Sztereó MagazinKNOW HOW - Lézer a projektorokban

Sztereó Magazin | 2018. Április 22., Vasárnap 15:00

Egyre inkább elterjedőben van a vetítésben, az elmúlt néhány évben felbukkant lézer technológia. Írásunkban megvizsgáljuk a technológia előnyeit és a hátrányokat!

2010 környékén bukkant fel a lézer fényforrás a projektorokban, párhuzamosan a vetítők fejlődésével. Ma pedig már ott tartunk, hogy a piacot meghatározó szereplők, így például a Philips, az Optoma, az Epson vagy az LG kínálatában is megtalálhatóak a lézert, mint fényforrást alkalmazó termékek.

 

Alternatív fényforrás: a lézer

 

A gyártók azért fordultak új irányba, mert a korábban általánosan elterjedt úgynevezett UHP lámpák elértek teljesítőképességük határára. Egyrészt nem túl környezetbarátak, hiszen higanyt tartalmaznak, másrészt pedig az élettartamuk is viszonylag alacsony, a fényerejük pedig korlátozott. Az alternatív megoldásként szóba jöhető fénykibocsátó diódák, azaz a LED-ek több szempontból ideálisnak tűntek, viszont ezeknek a fényereje is viszonylag alacsony. Ez pedig például lehetetlenné, vagy legalábbis nagyon drágává teszi alkalmazásukat az üzleti felhasználóknak szánt professzionális készülékek esetében. Kellett valamilyen más megoldást találni, és ekkor kezdtek el foglalkozni a gyártók a lézerdiódákkal, mint opcionális fényforrással. Több olyan technológia is megszületett, amely ennek használatára épült, ezeket tekintjük át ebben a rövid írásban.

 

1.png

Lézer technológia az Epson Powerlite Pro L1500-ban

 

Hibrid fényforrás

 

A fényerő növelésére a mérnökök azt találták ki, hogy a képalkotáshoz szükséges három színkomponensből (RGB - Red: vörös, Green: zöld, Blue: kék) csak a pirosat szolgáltatja LED, a kéket és a zöldet lézerrel helyettesítik. A fényerő legnagyobb részét ugyanis ez utóbbi szolgáltatja, lézerrel pedig olcsóbban, kisebb helyigény mellett nagyobb fényerő megteremtésére nyílik mód.

A DLP projektorok esetében ez például úgy nézett ki, hogy a színkerék a kék szegmensen szimplán átengedte a kék lézert, a zöldet pedig a színkerék megfelelő részén elhelyezett foszfor kék lézerfény általi gerjesztésével érték el. Később viszont annyiban egyszerűsítették a rendszert, már csak a zöldhöz használtak lézert, a kék esetében pedig visszatértek a LED-hez, és manapság is ezt a módszert használják a hibrid vetítőkben.

A hibrid LED-lézer megoldás előnye a hagyományos lámpákhoz képest a jóval nagyobb, mintegy 20 000 órás élettartam, és a csak LED-es technológiához képest pedig a sokkal magasabb fényerő. Viszont cserébe az ár és a fogyasztás is magasabb, ez pedig az otthoni felhasználók esetében még mindig fontos szempont.

 

2.jpg

LG Probeam kompakt, lézer fényforrást használó projektor

 

RGB lézer

 

E technológiánál, mint ahogyan azt a neve is sejteti, külön vörös, zöld és kék lézerfény biztosítja a fényforrást. Itt nincs szükség színbontásra, vagy bármilyen kémiai reakcióra, és az eljárás lehetővé teszi az sRGB színtér tökéletes lefedését, valamint akár a 30 000 ANSI lumen fényáram elérését. Azaz a színpontosság kimagasló, épp úgy, mint a kivételes fényerő. Egyetlen hibája van ennek az eljárásnak, az pedig a rendkívül magas ár, és emiatt egyelőre csak speciális körülmények között, professzionális célokra, például mozitermekben, média installációknál vetik be.

