Sztereó MagazinULTRASONE P840 - „Gömbölyű” hangzás, masszív mélyekkel

Sztereó Magazin | 2019. Március 25., Hétfő 07:00

Az Muzix Group forgalmazásában itthon is megjelentek a német Ultrasone termékek. A cég 25 éve gyárt fejhallgatókat és ezalatt számos újítást vezettek be. A P840 esetében egy sokoldalú, széleskörűen felhasználható fejhallgatót ismertünk meg...
ULTRASONE P840 - „Gömbölyű” hangzás, masszív mélyekkel

TESZT

ULTRASONE PERFORMANCE 840

 

 

 

 

Az Ultrasone P840 egy zártrendszerű, dinamikus fejhallgató. A készülék a Performance sorozat középső tagja, amely mérsékelt árával a legszélesebb vásárló réteget célozza meg, azokat akik minőségi terméket szeretnének kapni a pénzükért. A gyártó egy sokoldalú, széleskörűen felhasználható fejhallgatót készített.

 

life-650x400-web.jpg

Az Ultrasone Performance 840 modern férfias viselet...Áttekintés

 

Az Ultrasone Performance 840 kemény kartondobozban érkezett. A dobozon belül a fejhallgató egy jó védelmet nyújtó, cipzárral ellátott puha neoprén tokba került, ami elől-hátul kb. 1cm vastag szivaccsal lett bélelve, és amely a fejhallgató tárolására és szállítására is kiválóan alkalmas. A tokban a fejhallgató kagylók 90°-ban elfordítva fekszenek, így viszonylag kis helyet foglalnak és kényelmesen, biztonságosan tárolhatók.

 

komplett-OK-650x400.jpg

 

A képen látható fejhallgató, és a kiegészítő kábelek, "tokkal vonóval" mind az Ultrasone dobozban találhatók...

 

A fejhallgató matt-fekete színű, egyedi dizájnnal rendelkező tetszetős kis darab. Az ezüst Ultrasone felirat és a fülpárnák mögött látható krómozott gyűrű diszkréten hangsúlyozza a karakteres megjelenést. Azon túl, hogy a fülkagylók 90°-ban elfordíthatók, kb. 10° -ban függőleges síkban is billenthetők, biztosítva ezzel a fejre történő jobb, ergonomikusabb felfekvést. A fejpánt mérete mindkét oldalon szabályozható, 8x5mm-es lépésekben bepattintható. A széles beállítási lehetőségek mindenki számára kényelmes viseletet tesznek lehetővé.

 

p840-650x450-web-01.jpg

 

A fülhallgatók óválisak, kissé nagyobbak az átlagnál, az egész egységet diszkrét elegancia jellemzi...

 

A fülpárnák és a fejpántok párnázása memóriahabból készült és műbőrrel vannak bevonva. A memóriahab felveszi a viselő fülének, fejének alakját, ezáltal mindig kényelmes viselet marad. A fülkagylók ovális alakúak, a szokásosnál nagyobb méretűek, s elég helyet biztosítanak a különböző méretű fülkagylóknak. Jól zárnak, így a zenehallgatás a környezetből érkező zajoktól mentes. A teljes fejhallgató könnyű, de erős és tartós műanyagból készült.

 

p840-02.jpg

 

A fejpánt mérete mindkét oldalon szabályozható, 8x5mm-es lépésekben állítható 

 

A fejhallgatóval érkezik még két kábel. Az egyik 3 méter hosszú TRS csatlakozós, a fejhallgató oldalon 2,5 mm-es a forrás-oldalon 3,5mm-es és hozzá egy 6,3 mm-es csavaros átalakítóval. A másik 1,2 méter hosszú mobiltelefonhoz való, mikrofonnal és távkapcsolóval.

 

p840-03-jack.jpg

 

 Mindkét kábel csatlakozói aranyozottak és kicsúszás ellen bajonettzárral biztosítottak

 

A fejhallgatóhoz kaptunk egy Sirius aptX Bluetooth adaptert is, ami opcionális kiegészítőként is megvásárolható. Jó megoldás, hogy akárcsak a kábelek a Bluetooth adapter is leválasztható, így kedvünk szerint választhatunk, hogy vezetékkel, vagy Bluetooth-on keresztül kapcsolódunk a jelforrásra. 

 

P840-+-sirius-Bluetooth-650x500.jpg

 

Az Ultrasone SIRIUS nevű Bluetooth adaptere szenzációs kiegészítője a márka termékeinek.

 

A Bluetooth aptX kódolású és a verzió száma 4.1. A beépített akkumulátor felhasználástól függően (gyári adatok szerint) 8-12 óra zenehallgatást tesz lehetővé. A teljes feltöltés kb. 1-1,5 óra alatt lehetséges. (a készenléti idő  160 óra) A párosítás a jelforrásokkal rendkívül gyorsan és könnyen megtörténik. Ha már egyszer párosítottuk egy eszközünkkel, a későbbiek során bekapcsolás után azonnal kapcsolódik. Egy szobán belül kifogástalan és stabil a kapcsolat.

