedig a funkció kikapcsolását, mivel így kaphatjuk a leginkább filmszerű látványt. A nagy értékű 1080p-s projektorok melletti érvek továbbra is határozottan meggyőzőek, és az Epson EH-TW6700 jó példa erre. A 12V trigger funkció és a koromsötét feketék hiánya mind figyelembe veendő tényezők, mégis mindezekkel együtt úgy érezzük, az Epson projektora megéri az árát, lenyűgöző képeket kínálva nézőjének.

 

epson_4 640.jpg

 

Összegzés:

 

Az Epson kedvező áru házimozi projektora részletekben és színekben gazdag filmes látványt kínál. Ez megerősített minket abban, hogy még mindig érdemes 1080p felbontású eszközbe invesztálni.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és műszaki adatok a következő oldalon találhatók.

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.332603 másodperc.