Sztereó MagazinPanasonic FZ800 OLED - ÜTŐS DARAB A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Sztereó Magazin | 2019. Január 31., Csütörtök 19:00

A FZ800 a Panasonic 2018-ban bemutatott két OLED televíziója közül a kedvezőbbik árú. A készülék a legújabb generációs OLED panelt alkalmazza, mely mögött a Panasonic új „HCX” video-feldolgozó rendszere munkálkodik.

Külső és kialakítás


Az első dolog, ami a Panasonic FZ800 láttán szembetűnik, a rendkívüli vékonysága. Még más OLED TV-kkel összehasonlítva is, hátuljának nagy részét szinte a fizika törvényeit megszégyenítően karcsúra szabták. Valóban, az FZ800 felső egyharmadának mélysége alig fele az LG C8 OLED sorozatának.

Ennek megfelelően a képernyő is feltűnően könnyű. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a gyártó inkább a műanyag használatára hagyatkozott az üveggel vagy a fémmel szemben, melyeket gyakran alkalmaznak az ilyen bámulatosan vékony képernyők alátámasztásához. Noha ez kissé nyugtalanított bennünket az összeszereléskor, problémamentesen sikerült beleillesztenünk nagy teherbírású fémből készült talapzatába, mely valójában súlyosabbnak tűnik, mint az általa tartott képernyő.

Furcsa módon, amint összeraktuk a Panasonic FZ800-et, és leültünk elé, a dizájn legfeltűnőbb elemei, úgymint a vékony hátoldal és az elegáns talapzat, gyakorlatilag láthatatlanná váltak. Persze ez azt is jelentette, hogy figyelmünket ehelyett az FZ800 képére irányíthattuk.

A készülék távkapcsolója kissé csalódás volt a számunkra. Elég könnyű és nagyon műanyag, és noha a rajta elhelyezkedő gombok nagyok, azok elrendezése nem különösebben praktikus. Külön gombot találunk rajta a Netflix és a Freeview Play eléréséhez, azonban már a puszta tény, hogy ezek a távirányító teljesen különböző szekcióiban kaptak helyet, árulkodik a kialakítás alapvető véletlenszerűségéről.

 

Panasonic65FZ802StandDetail-920x620.jpg

 

Funkciók


A Panasonic FZ800 legfigyelemreméltóbb jellemzője, hogy az OLED technológia pixelszintű megvilágítás-vezérlését és a Panasonic video-feldolgozását ötvözi. Előbbi az általa elérhető fenomenális kontrasztnak köszönhetően már régóta nagy népszerűségnek örvend a házimozi rajongók körében. A gazdag és mély feketék makulátlanul és kompromisszum nélkül jelenhetnek meg még a legvakítóbb fehér képrészletek mellett is.

A mozifilmek szerelmesei mindig is csodálták a Panasonic feldolgozórendszerét, mely arra fekteti a hangsúlyt, hogy a lehető legpontosabban adja vissza a rendező által megálmodott látványt. Egyesítve a fentiek erejét, az eredmény egy igazán hatásos kombináció lett, olyannyira, hogy a Panasonic OLED TV-ket manapság számos profi TV és filmstúdió is használja. Így az FZ800-zal adott annak a lehetősége, hogy ugyanazon (vagy egy rendkívül hasonló) képernyőn nézzünk egy filmet vagy sorozatot, amin azt masterelték.

Az FZ800-nál alkalmazott új HCX videoprocesszor három fő módon képvisel előrelépést a 2017-es processzorral szemben. Először is, a Panasonic OLED TV-iben használt, közel professzionális szintű 3D színhivatkozási táblázatot (LUT) további adatrétegekkel egészítették ki, melynek eredményeképpen javult a színreprodukció a sötét képrészeknél, és finomodott a képpontok tiszta feketéből közel feketébe történő átmenetének (bonyolult) folyamata. Mindez azt jelenti, hogy az FZ800 a digitális mozi DCI színterének csaknem 100%-át lefedi, ami nagy dolognak mondható napjaink HDR korszakában.

Az új HCX rendszer Dynamic LUT funkciója szintén lenyűgöző látványról gondoskodik. Korábban a Panasonic OLED televíziói fix LUT-ot alkalmaztak, azonban az új HCX rendszer 100 ms-onként elemzi a képet, és dinamikusan tölti be az adott pillanatban az ahhoz leginkább megfelelő LUT-ot. Az eredmény pedig természetesebb képek, nagyobb fényerő és színgazdagság – meglepően jobb részletezettséggel és tisztasággal.

