Sztereó MagaziniFi AUDIO xDSD BLUETOOTH DAC - UTAZÁSRA TEREMTETT

Sztereó Magazin | 2018. November 23., Péntek 09:00

Az internet térhódításával együtt zeneiparban eladott zenék aránya azon szolgáltatók irányába tolódik, melyek fix havidíjért korlátlan mennyiségű zene streamelését teszik lehetővé. Ezért rendkívüli az iFi xDSD Bluetooth DAC megjelenése a piacon.

A zenefogyasztók jelentős része a mobiltelefonjukon zenét hallgató fiatalok közül kerül ki. Természetesen ez a lehetőség a desktop számítógép használók előtt is nyitott. Mivel a mobiltelefonok és a számítógépek D/A átalakítója nem minden zenebarát igényét elégíti ki, szép számmal jelennek meg a piacon a számítógéphez csatolható jó minőségű DAC vagy kombinált DAC-fejhallgató erősítők. Ezek közé tartozik az iFi Audio csinos dobozba épített xDSD DAC/fejhallgató erősítője is, ami a 2018-19-es év EISA díjas terméke. Az eszközzel együtt adnak USB kábelt és különféle átalakítókat a csatlakoztatás megkönnyítésére. Az xDSD nem hasonlít egyetlen másik a piacon lévő DAC-ra sem, látványa a luxus érzetét kelti. Doboza antracit-szürke színű fényes magnézium-alumínium ötvözetből készült. A méretei és a csekély számú (három) kezelőszerv mobil használatra predesztinálják, amit a beépített 2200 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor is támogat. Bluetooth képessége szintén a mobilitásnak kedvez.

 

IFI-Audio-xDSD-DAC-Headphones-Amplifier-with-Bluetooth_19790637_89f919f06cfc40a4453d69ff371db9d2.jpg

 

Megjelenés, képességek


A hullámos kiképzésű ház magnézium-alumínium ötvözetből készült, ami kellően merev és ennek ellenére kis súlyú. Az előlap 6 mm vastag gépi megmunkálású. A hátlap műanyagból készült, ami nem zavarja a Bluetooth rádiójelek vételét. Minden kapcsoló és csatlakozó már megtalálható volt a korábbi iFi típusokon, amiket optimalizálták az új dobozhoz, egyszerű elérést biztosítva ezzel az xDSD szolgáltatásaihoz. A kevés kezelőszerv kombinált működésű.

Középen, az előlapba süllyesztve találjuk a hangerő-szabályozó gombot, ami több funkcióval rendelkezik. A be- és kikapcsolás, az aktív bemenet kiválasztása és a fejhallgató analóg hangerő-szabályozása ezzel a gombbal valósul meg. A fehér opálos fényű gomb a bekapcsolás után színesre vált, és információt az ad az aktuális hangerőszintről.

 

2.jpg

 

A vezetékes és a vezetéknélküli (Bluetooth) bemenetek váltására ugyanennek a gombnak az ismételt lenyomásával van lehetőségünk, a bekapcsolás utáni első 20 másodpercben, ennek eltelte után az eszközt ismét be kell kapcsolni a bemenet választáshoz. A hangerőgomb a némítás funkciót is ellátja, amit egy rövid benyomással érünk el. Ettől a gombtól jobbra találunk két apró LED-et ami szintén színével ad információt arról, hogy melyik bemenet él és arról is pontos jelzést kapunk, hogy éppen milyen mintavételi frekvenciával dolgozik a D/A átalakító. Az előlapon - a hangerő szabályozójától jobbra - találhatjuk meg a “Settings” gombot az iFi-Audio által oly gyakran alkalmazott további két szolgáltatás kapcsolóját is. Ennek a gombnak a ciklikus lenyomásával kapcsolhatjuk be, illetve ki az xBass+ és a 3D+ Mátrix szolgáltatásokat, amiknek működéséről szintén két pici LED ad visszajelzést. Ennek a gombnak a feladata a Bluetooth eszközök párosítása is.

