Sztereó MagazinPanasonic EX780E - Középkategória sok extrával

Sztereó Magazin | 2018. Április 07., Szombat 07:00

Leteszteltük a Panasonic EX780E 4K HDR LED LCD televíziót.

A Panasonicnál most már az OLED képalkotási eljárásra épülő televíziókat favorizálja a prémium szegmensben, de a vállalat természetesen továbbra sem felejtette el a LED LCD tévéket. A cég kínálatában az EX780E sorozat képviseli a középkategória felső részét, az a széria, amelynek 58 inches képátlóval bíró tagját próbálhattuk ki a közelmúltban.

 

Átlagosnak tűnő kialakítás

 

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a készülék dizájnjában sok extrát nem kínál. A másfél centiméter vékony, fémes színvilágú kávák remekül passzolnak a csillag alakú, krómozott talphoz. Az összhatás kifejezetten elegáns, a készülék így még kikapcsolt állapotában is nagyon jól mutat. De tény, hogy ez még nem újdonság. Az viszont igen, hogy a különleges kialakítású nyakon függőlegesen fel-le mozgatható szűk fél méteres intervallumban a képernyő. Ez pedig minden más megoldásnál sokoldalúbb használatot tesz lehetővé, hiszen így pontosan beállítható úgy, hogy a néző szemmagasságába kerüljön a kijelző. Az ötlet remek, és a megvalósítás is jól sikerült, tehát már pusztán emiatt dicséret illeti a vállalat mérnökeit. Ráadásul ez a módszer lehetővé teszi a képernyő forgatását ami, ami manapság nem túl gyakori, pedig igen hasznos funkció.

 

8.jpg

 

A már ismert és bevált módon a ki- és bemenetek a készülék hátlapján kaptak helyet. Egészen pontosan négy darab HDMI 2.0, két USB 2.0, valamint egy-egy Ethernet LAN, USB 3.0, komponens (kompozittal egybeépítve), optikai digitális audio, analóg audio csatlakozó került rá. Természetesen a fizetős műsorok kikódolásához elengedhetetlenül szükséges CI+ foglalat sem hiányzik, sőt ebből egyenesen kettőt építettek rá. A termék rendelkezik a kábeles, földfelszíni és szatellit digitális, valamint az analóg tv adások vételéhez szükséges tunerekkel, illetve integrált WiFi-vel is.

 

Panasonic-TX-65EX780-Aansluitingen.jpg

 

Képminőség

 

A HCX 2 képfeldolgozó processzorral ellátott Panasonic EX780E a LED háttérvilágítású LCD képalkotási technológiára épül ugyebár, ami azt jelenti, hogy az OLED-del ellentétben nem képes a tökéletes, 0 candela fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. A műszeres méréseink azt mutatták, hogy ideálisnak mondható beállítások környékén a feketeszint 0,0 362 candela volt 113,2 candela fényerő mellett, ami azt jelenti, hogy a valós kontrasztarány 3127,07:1. Ez pedig ma a televíziók között elég jó értéknek számít. Ha valaki mégis szeretné még kontrasztosabbá tenni a képet, arra is van lehetősége a Kontrasztvezérlés és az Adaptív háttérvilágítás nevű menüpontok aktiválásával.

A színek egyébként szépek, naturálisak, de ez a Panasonictól egyáltalán nem meglepő. Ideális beállítások mellett a színhőmérséklet 6450 kelvin, és a mérések szerint a kijelző a referencia sRGB színtér  92,1 százalékát képes lefedni, 87,5 százalékos pontosság mellett.  Épp emiatt semmi értelme nincs bekapcsolni a színtelítettséget mesterségesen fokozó Élénk színek névre hallgató képmódosító funkciót.

 

1_hcx2.jpg

 

Az alkalmazott Edge LED háttérvilágításból fakadóan a háttérfény nem oszlik el tökéletesen, ezért enyhe clouding effektus megfigyelhető homogén képi tartalmak esetén. A felhősödés viszont a hétköznapi használatot nem igazán befolyásolja, hiszen ritkán fordul elő, hogy egy tv műsor vagy film alatt állandó, egyszínű lenne a kép.