 

Panasonic65FZ802B-Angle-Streaming-920x616.jpg

 

Az FZ800 három nagy dinamikatartományú szabványt támogat, ezek a HDR10, a HDR10+ és a HLG. A HDR10 a sztenderd formátum, mellyel bármely HDR TV esetében találkozhatunk. A HDR10+ jelenetenként további adatokkal segíti a HDR tartalmak pontosabb és drámaibb megjelenítését, míg a HLG az új, a televíziós műsorszórás számára legmegfelelőbb szabvány, amelyet jelenleg a BBC is használ a világbajnokságok 4K-s közvetítéseinél.

Ami viszont hiányzik a fenti listáról, az a Dolby Vision. A HDR10+ rivális szabványa ugyancsak jelenetenkénti extra metaadatokat szolgáltat a TV számára. Míg a HDR10+ formátummal jelenleg csak a Amazon Video HDR tartalmainál találkozhatunk, a Dolby Vision széles körben elérhető a 4K Blu-ray lemezeken és az Apple TV streaming szolgáltatásánál. Mindazonáltal hamarosan további HDR10+ tartalmak megjelenése várható.

Az FZ800 által kínált csatlakozási lehetőségek között találunk négy HDMI és három USB aljzatot, valamint beépített Wi-Fi modult az online kapcsolódáshoz vagy a helyi hálózatban található, DLNA-képes eszközökről történő streaminghez. Mindemellett érdemes megemlítenünk, hogy a harmadik és negyedik HDMI csak korlátozott sávszélességet támogat, ami annyit jelent, hogy csak a 4:2:0 bemeneti jelet támogatják 60 vagy 50Hz-es képfrissítésű 4K tartalmak esetén. Összehasonlításképpen az 1-es és 2-es HDMI aljzat ellenben támogatja a teljes 4:4:4 színfelbontást a 60/50Hz-es 4K Blu-ray lemezeknél.

 

Bár a Panasonic FZ800 a korábbi OLED modellekhez képest kedvező árúnak mondható, említésre méltó, hogy rendelkezik THX tanúsítvánnyal. Ez annyit jelent, hogy a készülék képe megfelelt a THX minőségellenőrzéssel foglalkozó független laborjai által támasztott követelményeknek.

Az FZ800 smart rendszere a Panasonic My Home Screen platformjának legújabbja, ami nem sok mindenben tér el az előző verziótól. Az igazat megvallva, a menüje kezd kissé elavult benyomást kelteni. Ennek ellenére figyelemreméltó a rendszer egyszerűsége, ha valaki veszi a fáradtságot, hogy ízlésének megfelelően testre szabja a homescreen-t. Itt megtalálhatóak a legfontosabb TV appok is, köztük a Netflix és az Amazon Video 4K HDR-ben.

És még egy utolsó jellemző, amit mindenképpen érdemes kiemelnünk – a 65FZ800-ba belepréselt 40 wattos hangrendszer. Ugyan a készülék a Panasonic jóval drágább FZ952 modelljeivel ellentétben nem rendelkezik integrált soundbarral, a plusz teljesítmény, ahogy azt látni fogjuk, igazán jól kifizetődő.

 

Panasonic65FZ802B-Lifestyle-920x522.jpg


Teljesítmény


Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az FZ800-as széria modelljeinek képe minden tekintetben a legjobb látványt nyújtja a Panasonic OLED TV-i közül. Ez elég sokat elárul, hogyha belegondolunk, milyen bámulatos volt az összes többi Panasonic OLED.

Már elsőre szembetűnő, mennyivel ragyogóbbak a megjelenített képek a korábbi Panasonic OLED készülékekhez képest. Így a HDR képek rögtön jóval élvezhetőbb és lenyűgözőbb látványt kínálnak, különösen mivel az FZ800 anélkül képes hozni csúcsfényerejét, hogy ez bármilyen kompromisszumot jelentene a hibátlanul gazdag és mély fekete árnyalatok rovására, melyek az OLED védjegyei.

A Panasonic új modelljei esetében valójában javított a fekete szintek megjelenésén. Az a benyomásunk volt, hogy a képsorok legsötétebb részeinél finomabban jelentek meg az árnyékok részletei. Nem tapasztaltuk az LG OLED TV-inél az extrém fekete árnyalatoknál vagy az azokba történő átmenetek során előforduló zajosságot. Tehát a Normal képbeállítás használatakor nemcsak rendkívül mély, valódi feketéket kapunk, hanem tiszta és bőséges részleteket is.

