Sztereó MagazinKNOW HOW - QUANTUM DOT

Sztereó Magazin | 2018. Július 29., Vasárnap 07:00

Egyre elterjedőben vannak a HDR televíziók, ami nem is csoda, hiszen az új technológia egy minden eddiginél színesebb, realisztikusabb képi világ dimenzióit nyitja meg a felhasználók előtt.

Egyre elterjedőben vannak a HDR televíziók, ami nem is csoda, hiszen az új technológia egy minden eddiginél színesebb, realisztikusabb képi világ dimenzióit nyitja meg a felhasználók előtt. Hogy milyen is közelről ez az új hullám, azt most a Samsung egyik legújabb fejlesztésű Quantum Dot SUHD televíziójával szeretnénk megmutatni. A nanorészecskékkel ellátott Quantum Dot kijelzők ugyanis kiválóan alkalmasak a kiterjesztett dinamikatartományban rejlő lehetőségek szemléltetésére.

 

Quantum Dot TV.jpg

 

HDR felbontás- ez ám a forradalmi képminőség!

 

Mindegy, hogy a televízión tévé műsorokat nézünk, beteszünk egy Blu-Ray lemezt vagy videójátékozunk. A kiterjesztett dinamika tartománynak (High Dynamic Range/HDR) köszönhetően egyik esetben sem kell többé lemondanunk az első osztályú képminőségről. Az új technológia a kibővített színspektrum és kontraszt mellett számos egyéb képinformációt is hordoz, melyek a képek minél valósághűbb megjelenítéséről gondoskodnak. A HDR lehetővé teszi, hogy egy filmben például ne csak egy szimpla kék eget lássunk, hanem lássuk a finom részletezettséggel megjelenített felhőket, még a napsütés ellenére is.

 

01. QuantumDotGood_Main_2.jpg

1. A kvantum pontok fotoaktívak; elnyelik, majd fényt bocsátanak ki. A kvantumpontok által kibocsátott fény egy adott szín (vagy hullámhossz) a mag méretétől függ. Például egy 2nm maggal rendelkező kvantumpont kék fényt bocsát ki, míg egy 6 ~ 7 nm-es maggal a fény piros lesz. A kvantumpont által kibocsátott fény színe szintén nagyon stabil és tiszta. A kvantum pontok pontos színeket mutathatnak, míg a hagyományos anyagokból származó fény a szomszédos színekkel keveredik.

 

A sötétebb képrészleteket pedig nem egy egyöntetű szürkés-fekete pacának látjuk többé, hanem egyértelműen kirajzolódnak a struktúrák is. A nagyobb konzolgyártók, mint a Sony és a Microsoft jelenlegi HDR képes játékkonzolai is egyértelműen azt sugallják, hogy a jövő technológiája nem csak a filmkedvelők kiváltsága. A lejátszható HDR anyagok listája pedig egyre bővül. Az első HDR játékok is megjelentek már, és emellett rengeteg Ultra HD Blu-Ray lemez között válogathatunk. A tartalomszolgáltatók sem szeretnének lemaradni, a Netflix és az Amazon már számos filmjét HDR minőségben kínálja.

 

02. A quantum dot utja.jpg

 2. Az LCD technológia ezen változatában a LED-tömb és a színszűrők között beillesztett kvantumpontok megtisztítják a televízió háttérvilágítását a színvisszaadás javításának  érdekében.

 

Apró nanorészecskék a HDR szolgálatában

 

A modern Quantum Dot technológiás Samung SUHD televízió hibátlanul prezentálja a HDR minőséget. A Quantum Dot (QD) kijelzők alkotóelemei félvezető nanokristályok, melyek kb. 10.000x keskenyebbek, mint az emberi haj. A kristályok, magméretüktől függően különböző színeket bocsájtanak ki. Különleges fényelnyelő, és a fényt felerősítetten kibocsájtó képességüknek köszönhetően a színeket extrém pontossággal és stabilan ábrázolják.

3. QuantumDotGood_Main_3.jpg

3. A fénykibocsátó kvantumpontok nagyon hatékonyak. A hagyományos televíziókban lévő foszforokhoz képest nemcsak több színt képesek termelni, de a fotóképes tulajdonságuk jobb fényhatást tesz lehetővé.

 

Egy SUHD kijelző színmélysége így akár az egy milliárd színt is elérheti. (10 bites technológia) A QD képernyők fotoaktív tulajdonságaiknak köszönhetően nagyon magas fényerőt produkálnak, a Samsung QD kijelzője pl. akár 1.000 nites csúcsfényerőre is képes. A képernyő megfelelő fényerőssége a HDR-rel karöltve pedig lehetővé teszi, hogy a fényesen világos képek is részletekben gazdagok és ez által realisztikusak maradjanak.

4 QuantumDotGood_Main_1.jpg

 

4. A Quantum Dot (QD) kijelzők alkotóelemei félvezető nanokristályok, melyek kb. 10.000x keskenyebbek, mint az emberi haj.

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.348240 másodperc.