Sztereó MagazinLG 65SK9500 - EISA DÍJAS SZUPER KLASSZIS

Sztereó Magazin | 2018. Szeptember 19., Szerda 20:00

Íme az LG valaha volt talán legjobb LED LCD tévéje!

Az LG jó néhány éve elkötelezett támogatója az OLED képalkotási eljárásnak, de azért természetesen továbbra is odafigyel az LCD technológiára is. Ezen a területen is folyamatosan fejlesztenek, aminek eredményeként a cég idén bemutatta a számos újdonsággal teletömött csúcs televízióját, az LG65SK9500 típusjelzésű modellt, amely minden eddigi tévéjüket felülmúlta, és idén elnyerte a legjobb televíziónak járó megtisztelő EISA díjat.

 

71G0nxTicoL._SL1500_.jpg

 

Külső

 

A dizájnban mondjuk pont sok változást nem tapasztalni, hiszen a cég maradt a tavaly már jól bejáratott formai elemeknél. Ezzel egyébként nincs semmi baj, ugyanis a tv kifejezetten jól néz ki a vékony, mindössze másfél centiméter vastag kávának, az ehhez jól passzoló, ezüstös, félkörívű talpnak köszönhetően. A terméken nincs semmilyen felesleges díszítőelem, a letisztult, elegáns minimalizmus uralja az összképet. A szokásoknak megfelelően a ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet. Így található rajta 4 darab HDMI 2.0, 3 darab USB, valamint egy-egy Ethernet, CI slot, illetve digitális és analóg audio csatlakozó.

 

sk9500-back-large.jpg

 

Elképesztő képminőség!

 

Ha LG és LCD tv, akkor csakis az IPS panel jöhet szóba, és így természetesen a 65SK9500 is erre a kijelzőtechnológiára épül. A vállalat az idei évben a vezette be a Full Array Dimming Pro háttérvilágítási eljárást a televízióinál, ami  így ebbe a 4K felbontású modellbe is bekerült. Mindez azt jelenti, hogy a fénykibocsátó diódákat rácsszerűen helyezték el, és ezeket külön-külön vezérelhető csoportokba osztották. Ez a megoldás a hagyományos Edge LED eljáráshoz képest, amikor a kávába építik a fényforrást, nagyobb kontrasztot, homogénebb fényeloszlást és ezáltal pontosabb színeket eredményez. A terméket felszerelték az Alpha7 nevű legújabb képfeldolgozó processzorral, ami tartalmazza az összes képjavító, képmódosító eljárást is. Ezek közül ki kell emelni a TruMotion interpolációs technológiát, amely fekete és virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, hogy folyamatosabbnak tűnjön a mozgás, illetve felbontás felskálázást. Ez utóbbi csodákra nem képes, tehát nem varázsol például egy Full HD anyagból 4K-t, de képes jelentősen javítani a részletességen.

 

lg_65SK9500_6.jpg

 

És ez még nem minden! A készülék ugyanis megkapta az LG exkluzív Nanocella technológiáját is. Ennek lényege, hogy egy olyan rendkívül vékony réteggel egészítik ki a panel külső, tehát néző felé eső részét, amelyen igen kicsi, mindössze 1 nanométer átmérőjű kristályok tömkelegét helyezik el közvetlenül a pixelek előtt. Ezek képesek elnyelni a háttérfény felesleges színhullámait, aminek eredményeként tisztábbak, pontosabbak lesznek a megjelenített árnyalatok, és javul a betekintési szög is. Ez utóbbi egyébként igen látványosan jelentkezik, hiszen nagyon tág szögből, tehát kiszorított pozícióból, oldalról nézve a képernyőt sem kezdenek el fakulni, torzulni az árnyalatok. A méréseink szerint Normál képmódban 234 nit fényerő mellett a feketeszint 0,184 nit, ami azt jelenti, hogy a valós kontrasztarány mértéke 1271:1.  Amennyiben valaki elégedetlen a kontrasztosság mértékével, az bekapcsolhatja a dinamikus kontrasztot, de ilyenkor bizony számolnia kell azzal, hogy az igen finom képrészletek eltűnhetnek.

 

1sk9500-pre-colorspace-large.jpg szinpontossag.jpg

Az LG SK9500 színei a kalibrálás után jelentősen feljavultak, a fehéregyensúly szinte tökéletes lett.

 

A termék csúcs fényereje 1500 nit, ami a HDR tartalmak során jön jól. A készülék egészen pontosan a Dolby Vision, HDR 10, Hybrid Log Gamma és Technicolor HDR típusú szabványokkal módosul, és megkapta a vállalat saját fejlesztésű konverziós eljárását is, amely képes a hagyományos tartalmakból HDR hatásút varázsolni. Ideális beállítások mellett a képi világ szép, természetes. Hibákról nem nagyon tudunk beszámolni, hiszen utánhúzást nem tapasztaltunk, a mozgásmegjelenítés során nem jelentkeztek anomáliák, tehát akadozás, szaggatás. Az előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb mértékű zajosodással számolni kell az SD videók, filmek vagy tévéműsorok megtekintése során, de ez valamelyest azért tompítható a Zajcsökkentés funkció aktiválásával. 