 

xDSD-PCB06 panel.png

 

Be és kimenetek


Az előlapon található a 3,5 mm-es kis-jack kombinált kimeneti csatlakozó aljzat, ami egyaránt alkalmas a TRRS és a TRS csatlakozók fogadására. Ez a csatlakozó aljzat egyben fejhallgató (teljesítmény) és vonal kimenet is. Az xDSD egyaránt kompatibilis a hagyományos és a szimmetrikus jelvezetésű fejhallgatókkal is. A szimmetrikus jelvezetés a prémium fejhallgatóknál gyakori. Az iFi exkluzív „S-Balanced” technológiáját alkalmazva a zaj és a torzítás csupán a harmadrésze, de a hagyományos fejhallgató bekötés esetén is 50%-kal kisebbek az áthallás és a torzítások, mint egyébként. Az xDSD-vel egyaránt kompatibilisek a szimmetrikus és a nem szimmetrikus jelvezetésű fejhallgatók is.

A vonal és a fejhallgató kimenet a hangerőgomb és a settings gomb kombinált használatával, az egység kikapcsolt állapotában váltható. A vonalkimenet használatakor a hangerő szabályozó gomb nem használható.

 

xdsd-DSC_3032.jpg

 

A készülék egy USB és egy S/PDIF kombinált koax és optikai bemenettel rendelkezik, amik a hátlapon vannak elhelyezve. Az optikai csatlakozáshoz (Toslink) adnak egy adaptert, amit az optikai kábel végére kell helyezni. Ezen keresztül csatlakozhatunk meglévő DAP vagy CD lejátszónkhoz.

Az USB-n keresztül egészen 768kHz-es PCM és a DSD512-es formátumokig képes az xDSD a digitális audio jelfolyam kezelésére.

Az USB csatlakozóval számítógéphez vagy OTG/CCK kábelekkel mobil eszközök USB vagy az Apple eszközök lightning portján keresztül csatlakozhatunk. A mellékelt tartozékok között nem található sem OTG sem pedig CCK kábel, habár az USB csatlakozón keresztül ezen kábelek segítségével is csatlakoztathatnánk Androidos vagy Apple eszközeinket. Úgy látszik, a gyártó inkább előnyben részesíti a Buetooth kapcsolatot a mobil eszközökhöz.

Az USB, DAP-ok (digitális audio lejátszó) csatlakoztatására is alkalmas, ha rendelkeznek ilyen porttal.

Az AAC és aptX kódolásra képes Bluetooth bemenet - szemben a korábbi csak SBC kodekkel rendelkező Bluetooth készülékekkel - már CD minőségű zenét szolgáltat.

 

xDSD-header-818-award.jpg

 

Az xDSD egyszerre nyolc párosított eszköz adatait képes tárolni. Ha egyszer párosítottuk eszközeinket a továbbiakban pillanatok alatt összekapcsolódnak és stabil marad a kapcsolat. A már párosított eszközöket 15 mp-ig keresi, ha ez idő alatt nem talál ilyet automatikusan átlép “pairing” párosító módba. Új eszköz párosítását a settings gomb 3 mp-en túli lenyomva tartásával kényszeríthetjük ki.

Az xDSD-ben alkalmazott Burr-Brown DSD 1793 DAC chipset zeneiségéről híres, amit a precíz femtosecundum pontosságú órajelének köszönhet. Az itt alkalmazott rendszert eredetileg az AMR Audio USD5,500 zászlóshajó DAC-ja számára fejlesztették ki.

