Sztereó MagazinLG 34UC79G monitor - A játék örök...

Sztereó Magazin | 2017. December 27., Szerda 08:00

...csak egy jó monitor kell hozzá. – folytathatnánk a mondatot. Az LG elkötelezett a videojáték kedvelőkkel szemben, ezért most egy újabb termékükkel próbálja fokozni a virtuális világ okozta élményt.

Az LG 34UC79G game monitor esetében izgalmas, íveltséggel kialakított hatalmas méretű felülethez lehet szerencsénk, mely számos kényelmi funkcióval kényeztet, amit jól megtervezett technikai paraméterek biztosítnak számunkra, és amit most megvizsgálunk közelebbről.

 

Szolidan elegáns dizájn


Külső megjelenésében, dizájnjában egy mestermunkához lehet szerencsénk, azonnal bele lehet szeretni a szögletes és egyenes tartóelemek formatervébe, amit a színek használata tovább fokoz. A domináns fekete színhasználat mellett tökéletes arányban, élénkpiros betéteket alkalmaztak. Az ívelt kijelző szolid görbülete mellett már csak a mérete okán is határozottságot sugall. A designerek a talp kapcsán is professzionális munkát végeztek.

 

07a7ed6848b05f35dc0201f12ab099e5_Generic.jpg

 

Gyakorlatban


Az összeszerelés egyszerűbben nem is történhetne, elvégre a kijelző hátára csak fel kell pattintanunk az előzőleg összecsavarozott, kellemesen szögletes vonalvezetésű lábat és a stabilitást biztosító testesebb nyakat. Az LG 34UC79G monitor azt leszámítva, hogy nem forgatható el 90 fokban, tökéletesen és könnyedén pozícionálható. A magasságállítása 10-12 centiméteres távon egy ujjal is elvégezhető, néhány fokban jobbra és ballra elforgatható, és a dönthetőségről sem felejtkeztek el.

 

03_Designed-for-Gamers-34UC79Guj.jpg

 

Bemenetek kapcsán két HDMI és egy DisplayPortból válogathatunk, viszont HDMI kimenetes. Audio kimenetek terén egy fülhallgató és egy hangfalakhoz alkalmas Line Out-ot is biztosítottak és a hátlapon helyet kapott még egy USB 3.0-ás HUB is, egy USB 3.0 B és két USB 3.0 A változatban. Utóbbiak közül az egyik képes a mobil eszközeink töltésére is. A terebélyes megjelenítő paraméterei magukért beszélnek, elvégre a talp nélküli 6.4 kilogrammos tömege (talppal 8.6 kg) és a 830.5 x 75.5 x 370.3 mm-es mérete semmiképpen sem hétköznapi.

 

Global-34UC79G-2016-Gallery-medium06.jpg

 

A panel a lelke mindennek


Az LG 34UC79G 34”-os (87 cm) AH-IPS panelje (144 Hz) kifejezetten minőségi megoldás. A hangzatos Cinema Screen elnevezésű fejlesztés kávamentességet sugall, azonban a bekapcsolást követően a széleken, egy legalább centiméteres kihasználatlan felülettel kell számolnunk. Fényerő szempontjából viszont igazi elégedettség lehet úrrá rajtunk, amihez 178 fokos betekintési szög társul.

 

lg-34uc79g-b.jpg

 

A kép


Éles képet, bivaly fényerőt és élethű színeket kapunk az LG IPS paneljének köszönhetően, melynek fejlettségét a teljesen minimalizált input lag és 144 Hz-es képfrissítési érték tesz lehetővé. Az alap 5 ms-os válaszidő egy ügyes megoldással 1 ms-ra is csökkenthető Motion Blur reduction módban ahol már szinte észrevehetetlen IPS Glow hatás. Színhőmérséklet kalibrálható, de alapjáraton is jól teljesít a különböző módok között váltogatva (Reader, Photo, Cinema, ColorWeakness, FPS Game1 és 2, RTS Game). A beállításokat egy rendkívül egyszerűen kezelhető és átlátható menüben végezhetjük el, melyet a kijelző alján megbújó apró, joystickszerű gombbal kezelhetünk.

