Sztereó MagazinLG B7 OLED TV - OLED TV luxus nélkül

Sztereó Magazin | 2017. Október 31., Kedd 17:00

Az LG OLED iránti elhivatottsága a kínálat nagyságában is meglátszik, hiszen amíg mások egy esztendőben, legjobb esetben is csak 2-3 új modellel lépnek színre, addig a koreai gyártó minden évben ennek többszörösével növeli a választékot.

A holding 2017-ben öt új sorozattal áll elő. A skála a minden szempontból a televíziózás jelenlegi csúcsát jelentő, minden előzetes várakozást felülmúlóan innovatív, és ennek megfelelően igen drága W7-től, a tradicionálisabb kialakítású, az OLED fronton a belépő szintet képviselő, kedvező áru B7-ig terjed. Nemrégen kipróbálhattuk ez utóbbi sorozat 55 inches képátlóval bíró tagját, hogy képet kapjunk arról, hogy milyen is ma egy olcsó LG OLED tévé.

b7.jpg

Funkcionális dizájn

 

Döbbenetes, de igaz, hogy a tv gyártók évről-évre képesek figyelemreméltó dizájn újdonságokkal megjelenni. Ennek köszönhetően 2017-ben is a televíziók markánsan eltérhetnek egymástól, hiszen azért a vállalatok az extrémnek ható megoldások mellett a hagyományos formai elemeket sem engedték el. Ugyanis vannak olyan készülékek, amelyeknél ezek a tradicionális vonalak dominálnak, és jelen tesztünk tárgya, a B7 is ezt a vonalat erősíti.

b7_2.jpg

A sík kialakítású készülék háza rendkívül vékony, ami az egyszerűbb szendvicsszerkezetű OLED képalkotási eljárásnak köszönhető. A B7 keskenyebb, mint fél centiméter! A szokásoknak megfelelően a ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet. Építettek rá négy darab HDMI 2.0 csatoló mellett két darab USB 2.0 és egy USB 3.0 port-ot, valamint optikai S/PDIF digitális, valamint 3,5 mm-es analóg audio csatlakozót is.  Mindent összevetve, a dizájn ezúttal is nagyon jól sikerült: A tv külseje nem harsány, de sugárzik róla az innováció. A visszafogott eleganciának hála szinte minden típusú belső térbe harmonikusan illeszkedik

 

Képminőség: 100%

 

A B7 hiába a legolcsóbb idei LG 4K OLED televízió, ez a kép minőségén egyszerűen nem látszik meg. E téren nincs kompromisszum! Az OLED képalkotási technológia sajátossága, hogy a fény pixelenként vezérelhető, ezáltal elméletileg lehetségessé válik a hibátlan fekete, és a kontrasztarány megteremtése. Egy professzionális kalibrációs eszközzel végeztünk rajta méréseket, és a kapott értékek igazolták az állításokat: Ugyanis 0 candelás fényerejű fekete szintet mutatott az eszköz, ami egyben azt is jelenti, hogy a tökéletes fekete mellett végtelen a kontrasztarány is.

 

kalib2.jpg

 

A színpontosság is kimagasló, a televízió ugyanis képes a referenciának számító sRGB színtér 95,4 százalékos lefedésére, a maximális fényereje pedig eléri az 1000 nitet. Ha valaki inkább a szemének hinne, az sem fog csalódni, hiszen ideális beállítások mellett, a tónusok kifejezetten szépek, természetesek, az árnyalatok visszafogottak, ám ahol megkívánja a tartalom, ott élénkek és ragyogóak.

 

Mozgáskiegyenlítés

 

A régebbi OLED készülékeket sok kritika érte a mozgásmegjelenítéssel kapcsolatos anomáliák miatt, viszont itt ezeket a hibákat gyakorlatilag teljesen sikerült megszüntetni. Akadozás, a mozgásban csak nagyon-nagyon ritkán tapasztalható, de ezen is gyakorlatilag teljesen lehet segíteni a TruMotion interpolációs technológia alkalmazásával. Ez a megoldás ugyanis virtuális és fekete képkockákat illeszt be a valódiak közé, amitől folyamatosabbnak érzékeli az emberi agy a képernyőn a mozgást.

b7_brightness.jpg

 