xDSD_interior_graphic.jpg

Meghallgatás


A meghallgatáshoz Beyerdynamic Xelento IEM fülhallgatót használtam. Igazán a mobil eszközökkel történő használat érdekelt, ezért először a telefonommal próbáltam ki, a mobil mikro USB portján keresztül OTG kábellel. A Párosítás a Bluetooth-szal gond nélkül működött. Itt kell megjegyeznem, hogy az OTG kábellel bizonyos telefonokkal nem lehet kapcsolatot létesíteni. Valószínűleg a gyártó is inkább a Bluetooth használatát preferálja. A hangerőt a telefonon maximális szintre állítottam, hogy a szabályozás - a jobb minőség érdekében - az iFi analóg hangerő-szabályzóján keresztül történjen. Az egyik internetes zenemegosztóról játszottam le zenét. Zongorával kezdtem, Khatia Buniatisvili előadásában Chopin cisz-moll keringőjét (Op.64. No.2.) majd a b-moll zongora szonátát “Funeral March” (Op. 35.). A hang kissé testesebb, mint közvetlenül telefonon hallgatva. A magasak egyértelműen szebbek. Az a pici alapzaj ami eddig fel sem tűnt nem hallható. A teljes hangkép sokkal nyugodtabb, simább. A zongora nem tolakszik előre, a helyén van a térben.

 

Retro foto.jpg

 

A közvetkezőként Mark Knopfler néhány dalát hallgattam meg, köztük egy duettet Van Morrisonnal a címe “Irish Heartbeat”. A szellősen hangszerelt dal letisztultabban szól, mint a telefon átalakítójával. A hangszerek jobban körvonalazottak, a tér szélesebb. Nagyon plasztikus az egész. Egyszerűen teljesebb a hang.

A magasfelbontású anyagok legegyszerűbben a számítógéppel az USB porton keresztül csatlakoztatva tesztelhetők. A számítógép és az xDSD kimenetét ugyanarra a hangrendszerre kötöttem azonos hangerőt beállítva mindkettőnek. Az USB kábel ki-bedugásával váltottam a számítógép átalakítója és az iFi között. Az eredmény nem volt meglepő az iFi xDSD hangja minden tekintetben jobbnak bizonyult. A hang tonálisan kiegyenlítettebb a mély és a magas tartomány felé is megnyílt, részletezetteb. A tér szélesebb és mélyebb is. A számítógép hangja egyértelműen szürkébb és térben korlátozottabb.

 

kipakolva.jpg

 

Összesítés


Az xDSD kis méretével kifejezetten alkalmas arra, hogy bárhová magunkkal vigyük. A mellékelt öntapadó csíkkal rögzíthető telefonunkhoz. Erre igazán akkor van szükség, ha OTG kábellel kapcsoljuk össze készülékeinket. Ha Bluetooth kapcsolatot alkalmazunk nem fontos, hogy egymás mellett legyenek a készülékeink. Asztali használat esetén is megállja a helyét. kifejezetten jó, hogy az S/PDIP protokoll szerint is működik, így bővítve a felhasználhatóságának körét. Amit sajnálok, hogy nem szerelték fel analóg bemenettel, így a jó minőségű fejhallgató erősítőt csak digitális források esetén élvezhetjük. A LED-ek színekkel való tájékoztatása nem újdonság az iFi-nél, helytakarékos és elegendő tájékoztatást nyújt a készülék állapotáról.

A kezelőszervek kombinált használata egyszerű, de némi megszokást igényel. Ha már kialakultak a használati szokásaink nem okoz gondot. Az xDSD asztali és mobil alkalmazásban is megállja a helyét. Használhatjuk a vonalkimenetet használva hifi berendezésünk előtt is, D/A átalakítóként, ilyenkor nem dughatunk bele fejhallgatót, mert az a készülék tönkremeneteléhez vezethet.

 

Az xDSD egy firmware update után képes az MQA lejátszására is, ami stúdió minőségű hangzást biztosít.

Jó, hogy az akkumulátor töltése független USB portról történik, így töltés közben is hallgathatunk zenét és a hangminőségnek is jót tesz, hogy a töltés külön úton történik.

 

Brindzik József

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.122241 másodperc.