A mozgásmegjelenítés terén nagyon jól teljesít. Akadozásnak, elmosódottságnak nyomát sem lelni, és utánhúzást sem tapasztaltunk. Amennyiben mégis ilyen jellegű anomáliák lépnének fel, akkor még mindig ott állnak bevetésre készen az integrált interpolációs technológiák, amelyek fekete, illetve virtuális képkockákat szúrnak be a valódiak közé, így teremtve meg a folyamatosság illúzióját. Enyhe zajosodás az alacsony felbontású, SD tévéadásoknál, filmeknél megfigyelhető, pont úgy mint minden más televíziónál. Viszont ez esetben ezen lehet segíteni a Zajcsökkentés bekapcsolásával. Az algoritmus végzi a dolgát, ha nem is hibátlanul, és jó hatékonysággal likvidálja a képhibákat. Azt fontos megemlíteni, hogy még a gyorsan mozgó objektumok környékén sem tapasztaltuk zavaró aura feltűnését, ez pedig még mindig komoly problémát okoz sok mai tévének is.

 

4.jpg

 

A készülék képes a nagy dinamikatartományú, HDR anyagok megjelenítésére, ami bizonyos típusú tartalmak esetén egyértelműen hozzáadott értéket jelent. Sőt, egyik utolsó fecskeként elboldogul a 3D filmekkel is, amihez az aktív shutteres képalkotási eljárást használja. Természetesen az összes 3D szabványt támogatja, és a 2D-3D konverzió is megoldott, azaz képes a hagyományos videókból térhatásút varázsolni. Ultra HD televízióról van szó, azaz a maximális felbontás 3840 x 2160 képpont, és a televízió megkapta a Panasonic saját fejlesztésű felskálázó eljárását is, amely szavatolja az alacsonyabb részletességű tartalmak feljavítását.

A termék jó pár előzetesen kalibrált képi profillal rendelkezik. Ezek között vannak kisebb és nagyobb fényerejűek, hideg és meleg színvilágúak egyaránt, és persze olyan is, amely az arany középutat képviseli. Egy szó mint száz, biztos mindenki talál olyat ezek között, amely elnyeri a tetszését.

 

86785a4dee34129280cf00ad6ab52e16.jpg

 

Remek kezelés

 

A készülék a Firefox operációs rendszer alapjaira épülő My Home Screen 2.0 okostévé platformot használja. Ez a saját fejlesztésű szisztéma az egyik legjobb a jelenlegi smart rendszerek között. Struktúrája átlátható, a kezelése egyszerű, gyors, könnyen elsajátítható. Nincsenek felesleges töltelékelemek, viszont cserébe a felhasználónak módja nyílik rá, hogy bizonyos keretek között személyre szabja. Azaz lehetősége van, hogy az általa gyakran használt, vagy fontosnak tartott funkciókat, szolgáltatásokat az egy gombnyomással elérhető főképernyőre pakolja. Illetve itt kell megemlíteni az egyik nagy újítást, a távirányítón elhelyezett MyApp gombot, amelyhez bármilyen internetes alkalmazás hozzárendelhető. A megnyomását követően pedig ez az app azonnal elindul.

 

panasonic-ledtv-2017.jpg

 

A grafikus kezelőfelület magyar nyelven is kommunikál, a rendszer pedig kellően stabil, így váratlan újraindulásoktól, fagyásoktól, zavaró belassulásoktól nem kell tartani. A termék a márka jól bevált távirányítóját kapta meg, amelynek fogása kényelmes, a funkciógombok száma megfelelő, viszont a háttérvilágítás sajnos hiányzik róla. A készülék egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén mobil eszközökről is irányítható. Sőt képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, ami nagyon jól jöhet az internetes applikációk használata vagy a böngészés során.

