Sztereó MagazinPanasonic FZ950E - A LEGFELSŐBB KATEGÓRIA

Sztereó Magazin | 2018. November 01., Csütörtök 16:00

A Panasonic az elsők között észlelte, hogy a prémium televíziók kategóriájában az OLED képalkotási technológiai hatalmas szerepet fog játszani. Így a cég már 2015 őszén bemutatta saját OLED tévéjét. A japán gyártó idei csúcstelevíziója maga a tökély.

A konszern azóta minden évben egy-két új modellel frissítette termékpalettáját, és érezhetően kínosan odafigyelt arra, hogy mindig legyen egy olyan készüléke, amely versenyben lehet a Világ Legjobb Tévéje címért folyó harcban.

Idén ezt a szerepet az FZ950E típusjelzésű modell tölti be, amibe a japán gyártó mérnökei minden tudásukat beletették. A televízió megérkezett Magyarországra, és eljutott szerkesztőségünkbe is, így alkalmunk nyílt kipróbálni ezt a nagyon ígéretes terméket.

 

panasonic_fz950_e.jpg

 

Letisztult elegancia

 

A Panasonic hagyományosan az érettebb felhasználói réteget célozza meg, amely a termékei külsejében is visszaköszön. Az FZ950E is ebbe a vonalba tartozik, a tv ugyanis rendkívül elegáns, letisztult dizájnnal bír, ahol nincs helye a felesleges csicsának, az öncélú figyelemfelkeltésnek. A kávák a szokásoknak és az elvárásoknak megfelelően igen keskenyek, szélességük épp  csak eléri az egy centimétert. Éjfekete színük tökéletesen idomul a frontfelület alatt helyet kapó, minimalista, láthatóan funkcionális, enyhén döntött Technics hangprojektorhoz, amely a tv megszólalásáért felel. Az összhatás egyedi, visszafogott, de mégis sugárzik róla az erő, a tudás és az innováció.

Más gyártóktól eltérően a Panasonic kitart a hagyományos megoldás mellett, azaz az elektronikát és a csatlakozókat nem pakolta egy külön dobozba, hanem továbbra is a készülékházban, illetve a hátlapon helyezte el. A be- és kimenetek segítségével egyébként természetesen továbbra is össze lehet kötni a tévét asztali médialejátszóval, számítógéppel, konzolgéppel vagy külső hangrendszerrel akár.

 

1.jpg

 

Képminőség mindenek felett

 

A Panasonic FZ950E az LG-től származó 4K HDR OLED panelre épül, amelyet "megbolondítottak" a saját fejlesztésű csodafegyverrel, a HCX képfeldolgozó processzor továbbfejlesztett verziójával. És ez az, ami ezt a televíziót olyan naggyá teszi! Ez ugyanis számos képmódosító, képjavító eljárást és szolgáltatást tartalmaz.

Többek között egy több lépcsős zajszűrő metódust, ami minden korábbinál hatékonyabban képes eltüntetni az SD tartalmak esetén még mindig fenyegető zajosodási anomáliákat. Nem hiányzik a felbontás felskálázó technológia sem, amely egy hatalmas, több millió mintát tartalmazó adatbázis használatával képes "felhúzni", kiegészíteni az alacsonyabb részletességű videókat és filmeket. Meg kell említeni az Intelligent Frame Creation névre hallgató interpolációs eljárást is, amely virtuális és fekete képkockákat passzíroz be a valódiak közé, így téve folyamatosabbá a mozgásmegjelenítést. Ez pedig igen-igen hasznos lehet, ha valami miatt (pl. rossz minőségű, alacsony bitrátájú a forrás) akadozást vagy szaggatást tapasztalunk.

 

szinter.jpg

 

Az alkalmazott OLED képalkotási eljárásából fakadóan a betekintési szög tökéletes! Azaz, ha valaki tág szögből, oldalról vagy a magasból tekint a képernyőre, akkor sem fogja tapasztalni az árnyalatok fakulását. Mivel nincs hagyományos értelemben vett háttérvilágítás, így a felhősödéstől sem kell tartani, és a kép még egy színű tartalom esetén is tökéletesen homogén. Szintén az OLED-nek köszönhető a tökéletes, azaz 0 nit fényerejű fekete, illetve ennek folyományaként a végtelen natív kontrasztarány. Ez egyrészt rendkívül látványos, és komoly mélységérzetet teremt magában is, másrészt pedig minden más árnyalatra igen jó hatással van. Azok ugyanis a hibátlan fekete mellett gyakorlatilag ragyogni látszanak, úgy, mintha a fény belőlük törne elő. Normális beállítások mellett a színvilág csodálatos, természetes és élénk. A méréseink szerint a színtérlefedettség (sRGB szabvány) hatalmas, 140 százalékos, azaz a 10 bites panelből a mérnökök tényleg kihozták a legtöbbet. Mindezt összevetve a kép minősége egyszerűen fenomenális. E tekintetben a Panasonic csúcstelevíziója ott van a jelenlegi tévés iparág legjobb készülékei között!

