Sztereó MagazinFiiO X5III - HORDOZHATÓ ÉS VESZTESÉGMENTES

Sztereó Magazin | 2018. Június 22., Péntek 18:00

Megérkezett a FiiO X5-ös legfrissebb verziója, ami ezúttal sem okozott csalódást. Profi kivitelezés, remek hangzás és igényes csomagolás, ráadásul megfizethető áron.

Néhány éve elképzelhetetlen lett volna, hogy egy ilyen kiemelkedő minőségű, ennyire sokrétűen használható, komplex készülékkel találkozhassunk, és most itt van a FiiO X5, immár harmadik generációs, frissített megoldása.

 

Kicsomagolás, ismerkedés

 

A FiiO X5-öst a kínai gyártó prémium minőséghez méltóan kínálja eladásra. Szinte mindent, amit csak el tudunk képzelni, megkapunk az alapkészülékhez. Többek között egy víztiszta szilikon tokot és egy elegáns fekete bőr tartót is, amely vörös varrással érezteti a luxust. A kijelzőt gyárilag ellátták üvegvédő fóliával, továbbá mindenféle vezetékes csatlakozások is részét képezik a teljes értékű zenehallgatásnak.

 

9762510.jpg

Fejhallgató nem jár a z X5-öshöz

 

Egy fontos dolgot azonban, hogy nem kapunk hozzá: fülhallgatót!

A sajátos és ritka elgondolást vélhetően üzleti megfontolások magyarázzák, talán az így meghatározott 150 ezer forintos árcédula nem tűnik riasztóan magasnak. És ugye a fül/fejhallgató kérdés  annyira személyes, egyedi, hogy a gyártó nyugodtan feltételezhette, mindenki, aki egy ilyen hi-res lejátszót választ, már birtokol valamilyen komoly darabot.

 

Dizájn


A Fiio tartós és minőségi alumínium ötvözetből készült házban rejtette el a csúcstechnikáját. Tesztalanyunk nem nevezhető filigránnak, ellenkezőleg, elég vaskos és szögletes, a súlya is tetemes, 186 gramm. A 4 colos LCD kijelző az 5-6 colos telefonok mellett már nem tekinthető nagynak, de egy zenelejátszónak talán nem is kell nagyobb. A kijelző színei szépek, a kép elég kontrasztos, úgyhogy semmi nem hátráltatja a használat örömét, és mindenki higgye el, nem a kijelzőt fogjuk nézegetni, noha azt is lenne miért, mert az X5 5,1-es android platformon működik, és így az alkalmazások széles tárházát kapjuk mellé, wifi kapcsolattal tudunk az interneten böngészni és alkalmazásokat letölteni. A FiiO X5 alacsony késleltetésű és jó hibatűrő toleranciájú Bluetooth 4.0 aptX lejátszási lehetőséget is kínál.

 

FiiOX5III3.jpg

A hangerőszabályozó roppant precíz

 

A készülék az érintő-kijelzős kezelés mellett megtartott néhány gombot, melyek leginkább a zenelejátszást támogatják, ezek a baloldalon sorakoznak és remek ergonómiái kialakításúak. A hangerő szabályozó is fizikai megoldású, egy tekerőgomb, amely 120 osztással képes a hang pontos beállítására, ez rendkívül aprólékos! Az X5 jobbszélén van a főkapcsoló és a két (!) micro SD foglalat, ezek egyenként 256 Gbájt kapacitású kártyákat fogadhatnak, így a belső 32 Gbájtot is beleszámolva összesen több, mint fél terrás memóriával gazdálkodhatunk.

A hátlap üvegborítása alatt karakteres apró minta, amely Gucci-féle hatást kölcsönöz neki, ez sem lehet a véletlen műve!