A panel valós felbontása 3840 x 2160 képpont, ami azt jelenti, hogy az Ultra High Definition tartalmak megjelenítése is biztosított. Emellett a kijelző támogatja a nagy dinamikatartományú videók kezelését is és megkapta az az ActiveX HDR minősítést, ami azt jelenti, hogy az összes jelenleg használatos HDR szabvánnyal boldogul, beleértve a lehető legjobb minőséget garantáló Dolby Vision-t is. A 4K HDR anyagok szó szerint lélegzetelállítóan jól néznek ki, a megfelelő minőségű forrásanyag tehát továbbra is kiemelkedően fontos. A készülék ugyan rendelkezik felbontás felskálázására képes, tehát a részletességen javító technológiával, azonban ez sem képes ugyanazt a hatást kelteni, mintha egy "gyári" UHD filmet néznénk. Szó szerint ugyanezt lehet elmondani a HDR konverzióról is, amely elméletileg képes arra, hogy az SDR anyagokból HDR hatásút kreáljon. Viszont ez a szolgáltatás egyelőre még nem működik jól. Becsúsznak ugyanis kisebb-nagyobb hibák, amelyek jelentősen rontanak az élvezeti értéken, hiszen ezek hatására oda nem illő színek bukkannak fel a képernyőn.

 

bz_szinpontossag_2.jpg

 

Az alkalmazott OLED eljárás egyik nagy erőssége a remek betekintési szög, és itt is azt tapasztaltuk, hogy gyakorlatilag maximálisan oldalról is nézhető a kijelző, a tónusok akkor sem kezdenek fakulni. Mivel nincs háttérvilágítás, ezért a LCD televízióknál még mindig szinte megkerülhetetlen felhősödés effektustól sem kell tartani, így a kép tökéletesen egységes lesz még homogén tartalom esetén is. A beégést vagy szellemképesedést gyakran róják fel az OLED egyik nagy hátrányaként a rivális eljárásokkal szemben, azonban e készüléknél semmi ilyesmit nem tapasztaltunk. A játékosok számára fontos lehet, hogy bemeneti késleltetés kikapcsolt képmódosító funkciók esetén, 30 ms, amely ha nem is a világ legjobb eredménye, de egy teljesen vállalható érték.

 

webOS 3.5 - a tökéletes smart rendszer

 

A LG házon belül kifőzött okostévé rendszerét az évek során már-már tökéletesre csiszolta. Így született meg a webOS 3.5, az a smart platform, amellyel ellátták a 2017-es televíziókat, így ezt a készüléket is. A magyar nyelven is kommunikáló webOS 3.5 sajátossága a szellős felépítés, aminek köszönhetően minden egyes menüpont, paraméter és funkció igen egyszerűen és hamar meglelhető, legyen szó bemenetekről, rendszerbeállításokról, vagy az elérhető applikációról akár. A rendszer egyik nagy előnye a személyre szabhatóság. A felhasználónak ugyanis módja nyílik arra, hogy a bekapcsoláskor elé táruló, egyetlen gombnyomással elérhető fő képernyőre kitegye a számára fontos funkciókat, alkalmazásokat. Ennek következtében ezek igen könnyen és gyorsan megnyithatóvá válnak, ami nagyon kényelmes. Ugyanezt a célt szolgálja az idén bevezetett Gyorsgomb nevű újítás. Ez lehetővé teszi, hogy távirányítón található számmal jelölt gombok bármelyikéhez hozzárendeljünk egy-egy appot, vagy kiegészítő szolgáltatást. Ezt követően, pedig ha bármikor megnyomjuk ezt az adott gombot hosszabban, nyomban elindul az előzetesen beprogramozott funkció. A rendszer rendkívül gyors és stabil. Azaz a parancsokra kifejezetten sebesen reagál, és váratlan fagyástól, lassulástól, automatikus újraindítástól, kikapcsolástól sem kell tartani!

 

b7_11_webos.jpg

 

Rengeteg hasznos app

 

A platformon több, mint 150 különféle internetes applikáció közvetlen elérésére ad módot. A kínálatban a hangsúly a tartalomszolgáltatáson van, tehát a videó- és képmegosztó szoftvereken, valamint zenei adatbázisokon, netes rádiókon, illetve a médiacégek saját oldalain. Emellett megtalálhatóak az életmóddal, szórakozással kapcsolatos alkalmazások, és a játékok sem hiányoznak. Itt kell megjegyezni, hogy a készülék a többi idei LG tévéhez hasonlóan közvetlen elérést kínál a Gamefly nevű felhő alapú rendszerhez, amelyen keresztül első osztályú grafikájú, komplex, komoly, konzol színvonalú játékok érhetőek el mindenféle egyéb eszköz beüzemelése nélkül. Azaz a B7 a Playstation vagy Xbox élményt kínálja úgy, hogy ehhez nem kell megvenni ezeket a gépeket.

