Sztereó MagazinDune HD Solo 4K 3D hálózati médialejátszó teszt

Sztereó Magazin | 2016. November 25., Péntek 05:00

Korunk leghasznosabb házimozi eszközei minden bizonnyal a médialejátszók és a 4K tartalmak közeledésével, kicsit előbb érkezett a Dune 4K 3D Player, mint ahogy a 4K filmek, de ez így volt a HD filmek esetében is.

DUNE-HD-SOLO-4K FEATURES.JPG

Külső

 

Megszemlélve a Dune HD 4K Solo-t, úgy tűnik, hogy a média lejátszók mérete is egyre csökken. A lapos dobozkán nincs sok látnivaló, hacsak az nem, hogy milyen praktikus a felépítése. A termelődő hő az alul és felül körben elhelyezett, rejtett kereten keresztül távolídik el, és ez nagyon szép megoldás. A ventilátorral megsegített szellőző rendszer légkeverője, szinte hallhatatlanul végzi a munkáját. Az új készülékház jellemzője, hogy nem lehet bele 2,5” merevlemezt helyezni, de még mielőtt lelombozódnánk, mondom, hogy mégis lehet egybeépítve használni azzal, és azt kívülről, alulról lehet rácsatlakoztatni egy beépítő keret használatával. A lábak közzé maximum 7 mm-es HDD vagy SSD illeszthető belógás nélkül. A hátlapi csatlakozások: USB, LAN, HDMI. Egy speciális 3,5 mm-es jack csatlakozón keresztül, a készülékhez mellékelt RCA kábellel sztereó analóg hangot és analóg kompozit videójelet is kezelhetünk. A kínálat kiegészül egy szabványos TV antenna koax bemenettel is, ezzel közvetlenül nézhetünk szabadon fogható adásokat is. Analóg AV Out és egy IR EXT külső infra érzékelő kimenet is tartozik a szolgáltatásokhoz a hozzá tartozó plusz infa vevővel, aminek az előnye, hogy nem kell feltétlenül a Solo-t az Infra érzékelő miatt látható helyen tárolnunk a használathoz. A teljesség kedvéért az előlapot még egy USB aljzat is „díszíti”.

DUNE 4K SOLO BACK.jpg

 

 

Felépítés


A Dune HD első 4K-s lejátszója, funkcióban és felépítési elemében is számos újat tartogat számunkra az elődeihez képest. Ez az első Dune HD, amely a Sigma Designs VXP- képjavítási technológiáját alkalmazza, amellyel nem Ő lett az első a piacon, mert a Popcorn Hour készülékeiben már 2012 óta bizonyítja az áramkör a hasznosságát, de a gyártó Sigma Designs legújabb VXP-s SMP8758 –as terméke a legfejlettebb médiaprocesszor. Az SMP8758 processzornak két magja van, bár továbbra is 1,2 GHz-es az órajele, mint az elődnek (SMP8756/8757), de a megnövelt hatékonysága miatt, így is kétszer gyorsabb a mérések szerint. A lejátszó 1 GB RAM-ot, és szokatlanul nagy, 4 GB flash ROM-ot használ. Utóbbi főleg az Android operációs rendszer számára fontos, mivel a Solo HD 4K akár teljes értékű Androidos asztali számítógépként is használható. A médialejátszó, 802.11ac sebességű Wi-Fi-vel rendelkezik, így az adatátviteli sebesség elég gyors a 4K-s filmek lejátszására is, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Ez az első 3D-s médialejátszó, amely a Blu-ray fájlokat teljes menüvel együtt képes lejátszani, miközben nincs benne CINAVIA védelem. Továbbá rendelkezésre áll még a Z-Wave okos otthon-vezérlő, de ez minket most a tesztelés során nem érdekel. Fontos viszont a beépített TV-tuner, idehaza a Digi.TV DVB-C adásához tökéletes, felvevős set-top-boxként is használható a Solo 4K. Szintén örvendetes, hogy a Solo 4K-val érkezett meg először a Dune HD lejátszóira: beépített filmes jukebox. Ez hiányzott legjobban a Dune HD lejátszókra, már minden konkurensnél volt hasonló megoldás.

 

DUNE 4K SOLO_03 HDD.JPG

Lehetőségünk van 2,5” HDD beépítésére is, de nem kell nagyobb szerelésre gondolni, mert alul van egy HDD keret és ezt lecsavarozva máris rádughatjuk a merevlemezt. A gyári ajánlás a vékonyabb 5-7 mm-es tárolókat ösztönözi, de nekünk simán ráment a normál 9,5 mm vastagságú háttértároló is. 