 

szinter2.jpg

 

Marad a My Home Screen!

 

A Panasonic a tv gyártók közül egyedüliként választotta korábban a Mozilla által fejlesztett Firefox alapú okostévé platformot. A Mozilla azóta elhagyta a projektet, a Panasonic azonban átvette azt,  így ez a készülék is erre a megoldásra épül. A My Home Screen 3.0 fantázianevű rendszer továbbra is remek, iszonyú gyors, stabil, átlátható, személyre szabható. Ennek köszönhetően továbbra is ez az egyik legjobb smart megoldás, még akkor is, ha a grafikus kezelőfelület külseje ma már azért egy kicsit elavultnak számít.

A tv mellé két távirányító jár. Az első számú kiegészítőt telezsúfolták rengeteg funkciógombbal, amelyen keresztül minden fontos szolgáltatás közvetlenül elérhető. A kiegészítő távvezérlőn jóval kevesebb a gond, viszont van rajta egy tapipad, amely nagyon hasznos lehet az internetes alkalmazások futtatása vagy a böngészés során. A távirányítók egyébként kiválthatóak egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén mobil eszközzel, és a készülék képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel és kontrollerrel is.

 

panasonic_fz950_e_2.jpg

 

A fontos appok nem hiányoznak

 

A My Home Screen legnagyobb hátránya a vetélytársakhoz képest, hogy kevés a letölthető és installálható applikációk száma. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 100 alkalmazás érhető el, viszont az is tény, hogy a valóban fontos, népszerű appok nem hiányoznak. Azaz lehet videókat, filmeket és sorozatokat nézni a YouTube, a Netflix vagy a HBO Go segítségével, ott van a zenehallgatásra szánt Deezer, illetve a netrádiókat tömörítő Tunein, hogy tényleg csak néhány példát említsünk. A szoftvereket kellően gyorsan tölti be, és a futtatás során sem tapasztalható akadozás, döcögés. A rendszer része a böngésző is, amelynek segítségével úgy lehet netezni, mint egy számítógépen, laptopon vagy telefonon.

A tv rendelkezik előre telepített médialejátszó szoftverrel, amely viszont távolról sem tökéletes. A grafikus kezelőfelület elavult, nehezen átlátható, a kezelése így nehézkes. A formátumtámogatás terén is akadnak problémák, hiszen a program néhány fontos videószabvánnyal (pl. DivX, QuickTime) nem boldogul, és a surround hangformátumok egy része (Dolby True HD, DTS HD Master Audio, DTS:x, Dolby Atmos) sem fekszik neki.

 

panasonic_fz950_e_3.jpg

 

Hangminőség

 

A Technics boszorkánykonyhájában megalkotott, 80 wattos Dynamics Blade hangprojektor a valaha volt egyik legpazarabb televíziós hangrendszer! A tucatnyi hangsugárzóból álló soundbar ugyanis elképesztően jól szól. A megszólalás tiszta, gazdag, a mély hangok is erőteljesen, telten dörögnek, így a dinamikával sincs gond. A finom részletek is kiválóan hallhatóak, egyedül a sztereó hangtér megteremtésével akadnak problémák, ami a fizikai törvényszerűségekre vezethetőek vissza, hiszen a legszélső hangszórók sincsenek kellően távol egymástól. Hanghibákkal egyáltalán nem találkoztunk, tehát sem zúgást, sem búgást nem tapasztaltunk, és a sistergéstől, zajosodástól is megkímélt. Természetesen nem hiányoznak az előzetesen konfigurált hangprofilok, de akinek ezek közül egyik sem tetszik, az még mindig a saját ízléséhez szabhatja az arányokat. Emellett aktiválható a beszédhang kiemelés funkció, ami akkor nagyon hasznos lehet, ha a dialógusokat valamiért nem lehet jól hallani.

 

panasonic_fz_950e_technics.jpg

 

Összegzés

 

Az tény, hogy a Panasonic FZ950E sem tökéletes, hiszen a készüléknek vannak kisebb hibái, például az alkalmazáskínálat méretét vagy a médialejátszó formátumtámogatását illetően. De az is igaz, hogy az igazán lényeges területeken kifogástalanul teljesít! A beépített Technics hangprojektornak hála a megszólalás remek, a kép minősége pedig egyszerűen pazar és a dizájn is nagyon jól sikerült. A japán cég méltán lehet büszke erre a készülékre, amely jelenleg ott van a világ legjobb tévéi között.

 

Somfai Gábor

 

https://www.panasonic.com/hu/consumer/sikkepernyos-tv/oled-tv/tx-65fz950e.html

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.343325 másodperc.