Meg is maradtunk a Normal beállításnál, mivel a többi, alacsonyabb fényerejű gyári képbeállítással a világos háttér előtt mutatkozó sötét területek túlzottan egységesen feketének látszódhatnak, amik így leginkább fekete lyukakra vagy sziluetteknek tűnnek, mintsem a kép természetes, kellően részletezett területeinek. Az igazat megvallva, bár dicsértük az FZ800 magasabb fényerejét, egyedül a HDR Brightness kikapcsolása mellett alkalmazott Normal alapbeállítás produkált minden igényt kielégítő HDR képet.

AVimg_22696.jpg

A Panasonic fekete szinteknél alkalmazott kitűnő finomításait a fényerő bámulatos kezelése egészíti ki a HDR képek legvilágosabb részeinél. Hirtelen a HDR képek olyan parányi részletei is láthatóvá váltak az FZ800 képernyőjén, melyeket korábban még sohasem láttunk – még olyan filmekkel tesztelve is, melyeket előtte már számtalanszor megnéztünk.

Ez a példátlan részletezettség megmutatkozott például az „Exodus: Istenek és királyok” (4K Blu-ray) Vörös-tenger jeleneténél, ahogyan a távolban köröző sirályok hátát érintette a napfény (noha alig tettek ki néhány pixelt). Ugyanez volt elmondható a tajtékzó hullámokból spriccelő vízcseppekről is.
Hasonlóképpen, sokkal jobban érzékeltük az olajfinomító távoli fényeit és a fémfelületeken visszatükröződő napfényt a „Mad Max: A harag útja” sivatagi jeleneteinél.
Kombinálva az FZ800 fényerőkezelését és feketeszintjeit, az eredmény ragyogó bizonyítéka annak, mire képes a HDR. Azonban még a Normal képbeállítás mellett sem találkoztunk az FZ800 HDR képeinél olyan magas alapfényerővel, mint az LG legújabb Alpha 9 OLED TV-i esetében.

Az LG a leghatékonyabb Standard képmódban körülbelül 25 nittel magasabb fényerőt produkál, mint az FZ800 785 nitje (Normal módban).  Egymással tüzetesen összehasonlítva őket, az LG HDR képei valóban némileg világosabbnak tűntek, mint a Panasonic-é – még akkor is, ha a Panasonic Normal beállításai mellett maradtunk.

Az LG által megjelenített képek emellett sokkal telítettebbek voltak, attól függetlenül, hogy használtuk-e a Panasonic különböző színjavító funkcióit. Hozzátéve ezt a nagyobb fényerejéhez, az LG képe kétségtelenül több nyers HDR hatást nyújt.

Mindazonáltal az FZ800 képei nagyobb kifinomultságról árulkodnak. Ez vonatkozik a feketeszintre, a csúcsfényerőre, a HD anyagok felskálázására és a színekre.

Panasonic65FZ802B-Remote.jpg

A Panasonic erőssége a színkezelés terén kitűnően megmutatkozott a „Mad Max: A harag útja” 4K Blu-ray lemez második fejezetének az elején, ahogyan a Furiosa kamionja előtt haladó felvezető jármű megjelent a színen, és a kamera előtt elhaladt az úton: a kocsi és az út feltűnően telítettebben jelentek meg az LG képernyőjén, míg az FZ800 esetében nagyobb részletezettséget és skálát tapasztaltunk a színárnyalatok reprodukálása terén. Az FZ800 ezenkívül az LG-nél valamivel természetesebben jelenítette meg a mozgásokat, feltéve hogy a legalacsonyabb mozgásfeldolgozást választottuk.

Még egy említésre méltó előnye az FZ800 képernyőjének, hogy a többi OLED TV-hez hasonlóan szinte bármely szögből nézhetjük anélkül, hogy a megjelenített kép vesztene a színéből vagy a kontrasztból. Egyetlen LCD TV sem veheti fel a versenyt az OLED-ekkel ezen a téren.

Az FZ800 kiemelkedő képminőségéhez meglepően kitűnő hang társul. A készülék karcsú és könnyű kialakítása aligha sugallná, micsoda erő lakozik hangsugárzóiban. Valójában viszont meghökkentő hangerőre képesek, és teszik mindezt bárminemű torzítás és a készülékház rezonálása nélkül, továbbá úgy sugározzák a hangot, hogy annak kohéziója nem bomlik meg.

A beszédhangok tisztán, kereken és közvetlenül előre szóltak, ahelyett hogy összemosódtak volna a képernyő mögött. Ezenkívül egész tisztességes mennyiségű basszust is kaptunk, mely a látszólag jóval erőteljesebb LG E8 OLED TV esetén tapasztalt levegősségtől és torzításoktól mentesen szólalt meg.