 

TV-Panasonic-EX780.jpg

 

Extrák

 

A már említett webes appok közül 150 tölthető le a készülékre, azaz a választék kellően nagy. A számuknál az is lényegesebb, hogy a fontos alkalmazások, tehát például a YouTube vagy a Netflix nem hiányoznak, így az online videózás, filmezés megoldott. A kínálatban helyet kaptak az életmóddal, sporttal, szórakozással kapcsolatos programok, valamint jó pár egyszerűbb játék is. A beépített böngésző ezúttal sem hiányzik, aminek hála úgy szörfözhetünk a tévé segítségével a neten, mintha azt egy számítógépen, vagy telefonon tennénk.

A készülék támogatja a Miracast és Intel WiDi funkció használatát, ami azt jelenti, hogy a kompatibilis eszközök kijelzője a tv képernyőjén valós időben látható. Tehát magyarán amit csinálunk a telefonon vagy számítógépen, azt azonnal látjuk a tévén is. Ez egy nagyon hasznos funkció és ez esetben a működés is kifogástalan. A készüléket ellátták egy beépített használati utasítással, ami az eSúgó névre hallgat. Ez olyan, mint egy kislexikon, ahol minden funkció, szolgáltatás megtalálható. Itt lehet keresni konkrét, meghatározott kulcsszavakra, de témakörökre is.

 

6.jpg

 

Az előre telepített médialejátszó alkalmazás biztosítja a filmek, képek megjelenítését, audio tartalmak megszólaltatását. Ehhez nem kell mást tenni, mint a televíziót csatlakoztatni a helyi hálózathoz, vagy szimplán rádugni egy külső adattároló eszközt, merevlemezt vagy pendrive-ot, amely tartalmazza a lejátszani kívánt állományokat. A formátumtámogatás viszont nem hibátlan, hiszen a képek esetében például csak a JPG szabvány jöhet szóba, a zeneszámoknál pedig meg kell elégedni az MP3-mal, illetve veszteségmentesen tömörített FLAC-kal. A mozgóképeknél már jobb a helyzet, ugyanis a szoftver egy-két kivétellel (pl. DivXDivX, 10 bit MKV) az összes fontos szabvány kezelését támogatja, így akár a 4K HDR videók lejátszása is megoldott. A program a külső feliratokkal is boldogul, sőt még a betűk mérete is színe is módosítható, aminek következtében a szöveg szinte mindig tökéletesen látható.

 

maxresdefault.jpg

 

Megszólalás

 

Nagyon jó lenne azt mondani, hogy a két darab 10 wattos rejtett hangsugárzóból álló hangrendszer mesés megszólalást produkált, de az igazság ettől távol van. A basszusokat csak sejteni lehet, a középtartomány finomságait is hajlamos összemosni a készülék, így a hangzás távol van a tökéletestől. A dinamika nagyon hiányzik, így akinek fontos a jó kép mellé a remek hangminőség is, az nem ússza meg egy külső hangrendszer, sztereo- vagy házimozi szett, esetleg egy korrektebb hangprojektor beüzemelését. Az igaz, hogy hanghibákat az EX780E nem produkált, de ez ezen a szinten ma már alapelvárás!

Azt mindenképp meg kell említeni, hogy a beszédhang kiemelés funkció bekapcsolható, ami nagyon hasznos lehet, ha valamiért nem hallatszódnak rendesen a dialógusok. Természetesen az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak e televízióból sem, és ezek már nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. Amennyiben valakinek ezek közül egyik sem nyeri el tetszését, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy a saját füléhez igazítsa a magas, középtartományú és mély hangok arányát.

 

Panasonic-EX780.jpg

 

Konklúzió

 

A Panasonic az EX780E személyében egy nagyon korrekt tv sorozatot tett le az asztalra. A dizájn remek, a készülék külseje nagyon elegáns, a különleges nyak, ami lehetővé teszi a képernyő megemelését, nagyon jó megoldás! A My Home Screen 2.0 smart platformra épülő kezelés telitalálat, és a távirányító is jól használható. Az extráknak van értelmük, hasznosak, a hangrendszer viszont erőtlen. A kép minősége egyértelműen jó, a színek szépek, a mozgásmegjelenítés rendben van. Mindent összevetve nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez egy remek televízió.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.239961 másodperc.