 

81NE6FHUw+L._SL1500_.jpg

 

Nagyon okos okostévé

 

A vállalat tovább csiszolgatta az eddig is meglehetősen pengének számító webOS smart platformját, így ennek már a 4.0 verziószámú változata került a készülékbe. Gyökeres változás nem tapasztalható az elődökhöz képest, azaz továbbra is maradt az átlátható, szellős grafikus kezelőfelület, amely akár személyre is szabható bizonyos keretek között. A multitasking ezúttal is remekül működik, a menürendszer felépítése pedig logikus, átlátható, így minden szolgáltatás, paraméter gyorsan elérhető.

Természetesen megtartották a védjegynek számító, népszerű, mozgásérzékelős, funkciógombokkal dúsan teleszórt Magic Remote távirányítót. Ez még mindig nagyon nagyon jól használható, így igazából semmi szükség arra, hogy valaki egy ingyenesen letölthető alkalmazás által a mobiljáról vezérelje a készüléket, de ha erre vágyik, akkor ez is megoldott. Az eszköz emellett képes együttműködni az USB-porton keresztül csatlakoztatott perifériákkal, tehát egérrel, billentyűzettel vagy kontrollerrel is.

 

lg_65SK9500_webos.jpg

 

A webOS 4.0-n keresztül rengeteg különféle internetes alkalmazás érhető el közvetlenül. Ezek között  megtalálhatóak az népszerű appok is, mint a YouTube, vagy a Netflix számtalan más tartalommegosztó mellett. Emellett természetesen böngészni is a lehet a tévén, pontosan úgy, mintha azt egy számítógépen tennénk. Sőt, a Magic Mobile Connection funkció révén a telefonunkon található, arra letöltött alkalmazások a televízió képernyőjén is megjeleníthetőek, és a tv távirányítójával vezérelhetőek! Szintén az okostévé rendszer szerves része az előre telepített médialejátszó szoftver, amelyre a helyi hálózatról, vagy az USB-be dugott külső adattároló egységről juttathatóak el a filmek, zeneszámok vagy fényképek. Ez a program egyébként nagyon jól használható, átlátható, és a formátumtámogatásra sem lehet panasz, hiszen még a nagy felbontású audio- és video állományok kezelését is szavatolja. Természetesen a képek megjelenítésére is módot ad, sőt zeneszámok esetén még a dalszövegeket is képes a képernyőre varázsolni.

 

webOS_Smart_TV_Netflix_D_V1.jpg

 

Hangminőség

 

A LG-től nem idegen, hogy a felsőbb kategóriás televízióiba az átlagosnál erőteljesebb hangrendszert épít. Így nem okozott meglepetést, hogy az LG 65SK9500-t is egy 2.2 csatornás, dupla mélysugárzós integrált rendszerrel látták el. A modell ennek megfelelően a legtöbb tévénél sokkal jobb megszólalást produkál, hiszen a basszusok is hallhatóak, és érezhető némi dinamika. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy combosabb külső eszközzel, házimozi vagy sztereó szettel, esetleg egy hangprojektorral felvehetné a versenyt, hiszen azok azért még mindig teltebb, kerekebb, tisztább és erőteljesebb hangzásélményt produkálnak. Azt még fontos megjegyezni, hogy a termék képes a szinkronizációs problémák megoldására. Azaz, ha el lenne csúszva a hang a képhez képest, akkor ez az egyik, a hang menüben található funkció segítségével orvosolható.

 

10_spec(SK95)_desktop.jpg

 

 

Digitális televíziózás

 

A beépített tv tunereknek köszönhetően a modell mindenféle külső segédeszköz nélkül képes a digitális műholdas, kábeles vagy földfelszíni adások vételére. Az elektronikus programmagazin a korábbi LG tévékhez hasonlóan itt is jól használható, hiszen amellett, hogy átböngészhető a kínálat, el lehet olvasni a műsorok rövid ismertetését, és még az időzített felvétel is beprogramozható.

 

LG65SK9500YT.jpg

 

Összegzés

 

Az LG a 65SK9500 típusjelzésű modellel bebizonyította, hogy a LED LCD televíziók univerzumában is lehet és kell még újat mutatni. Az új fajta háttérvilágítási eljárás, kiegészítve a saját gyártású 4K HDR panellel, az Alpha7 processzorral és a Nanocella technológiával a képminőség komoly javulást eredményezte. Emellett a 2.2 csatornás hangrendszer is jó megszólalást produkál, a webOS 4.0 okostévé rendszer pedig kellően stabil és gyors, emellett kiegészítő szolgáltatásai révén sokoldalúvá is teszi a terméket. Egy szó, mint száz, az LG 65SK9500 egy remek készülék, amely a jelenlegi televíziós iparág egyik kiemelkedő darabja.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.336207 másodperc.