 

Panasonic65FZ802B-Front-920x571.jpg


Beállítások

 

A Panasonic FZ800 képmenüje telis tele van állítási lehetőségekkel, kezdve a számos előreprogramozott képbeállítással, melyek közül választhatunk. Személyes tapasztalataink alapján azonban csak három különböző móddal való kísérletezést javasolnánk a filmekhez.

A True Cinema elnevezésű mód képviseli mindazt, amit a Panasonic a látvány legpontosabb visszaadásának és a panel képességeinek optimális kombinációjának tart. A Cinema móddal a True Cinema beállításainál kicsivel nagyobb fényerőt kaptunk, míg a Normal (alapbeállítás) még világosabb képet eredményezett. Számunkra a Normal volt az egyetlen beállítás, ami elegendő fényerőt biztosított az igazán meggyőző HDR képekhez.

Amit még fontos megemlítenünk, hogy videojátékok esetén ajánlatos mindig a Game módot választanunk, mely 20ms alá csökkenti a bemeneti késleltetést (más néven „input lag”-et). Ez kitűnő értéknek mondható, ami a többi legújabb piacvezető televízióval is felveszi a versenyt.

Miután kiválasztottuk a nekünk tetsző képbeállítást, még mindig akad egy sor megfontolandó módosítási lehetőség. A Vivid Colour opciót javasoljuk bekapcsolva hagyni normál dinamikatartományú tartalmak esetén, azonban HDR anyagoknál jobban járunk, ha kikapcsoljuk.

A Colour Remaster funkciót SDR tartalmaknál a minimumra állítottuk, míg HDR esetén bekapcsoltuk. A HDR képek színei elég fakónak tűntek a Colour Remaster funkció bekapcsolása nélkül.

Javasoljuk továbbá az Ambient Sensor kikapcsolását (mely a környezet fényviszonyainak megfelelően automatikusan állítja a képernyő fényerejét), illetve a standard és MPEG zajcsökkentés inaktiválást is (amennyiben 4K vagy jó minőségű HD tartalmakat nézünk). A Resolution Master funkció csak nagyon enyhe élkiemelést eredményezett, de tekintve, hogy látszólag nem ártott a megjelenített képeknek, akár bekapcsolva is hagyhatjuk.

 

Panasonic65FZ802B-Detail.jpg

 

A Panasonic gyors mozgások még tökéletesebb megjelentését megcélzó Intelligens Képalkotás (Intelligent Frame Creation - IFC) funkciója elég jól teljesített, ha alacsony szintre állítottuk. Nem is tanácsolnánk a magasabb értékre történő állítását, mivel ez elmosódást eredményezett a mozgó objektumok körül.

SDR tartalmak esetében érdemes kísérletezni a Dinamikatartomány-újrakeverés (Dynamic Range Remaster) funkcióval, mely megnöveli a megjelenített képek élénkségét, valamint a színek telítettségét. Hátránya viszont, hogy cserébe a színek kevésbé tűnnek kiegyensúlyozottnak, sőt némelyik szín jobban kiugrik a többi közül.

Nem javasolnánk a szintén a mozgások megjelenítésének javítására szolgáló Black Frame Insertion (BFI – fekete képkockák beszúrása) használatát, mivel általa túlságosan sötét lesz a kép. Továbbá győződjünk meg róla, hogy a 16:9 overscan/túlpásztázás ki legyen kapcsolva HD vagy 4K tartalmak esetén.

Még egy fontos beállítási lehetőség, amit érdemes fontolóra vennünk, a Panasonic új HDR Brightness funkciója, mely a képernyő fényerejét szobánk fényszintjéhez képes igazítani. Ez több szempontból is egy igazán figyelmes adalék a Panasonic részéről, hiszen igyekszik kompenzálni azt a jelenséget, hogy a HDR képek túl sötétnek látszódhatnak egy világos szobában, illetve túl világosnak egy sötét környezetben.

Míg a mindennapi tévézéshez nyugodtan bekapcsolva hagyhatjuk ezt a funkciót, erősen javasoljuk kikapcsolását az igazán komoly, sötétszobás mozizáshoz. Mi úgy tapasztaltuk, ilyen fényviszonyok esetén túlságosan sötéten jelenítette meg a képeket a Panasonic.

 

panasonicfz800-5l.jpg

 

Összegzés


Az FZ800-zal a Panasonic jelentősen javított a már amúgy is kitűnő OLED televízióinak képminőségén. Az eredmény pedig egy nemcsak ütős, hanem emellett versenyképes árú készülék lett.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.339753 másodperc.