 

Alkalmazott technológiák

 

A beépített dinamikus driver NdFeB (neodímium) mágnessel és 40 mm átmérőjű PET (Polyethylene terephthalate) membránnal készült. A dobozon a „focused bass” felirat látható. Ez igaz is. A hangja természetes, de mint ahogy a dobozon lévő felirat is mutatja, a mélytartomány kissé hangsúlyozott, ami jellemzően puha karaktert nyújt a hangzásnak. 

 

Ultrasone1-web.jpg

 

Az ábra jól érzékelteti az S-Logic technológia által, az akusztikus auránkban keletkező hangérzetet, és a

fülkagylónkba érkező, pontszerű hangérzékelés helyeit.

 

Az Ultrasone szabadalmaztatott technológiája az S-Logic® Plus, amit az “Edition” zászlóshajó termékcsaládja számára fejlesztett ki. Ezt kapta meg a Performance 840 is. A fülkagylókat akusztikusan újratervezték és tonális finom-hangolást kaptak, ennek eredménye egy semlegesebb és élénkebb hangzás. A decentralizált hangszóró elhelyezés következtében a térhatás természetes hatású.

 

Ultrasone2-web.jpg

 

A kép balról jobbra ábrázolja a hang útját a membrántól. A függőleges vonal maga a védő pajzs, ami árnyékolja az alacsonyfrekvenciás mágneses mezőt, így a fülünkbe már csak egy jelentősen csökkentett alacsonyfrekvenciás sugárzás jut el.

 

Az Ultrasone, a felhasználók hallás egészségének védelmében, a fejhallgatók által keltett alacsonyfrekvenciás mágneses mező árnyékolására - a szintén szabadalmaztatott - ULE (Ultra Low Emission) technológiáját alkalmazza. Ennek lényege, hogy egy speciális MU (nagyon magas permeabilitású nikkel-vas ötvözet) fémből készült védő pajzsot használ, ami árnyékolja az alacsonyfrekvenciás mágneses mezőt. Ez a hagyományos fejhallgatókhoz képest 98%-kal csökkenti a sugárzást. 

 

A hangzás

 

A teszthez számítógépet használtam forrásként, az angol iFi Audio xCAN típusú fejhallgató-erősítőjével. Nagy valószínűséggel hasonló minőségű termékeket használ majd az is, aki ezt a fejhallgatót megvásárolja, hisz körülbelül azonos az árfekvésük.

 

Mitsuko-Uchida-200x200-OK.jpg  Dire-Straits-200x200-web.jpg  Dangerous-Woman200x200-web.jpg 

 

A meghallgatást most is különböző stílusú zenékkel történt. Elsőként Mozart zongoraversenyeket hallgattam Misuko Uchida előadásában (Philips 1991). A hang testes, a mélyek erőteljesen jelen vannak, a magasak legömbölyítettek. A színpadkép széles, az irányok jól lokalizálhatók. A Dire Straits utolsó 1991-es stúdió albuma az “On every Street” első számában a “Calling Elvis”-ben széles tér tárul elénk. A dobok dinamikusak. Ez a zene jobban áll a P840-nek, mint Mozart. Hogy valami igazán mait is hallgassunk Ariana Grande 2016-os kiadású lemezét a “Dangerous Woman”-t vettem elő. Ez az album sokkal hangosabb, mint az előző kettő. A mai maszterelési gyakorlatnak megfelelően, Ariana Grande énekhangja a markáns dob-basszus alap ellenére jól volt hallható. 

 

 

Összefoglalás és ajánlás...

 

Az Ultrasone Performance 840 egyedi megjelenésű, esztétikus fejhallgató. Kissé szoros, de fejre helyezve nagyon jól tart, stabilan a fejen marad, ami jól jöhet, ha mozgás közben használjuk. A háromféle csatlakozás (a hosszú kábel, a mobilhoz való távirányítós, mikrofonos és a Bluetooth) rugalmas felhasználást kínál mindenféle szituációban. A Bluetoothon keresztül hallgatva, a zene kicsit veszít a fényéből, amit vezetékes alkalmazáskor sokszorosan pótol számunkra. A hangkaraktere puha, gömbölyű, masszív mélyekkel. A megerősített mélytartomány jól jön, filmnézésnél vagy játéknál, ahol fontosak az effektek. Mobil alkalmazásnál, mikor a környezeti zaj nagyobb, szintén jól jön a mélyemelés. A térképezés figyelemre méltó. Előttünk, mintegy egy

képzeletbeli henger belső palástján jelennek meg a hangok. Az egyes hangelemek pozíciója igen pontos. Az Ultrasone cég az ULE technológia alkalmazásával véd az alacsonyfrekvenciás mágneses tértől, ami egyben védi a fejhallgatót sokat használók egészségét is. Összességében azt mondhatnám, hogy komolyzene hallgatására kevésbe Inkább mai zenékre, mozizáshoz, és gamereknek ajánlom, biztosan nem fognak csalódni benne. 

 

( Brindzik József )

 

 

A technikai jellemzők és a tesztértékelés a következő oldalon olvasható.

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.304556 másodperc.