Sztereó MagazinLG PH450UG - Miniprojektor óriás képpel

Sztereó Magazin | 2017. Augusztus 07., Hétfő 19:00

Az LG tavaly ősszel mutatta be új PH450UG mobil projektorát, ami azonnal nagy érdeklődést keltett.

Az LG tavaly ősszel mutatta be új mobil projektorát, ami azonnal nagy érdeklődést keltett. A PH450UG ugyanis amellett, hogy szokatlanul kicsi, és könnyű, az ultrarövid vetítési távolságú készülékek csoportjába tartozik, tehát nincs szüksége nagy térre a hatalmas méretű képhez. Az pedig már csak hab a tortán, hogy működtethető akkumulátorról, rendelkezik beépített médialejátszó funkcióval és saját hangrendszerrel is!

 

Egy táskába is befér

 

A kissé szokatlan külsejű készülék kifejezetten kompakt: 13,2 centiméteres szélességéhez ugyanis 20 centiméteres mélység, és 8,5 centiméteres magasság társul. A súlya 1,1 kilogramm, ami azt jelenti, hogy valóban igen könnyen hordozható, akár egy kisebb táskába is probléma nélkül elsüllyeszthető. Azaz bárki könnyedén magával viheti a nyaralásra épp úgy, mint egy baráti találkozóra, vagy üzleti tárgyalásra.

 

lg-ph450ug-minibeam-ust-projector 640x380.jpg

 

A kötelező csatlakozók sem hiányozhatnak róla: Így található a készüléken egy-egy HDMI 1.4, USB 2.0 és 3,5 mm analóg audio csatlakozó is. Az oldalán elhelyeztek egy tárcsát, amellyel a fókusz manuálisan módosítható, a hátulján pedig egy úgynevezett Kensington zárat, amivel stabilan kiköthető, így a tolvajok nem tudják ellopni. A termék használható fejjel lefelé fordítva, tehát a plafonra szerelve is, hiszen a képe elfordítható. A projektor LED fényforrást használ, aminek üzemideje a hagyományos égőkénél jóval több, 30 000 óra. A maximális zajszintje pedig 30 decibel, ami bár a tökéletes csendtől távol van, még egyáltalán nem zavaró. Fontos megjegyezni, hogy ha valamiért nem sikerülne tökéletesen pozícionálni a projektort, akkor sincs gond, hiszen a Keystone, azaz torzításcsökkentés használatával ez a gond is egyszerűen megoldható.

 

Kényelmes kezelés

 

A PH450UG kifejezetten felhasználóbarát, köszönhetően az alkalmazott Netcast rendszernek, amely az LG saját fejlesztésű smart platformja. A nagy, színes, látványos ábrákra épülő, magyar nyelven is kommunikáló grafikus kezelőfelület struktúrája logikus, így minden szolgáltatás, valamint paraméter egyszerűen és gyorsan megtalálható, illetve módosítható. A termék mellé járó távvezérlő nem egy komplikált darab, de a célnak tökéletesen megfelel: A fogása kényelmes, és a gombokon keresztül azonnal elérhető minden funkció. A vetítő az USB-n keresztül rádugott vezérlő perifériákkal, tehát egérrel, billentyűzettel nem képes együttműködni, és a távirányító nem váltható ki mobil alkalmazással sem. A projektor támogatja a vezeték nélküli adatátvitelt a WiFi Direct, valamint a Miracast technológiák használata révén. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kompatibilis mobil eszközt vagy számítógépet egyszerűen párosítani a termékkel, és máris átküldhetők rá a filmek, zeneszámok vagy képek.

 

08-Compact-Size-1600px 640x380.png

 

Rendelkezik saját, előre telepített médialejátszó alkalmazással, amelyre az USB porton keresztül rádugott külső adattároló eszközökről, azaz pendrive-ról vagy merevlemezről juttathatók el a különféle állományok. A formátumtámogatással sincs gond, hiszen a leggyakrabban használt, legnépszerűbb médiaállományokat (például: JPG, MP3, WMA, MP4, DivX, Xvid stb.) probléma nélkül kezeli. A videóknál érdemes megjegyezni, hogy a külső feliratok megjelenítését is lehetővé teszi, mégpedig úgy, hogy a betűk mérete és színek is megváltoztatható, ennek köszönhetően a szöveg mindig jól látható. A bekerült a szolgáltatások közé a képeknél alkalmazható diavetítés is, azaz ennek elindítását követően a vetítő úgy funkcionál, mint egy digitális képkeret.

