Sztereó MagazinLG E8 4K HDR OLED - A VILÁG LEGJOBB TÉVÉJE

Sztereó Magazin | 2018. Augusztus 23., Csütörtök 09:00

A látvány lélegzetállító, a színek szebbek mint élőben, a hang elképesztő, a mozgás tökéletes, nincs elakadás, felhősödés. Ez egy olyan TV, amit mindenki hazavinne az otthonába. Itt az új képfeldolgozó processzorral ellátott LG E8 4K HDR OLED TV.

Az LG első számú és kérlelhetetlen támogatója az OLED képalkotási technológiának. A vállalat évek óta rendületlenül fejleszti paneleit és képfeldolgozó elektronikáját, emellett odafigyelnek a választék nagyságára is, aminek köszönhetően továbbra is a cég kínálja a legtöbb ilyen típusú televíziót.

2018-ban az egyik csúcsmodelljük az E9, amellyel már találkozunk különféle nemzetközi kiállításokon, ahol is igen jó benyomást tett ránk. Most pedig sikerült egy tesztpéldányhoz is hozzájutni, azaz módunkban állt tüzetesebben is kipróbálni ezt a televíziót.

 

lg_e81.jpg

 

Légies dizájn

 

Az LG OLED televízióinak külsejét mindig is a letisztultság, egyszerűség jellemezte, valószínűleg azért is, hogy kiemeljék: a hangsúly elsősorban a kép minőségen és a kapcsolódó szolgáltatáson van. Ez az E8 esetében sincsen másként, maga az OLED panel ugyanis egy üveglapra felfektetve nyugszik, ami miatt kicsit olyan hatást kelt, mintha a levegőben lebegne. Pláne, hogy a rendkívül egyszerű, mindenféle csicsától mentes talp közvetlenül nem is találkozik a készülékházzal, csak ezzel a már említett üveglappal. Ezzel egyébként az LG dizájnerei nem csak azt mutatták meg, hogyan kell figyelemfelkeltő televíziót készíteni a csicsás, bazári díszítőelemek mellőzésével, hanem azt is, hogy még 2018-ban is lehet újat mutatni a televíziós dizájnban.

A csatlakozókínálatból világosan játszik, hogy gondol az LG jelenleg az iparági trendekről. SCART, komponens, kompozit és D-Sub bemenet egy darab sincs rajta. Akad viszont négy darab HDMI 2.0, három USB, illetve egy-egy digitális (optikai)  és analóg audio csatlakozó, valamint természetesen az elengedhetetlen CI slot.

 

lg_e83.jpg

 

Világbajnok képminőség

 

Az alkalmazott OLED képalkotási eljárásból fakadóan a televízió elméletileg képes a tökéletes, azaz tehát nulla int fényerejű fekete és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. A műszeres mérések igazolták is ezt, és a gyakorlati használat során is szembeötlő volt, mennyire mély a fekete tónus. Az általánosan elmondható, hogy árnyalatok nagyon szépek, természetesek, és szokatlanul élénkek. Ez köszönhető annak is,hogy a termék megkapta az idei év egyik csúcsfejlesztését, az Alpha9 képfeldogozó processzort, amely hagyományos TV-knél 7,3-szor kifinomultabb színtáblát használ. Ez pedig azt jelenti, hogy a sokkal több színadatpontra támaszkodva képes torzításmentes, élethű színek megjelenítésére.

Az Alpha9 a színek szép és valósághű megjelenítése mellett szavatolja a HFR (High Frame Rate) 120 képkocka/másodperces ) 4K HDR tartalmak kezelését. Egyelőre még nem sok ilyen anyag van, de sokak szerint a jövő ez lesz, elsősorban az akciófilmeknél, videóknál és a sportközvetítéseknél bukkanhat fel ez az extrém nagy natív képfrissítési ráta. A processzor emellett tartalmaz rengeteg különféle képmódosító-képjavító funkciót. Így többek között azt az interpolációs eljárást, amely fekete és virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, így téve folyamatosabbá a gyors mozgásokat is. Egyébként a mozgásmegjelenítéssel még kikapcsolt TruMotion (így hívják ezt a technológiát) esetén sincs semmilyen gond, de azért megnyugtató, hogy ha minden kötél szakad ott áll készenlétben ez is.

 

LGE8_Alpha9.jpg

 

Zajcsökkentés

 

Emellett ki kell emelni a többlépcsős zajcsökkentő metódust, ami az eddigi módszereknél hatékonyabban csökkenti a zavaró képi anomáliákat, és jelentősen javít a tisztaságon. Erre pedig szükség is van, hiszen a gyatra SD tartalmaknál bizony-bizony némi zajosodással számolni kell. Az Alpha9 egyik nagy erőssége a felbontás felskálázó eljárás, amely meglepően látványosan képes részletesebbé varázsolni a képet. A Frekvenciaalapú élességjavító pedig csökkenti az elmosódottságot, és a képen látható tárgy széleinek hangsúlyozásával emeli ki a részleteket, illetve hangsúlyozza a textúra finomságait. Szintén nagyon figyelemreméltó az Objektummélység-növelő, amely pontosan elkülöníti a fő tárgyat a háttérképektől, elemzi az egyes objektumokat és éleket, amelyeket ezután eltérően dolgoz fel annak érdekében, hogy az érzékelés pontosabb, az élek megjelenítése pedig tisztább legyen.