 

lg-34uc79g-gamer-monitor-tesztgamemode.jpg

 

Nem csak hangzatos, de hasznos szolgáltatások


A játékosok több érdekes és izgalmas lehetőséggel számolhatnak. A 21:9-es képarányból fakadó megnövelt látómező mellé adaptív képfrissítés párosul, amit leginkább az AMD FreeSync technológiájával tudunk élvezni (tartománya: 50-144 Hz + LFC), ami ilyenkor a VGA és a monitor eltérő frekvenciáiból adódó akadozást és képszakadozást szüntetni meg. A dinamikus akciószinkron (Dynamic Action Sync) mellett izgalmas lehetőségként szolgál a Black Stabilizer, ugyanis ebben a módban a kijelző felettébb érzékeny lesz a sötét helyekre, a sötétebb zugokat kivilágosítja, hogy kevésbé érhesse meglepetés a játékost. Külön élmény az LG célkereszt funkciója, amivel a célpontot totálisan a képernyő közepére pozícionálja, megkönnyítve ezzel a dolgunkat.

 

Global-34UC79G.jpg

 

hangzatos tulajdonságát, mégpedig az 1ms-os elmosódás mentes válaszidőt (motion blur reduction mode). A helyzet az, hogy ugyan működőképes technológiáról beszélhetünk, viszont ez által több kötöttséggel is számolnunk kell. Egyrészről ebben a módban nem érhető el a FreeSync és a Dynamic Action Sync funkciók, valamint ilyenkor PWM vezérelt háttérvilágításra kapcsol a rendszer, ami a szemünk számára valamivel nagyobb megterhelést jelent.

 

Egyéni tapasztalatok


Az LG méretes 34UC79G típusú kijelzője hívta fel a figyelmemet egy fontos tényezőre. Megdöbbentő, de lehet túlzásokba esni, főleg egy hatalmas kijelző alig egy méterről való bámulása esetében. Tisztázzuk, hogy nem a gyártó vagy a készülék hibája a hatalmas méret, egyszerűen csak arról van szó, hogy nem minden körülmény között érezhetjük a gyönyörűen széles monitorok előnyeit. Ha kevés hellyel rendelkezünk a szobánkban, esetleg az asztalunk kisebb az átlagosnál, egy ekkora monitor estében a közelség zavaró paraméterré válhat, jelentősen megterhelheti a szemünket, amivel hosszú távú felhasználás esetében számolni kell, és akkor még nem beszéltünk a felbontás okán közelről jobban kivehető pixelekről.

 

LG 34UC79G back.jpg

 

Kihasználtság, felhasználhatóság


Az LG új szériája maximálisan a gamereket célozza meg, azon belül is a PC-s felhasználókat, így már csak az a kérdés maradt, hogy mennyire tudjuk kihasználni az UltraWide látómezőt. Szerencsére a játékokat igen nagy százalékban felkészítik a fejlesztők erre a képarányra, azonban nem minden esetben írják meg úgy a programokat, hogy azok plusz értéket is adjon a játékosoknak ebben a méretben. Természetesen a játékélmény 21:9-ben sokkal másabb, főleg egy olyan látványos FPS esetében, ami él is ezen funkcióban rejlő lehetőségekkel. A játékélmény mellett azonban igen komoly tényező, hogy mennyire használható munkakörnyezetben a megjelenítő.

 

01_We-ve-waited-an-All-rounder-gaming-monitor-34UC79Guj.jpg

 

Nyilván az oldal irányban kitágult térnek köszönhetően a munka is sokkal kényelmesebb, átláthatóbb a felhasználói felület, azonban a relatív alacsony felbontásból származó szemcsésebb, méretesebb grafikai elemek rontanak az összképen. Ahogy a 34UC79G típusjelzés utolsó betűje is sugallja: ezt a gyönyörű monitort főleg gamereknek szánták. Itt jelentkezik a kisebb felbontás előnye is, elvégre egy 4K közeli felbontás zökkenőmentes megjelenítéséhez már komolyabb hardverek jelenlétére is szükség van. Az LG 34UC79G esetében a 60 FPS-es 2560x1080-as felbontást már egy erősebb középkategóriás VGA is képes megteremteni. Így kétségtelen, hogy a jó ár / érték arány maximálisan a gamereknek kedvez, amihez a technikai paramétereket és a dizájnt is jól eltalálták.

 

2-34-inch-ultrawide-curved-gaming-led-monitor-34uc79g.jpg

 

Összegzés


Végeredményben egy mesterien megalkotott játékos monitort sikerült az LG mérnökeinek összehozni, ami megfelel az elvárásoknak és még kifejezetten hasznos extrákat is tud. A panel fajtájából fakadó enyhén jelentkező háttérvilágítási probléma egyáltalán nem zavaró és az üzembe helyezést követően megjelenő káva sem nevezhető komolyabb negatívumnak. A monitort a brutális ár / érték arány verhetetlenné teszi 2017-ben a gamer piacon.

 

Ragacs András

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.126973 másodperc.