 

Zenehallgatás: FiiO X5 élmény a neved

 

Nos, egy kissé fellengzősnek hat az alcím, de már egy ideje a FiiO-val hallgatok zenét, úgyhogy nekem ez a szuperlatívusz már bizonyosságot nyert. Fejhallgatóval, otthoni erősítővel, hangfalakkal is teszteltem, tehát így is megtapasztaltam a FiiO X5 hangjának áldásos hatását.

A központi feldolgozó áramkör négymagos Rockchip processzor, ezzel együtt még két AK4490EN D/A konverter dolgozza meg a hangjegyek elektromos jeleit, lényegében ezek az egységek felelnek a hangminőségért. A legnagyobb mintavételezés 384 kHz/32 bit.

A kérdés azonban mégis csak az, hogy vajon miért jobb ez a profi lejátszó, mint például számos igen jó minőségű telefon zenehallgatási lehetősége.

Sok csúcskategóriás telefonon próbáltam zenét hallgatni, de FiiO-hoz képest mind sokkal kisebb teljesítményt produkált, ez azt is jelenti, hogy emelt hangerőnél a súlyosabb zenékkel kivétel nélkül mind elkezdtek „fuldokolni”, ekkor csak a basszus visszavételével volt javítható a helyzet, és lássuk be, ez lelombozó hatású. Az X5 ezzel szemben felüdítően követi a legnagyobb impulzus-csúcsokat is, nem roggyan meg, érezni, hogy még rengeteg tartalék van benne.

 

fiio_x5_gen_3_07.jpg

Otthoni rendszerünkhez vezetékkel is csatlakoztathatjuk

 

Az otthoni rendszeren lehetőség van a szimmetrikus vonalbemenetünket is használni, a FiiO egy ilyen 2,5-es jack kimenettel is rendelkezik. Forráseszközként kiválthatja a média stream-ert vagy memórián tárolt zenéinket. A kellően magas vonalszintű kimenete szükségtelenné teszi, hogy az erősítőnket maximálishoz közel járassuk, ami kedvez a tökéletes hangminőség eléréséhez. Remek élményt jelentett Eric Clapton: Unplugged kiadványának újra hallgatása a Fiio X5-el, a legjobb analitikában élvezhettem a muzsikát, a hangszerek és az ének mind élvezetesen hangzottak. A mélyhangok, a basszus dobogások hátborzongató aprólékossága is teljesen elvarázsolt. Az orgonahang tökéletes reprodukálása kivételes hangrendszert kíván, az X5 ebben is társ volt. Bach D-moll toccata elkápráztatta füleimet, a templomi hangszer mennydörgően uralkodó hangjával teljesen betöltötte a „férfibarlangot”. A vonósok a nagyfelbontású felvételeken szintén elismerésre méltóak, a rockzene pedig elsöprő lendülettel prezentálta az ázsiai csoda valóságát.

Kedvenc füleseimmel az X5 rendre ámulatba ejtett. Szakmailag nehéz kifogást találni a készüléken. Apróság csupán, hogy a használat során a hangerő görgető kicsit lassan igazítja a jelszintet (sokat kell tekergetni), de erre ott a kijelzőn is a csúszka, ami automatikusan aktivizálódik, amint a görgőt kitérítjük nyugalmi helyzetéből. Remek élmény a VU-meter megjelenése a lejátszáskor, az analóg kijelző rajzolata igényes, a két oldalt más-más színű virtuális mutató szimbolizálja.

b4__46942.1483542564.jpg

Elegáns kivitelű bőr tartó is jár hozzá

 

Összefoglalva

 

A dobozon szereplő felirat, a „Born for Music & Happy” tökéletesen jelzi a Fiio X5 megszületésének szükségességét, a mondanivalót meggyőzően prezentálta a hangminősége és a számtalan szolgáltatása. Akik eddig elégedettek voltak a telefonok zenei produkciójával, azoknak javaslom, hallgassák meg az X5-öst! Nekem nagyon átjött a FiiO érzés.

 

Lambert János

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.154991 másodperc.