Sztereó MagazinKNOW HOW - Mit nézzünk 4K tévéken?

Sztereó Magazin | 2018. Február 13., Kedd 14:00

Egyre több az Ultra High Definition, azaz 4K tv és projektor, és szerencsére ma már számos forrásból juttathatunk el ezekre megfelelő minőségű, felbontású tartalmat is.

Hódít a 4K

 

A 4K televíziók és projektorok jöttek, láttak és győztek! 2012-ben mutatták be az első ilyen, tehát a Full HD-nál négyszer nagyobb, azaz legalább 3840 x 2160 képpont felbontású megjelenítő eszközöket. Az Ultra High Definition, röviden UHD televíziók és projektorok az első időszakban értelemszerűen csak a legfelső, prémium szegmensben voltak elérhetőek, ám az évek múlásával leszivárogtak a középkategóriába is. Sőt ma már ott tartunk, hogy vannak belépő szintű, azaz rendkívül kedvező áru 4K termékek is.

 

3f595a4694ba4ceb058db914e6a4faab-1-1006x566.jpg

 

Ennek megfelelően egyre nagyobb mennyiséget adnak el ezekből, amelyek ellentétben a 3D-vel például, pusztán a képpontok számának megnövekedése révén úgy kínálnak "extra élményt", hogy ehhez a felhasználónak semmilyen külső kiegészítő (így például speciális szemüveget) eszközt nem kell üzembe állítania.

 

Megoldódó tartalmi problémák

 

Kényelmes használatuk, és a nagy részletességből fakadó előnyök miatt az UHD eszközök hamar elnyerték a nagyközönség tetszését. Azonban sokáig óriási problémát jelentett, hogy egyszerűen nem volt elég olyan ultra nagy felbontású film, videó, amellyel ki lehetett volna használni a 4K megjelenítésben rejlő erőt.

 

uhd_blu_ray_player.jpg

 

A helyzet mostanra viszont szerencsésen megváltozott, hiszen a tartalomszolgáltatók is felfedezték, hogy érdemes az UHD anyagokra is hangsúlyt fektetni. Kialakult ugyanis egy olyan méretű réteg, amely tudna, és akarna is áldozni az ilyen jellegű tartalmakra, ha már egyszer rendelkezik az ezek megjelenítéséhez szükséges eszközzel. Ez odáig vezetett, hogy ma már rengeteg, különféle forrásból származó UHD felbontású film, magazinműsor, sportközvetítés, sorozat vagy egyéb tévéadás érhető el. Ezeket tekintjük át, és mutatjuk be ebben a rövid cikkben, kiemelve azt is, hogy milyen előnnyel és hátránnyal rendelkeznek adott esetben.

 

 

UHD Blu-ray

 

A Blu-ray szövetség 2015-re hosszas vajúdás után végre kidolgozta az optikai adattárolás új generációjának számító UHD Blu-ray szabvány hivatalos specifikációit. A két- vagy három rétegű lemezek tárolókapacitása legalább 66 GB, és biztosítaniuk kell az Ultra HD felbontású, nagy dinamikatartományú, High Dynamic Range (HDR) videók, valamint az objektumalapú térhatású hangszabványok (Dolby Atmos, DTS:X) kezelését is. Ezt követően viszonylag hamar boltokba kerültek az első UHD Blu-ray filmek és asztali médialejátszók is, amelyek fogadtatása váratlanul jó volt. Minden korábbi előrejelzést felülmúlta az eladott korongok, illetve lejátszók száma, aminek köszönhetően a hollywoodi filmstúdiók az idei évben már számos alkotást tesznek elérhetővé ebben a formátumban is. A nagy gyártók kínálatában pedig egymás után jelennek meg az ezek kezelésére alkalmas eszközök.

uhd1.jpg

Az UHD Blu-ray egyik legnagyobb előnye, hogy ez a formátum biztosítja a lehető legjobb kép- és hangminőséget minden esetben, úgy, hogy ezt semmilyen külső tényező nem befolyásolhatja. Így aki a legjobb, legstabilabb élményre vágyik, annak ez jelenti a legjobb megoldást.  Az is fontos, hogy az UHD Blu-ray használata pofonegyszerű: Elég betenni a lemezt a tévéhez, projektorhoz csatlakoztatott lejátszóba, és máris kezdődhet a filmezés. Nincs szükség aktív, szélessávú netkapcsolatra vagy speciális antennára. Magyarán tehát a formátum önmaga teszi lehetővé csúcsminőségű tartalmak lejátszását.

 

4k_blu-ray-disc.jpg

 

Viszont az is igaz, hogy ennek ára van, mégpedig szó szerint. A speciális lejátszóeszközöket ugyanis külön meg kell vásárolni, épp úgy, mint a fizikai valójukban is létező lemezeket. Ráadásul ez utóbbiaknál a kínálat nagyságával is gond lehet, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy boltban nem árulják azt a filmet, amit mi meg szeretnénk nézni, ezzel szemben a netes videótékákban minden kapható.