 

lg_e8_szinpontossag mĂŠrĂŠsĂĄbra.jpg

LG E8: A műszer szerint is 0 cd/m2 értékű a feketeszint, a kontrasztarány pedig végtelen

 

Korábban szóba került a HDR is, ezzel kapcsolatban muszáj megjegyezni, hogy tesztállományaink lefuttatása során meggyőződhettünk róla,hogy a készülék tényleg elboldogul a HDR10, HLG, Dolby Vision és Advanced HDR by Technicolor formátumokkal egyaránt. Sőt, egy konverziós megoldás révén a televízió a kis dinamikatartományú videókból is képes HDR hatásút kreálni. A maximális fényerő körülbelül 1000 nit körül alakul, ami azt jelenti, hogy a HDR és HDR hatású tartalmaknál is pontos marad a színvisszaadás.

A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, hiszen már óriásira tárt szögekből, extrém módon kiszorított pozícióból nézve a képernyőt sem tapasztalni a szaturációval kapcsolatos anomáliákat, illetve a színek fakulását. Viszont azt sem lehet elhallgatni, hogy a kijelző igen erőteljesen tükröződik, ami világos szobában zavaró lehet.

 

Lg_e85.jpg

 

Meglepően jó hangrendszer

 

A készülékbe rejtett hangszórókat használó 4.2 csatornás, azaz dupla mélysugárzóval is ellátott integrált hangrendszer került. Ez a versenyt ugyan nem veheti fel egy dedikált külső sztereo vagy házimozi szettel, de a legtöbb tévénél jobb megszólalást produkál. A basszushangokat is érzékelni valamennyire, a dinamika is meg van, de persze a sztereo hangteret a fizikai korlátok miatt el kell engedni. Zajosodást nem tapasztaltunk, a tisztaságra nem lehet panasz, ám az is igaz, hogy a finom részleteket azért hajlamos elkenni, elmosni. A készülék megkapta a One Touch Sound Tuning névre hallgató exkluzív kalibrációs technológiát, amely a távirányítóba épített mikrofont használja fel ahhoz, hogy a szoba egy kívánt pontjába koncentrálja a lehet legjobb minőségű hangzást.

 

lg_e8_2.jpg

 

Kezelés

 

Az LG továbbra is kitart az ikonikus Magic Remote mozgásérzékelős távirányító mellett, és ezt nagyon jól teszi, hiszen ezzel szó szerint gyerekjáték a navigáció. A modell emellett vezérelhető egy ingyenesen letölthető app révén telefonnal, illetve tablettel is, de erre tényleg csak akkor lehet szükség, ha a táviránytóval valami gond akadna.

Mint minden LG tv, ez is a saját fejlesztésű webOS smart platform legfrissebb, 4.0 verziószámú változatát használja. Ez a rendszer talán a legjobb, azok közül, amit valaha televíziókba építettek. Gyors, stabil, személyre szabható, és a használata azoknak sem okozhat problémát, akik egyébként idegenül mozognak a technológiai eszközök univerzumában. Az elérhető internetes alkalmazások köre kellően nagy, hiszen majd' 200 letölthető és installálható applikáció közül lehet választani. Ezek között kiemelt hangsúlyt kaptak a különféle videómegosztó,és tartalomszolgáltató appok, de azért akad néhány zenei, életmóddal kapcsolatos és játékszoftver is.

A korábban már bemutatott Magic Mobile Connection funkció innen sem hiányzik, ami mindenképpen pozitívum. Ennek köszönhetően egy mobilra telepített alkalmazások úgy futtathatóak a mobilon, hogy közben a kép a tv kijelzőjén látszik, és a szoftver vezérelhető a Magic Remote távirányítóval is.

 

lg_e8_hdr.jpg

 

Értékelés

 

Az LG E8 a televíziós evolúció eleven emlékműve. A dizájn egyszerűen remek, letisztult, minimalista, elegáns és egyben futurisztikus, köszönhetően annak, hogy úgy tűnik, mintha a képernyő a levegőben lebegne. A Magic Remote távirányítóra és a webOS 4.0 smart rendszerre épülő vezérlés kifogástalan. A hangrendszer ugyan nem produkál tökéletes hangminőséget, de még mindig jobb, mint amit a legtöbb rivális tv nyújtani tud. A kép minősége pedig az OLED technológia és az Alph9 képfeldolgozó processzor kettősének hála,e egyszerűen pazar. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ez jelenleg a világ egyik legjobb tévéje!

 

Somfai Gábor

 

http://www.lg.com/hu/televiziok/lg-OLED65E8PLA


A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.350673 másodperc.