 

3.jpg

Ultrarövid vetítési távolságú optoma lézerprojektor

 

Lézer és foszfor

 

Itt az esetek túlnyomó többségében kék lézerdiódát használnak. A fényét diffúzorral szétterítik, egy részét "békén hagyják", egy másik része viszont egy foszforral bevont, forgó, alakú felületet világít meg. A bekövetkező kémiai reakció hatására sárga fény keletkezik, amely tartalmazza a vörös és zöld színkomponenseket is. Az eredeti kék, és a foszfor segítségével létrehozott sárga olyan hullámhossz tartományba tartozik, hogy keverésükkel tökéletes fehér fény hozható létre. Ez pedig értelemszerűen már egyszerűen használható bármilyen képalkotási eljárást használó projektorban, épp úgy, mintha egy hagyományos lámpa szolgáltatná a fényt.

Tehát ez a módszer egyaránt alkalmazható az LCOS, DLP és 3LCD vetítőkben. E megoldás olcsóbb, mint az RGB lézer technológia, könnyebben kezelhető és egyszerűbb, mint a hibrid, nagyobb a fényereje, mint amit a LED produkál, és nagyobb az üzemideje, valamint környezetbarátabb, mint a hagyományos nagynyomású higanygőzös lámpák. Azaz nagyjából az arany középutat képviseli és elsősorban ez az oka annak, hogy miért is egyre népszerűbb ez az eljárás, miért fordul egyre több nagy gyártó ebbe az irányba.

 

NEC1201L_slant_a_w.jpg

NEC 1201L 2K felbontású projektora

 

A lézer további előnyei

 

A lézer fényforrást alkalmazó projektorok további jó tulajdonsága, hogy nincs bemelegedési idő, hisz erre a lézer diódának nincs szüksége, emiatt a projektor pillanatok alatt üzemkész a bekapcsolást követően. Amennyiben megfelelő a tervezés, tehát megoldották a dióda stabil elhelyezését és a hűtést, akkor egy lézerprojektor minden további nélkül működtethető fel- vagy oldalra fordítva, tehát igen rugalmasan használható.  További előny, hogy a lámpákkal ellentétben a dióda élettartama nem csökken a ki- és bekapcsolás során. A lézer diódák avulási görbéje ráadásul sokkal jobb, mint amit a lámpák produkálnak. Ez azt jelenti, hogy az ilyen vetítők maximális fényárama az idő elteltével csak minimális mértékben csökken. Emellett a kevesebb hőt termelnek, mint az UHT lámpák, ami azt eredményezi, hogy kisebb teljesítményű hűtőrendszerre van szükségük. Ennek köszönhetően pedig kisebb zajszinttel kell számolni, azaz működés közben halkabbak. Hogy ez milyen fontos egy alapvetően filmnézésre használt eszköz esetén, azt nyilván nem kell külön kihangsúlyozni.

Hol találkozhatunk jelenleg a lézertechnológiával?

sony_vpl-vw5000es_4k_laser_projector_4.jpg

Sony VPL-VW 5000 4K UHD projektora

 

Az első időszakban, amikor még a lézer fényforrás lényegesen költségesebb volt, mint az alternatív megoldások, értelemszerűen elsősorban a drágább, üzleti felhasználóknak szánt, professzionális eszközökbe építették be ezt a technológiát. Azaz a nagy előadókban, tárgyalókban, kiállítótermekben elhelyezett, nagy teljesítményű vetítők kapták meg a lézerdiódákat. Manapság már azért változott a helyzet. Az kifejezetten otthoni filmnézésre, házimozira szánt projektorok között is egyre többe került valamilyen lézeres eljárás. Sőt már ott tartunk, hogy a hordozható, mobil projektorok szegmensében is felbukkantak az első ilyen eszközök. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a jövőben még több projektor épülhet majd valamilyen lézer technológiára, ami az árak csökkenését vonhatja maga után. Ez pedig végső soron azt eredményezi, hogy a lézeres fényforrás még jobban elterjed majd az otthoni alkalmazásoknál is.

 

Somfai Gábor

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.316947 másodperc.