 

watch-4k-tv-670x335.jpg

 

Online stream

 

Az internetes tartalomszolgáltatók egy része hamar felfedezte az igényt a 4K felbontású filmek, sorozatok iránt. A kínálatukba ennek megfelelően igen korán beemelték az ilyen jellegű anyagokat, és ezek száma mind a mai napig folyamatosan nő. A Netflix és Amazon pedig már saját 4K felbontású anyagokat is gyárt, amelyek exkluzív módon csak az ő hálózatukon keresztül érhetők el.

 

online_stream.jpg

 

Az online filmnézés nagyon kényelmes, egyszerű és olcsó. Nem kell mást tenni, mint kiválasztani a hatalmas digitális választékból a megfelelő alkotást, kifizetni érte netes rendszeren keresztül, majd egy gombnyomást követően, azonnal meg is nézhető a film. E megoldás hátránya, hogy az óriási adatmennyiség miatt a kép minősége egyszerűen nem olyan jó, mint a Blu-ray lemez használata esetén, mert kisebb a bitráta. Ennél is nagyobb gond, hogy az online stream használatához stabil és folyamatos szélessávú internetes kapcsolatra van szükség. Amennyiben ezzel probléma támad, a film lejátszása azonnal megszakad! A legtöbb mai televízión már megtalálható az online streamelésre szolgáló alkalmazások, emellett vásárolhatók olyan külső eszközök, médialejátszók, smart stickek, amelyeken keresztül szintén elérhetők ezek a szolgáltatások. Azaz a felhasználónak tehát nem kell mást tennie, mint megnyitni az okostévé rendszert, kiválasztani az appok közül mondjuk a Netflixet, elindítani azt, és máris élvezheti a nagyfelnontású anyagokat.

 

online_stream2.png

 

Egyéb internetes források

 

Néhány internetes oldalon már vannak fent letölthető, ingyenes 4K tartalmak. Ezek a filmek tehát felmásolhatók egy számítógépre, vagy bármilyen adattároló eszközre, és onnan keresztül már könnyedén feltehetők az UHD felbontású televízióra vagy projektorra. Sok televízió már rendelkezik olyan beépített szoftverrel, amely képes az ilyen típusú videók kezelésére, tehát nem kell mást tenni, mint bedugni a 4K anyagot tartalmazó pendrive-ot, vagy külső merevlemezt a készülékbe és máris kezdődhet a filmezés. Ez pofonegyszerű megoldás, viszont az is igaz, hogy legálisnak éppen nem mondható. 

 

online_stream3.jpg

 

TV adások

 

2016-ban mutatták be az úgynevezett Hybrid Log Gamma, azaz röviden HLG technológiát, amely már lehetővé teszi a 4K HDR tévéadások földfelszíni és kábeles sugárzását. Ezek vételéhez pedig nem kell más, mint egy kompatibilis, tunerrel ellátott tv, projektor vagy set-top box. Egyre több az ilyen eszköz, és a tervek szerint hamarosan jó néhány szolgáltató, köztük például a BBC kezdte meg az ilyen típusú tv adások rendszeres sugárzását. Persze nálunk ez még csak a távoli jövő, mert miközben Japánban és Dél-Koreában már folymatos kísérleti adás látható, hasonlóan Európában a németeknél és mint írtam az angoloknál is még csak a kezdeti lépéseknél tartanak, de ezekért is fizetni kell.

 

online_stream4.jpg

 

Játékok

 

Az új generációs konzolgépek, azaz a Playstation 4, illetve az Xbox One már lehetővé teszik 4K játékok futtatását. Ezekhez nem szükséges aktív netkapcsolat, viszont maguk az eszközök meglehetősen drágák, épp úgy, mint az ilyen típusú játékprogramok.

 

jatek_4k_2.jpg

 

Folyamatosan bővülő kínálat

 

Látható, hogy ma már sok féleképpen juthatunk hozzá az Ultra High Defintion tartalmakhoz, így mindenki kiválaszthatja azt a tartalmat, ami ízléséhez a legközelebb áll. Az is tény, hogy még csak az út elején járunk és az is biztos, hogy a jövőben bővülni fog a források száma épp úgy, mint a 4K filmek, videók, tévéadások választéka is. Ami viszont a hazai helyzetet illeti – talán nem nehéz kitalálni – valószínűleg ott van már néhány feljegyzés az Antenna Hungária, vagy a Műszaki Egyetem mérnökeinek az íróasztal fiókjában, de hogy mikor kerül majd mind ez terítékre, azt ma még nehéz lenne megjósolni.

 

Somfai Gábor

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.157592 másodperc.