 

Beépített hangrendszer

 

A 2x1 wattos integrált hangrendszer csodákra nem képes, de arra igen, hogy vállalható minőséget produkáljon akkor, ha nincs a közelben semmilyen külső hangrendszer. Tehát segítségével magával a projektorral is megnézhetők a filmek, vagy lejátszható egy prezentációs videó, ami nagyon hasznos lehet. Természetesen a végeredményt tekintve nem veheti fel a versenyt a hagyományos sztereó rendszerekkel, házimozi szettekkel vagy épp a hangprojektorokkal. A megszólalásból ugyanis hiányzik a dinamika, a basszusok gyakorlatilag eltűnnek, és a finomabb részeket hajlamos elkenni.

lg-ph450ug-ultra-short-throw-led-projektor-435086 640x380.jpg

A készülék rendelkezik előzetesen beállított hangprofilokkal, és emellett a felhasználó a saját igényei szerint is módosíthatja a magas-, illetve mély hangok arányát. Bekapcsolható a dinamika kompresszió, és a beszédhang kiemelés is, ami akkor nagyon jól jöhet, ha valami miatt nem hallatszódnak rendesen a dialógusok.

A modellhez Bluetooth kapcsolat révén egyszerűen csatlakoztathatók kompatibilis külső hangsugárzók. Ez nagyon kényelmes és elegáns megoldás, hiszen a vezeték nélküli kapcsolatnak hála, ezek szabadon elhelyezhetők bárhol, nem kell a kábelekkel vacakolni. Használhatunk egy szimpla mobil Bluetooth hangrendszert, de akár nagyobb teljesítményű mikro hifit, sőt házimozi erősítőt is.

 

Képminőség

 

Az ultrarövid vetítési távolságú technológia azt jelenti a gyakorlatban, hogy a DLP képalkotási eljárást használó vetítő nyolc centiméterről 40, húsz centiméterről 60, harminchárom centiméterről pedig 80 hüvelykes kép létrehozására képes. Azaz Ilyenkor sem foglal sokkal több helyet, mint egy átlagos, állványon nyugvó televízió, tehát a projektorok legnagyobb hátrányát, a nagy helyigényt sikerült kiküszöbölni.

A maximális felbontása 1280 x 720 képpont, tehát a HD anyagok visszaadása is megoldott. A maximális fényereje 450 ANSI lumen, ami elsőre talán kevésnek tűnhet, és ez így is lenne, ha egy hagyományos projektorról lenne szó, de a lecsökkentett vetítési távolság miatt beéri kevesebb fénnyel is. Ez pedig azt jelenti, hogy még akkor is értékelhető, látható képet produkál, ha besüt a nap, vagy ég a lámpa. Természetesen az igazi erejét akkor mutatja meg, ha sikerül besötétíteni, ilyenkor képes megteremteni egy moziterem illúzióját. A színek nagyon szépek természetesek, a tónusok ahol kell visszafogottak, de ahol arra van szükség, élénkek.

 

01-short-distance-placement-1600px 640x380.jpg

 

A kép kellően kontrasztos, így egyáltalán nincs szükség a rásegítő, dinamikus kontrasztarány képjavító opció aktiválására, főleg, hogy ennek hatására számolni kell a finomabb képrészletek eltűnésével. A mozgásmegjelenítés folyamatos, akadozásmentes, a szúnyogháló effektus pedig csak lehetetlen közelségről vehető észre. Zajosodást nem tapasztaltunk, még a legrosszabb forrásból származó SD videók, tévéadások esetén sem, de biztos, ami biztos, Zajcsökkentés sem hiányzik belőle. Az LG a szokásoknak megfelelően ezúttal is jó pár előzetesen programozott képmóddal látta el a terméket, amelyeket a különféle típusú tartalmakhoz (sportközvetítés, játék, film stb.) optimalizáltak. A készülék képes lehetővé teszi a 3D tartalmak megjelenítését is, de ehhez egy külön megvásárolható szemüvegre van szükség.

 

07-80inch 640x380.jpg

 

Értékelés

 

Az LG a PH450UG személyében egy rendkívül sokoldalúan használható projektort tett le az asztalra. Ez nyugodtan bevethető otthon filmnézésre, elvihető egy üzleti tárgyalásra, meetingre, de még nyaralni is. Akkumulátora 2,5 órányi működésre elegendő energia eltárolására képes, a kezelése nagyon kényelmes, és a beépített hangrendszerért is dicséret jár. A kép minősége is remek, kiemeli ezt az eszközt ebből a termékkategóriából, ahol is a projektorok jó része komoly kompromisszumok megkötésére készteti a felhasználót.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.118348 másodperc.