Képminőség


A beállítások terén elmondható, hogy mind a dizájnolás, mind az egyéb finomítás terén dúskálhatunk a lehetőségek között, az előre telepített megjelenések között sokfélét választhatunk és a megnyitható ablakban az egyszerre megjeleníthető mappák számát is beállíthatjuk.

A képminőség terén főleg a VXP technológiának köszönhető az előrelépés a korábbi Dune HD modellekhez képest, de fontos megjegyezni, hogy a Solo 4K az első lejátszója a gyártónak, amely már 4K-s képfeldolgozásra és megjelenítésre is képes. 4K-s filmek akár H.264, akár H.265 kódolás mellett is lejátszhatóak rajta, de a HDMI 1.4b (és még nem HDMI 2.0) videókimenet miatt csak max. 30 fps képsebességig. A VXP képjavítás kiválóan felskáláz minden kisebb felbontású videós tartalmat akár 4K-ra is. A H.265-ös kódolás mellett akár a 10-bites színmélységű tartalmak is lejátszhatóak. A H.265/10-bites nagyon korlátozott számú film megtekintése igazi élmény egy 65 colos megjelenítőn. Az UHD felbontású „Mad Max, Fury Road” valóságosan mellbe vágja az ember érzékszerveit.

 

REMOTE 2.JPGSOLO_01.JPG

A kimeneten akár 24-bites, 192 kHz-es hangok is továbbíthatóak, de optikai digitális kimenet nincs a Solo 4K-n, így a hangoknak a koax mellett csak a HDMI-n való továbbküldése adott, ha az erősítőnkre szeretnénk bízni a hangfeldolgozást. Természetesen minden ismert 16-bites és HD (24-bites) hangformátumot ismer (beleértve a Dolby Atmos-t is), úgyhogy a legmodernebb hangformátumokall is elboldogul. A Solo 4K talán legkülönlegesebb tulajdonsága a 2D-s és 3D-s Blu-ray fájlok (BDMV mappa vagy ISO formátum) menüvel együtt történő lejátszása, amire a Blu-ray licenc-ekbe 4 évvel ezelőtt kötelezően bekerült CINAVIA másolásvédelem. A médialejátszókra specializálódott gyártó inkább nem kérte meg a licenc-jogot a készülékeire. Ezt egy médialejátszóra szakosodott gyártó nem engedheti meg, hiszen a felhasználók főleg eredeti Blu-ray kiadványokról rippelt tartalmakat akarnak lejátszani. A Dune HD programozóinak azt sikerült megoldani, hogy nem vették meg a Blu-ray Licenc-t a processzorhoz (így a hivatalos Blu-ray lejátszó szoftvermotort sem), de mégis meg tudták oldani saját szoftverekkel, hogy – legalább is eddig úgy néz ki – minden menü tökéletesen működik a Solo 4K-n. Bár még a 3D-s Blu-ray filmekhez sem szükséges a gigabites hálózat, a 4K-hoz már elengedhetetlen. Így a Solo 4K gigabites sebességre is képes Ethernet-csatlakozóval rendelkezik, de emellett a beépített, két külső antennával ellátott Wi-Fi-kártyája 802.11b/g/n/ac szabványok szerinti, (pl. Synology RT1900ac) használva 4K-s filmek akár Wi-Fi- kapcsolaton keresztül is lejátszhatóak. A távvezérlő egy könnyű és kézreálló típus. A működés során a távkapcsolónak a gombjai nem puhán, hanem kattanással reagálnak a nyomásra a mikrokapcsolóknak köszönhetően. Ez a közvetlen visszajelzés azért különösen jó, mert a nagyobb fájlok megnyitására várni kell pár pillanatot, ezért jó, hogy biztosak lehetünk az utasítás kiadásában. A megjelenített mozgóképekről csak jókat lehet elmondani a filmekben gazdag színeket és ragyogóan éles megjelenést figyelhetünk meg. Bármely, akár csak Full-HD filmünket vettük elő, mindig éles, élethű és zavartalan moziélményhez jutottunk.Ajánlás


A stabil működés az egyik legfontosabb tulajdonság a mai médialejátszóknál. A Dune 4K lejátszója a stabil működés mellett erőlködés és melegedés nélkül teszti a dolgát. A káprázatos képek mellé jó hangfeldolgozást is kapunk, ha megvesszük a Dune új lejátszóját. (–lambert-)

 

(A teszt írása óta megjelent a Dune HD Solo Lite, az is 4K-s.)

 

A műszaki adatok és a tesztértékelés a következő oldalon található.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.113948 másodperc.