 

b7_10.jpg

 

A beépített médialejátszó szoftver is valahol hasonló célt szolgál, hiszen ezáltal úgy nézhetők meg filmek, képek, illetve hallgathatóak meg zeneszámok, hogy ehhez nem szükséges egy külön külső médialejátszót csatlakoztatni a televízióhoz. A formátumtámogatásra nem lehet panasz, hiszen a hanganyagok közül akár a veszteségmentesen tömörített FLAC file-ok megszólaltatása is megoldott. A szoftver még arra is képes, hogy a dalok szövegét a képernyőre varázsolja, azaz akár karaokézni is lehet a tv segítségével.

A képeknél a JPG szabvány jöhet szóba, természetesen a diavetítés funkcióval megtámogatva. Azaz a tv digitális képkeretként is használható, tehát mondjuk, levetíthetjük a komplett nyaralási fotóalbumot a barátainknak. Természetesen a filmek megtekintése sem ütközik akadályba, és a rendszer még a 4K HDR állományokkal is elboldogul! Így elég csak rádugni egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt a készülékre, és máris élvezhetjük az óriási felbontású, nagy dinamikatartományú (akár Dolby Vision!) videókat, akár térhatású hanggal megtámogatva is, sőt felirattal, ha úgy alakul.

 

b7_6.jpg

 

Erőteljes integrált hangrendszer

 

Jól megfigyelhető trend, hogy az LG a felső kategóriás televízióit az átlagosnál erőteljesebb hangrendszerrel látja el, és ez a B7 esetében sincs másként. A 2.2 csatornás, dupla mélysugárzós integrált szett a megszokottnál jobb megszólalást produkál, de a fizika törvényeit nem lehet áthágni. A szűk légtér, ami készülékházból adódik, kevés rezgésfelületet kínál, ha viszont testesebb lenne a készülék, akkor a hangzás is dinamikusabbá válhatna. Beszédhangnál, filmeknél kielégítő a hangzás, ha valaki még dinamikusabb hangzást szeretne, akkor kiegészítő megoldást kell hadrendbe állítani egy külső hangprojektorral, vagy házimozi rendszerrel, ami máris megoldja a problémát.

 

bz_8.jpg

 

Digitális televíziós szolgáltatások

 

Az integrált tunerek (DVB-T2/DVB-C/DVB-S2) révén az LG B7 szavatolja a digitális kábeles, műholdas és földfelszíni adások közvetlen vételét, azaz ezek megtekintéséhez nincs szükség semmilyen extra, egyéb külső eszközre, például egy set top boxra. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a jelfeldolgozás remek, a készülék egy teljesen átlagos, olcsó, kis teljesítményű beltéri egységgel is képes hatékonyan együttműködni. Ennek hála a kép- és hang minősége mindig kifogástalan.

 

b7_5.jpg

 

Az olyan kapcsolódó funkciók, mint az elektronikus programmagazin, vagy a műsorok felvételének lehetősége ezúttal sem hiányoznak. Ezek a szolgáltatások kifejezetten kulturáltan használhatóak: A digitális tv újságban amellett, hogy áttekinthető a kínálat akár egy hétre előre, rövid leírás is olvasható az egyes programokról, és az időzített felvétel is egyszerűen beprogramozható.

 

b7_9.jpg

 

Ajánlás

 

Az LG B7-re joggal lehet büszke az LG, hiszen mind a kezelés, mind a kapcsolódó szolgáltatások, mind a kép minősége elsőosztályú. Egyáltalán nem érződik rajta, hogy ez egy viszonylag olcsó készülék, ami elérhetővé teheti a szélesebb vásárlói rétegek számára is. Ez a készülék a világ egyik legjobb ár/érték arányú tévéje.

 

Somfai Gábor

 

http://www.lg.com/hu/televiziok/lg-OLED55B7V

 

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.119990 másodperc.